Armada d'Egipte

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militarArmada d'Egipte
القوات البحرية المصرية
TipusUnitat militar
Fundació1800 Modifica el valor a Wikidata
PaísEgipte
ArmaArmada
Part deForces Armades d'Egipte Modifica el valor a Wikidata

L'Armada d'Egipte (àrab: القوات البحرية المصرية, al-Quwwāt al-Baḥriyya al-Miṣriyya) és la força marítima de les Forces Armades d'Egipte. És una de les més grans armades en l'Orient Mitjà i a Àfrica, i és la setena més gran del món per la seva quantitat de bucs.[1] Dins de les seves missions s'inclou la protecció de més de 2.000 quilòmetres de litoral en el Mar mediterrani i en el Mar Roig, la defensa de la construcció i la navegabilitat del Suez, i el suport a qualsevol operació de l'Exèrcit. La majoria de l'Armada d'Egipte es va crear amb l'ajuda militar proporcionada per la Unió Soviètica en els seixanta. L'armada va rebre bucs des de la Xina en els 80 així com naus d'altres procedències occidentals (tant dels Estats Units com França en dates més recents). En 1989, l'Armada d'Egipte disposava de prop de 18.000 homes, així com comptava amb 2.000 membres en la Guàrdia Costanera.[2]

Història[modifica]

Inicis[modifica]

Egipte disposa d'una armada des dels seus temps antics. L'armada del Egipte faraònic va arribar a ser una part vital de l'exèrcit egipci antic, car ajudava al transport de les tropes al llarg del Nil egipci i va combatre en diverses batalles, tals com la del delta contra els pobles del mar. Aquesta armada va importar gran part de la seva flota de països tals com el Regne de Xipre.[3] Moltes de les naus solars d'Egipte encara existeixen en l'actualitat.

Era moderna[modifica]

A principis del segle xix, Egipte estava sota el mandat de Muhammad Ali Pasha, qui va desenvolupar una flota naval i un exèrcit moderns a l'estil europeu. Després de la seva intervenció en la guerra d'independència de Grècia contra l'Imperi Otomà, a comanda de Turquia, aquesta armada seria destruïda en 1827 en la batalla naval de Navarino per les flotes del Regne Unit, França i de Rússia. Amb l'Exèrcit d'Egipte ara sent assolat a Grècia, les forces de Muhammad Ali van ser desvastadas, i obligades a rendir-se un any després. Una flota de reemplaçament va ser ràpidament construïda per a la primera guerra egipci–otomana, i en 1831, i després del desplegament de tropes en Jaffa, va recolzar a l'exèrcit principal d'Egipte en el seu avanç sobre Síria. En la segona guerra egipci–otomana en 1839, seguit a la victòria egípcia en la batalla de Nezib, la flota otomana va viatjar amb destinació a Alexandria i es va unir al bàndol egipci. No obstant això, aquestes victòries van provocar la decisiva intervenció d'Europa en suport als turcs, i mentrestant la dinastia de Muhammad Ali va continuar regnant, Egipte va acabar com una colònia britànica de forma efectiva (segons els britànics van sol·licitar a aquests un protectorat) fins als 50.

Crisi de Suez[modifica]

L'Armada d'Egipte tan sols es va veure involucrada en conflictes perifèrics en el segle xx. En el curs de la Crisi de Suez amb els israelians, Egipte va enviar al buc Ibrahim el Awal, un destructor de la classe Hunt ex-britànic, a Haifa amb l'objectiu de bombardejar les instal·lacions petrolieres d'aquesta ciutat costanera. El 31 d'octubre del mateix any aconsegueix arribar a prop de la costa i va iniciar el seu atac, però després un creuer francès el va perseguir, sent posteriorment atacat per les forces israelianes, les quals capturen el buc Ibrahim el Awal, vaixell que fou detingut després d'una persecució per part dels destructors israelians INS Eilat i INS Yaffo, que comptaven amb el suport de l'aviació israeliana, els quals finalment el van capturar.[4]

Els bucs i les llanxes torpedineres egipcies es van enganxar en grans batalles contra els bucs britànics en diverses maniobres per impedir les operacions amfíbies dels britànics i els francesos. La nit del 31 d'octubre al nord de la Mar Roja, el creuer lleuger HMS Newfoundland va aconseguir i va començar a atacar la fragata egípcia Domiat, reduint-la a tan sols unes despulles ardents en un breu tiroteig. Després, el destruït navili va ser enfonsat finalment pel destructor d'escorta HMS Diana, sent rescatats del naufragi tan sols 69 supervivents.[5]

Els vaixells de guerra egipcis van bloquejar després el pas dels Estrets de Tiran, perquè era la forma en què els israelians podien arribar al seu port de la ciutat d'Elat. Aquesta seria una de les causes de l'inici de la guerra posterior. Durant la guerra en qüestió, l'Armada Israeliana va portar a 6 dels seus homes granota de les unitats de combat del comandament naval Xayyétet 13 per infiltrar-se en el port de la badia d'Alexandria. Aquests bussos van enfonsar un vaixell dragamines després van ser fets presoners. Ambdues armades van fer desplegaments tàctics amb els seus bucs en el mar amb la finalitat d'intimidar-se entre si en el transcurs de la guerra, però mai es van encarar en un combat directe entre si. No obstant això, els bucs i les aeronaus van patrullar els cels i el mar a la recerca de bucs i submarins egipcis a través del mar en la resta d'aquest conflicte.

Guerra dels Sis Dies[modifica]

A l'octubre de 1967, després del cessament d'hostilitats, l'Armada d'Egipte seria la primera armada al món i en la història a enfonsar una nau usant míssils antivaixell, quan un llanxa ràpida d'atac de la classe Komar va enfonsar al destructor israelià INS Eilat amb dos impactes directes.[6]Aquest és un dels fets més resaltables de la història naval moderna, i per primera vegada una batalla naval a on es faria ús dels míssils anti-vaixell i es veuria el seu gran potencial, després d'enfonsar un destructor a tan sols 17 km (11 milles) de Port Saïd. En el transcurs dels dies 15 i 16 de novembre de 1969, bussos d'assalt egipcis van atacar el port de Eilat i van causar greus danys al buc de transport militar "Bat Yam".[7] En el transcurs dels dies 5–6 de febrer de 1970, els bussos d'atac navals van assaltar i van destruir als bucs de desembarcament situats en el mateix moll i en el mateix port, causant bastants danys als bucs de desembarcament "Bait Shivaa" i al transport artillat "Hydroma". El 8 de març de 1970, els bussos navals ataquen al perforador "Keting" en el port de Abidjan a Costa d'Ivori creient que Israel havia adquirit aquest buc perforador als Països Baixos, i el propòsit del qual era el d'explorar possibles jaciments de petroli en el golf de Suez.

Guerra de Yom Kippur[modifica]

Durant la guerra de Yom Kippur, Egipte va bloquejar el transport comercial cap a Elat en el golf d'Àqaba instal·lant mines; això es va fer en resposta als contundents atacs israelians, i també van tenir la intenció de detenir l'activitat dels ports israelians en el Mar Mediterrani. L'Armada també va usar la seva artilleria costanera a l'est de Port Fouad per recolzar a l'Exèrcit amb la finalitat de preparar l'assalt al canal del Suez. En la Batalla de Baltrim, tres bucs llançamíssils de la classe "Osa" egipcis van ser enfonsats.

Rangs i distintius[modifica]

Oficials, caps i almiralls[modifica]

Rang dels Oficials i la seva insígnia en l'Armada d'Egipte
Almirall Vicealmirall Contraalmirall Coronel Tinent coronel Comandant Capità Tinent I Tinent II Alferes
(en àrab فريق أول, farīq awwal) (en àrab فريق, farīq) (en àrab لواء, liwāʾ) (en àrab عميد, ʿamīd) (en àrab عقيد, ʿaqīd) (en àrab مقدم, muqaddam) (en àrab رائد, rāʾid) (en àrab نقيب, naqīb) (en àrab ملازم أول, mulāzim awwal) (en àrab ملازم, mulāzim)

Mariners i sotsoficials[modifica]

Rang dels Sotsoficials i la seva insígnia en l'Armada d'Egipte Insígnia del personal allistat
Sergent major Sergent Caporal Mariner
(en àrab رقيب أول, raqīb awwal) (en àrab رقيب, raqīb) (en àrab عريف, ʿarīq) (en àrab جندي, jundī)
—-

Equipament[modifica]

Vaixells d'assalt amfibi[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Nom Armament Calibre Imatge
Mistral França França Vaixell d'assalt amfibi 2 Gamal Abdel Nasser (L1010) 4 x metralladores M2 Browning 12.7mm
Anwar El Sadat (L1020) 2 x míssils terra-aire MBDA Mistral -

Submarins[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Nom Armament Calibre Imatge
209/1400 Alemanya Alemanya Submarí 4 - S41

S42

S43

S44

8 x tubs de llançament de torpedes 533mm
14 x míssils antivaixell Harpoon 340mm
Romeo Xina Xina Submarí 4 - 849

852

855

858

8 x tubs de llançament de torpedes 533mm
14 x míssils antivaixell Harpoon 340mm

Fragates[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Nom Armament Calibre Imatge
FREMM Aquitanie França França Fragata multipropòsit 1 Tahya Misr (FFG1001) 16 x míssils terra-aire

Aster 15

180mm
8 x míssils antivaixell

Exocet

348mm
2 x tubs de llançament de torpedes 323.7mm
1 x canó OTO Melara 76mm
3 x canons Nexter 20mm
Oliver Hazard Perry Estats Units Estats Units Fragata llançadora de míssils 4

Sharm El Sheikh

(F901) 32 x míssils terra- aire (SAM) Standard 340mm
Toshka (F906) 8 x míssils antivaixell Harpoon 340mm
Alexandria (F911) 1 x canó OTO Melara 76mm
2 x tubs de llançament de torpedes MU-90 323.7mm
Taba (F916) 1 x canó antiaèri Phalanx CIWS 20mm
2 x tubs de llançament de torpedes triples 324mm
Knox Estats UnitsEstats Units Fragata llançadora de míssils 2 Domyat (F961) 12 x míssils antisubmarins ASROC 420mm
4 x míssils antivaixell

Harpoon

340mm
Rashid (F966) 1 x canó MK45 127mm
1 x canó antiaèri Phalanx CIWS 20mm
4 x tubs de llançament de torpedes 324mm
Jianghu-2 Xina Xina Fragata 2 Najm al Zafer  (F951) 6 x míssils antivaixell P-15 Termit 760mm
2 x canons navals 100mm
Al Nasser (F956) 4 x canons antiaèris controlats per radar 37mm
2 x llançadors de coets antisubmarins RBU-1200 300mm
4 x llançadors de càrregues de profunditat -

Corbetes[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Nom Armament Calibre Imatge
Descubierta Espanya Espanya Corbeta 2 Suez (F946) 8 x míssils antivaixell

Harpoon

340mm
8 x míssils terra-aire

Sea Sparrow

200mm
Abu Qir (F941) 1 x canó naval 76mm
2 x canons antiaèris 40mm
2 x morters antisubmarins 375mm
6 x tubs de torpedes 325mm
Tarantul Rússia Rússia Corbeta 1 Ahmed Fadel (C801) 4 x míssils antivaixell

P-270 Moskit

800mm
12 x míssils terra-aire

9K38 Igla

72mm
1 x canó naval AK-176 76mm
2 x canons antiaèris AK-630 30mm

Llanxes de desembarcament[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Nom Armament Calibre Imatge
Polnocny-A Polònia Polònia Llanxa de desembarcament 3 - 301

303

305

8 x míssils terra-aire (SAM) Strela-2 72mm
2 x canons 30mm
18 x llançadors de coets 140mm
Vydra  Rússia Rússia Llanxa de desembarcament 9 - 330

332

334

336

338

340

342

344

346

2 x canons 40mm
EDA-R França França Llanxa de desembarcament 2 - GN011 AS021 2 x metralladores 12.7mm
2 x metralladores 7.62mm
CTM-NG França França Llanxa de desembarcament 4 - GN012

GN013

AS022

AS023

2 x metralladores 12.7mm

Vaixells llançamíssils[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Nom Armament Calibre Imatge
Ambassador Mk-III Estats Units Estats Units Vaixell llançamíssils 4 S. Ezzat 682 8 x míssils

antivaixell Harpoon

340mm
F. Zekry 684 1 x canó

United Defense Mk75

76mm
A. Gad 686 21 x míssils terra-aire

Raytheon RAM

127mm
M.Fahmy 688 1 x canó Phalanx

CIWS

20mm
2 x metralladores M60 7.62mm
October Egipte Egipte Vaixell llançamíssils 6 - 781 2 x míssils antivaixell Otomat 400mm
783
785
787 2 x canons antiaèris 30mm
789
791
Tipus 024 Xina Xina Vaixell llançamíssils 6 - 609 2 x míssils antivaixell Silkworm 760mm
611
613
615 2 x canons 25mm
617
619
Osa Rússia Rússia Vaixell llançamíssils 6 - 633 2 x canons AK230 CIWS 30mm
637
639
641 4 x míssils antivaixell P-15 Termit 760mm
643
653
Ramadan Regne Unit Regne Unit Vaixell llançamíssils 6 Ramadan 670 4 x míssils antivaixell Otomat 400mm
Khybar 672
Kadesseya 674 1 x canó naval

OTO Melara

76mm
Yarmouk 676
Badr 678 2 x canons antiaèris Breda 40mm
Hetteen 680
Tiger Alemanya Alemanya Vaixell llançamíssils 5 - 601 1 x canó

OTO Melara

76mm
602 1 x canó Bofors 40mm
603
604 4 x míssils antivaixell Exocet 348mm
605 8 x mines navals -

Canoneres[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Nom Armament Calibre Imatge
Shanghai II Xina Xina Canonera 4 - 793 4 x canons antiaèris 37mm
795
797 4 x canons antiaèris 23mm
799

Caçasubmarins[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Nom Armament Calibre Imatge
Hainan Xina Xina Caçasubmarins 8 Al Nour 430 4 x canons 57mm
Al Hadi 433 4 x canons 23mm
Al

Hakeem

436 6 tubs de llançament

de torpedes

324mm
Al

Wakeel

439 4 x llançadors de coets antisubmarins BU-1200 300mm
Al Kdar 442 4 x llançadors de

càrregues de profunditat

-
Al Samad 445
Al Salam 448 Mines navals -
Al Rafe 451

Dragamines[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Nom Armament Calibre Imatge
T43 Rússia Rússia Dragamines 5 Gharbia 501 4 x canons antiaèris 30mm
Daqahlia 507
Baharia 510
Sinai 513 10 x mines navals -
Assuit 516
Yurka Rússia Rússia Dragamines 4 Giza 530 4 x canons antiaèris 37mm
Aswan 533 8 x metralladores 12.7mm
Qena 536 2 x llançadors de

càrregues de profunditat

-
Sohag 539 Mines navals -
Dhat Al Sawari Estats Units Estats Units Dragamines 3 Dhat Al Sawari - 2 x metralladores 12.7mm -
Navarine -
Al Burullus -
Osprey Estats UnitsEstats Units Dragamines 2 Al Farouk 534 2 x metralladores Browning M2 12.7mm
Al Seddiq 521

Vaixells oceanogràfics[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Nom
Safaga Estats Units Estats Units Vaixell oceanogràfic 2 Safaga
Abu El Gosh

Minisubmarins[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Imatge
Pluto Itàlia Itàlia Minisubmarí 3

Minadors[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Armament Calibre Imatge
Tuima Rússia Rússia Minador 4 4 x canons AK-230 30mm
1 x metralladora 12.7mm
Mines navals -

Vaixells d'abastiment logístic[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Nom Armament Calibre Imatge
Tipus 701E Alemanya Alemanya Vaixell d'abastiment logístic 1 Shalatin 230 2 x canons antiaèris Bofors 40mm
Westerwald Alemanya Alemanya Vaixell d'abastiment logístic 1 Halayib 231 - - -

Petroliers[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Nom Tonatge
Toplivo II Egipte Egipte Petrolier 9 Aida 4 210 1.200 tones
Maryut 211
Al Furat 212
Al Nil 213
Ekdu 214
Atbarah 215
Aida 3 216
Al Manzalla 217
Al Burulus 218

Remolcadors[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Nom Tonatge
Okhtenskiy  Rússia Rússia Remolcador 5 El Max 103 940 tones
El Agamy 105
El Kantara 107
El Dekhelia 109
El Eskandarany 111
Natick Estats Units Estats Units Remolcador 2 - - 560 tones

Vaixells d'entrenament[modifica]

Classe Origen Tipus Quantitat Nom Tonatge Armament Calibre Imatge
Black Swan Regne Unit Regne Unit Vaixell d'entrenament 1 Tariq F931 1.490 tones 6 x canons Mk XVI 102mm
4 x canons Mark VIII 40mm
12 x canons Oerlikon 20mm
4 x metralladores Vickers 12.7mm
40 x càrregues de profunditat -
Classe Z Regne Unit Regne Unit Vaixell d'entrenament 1 Al Fateh F921 2.570 tones 4 x canons 120mm
22 x canons 40mm
2 x canons 20mm
8 x torpedes de 21 polzades Mk9 530mm
70 x càrregues de profunditat -
El Mahrousa Regne Unit Regne Unit Vaixell d'entrenament 1 El Mahrousa - 3.762 tones - -

Aviació naval[modifica]

Nom Tipus Origen Unitats Imatges
Kaman SH-2G

Super Seasprite

Guerra antisubmarina Estats Units Estats Units 10
Aérospatiale Gazelle Helicòpter de reconeixement França França 9
Beechcraft 1900C Reconeixement

i patrulla marítima

Estats Units Estats Units 8
E-2C-2000 Hawkeye Reconeixement

i patrulla marítima.

Estats Units Estats Units 7
Westland Sea King Guerra antisubmarina Regne Unit Regne Unit 1

Míssils antivaixell[modifica]

Nom Tipus Origen Abast Imatges
Otomat Mk-II Míssil antivaixell ItàliaItàlia 180km
MM-40

Exocet

Míssil antivaixell FrançaFrança 180km
RGM-84

Harpoon

Míssil antivaixell Estats UnitsEstats Units 140km
P-270

Moskit

Míssil antivaixell RússiaRússia 120km
HY-1

Silkworm

Míssil antivaixell XinaXina 85km
P-15

Termit

Míssil antivaixell RússiaRússia 80km

Adquisició de nous vaixells[modifica]

L'Armada d'Egipte actualment duu a terme un procés d'actualització i modernització de la seva flota de superfície. El 16 de febrer de 2015, armada va ordenar la compra d'un buc de la classe Fremm, la qual entraria en servei després de l'obertura del nou canal del Suez, com a part d'un tracte major (el qual inclou 24 Rafales i una partida no determinada de míssils) avaluades en uns 5.2mil milions.[8][9] Egipte ha signat un contracte per € 1 mil milions amb l'empresa francesa DCNS per comprar 4 corbetes de la classe Gowind actualment en desenvolupament, amb opció de comprar dues més.[10] Així mateix, ha transcendit la compra dels vaixells

d'assalt amfibi que França havia construït per Rússia de la classe Mistral.[11]

Referències[modifica]

  1. Global Firepower. «Navy Ship Strength by Country».
  2. «Egyptian Navy».
  3. Kostas (2001)
  4. Max Wurmbrand, The Valiant of Israel, p. 80, Massada Press Ltd (1967)
  5. Pimlott – editor British Military Operations, 1945–1984 London: Guild Publishing 1984 p. 78
  6. Saad El Shazly The Crossing of the Suez p.23
  7. «Battles of The Egyptian Navy» (en anglès), 09-07-2013. Arxivat de l'original el 2013-07-09. [Consulta: 10 gener 2022].
  8. Lert, Frédéric. «Egypt officially signs for 24 Rafales, FREMM frigate, and missiles», 16-02-2015. [Consulta: 21 febrer 2015].
  9. «Official French Navy Statement on the Sale of a FREMM Multi-Mission Frigate to Egypt», 13-02-2015.
  10. «Egyptian Navy would be about to order 4 to 6 Gowind Combat Corvettes from DCNS», 05-03-2014. [Consulta: 26 setembre 2014].
  11. Mundo, Sputnik. «París confirma la venta de los Mistral a Egipto» (en castellà), 20150923T1653+0000. [Consulta: 10 gener 2022].