Corindó

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Corindó

Corindó
Classificació
Categoria Mineral
Fórmula química Al2O3
Propietats fisicoquímiques:
Color Icolor, blanc, gris, marró, roig, groc, verd, blau, violeta.
Fractura concoïdal
Duresa en l'escala de Mohs 9
Lluïssor Vítria
Densitat 4,05
Altres característiques sistema de cristal·lització: trigonal

El corindó és l'òxid d'alumini cristal·litzat en el sistema romboèdric. L'absència d'una exfoliació fàcil i la duresa només superada pel diamant, fan que aquest mineral sigui un dels més resistents de l'escorça terrestre. Es troba en la natura en forma de cristalls, normalment, en pegmatites, amfibolites, peridotites, gneis o marbres, i menys comunament en roques volcàniques. En forma amorfa, apareix com escòria en el procés d'unió de riells de ferrocarril mitjançant soldadura aluminotèrmica.

Característiques[modifica | modifica el codi]

Cristal·litza en el sistema trigonal, formant cristalls hexagonals prismàtics, tabulars, bipiramidals o toneliformes (amb forma de bóta). És de tenacitat fràgil i amb prou feines té exfoliació, la seva fractura és concoïdal i és el segon pel que fa a la duresa després del diamant.

Corindó blau

Es presenta en una gran varietat de colors atenent a les impureses que tingui: incolor, blanc, gris, marró, vermell, groc, verd, blau o violeta, per exemple. Té lluentor vítria.

Les varietats de corindó es distingeixen dels minerals homònims del mateix color amb l'adjectiu 'oriental'. La varietat groga s'anomena topazi oriental; la verda, maragda oriental; la violeta, ametista oriental; la vermella, robí oriental, i la blava, safir oriental. Aquestes dues darreres varietats es consideren pedres precioses.

La qualitat de gemma del corindó es fa servir en joieria, però també hi ha qualitats inferiors que s'utilitzen per fer objectes decoratius com camafeus o escultures.

A més és un agent abrasiu de gran efectivitat, quan s'utilitza en els sistemes de SandBlast, per a preparació superficial de l'acer, al qual confereix característiques sobresortints de mal·leabilitat, i treballs de gravat artístic en cristalls, creant sota relleus amb gran facilitat fins i tot pot perforar i addicionant l'aigua, pot tallar els metalls amb ultra alta pressió, o l'anomenat ganivet d'aguts.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Corindó