Robí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Robí

Cristall de robí sense polir
Classificació
Categoria Mineral
Fórmula química Al2 O3
Propietats fisicoquímiques:
Color Vermell
Duresa 9

El robí o carboncle és una gemma mineral de la varietat del corindó.[1] El nom prové del llatí Rubeus, i significa "roig", ja que té un color vermell intens.[2] És un mineral heterogeni, de duresa 9 a l'escala de Mohs, compost per òxid d'alumini i crom. Gràcies a la seva finesa, pot ser encastada en diverses parts del mecanisme d'alguns rellotges.

Obtenció[modifica | modifica el codi]

S'obté de les mines bauxítiques pel mètode de lixiviació i flotació. També es pot trobar als rius de poca profunditat de zona mesolítica. Actualment la majoria de robí se sintetitza artificialment.

Jaciments[modifica | modifica el codi]

Hi ha jaciments de robí a Myanmar, Sri Lanka, Índia, Madagascar, Tailàndia, Colòmbia, Xina i Rússia, i en menor mesura a Sud-àfrica, Austràlia, Grenlàndia i Estats Units. Els de la península de Malacca són molt valuosos, alguns d'ells aconsegueixen el mateix valor que diamants de la mateixa mida.

El robí sintètic[modifica | modifica el codi]

Es va produir per primera vegada el 1923 barrejant alum i pigments de crom. Aquest mètode permet la producció de pedres molt similars a les naturals químicament i física. Tot i així, aquest tipus de robí és més utilitzat en rellotgeria que en joieria. La llei estableix que aquests cristalls han de ser marcats per evitar-ne la confusió amb els naturals.

Propietats[modifica | modifica el codi]

Robí polit

El robí és una gemma i un mineral tan valorat perquè té unes propietats força característiques.

Propietats físiques[modifica | modifica el codi]

El robí és dur (duresa en mohs: 9) i el seu color roig varia segons la concentració del crom hexavalent a la mena. També varia el seu punt de fusió, que ronda els 2.000 K. La seva densitat és de 3 a 4,2 g/cm3 segons la cristalització. La seva configuració cristal·línica és tetragonal, hexagonal i cúbica.

Propietats químiques[modifica | modifica el codi]

És resistent a la corrosió, ja que és estable cinèticament i també tèrmicament. No es pot dissoldre amb àcids halògens però sí amb àcid sulfúric per formar amb el crom àcid cròmic i amb l'òxid d'alumini un sulfat àcid d'alumini. També l'ataca l'àcid perclòric, el fluorhídric i l'hexafluorosilícic.

Utilització[modifica | modifica el codi]

L'ús del robí queda restringit a la joieria, rellotgeria (les petites peces de rellotge reben el mateix nom que el mineral) i aplicacions làser per tal de crear els làsers d'heli-robí i els de robí pur. El seu valor depèn del color, mida, densitat i puresa.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Robí». WordPress. [Consulta: 10 de novembre del 2008].
  2. «La pedra del mes». Universitat de Barcelona. [Consulta: 11 de novembre del 2008].