Les Corts

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest article tracta sobre el districte de Barcelona. Vegeu-ne altres significats a «Corts».
Les Corts
Localització
Barcelona districte IV.svg
Districte de Barcelona
Municipi Barcelona
Superfície 6,02 km²
Població (2009)
  • Densitat
82,952 hab.
13.779,4 hab/km²
Coordenades 41° 23′ 9″ N, 2° 7′ 48″ E / 41.38583°N,2.13000°E / 41.38583; 2.13000Coord.: 41° 23′ 9″ N, 2° 7′ 48″ E / 41.38583°N,2.13000°E / 41.38583; 2.13000
Districte IV
Gentilici cortsenc, cortsenca

Les Corts és un dels deu districtes de la ciutat de Barcelona. És el districte IV i està format per tres barris. Limita amb el terme municipal de l'Hospitalet de Llobregat al sud i amb el districte de Sants-Montjuïc, al nord amb el districte de Sarrià - Sant Gervasi, a l'est amb l'Eixample i a l'oest amb els municipis d'Esplugues de Llobregat i Sant Just Desvern.

Història[modifica | modifica el codi]

Emblema de les Corts

El territori que avui forma el districte de les Corts és fruit de l'annexió a Barcelona dels antics municipis de les Corts de Sarrià, més conegut simplement com les Corts, i de Sarrià. Dels tres barris del districte, dos formaven part del municipi de les Corts (les Corts i la Maternitat i Sant Ramon) i un de Sarrià (Pedralbes).

Les primeres referències al lloc de les Corts les trobem en un document de l’any 1066 copiat al cartulari de Sant Cugat del Vallès. A les Corts, en època romana la vida s’organitzava al voltant de les vil·les, “corts” deriva de la paraula llatina cohors-cohortis que significa “terrenys i cases rústiques”. Posteriorment, els masos medievals van acomplir la mateixa funció.[1]

Les Corts de Sarrià[modifica | modifica el codi]

L'antic terme municipal de les Corts de Sarrià tenia una extensió de 3,53 km², però abans d'ésser municipi independent pertanyia a l'antic municipi de Sarrià. Des del punt civil els habitants de les Corts disposaven de la franquesa de pagament de la lleuda reial que es basava en una sentència del 1274 de Jaume I i en el fet que els homes de les Corts eren francs de temps immemorial.

Les franqueses es van mantenir fins als decrets de Nova Planta, a partir d'aquell moment els homes de les Corts tenien representació pròpia en el consell de Sarrià. El 1814 Sarrià volgué imposar-los el nomenament de batlle i des d'aquell moment les relacions harmonioses es trencaren entre els dos nuclis, a més la política dels pobles començà a diferir, ja que Sarrià creixia sota l'impuls dels burgesos i de l'artistòcracia de Barcelona, on hi dominava un sentiment absolutista i conservador, mentre que les Corts mantenia el vell esperit franc autòcton i es decantava per un constitucionalisme liberal.

Les Corts independent[modifica | modifica el codi]

Finalment, el 1822 la junta de veïns de les Corts va aprovar un projecte de rodalia de terme nou i el 4 de gener de 1823 es procedí a l'elecció de l'ajuntament de les Corts, independent de Sarrià, a Cal Prat d'en Cuiàs. Durant un període absolutista va perdre l'autonomia, però l'any 1836 va aconseguir la plena autonomia. Llavors es construí la parròquia (1850) el cementiri i l'eixample cortsenc.

El 1858 el terme es va dividir en quatre districtes: les Corts Velles, les Corts Noves, el Camp de la Creu i Can Batlló.

Annexió a Barcelona[modifica | modifica el codi]

El 20 d'abril de 1897, en contra dels cortsencs de l'època, entra en vigor un Decret Reial d'Agregació, segons el qual els municipis de Gràcia, Sant Martí de Provençals, Sant Andreu de Palomar, Santa Maria de Sants i les Corts que havia sigut un poble, s'havien d'integrar al municipi de Barcelona.

Fins al segle XX, fou un poble camperol, amb nombrosos masos que es construïen al voltant dels torrents que baixaven de Collserola. També s'instal·laren diversos edificis de serveis, com l'edifici de la Maternitat i diversos ordes religiosos. A principis del segle XX, comencen a establir-se al poble diverses fàbriques i colònies obreres (la Colònia Castells és una mostra viva d'aquesta època).

A principi dels anys 60, comença una urbanització salvatge que fa desaparèixer bona part de les masies de les Corts. Avui, d'aquestes masies només en queden 3 mostres: la Biblioteca de Can Rosés, la Masia del Barça i la masia Torre Rodona, propietat de la cadena d'hotels HUSA.

Barris[modifica | modifica el codi]

Barris del districte de les Corts

El districte de les Corts està dividit en tres barris:

Barris del districte de les Corts
Codi Nom del barri Població (2009) Superfície (ha) Densitat (hab/ha)
19 Les Corts 47.664 141,3 337,4
20 La Maternitat i Sant Ramon 23.954 190,3 125,9
21 Pedralbes 11.650 270,2 43,1
IV Les Corts 83.268 601,8 138,4

Les Corts[modifica | modifica el codi]

El poble de les Corts està format per 5 sectors :

Camp de la Creu[modifica | modifica el codi]

El carrer de Loreto, al barri del Camp de la Creu

Els límits d'aquest barri són el carrer de Josep Tarradellas, el carrer de Berlín, el carrer de Numància, la travessera de les Corts, el carrer d'Entença, l'avinguda Diagonal i l'avinguda de Sarrià. El barri del Camp de la Creu correspon a l'antiga partida medieval de Magòria i fa referència a la creu de terme que hi havia en aquest indret (la Creu de Magòria). Durant la dècada dels anys setanta del segle XIX es van obrir els principals carrers (carrer de Morales) i la plaça del Carme (anomenada primer de la Llibertat). A finals de segle va adquirir un aspecte industrial amb la instal·lació de la fàbrica Castells i altres indústries i, més endavant, amb la construcció de les casetes obreres de la Colònia Castells (avui amenaçades per un Pla d'Ordenació Urbanística).

Camp Vell[modifica | modifica el codi]

Els límits d'aquest barri són el carrer de Joan Güell, la travessera de les Corts, el carrer de Numància i l'avinguda de Madrid, que limita amb el districte de Sants. El nom d'aquest barri ve donat perquè en aquestes terres és on es va edificar l'antic camp del Futbol Club Barcelona, conegut llavors com el Camp de les Corts.

Can Batllori[modifica | modifica el codi]

Els límits d'aquest barri són l'avinguda Diagonal, l'avinguda de Sarrià, el carrer de Jiménez i Iglesias i el passeig de Manuel Girona. El nom del barri ve donat per l'històric mas de Can Batllori, important pels vestigis ibers i romans que conservava en el seu territori. Abans de ser enderrocat, s'hi van trobar sitges de gra, un caldarium i fragments de les columnes de l'hipocaust al costat d'una necròpolis romana. Avui en dia, als antics terrenys del mas hi ha els Jardins de Can Batllori.

Can Sol de Baix[modifica | modifica el codi]

Els límits d'aquest barri són la travessera de les Corts, la Gran Via de Carles III, el carrer de Joan Güell i l'avinguda de Madrid, que limita amb el districte de Sants. El nom ve donat perquè ocupa l'espai on hi havia els camps i la masia de Can Sol de Baix. El nom originari d'aquest mas era de Can Planes de Baix, però el sol de ferro forjat que presidia l'entrada de la finca va donar aquest malnom a la masia, que va perdurar fins que la van enderrocar. L'any 1965 es va recuperar el topònim amb la construcció de la plaça del Sol de Baix, entre els carrers de Gerard Piera i de Fígols.

Centre[modifica | modifica el codi]

Els límits d'aquest barri són l'avinguda Diagonal, la Gran Via de Carles III, la travessera de les Corts i el carrer d'Entença. Conegut com el Barri Vell, conté els edificis més representatius del barri: l'Ajuntament, l'Església del Remei, la Biblioteca de Can Rosés i el Centre Cívic de Can Déu. També inclou el que en el seu dia es va conèixer com a l'Eixample de les Corts.

La Maternitat i Sant Ramon[modifica | modifica el codi]

El barri de La Maternitat i Sant Ramon està format per 2 sectors :

Can Bacardí[modifica | modifica el codi]

Sant Ramon[modifica | modifica el codi]

Pedralbes[modifica | modifica el codi]

El barri de Pedralbes està format per 3 sectors :

Zona Universitària[modifica | modifica el codi]

La Mercè[modifica | modifica el codi]

Pedralbes[modifica | modifica el codi]

Equipaments[modifica | modifica el codi]

El districte disposa d'una xarxa d'equipaments culturals municipals formada pel Centre Cívic de Can Déu, el Centre Cívic Joan Oliver "Pere Quart", el Centre Cultural de les Corts i el Centre Cultural Riera Blanca.

Educació[modifica | modifica el codi]

Al barri hi ha una notable oferta educativa:

Ensenyament públic[modifica | modifica el codi]

 • Llars d'infants: EBM Bambi, EBM Xiroi, EBM Can Bacardí i EBM Can Novell
 • Centres d'Educació Infantil i Primària: CEIP Lavínia, CEIP Itaca, CEIP Ausiàs March, CEIP Barcelona, CEIP Duran i Bas, CEIP Les Corts, CEIP Pau Romeva
 • Instituts d'Educació Secundària: IES Les Corts, IES Joan Boscà i IES Ausiàs March
 • Centre de Formació d'Adults: AFA Les Corts
 • Universitats: UB i UPC.

Ensenyament concertat[modifica | modifica el codi]

 • Educació Infantil i Primària: Col·legi Pare Manyanet, Escola Santa Teresa de Lisieux, Col·legi Sant Ramon Nonat
 • Educació Secundària i Batxillerat: Col·legi Pare Manyanet, Súnion ICC, Col·legi Maristes Sants-Les Corts, Escola Santa Teresa de Lisieux, Col·legi Sant Ramon Nonat.

Ensenyament privat[modifica | modifica el codi]

 • Educació Infantil i Primària: Col·legi Loreto - Abat Oliba
 • Educació Secundària i Batxillerat: Col·legi Loreto - Abat Oliba

Educació especial[modifica | modifica el codi]

Biblioteca de Can Rosés
 • Centres d'Educació Especial: Escola Paideia, Escola Geroni de Moragas i Escola Esclat.
 • Centres Ocupacionals: Centre Ocupacional les Corts i Taller Ocupacional Ariadna.
 • Centre d'Higiene Mental les Corts
 • Centre de Recursos Educatius Joan Amades - ONCE

Per altra banda, el districte també disposa de dues biblioteques integrades dins la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona: la biblioteca de Can Rosés i la Biblioteca Miquel Llongueras.

Esport[modifica | modifica el codi]

Les Corts és la casa del Barça, un dels clubs de futbol més famosos al món. El Museu del FC Barcelona és el segon museu a Catalunya pel nombre de visitants. El club sempre ha estat associat amb el nacionalisme català i té l'estadi més gran d'Europa, el Camp Nou, on hi caben 98.600 persones.

La festa major[modifica | modifica el codi]

La festa major del barri se celebra al voltant del 7 d'octubre, diada de la Verge del Remei, patrona de les Corts. Els seus colors són el blau i el vermell. L'any 2006 es va celebrar el 200è aniversari de la festa major del barri, ja que la primera de què es té constància documental data de l'any 1806.

Entitats[modifica | modifica el codi]

Les Corts té un creixent teixit associatiu.

Educació en el lleure[modifica | modifica el codi]

 • Agrupament Escolta El Pi de Les Corts (Escoltes Catalans)
 • Esplai Grup de Gent
 • Coral del Santuari de Santa Gemma de Barcelona
 • Esplai Natzaret
 • Esplai L'Olivera Rodona

Cultura popular[modifica | modifica el codi]

 • Plataforma Infantil i Juvenil de Les Corts: Coordinadora d'entitats i joves de Les Corts, que organtiza cada any la Festa Major Jove del barri o el Foc i Rock, per la revetlla de Sant Pere, entre altres activitats.
 • Els Bocs de Can Rosés: Colla de diables i tabalers. Fundada l'1 de desembre de 1996.
 • La Repúbli-k de l'Avern: Grup de percussió nascut al barri que actualment compta amb una vintena de membres.
 • Diables de Les Corts: Colla de diables i tabalers fundada el 20 de maig de 1994 a la Plaça Concòrdia. Actualment la seva seu és al Casal de Joves de Les Corts, al carrer Dolors Masferrer 33. A més a més de realitzar correfocs i tabalades, també realitza espectacles pirotècnico-teatrals i intercanvis amb altres colles.
 • Societat Coral L'Espiga de Les Corts. Entitat fundada el 1924 i que el 2004 va inaugurar el seu nou casal, on hi tenen la seva activitat les seccions de Coral, Teatre i Escacs. També hi tenen lloc cursos de ball, country, pintura...
 • Trip-Itaka
 • Diables i Timbalers d'Itaca

Associacions de veïns[modifica | modifica el codi]

 • AVV El Racó de les Corts
 • AVV Els tres jardins
 • AVV Camp Nou
 • AVV Les Corts
 • AVV Les Corts Sud
 • AVV Pedralbes
 • AVV Pedralbes Nord
 • AVV Zona Universitària
 • AVV Barri de la Mercè

Cortsencs il·lustres[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Les Corts
 1. Carta arqueològica de Barcelona