Receptor de ràdio

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Ràdio».
Receptor Lafayette HA-700 de 1962, a vàlvules termoiòniques. Els noms dels seus vàlvules termoiòniques són 6BA6, 6BL8, 6BA6, 6BA6, 6AQ8 i 6BM8.
Antic receptor de ràdio.
Interior d'una ràdio a vàlvules termoiòniques Philco PT44 amb les vàlvules 35Z5, 50L6GT, 7B7 i 7C6.
Un receptor de ràdio portàtil multibanda.

Un receptor de ràdio és un dispositiu electrònic que permet la recuperació dels senyals vocals o de qualsevol altre tipus, transmesos per un emissor de ràdio mitjançant ones electromagnètiques .

Com funciona la ràdio[modifica | modifica el codi]

Simplificant, podem dir que un receptor de ràdio consisteix en un circuit elèctric, dissenyat de tal manera que permet filtrar o separar un corrent ínfim, que es genera a la antena, per efecte de les ones electromagnètiques (el fenomen es coneix com inducció electromagnètica) que arriben per l'aire normalment (encara que viatgen per qualsevol mitjà, inclusivament el buit) i després amplificar selectivament, milers de vegades, per enviar-la cap un element amb un electroimant, que és el altaveu (o parlant), on es transformen les ones elèctriques en so.

En aquest circuit hi ha un condensador variable, que en les ràdios antigues anava adossat a un botó de comandament o perilla, de manera que en girar es varia la capacitat del condensador. L'efecte de la variació de la capacitat del condensador en el circuit és filtrar corrents de diferent freqüència, i per tant, escoltar el transmès per diferents emissores de ràdio.

El receptor de ràdio més simple que podem construir és el denominat en els orígens de la ràdio receptor de galena.

Es deia així perquè el material semiconductor que s'utilitzava com díode detector era una petita pedra d'aquest material sobre la qual feia contacte un fi fil metàl·lic al qual es denominava barba de gat . Aquest component és l'antecessor immediat dels díodes de germani o silici utilitzats actualment.

Aquest receptor rudimentari només permet l'audició d'emissores potents i no gaire llunyanes, ja que no disposa d'amplificació de cap tipus.

Evolució dels receptors[modifica | modifica el codi]

El díode de galena inicial va ser substituït posteriorment per la vàlvula de buit, component electrònic basat en l'efecte Edison, és a dir, la propietat que tenen els metalls en calent d'alliberar electrons. Aquesta vàlvula va permetre aconseguir una millor sensibilitat.

La invenció del transistor a final dels anys quaranta, va permetre la miniaturització dels receptors i la seva fàcil portabilitat, en no dependre de la connexió a la xarxa elèctrica.

També les tècniques de recepció han evolucionat notablement des dels inicis de la ràdio, començant per la utilització d'altres tipus de modulació diferents a la d'amplitud, com la modulació de freqüència, la banda lateral única, la modulació digital , les diverses configuracions dels receptors, la pròpia evolució dels components, des de la vàlvula termoiònica al transistor i després al circuit integrat.

Pel que fa a la configuració es refereix el receptor més elaborat i més eficient, quant a sensibilitat i selectivitat combinades, és el denominat superheterodí, encara que han existit altres més senzills però menys eficients, com el de radiofreqüència sintonitzada, el regeneratiu i el superregeneratiu.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Com fer una ràdio

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Receptor de ràdio Modifica l'enllaç a Wikidata

Nota[modifica | modifica el codi]