Tuthmosis II

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTuthmosis II

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 1510 aC Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 1479 aC Modifica el valor a Wikidata (30/31 anys)
SepulturaDeir el-Bahari Modifica el valor a Wikidata
Faraó
1482 aC – 1479 aC
← Tuthmosis IHatshepsut → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióestadista Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntic Egipte i Dinastia XVIII d'Egipte Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolFaraó Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia XVIII d'Egipte Modifica el valor a Wikidata
CònjugeIset
Hatshepsut Modifica el valor a Wikidata
FillsTuthmosis III
 ( Iset)
Neferure
 ( Hatshepsut) Modifica el valor a Wikidata
ParesTuthmosis I Modifica el valor a Wikidata  i Mutnofret Modifica el valor a Wikidata
GermansHatshepsut Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 180230260 Modifica el valor a Wikidata
Inscripció al temple d'Hatshepsut amb el seu nom Aajeperenra en un cartutx

Tuthmosis II fou el quart faraó de la dinastia XVIII. Va regnar des d'una data propera al 1490 aC fins al 1475 aC (uns 14 anys). El seu nom Horus fou Kanakhtuserpedjti; el Nebti Neternesit; el nom d'Horus d'or Sekhemkhepere; i el seu Nesut biti Akheperenre ('Gran és la forma de Ra'). El seu nom Sa Ra o personal volia dir 'Nascut del déu Toth".

La mort prematura dels seus germans grans Wadjmose i Amenmose el va convertir en hereu. Era el fill gran nascut de Mutnefert, reina secundària i germana d'Amosis, la reina principal. Es va casar amb la seva germanastra Hatshepsut, filla gran de Tuthmosis I i la reina Amosis, que probablement era més gran que ell. Hatshepsut va portar el títol d'"esposa d'Amon", que potser ja tenia abans de la mort de Tuthmosis I.

Cap momificat de Tuthmosis II

Tuthmosis II va tenir només un fill, Tuthmosis III, amb una dona secundària anomenada Isis o Iset. El faraó el va nomenar successor, però després de la seva mort, com que el fill era molt jove, Hatshepsut va assolir la regència i va exercir com a faraona. També va tenir dues filles, una de les quals es deia Neferure i una altra possiblement Neferubity.

Sembla que era de constitució dèbil i potser ja en el seu regnat el poder efectiu va estar en mans d'Hatshepsut. Es coneixen dues campanyes en el seu regnat per una inscripció al temple de Deir al-Bari i una estela a Sehel, al sud d'Aswan.

La primera campanya fou a Kush, que es va revoltar en pujar al tron i els egipcis es van haver de refugiar a les fortaleses. Tuthmosis va enviar un exèrcit que va aplanar la rebel·lió i va arribar a Kerma. Va matar tots els presoners i només va deixar un príncep, que fou portat a Egipte com a ostatge.

La segona fou contra els shasu, beduïns del Sinaí. En aquesta campanya, potser feta pel camí, va pujar per Síria i va arribar fins a Niya, va arribar a l'Eufrates, per tot seguit tornar a Egipte.

Va fer diverses construccions: un temple al nord de Madinet Habu conegut com a Shespet-ankh ('capella de la Vida'), que fou acabada pel seu fill i successor Tuthmosis III; construccions a Karnak (també acabades pel seu fill); i edificis a Semna, Kumma i Elefantina.

Va morir quan tenia poc més de 30 anys. La seva tomba no s'ha identificat amb certesa; la seva mòmia fou trobada com d'altres a Deir al-Bari, al dipòsit reial de mòmies.


Precedit per:
Tuthmosis I
Faraó
Dinastia XVIII
Succeït per:
Hatshepsut i Tuthmosis III


Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tuthmosis II