Anedjib

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Anedjib
Faraó d'Egipte
En el càrrec des de 10 anys
Den
Dades biogràfiques
Sepultura Tomba a Umm al-Qa'ab, Abidos
Altres noms Enezib, Andjyeb, Africanus: Miebidos, Eusebius: Niebaïs
Dinastia primera dinastia
Cònjuge Betrest
Monuments Tomba a Umm al-Qa'ab

Anedjib (nom d'Horus: Horus-Adjib; nom de Nebti: Merpeba, Merpebanebu; nombre de Nesut-Biti: Merpeba; nom grec: Miebidos, Niebais) fou el sisè faraó de la primera dinastia de l'antic Egipte.

Possible fill de Den (per altres un usurpador, casat amb la princesa Betrest de la família reial), va succeir al seu pare i va regnar entre 7 i 14 anys segons les fonts (26 segons Manethó). Va residir a Memfis. El seu nom és el primer de les llistes de Saqqara. Els seus monuments foren malmesos pel seu successor i el seu nom a un serekh fou esborrat i el nom del nou faraó es va posar al seu lloc, igual que en alguns objectes trobats a Saqqara. El seu nom només apareix dins d'Egipte a Abidos i Helwan, a més de Saqqara. A Palestina apareix a En Besor.

Sembla que va solucionar un conflicte entre les classes altes del Alt i el Baix Egipte i s'especula que fou perquè al ser un usurpador no era reconegut per uns i sí per uns altres. Al nord en alguns nomós es detecta resistència.

Es va casar amb Batirites i va tenir com a fill al seu successor Semerkhet.

Segons el Papir de Torí va morir amb 74 anys. Va ser enterrat a Abidos. El seu principal ministre va tenir mastaba a Saqqara.

Altres transcripcions del seu nom: Adjib, Andjib, Andyib, Anedjeti, Anedjib, Anezjed, Anzib, Atchab, Azab, Enegib, Enezib, Merbapen, Merbiap, Merbiape, Merbiapou, Meribapen, Meribiapen, Meribiapu, Meripibia, Meriregeregpen, Merpabia, Merpebia, Merpeha, Merpibia, Merpubia, Miebis, Miriba, Niebais

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Anedjib Modifica l'enllaç a Wikidata