Un violador en el teu camí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalUn violador en el teu camí

Dones assajant la performance en l'Albereda Central de la Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Títol originalUn violador en tu camino Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalcançó Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació20 novembre 2019 Modifica el valor a Wikidata
Gènerecançó protesta Modifica el valor a Wikidata
País d'origenXile Modifica el valor a Wikidata

Un violador en el teu camí (en castellà: Un violador en tu camino) és una performance de protesta creada pel col·lectiu feminista LASTESIS de Valparaíso, a Xile com una protesta en contra de les violacions als drets de les dones en les protestes que es realitzen en aquest país.[1][2]

La representació artística va ser interpretada per primera vegada enfront de la Segona Comissaria de Carabiners de Xile a Valparaíso el 18 de novembre de 2019.[3] En la segona interpretació van assistir 2.000 dones xilenes, es va realitzar al 25 de novembre de 2019 com a part del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, aquesta performance va ser gravada en vídeo i es va viralitzar a les xarxes socials.[4] S'ha difós de forma mundial, després que moviments feministes d'Alemanya, Argentina, Colòmbia, França, Espanya, Estats Units, Mèxic, Paraguai, Regne Unit, República Dominicana i Uruguai van adoptar i van traduir la performance per poder acompanyar a les seves protestes i reivindicar demandes locals pel cessament i càstig de feminicidis i violència sexual, entre altres.[5][6][7]

Descripció[modifica]

Un violador en el teu camí és una creació del col·lectiu feminista LASTESIS integrat per les xilenes Lea Cáceres, Paula Cometa, Sibila Sotomayor i Daffne Valdés.[1] Consisteix en una performance urbana interpretada per dones de totes les edats amb els ulls embenats amb teles negres i amb un mocador verd. Les intèrprets s'acomoden en línies i realitzen una coreografia cantant una cançó contra el patriarcat i les principals formes de violència cap a les dones com l'assetjament de carrer, abús i la violació sexual, el femicidi, la desaparició forçada de les dones i la falta de justícia criticant a la societat i als poders executiu i judicial dels països on s'ha interpretat per la inactivitat davant els delictes comesos i la impunitat assenyalant-los com a còmplices dels mateixos amb la frase "el violador ets tu". Una de les estrofes és una paròdia de l'himne de Carabiners de Xile.

Les creadores de la lletra de la cançó van realitzar una recerca sobre la situació dels drets de les dones al món i van basar el text en aquest fet, creant un recurs artístic que permetés comunicar fàcilment en públic les principals tesis del feminisme i les seves demandes, d'aquí sorgeix el nom del col·lectiu, Les Tesis.[1][7] Per donar suport a la rèplica el col·lectiu va crear vídeos a Youtube on van explicar la coreografia i van crear una identitat visual que van publicar a Instagram.[8]

Lletra[modifica]

Per a la realització del text van incloure frases relacionades amb l'assetjament i la violència sexual cap a les dones, tals com “la culpa no era meva, ni on estava ni com vestia”, “el violador ets tu”, “Són els pacos (policies). Els jutges. L'Estat. El president. L'Estat opressor és un mascle violador. L'Estat opressor és un mascle violador. El violador eres tu.”[6][9]

La lletra original és la següent:

"El patriarcado es un juez, que nos juzga por nacer y nuestro castigo es la violencia que no ves.

El patriarcado es un juez, que nos juzga por nacer y nuestro castigo es la violencia que ya ves.

Es feminicidio.

Impunidad para el asesino.

Es la desaparición.

Es la violación.

Y la culpa no era mía, ni dónde estaba, ni cómo vestía.

Y la culpa no era mía, ni dónde estaba, ni cómo vestía.

Y la culpa no era mía, ni dónde estaba, ni cómo vestía.

Y la culpa no era mía, ni dónde estaba, ni cómo vestía.

El violador eras tú.

El violador eres tú.

Son los pacos (policías).

Los jueces.

El estado.

El presidente.

El estado opresor es un macho violador.

El estado opresor es un macho violador.

El violador eras tú.

El violador eres tú.

Duerme tranquila niña inocente, sin preocuparte del bandolero, que por tus sueños dulce y sonriente vela tu amante carabinero.

El violador eres tú.

El violador eres tú.

El violador eres tú.

El violador eres tú".

Cronologia[modifica]

El 18 de novembre de 2019 el col·lectiu LASTESIS va realitzar la primera interpretació d'Un violador en el teu camí enfront de la Segona Comissaria de Carabiners de Xile en protesta per les violacions als drets de les dones per l'estat, l'exèrcit i Carabiners davant la major crisi social en la democràcia d'aquest país.[10] El 25 de novembre la cançó es va fer popular a Xile quan més de 2.000 manifestants van interpretar la performance davant del Palau de la Moneda per denunciar la violència de gènere comesa per les institucions de l'estat xilè.[11][3] El vídeo, gravat per una professora de la Universitat de Xile, va aconseguir ràpidament milions de reproduccions.[4] Una nova protesta massiva amb Un violador en el teu camí es va tenir lloc el 28 de novembre davant de les oficines del Ministeri de la Dona i Equitat de Gènere del govern xilè per exigir la renúncia del seu titular, Isabel Plá.[12] Després de l'èxit del performance el col·lectiu Les Tesis va cridar a una acció global utilitzant la seva creació.[7]

Interpretacions al món[modifica]

Feministes i col·lectius de feministes organitzen protestes basades en aquest performance replicant-ho i adaptant la lletra original als seus propis contextos. Es té registre de la seva realització en espais públics dels països i ciutats següents:[13][14]

Impacte social[modifica]

Després de la protesta l'alcaldessa de la Ciutat de Mèxic es va solidaritzar amb les manifestants que van realitzar Un violador en el teu camí i va indicar que el seu govern treballa a garantir justícia a les dones.[36]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Rodríguez, Darinka. «Ellas son las chilenas que crearon ‘Un violador en tu camino’» (en espanyol de Mèxic). Verne, 28-11-2019. [Consulta: 30 novembre 2019].
  2. Daniela Patiño. «Las protestas virales al ritmo de la música» (en espanyol europeu). CNN, 30-11-2019. [Consulta: 30 novembre 2019].
  3. 3,0 3,1 «Las Tesis: Intervención viralizada del colectivo feminista se expande por Chile y el mundo» (en espanyol europeu). RedGol. [Consulta: 30 novembre 2019].
  4. 4,0 4,1 LR, Redacción. «“Un violador en tu camino”, el canto viral de un colectivo feminista chileno contra la violencia de género [VIDEO]» (en castellà). larepublica.pe, 28-11-2019. [Consulta: 30 novembre 2019].
  5. 5,0 5,1 «El mundo se une al grito de 'Un violador en tu camino'; así las protestas» (en castellà). Excélsior, 30-11-2019. [Consulta: 30 novembre 2019].
  6. 6,0 6,1 «El cántico chileno de 'Un violador en tu camino' retumba en todo el mundo» (en castellà). La Vanguardia, 30-11-2019. [Consulta: 30 novembre 2019].
  7. 7,0 7,1 7,2 Chile, C. N. N. «“Un violador en tu camino”: Himno feminista de Lastesis es interpretado en todo Chile, América Latina y Europa» (en castellà). CNN Chile. [Consulta: 30 novembre 2019].
  8. Sierra, Irene. «"Un violador en tu camino": la protesta de las mujeres chilenas contra la violencia sexual de la policía» (en castellà). Magnet, 26-11-2019. [Consulta: 30 novembre 2019].
  9. «"Un violador en tu camino": así cantan cientos de mujeres en el Zócalo» (en castellà). www.unotv.com, 29-11-2019. [Consulta: 30 novembre 2019].
  10. «"El violador eres tú ". La canción feminista de jóvenes chilenas que es viral» (en castellà). www.lanacion.com.ar, 28-11-2019. [Consulta: 30 novembre 2019].
  11. «"Un violador en tu camino", la coreografía chilena que dio la vuelta al mundo» (en castellà). www.efe.com. [Consulta: 30 novembre 2019].
  12. «Realizan protesta fuera del Ministerio de la Mujer exigiendo la renuncia de Isabel Plá» (en castellà). La Tercera, 29-11-2019. [Consulta: 30 novembre 2019].
  13. Peñalver, Fernando. «"Un violador en tu camino" se viraliza: Manifestantes toman Plaza de Armas, París y Berlín» (en castellà). Publimetro Chile. [Consulta: 30 novembre 2019].
  14. De 2019, 29 De Noviembre. «“El violador eres tú”: miles de mujeres replicaron la performance contra la violencia de género en diversas ciudades del mundo» (en espanyol europeu). Infobae. [Consulta: 30 novembre 2019].
  15. «“El violador eres tú”, gritan miles de mujeres en México y alrededor del mundo, contra la violencia machista – LA PRENSA DE MONCLOVA» (en anglès americà). Arxivat de l'original el 2019-11-30. [Consulta: 30 novembre 2019].
  16. Navarra.com. «El himno feminista 'Un violador en tu camino' llega a Bera con una versión en euskera» (en castellà). [Consulta: 20 desembre 2019].
  17. Etxea, Ecuador. «Más de un millar de mujeres replican en Bilbao la acción “Un Violador en tu camino” (Las Tesis)» (en castellà), 19-12-2019. [Consulta: 20 desembre 2019].
  18. Berria. ««Bortxatzailea zu zara», Donostian» (en basc). [Consulta: 20 desembre 2019].
  19. Berria. «'Bortxatzaile bat zure bidean' koreografia egin dute Iruñean» (en basc). [Consulta: 20 desembre 2019].
  20. Jerez, Marta. «"El violador ets tu", el crit contra la violència masclista que s'estén de Xile al món». CCMA.cat, 30-11-2019. [Consulta: 30 novembre 2019].
  21. 21,0 21,1 «La impressionant interpretació de ‘Un violador en el teu camí’ a Vic i Palma». Vilaweb.cat, 08-12-2019. [Consulta: 9 desembre 2019].
  22. «VÍDEO: La mobilització «Un violador al teu camí» arriba a Tremp». NacióDigital.cat, 19-12-2019. [Consulta: 19 desembre 2019].
  23. «"Un violador en tu camino", la coreografía chilena que dio la vuelta al mundo» (en espanyol europeu). Noticias de El Salvador - La Prensa Gráfica. [Consulta: 30 novembre 2019].
  24. LaInformacion. «"Un violador en tu camino": El himno feminista que ya suena en medio mundo» (en castellà). La Información. [Consulta: 30 novembre 2019].
  25. «"Un violador en tu camino", la coreografía de un colectivo chileno que da la vuelta al mundo [VIDEOS]» (en castellà). RPP. [Consulta: 30 novembre 2019].
  26. «"El violador eres tú": el potente himno feminista nacido en Chile que da la vuelta al mundo» (en anglès). [Consulta: 30 novembre 2019].
  27. «Realizan performance de 'Un violador en tu camino' en Monterrey». www.milenio.com. [Consulta: 30 novembre 2019].
  28. «» Jóvenes queretanas se suman al performance chileno “Un violador en tu camino”» (en espanyol europeu). [Consulta: 30 novembre 2019].
  29. «Mujeres se unen y gritan "¡el violador eres tú!", en al menos 8 estados» (en castellà). El Universal, 30-11-2019. [Consulta: 30 novembre 2019].
  30. «‘Violador en tu camino’ retumba en Zócalo capitalino» (en espanyol de Mèxic). Noticieros Televisa, 30-11-2019. [Consulta: 30 novembre 2019].
  31. «Llega ‘Un Violador en tu Camino’ a la Prepa Oficial» (en espanyol europeu). Periódico AM | Noticias de Guanajuato, México. [Consulta: 30 novembre 2019].
  32. intoleranciadiario.com. «Poblanas cantan “Un violador en tu camino"; exigen erradicar feminicidios y la violencia de género» (en mx). Intolerancia Diario, 30-11-2019. [Consulta: 30 novembre 2019].
  33. «Coahuila: Mujeres se suman al performance Un violador en tu camino». www.milenio.com. [Consulta: 30 novembre 2019].
  34. «"El violador en tu camino": Coreografía feminista que da la vuelta al mundo» (en espanyol europeu). ELIMPARCIAL.COM. [Consulta: 30 novembre 2019].
  35. Antofagasta, El Diario de. «"Un violador en tu camino": La poderosa e histórica manifestación de las mujeres de Antofagasta | El Diario de Antofagasta» (en castellà). [Consulta: 30 novembre 2019].
  36. «Nuestro compromiso, hacer una ciudad con seguridad y justicia; afirma Claudia Sheinbaum» (en espanyol de Mèxic). El Heraldo de México, 29-11-2019. Arxivat de l'original el 2019-12-08. [Consulta: 30 novembre 2019].

Enllaços externs[modifica]