Usuari:Mcapdevila/Batalla de Varna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarMcapdevila/Batalla de Varna
Guerres otomanes a Europa
Data10 de novembre de 1444
Coordenades43° 13′ N, 27° 53′ E / 43.217°N,27.883°E / 43.217; 27.883
Bàndols
Hongria Hongria,
Polònia Polònia,
Valàquia
i altres
Imperi Otomà Imperi Otomà
Forces
# 30000 # 60000
Baixes
15.000 20.000


La Batalla de Varna va tenir lloc el 10 de novembre de 1444 prop de Varna a l'est de Bulgària. En aquesta batalla l'Imperi Otomà sota el comandament del sultà Murat II va derrotar els exèrcits polonès i hongarès sota el comandament de Ladislau de Varna i Joan Hunyadi. Va ser la batalla final de la Croada de Varna.

Preludi[modifica]

Després d'una sèrie d'expedicions fallides entre 1440-1442 en contra de Belgrad i Transsilvània, i les derrotes de la "llarga campanya" de Joan Hunyadi a 1442-1443, el sultà otomà Murat II firme una treva de 10 anys amb Hongria. Després que fes la pau amb el Emirat de Karaman a Anatòlia a agost de 1444, va renunciar al tron en el seu fill de 12 anys, Mehmet II.

Malgrat el tractat de pau, Hongria coopera amb Venècia i el Papa Eugeni IV per organitzar un nou exèrcit croat. Amb aquestes notícies Murat va ser cridat de retorn al tron pel seu fill. Encara Murad es va negar contínuament a aquest anomenat, usant com a base el fet que ell ja no era sultà. En aquesta posició el seu fill va ordenar que dirigís els seus exèrcits.

Un exèrcit cristià combinat, consistent principalment de forces hongareses i poloneses, amb petits destacaments de txecs, cavallers papals, alemanys, bosnians, croats, búlgars, valacs, lituans i ruteni (ucraïnesos), es va trobar amb un exèrcit numèricament superior de turcs otomans.

Els hongaresos estaven mal equipats, i el suport promès per Albània i Constantinoble mai va arribar. L'exèrcit hongarès era petit i bastant desequilibrat. Contenia gairebé res d'infanteria, a excepció d'uns 300 pistolers mercenaris txecs. Hi havia uns 100 vagons de guerra amb les seves tripulacions (Wagenburg).[cal citació] La resta de l'exèrcit era cavalleria pesada, la majoria de la reialesa o mercenaris estrangers, amb alguns estendards episcopals i de la noblesa.

Vaixells venecians, genovesos i papals havien bloquejat els Dardanels mentre que l'exèrcit hongarès avançava cap a Varna, on es trobarien amb la flota papal per navegar al llarg de la costa fins a Constantinoble, empenyent a les forces otomanes fora d'Europa. L'avanç hongarès va ser ràpid, fortaleses otomanes van ser sobrepassades, mentre que búlgars locals de Vidin, Oryahovo i Nicòpolis es van unir a l'exèrcit (Fruzhin, fill de Ivan Shishman, va participar en la campanya amb la seva guàrdia personal). El 10 d'octubre prop de Nicòpolis, prop de 4.000 cavallers valacs sota el comandament de Mircea II també es va unir a l'exèrcit.[cal citació] Refugiats armenis a Hongria també van prendre part en les guerres contra els turcs.

Desplegament dels exèrcits[modifica]

La flota veneciana no va poder evitar que el traspàs dels reforços turcs des d'Àsia Menor. En el seu lloc, s'ha comès parcialment traïció, un càrrec de Venècia ha ajudat a l'exèrcit turc per travessar el continent europeu.

Més tard, el 9 de novembre, un gran exèrcit otomà del voltant de 60.000 homes s'aproxima a Varna (encara sota control romà d'Orient) des de l'oest. En un concili militar realitzat per Hunyadi, el llegat papal, cardenal Julian Cesarini, va insistir en una ràpida retirada. No obstant això, els cristians estaven encaixonats entre el mar Negre, el llac Varna, les costeruts vessants boscoses de l'altiplà de Franger i l'enemic. Cesarini llavors va proposar una defensa usant els vagons de guerra dels hussites fins a l'arribada de la flota cristiana. Els nobles hongaresos i els comandants croats, bosnians i txecs que van donar suport, però el jove Ladislau de Varna i Hunyadi rebutjar les tàctiques defensives. Hunyadi declare: "Escapar és impossible, rendir-és impensable. Deixin-nos lluitar amb valor i honor ". Ladislau va acceptar la seva proposició i li va donar el comandament de l'exèrcit.

El matí del 10 de novembre, Hunyadi desplegar l'exèrcit de prop de 20.000 croats en forma d'arc entre el llac Varna i l'altiplà Franger, la línia era d'aproximadament 3.5 km de llarg. Dos estendards amb un total de 3.500 homes del rei polonès i guardaespatlles hongaresos, així com mercenaris reals hongaresos i la noblesa formaven el centre de la formació. La cavalleria valacs va ser deixada en reserva enrere del centre de la formació.

El flanc dret estava alineat al turó, cap a la vila de Kamen. El flanc estava compost per 6.500 homes organitzats en 5 estendards. El bisbe Jan Domenikos de Varadin, amb el seu estendard personal, liderava aquesta força; Cesarini comandava un estendard de mercenaris alemanys i un altre de bosnians. El bisbe de Eger liderava el seu propi estendard, i el governant militar de Eslavònia, Franco Talotsi, comandava l'estendard Croat.

El flanc esquerre, amb un total de 5.000 homes en 5 estendards, era comandat per Miguel Szilágvi, cunyat de Hunyadi, i estava fet dels mercenaris transsilvans, búlgars i alemanys de Hunyadi així com de estendards de l'alta noblesa hongaresa. Enrere dels hongaresos, més a prop del Mar Negre i el llac, hi havia els vagons de guerra, defensats per uns 300-600 txecs i rutenis sota el comandament de Ceyka. Cada vagó tenia entre 7 a 10 homes i estava equipat amb bombardes.

El centre otomà incloïa als geníssers i els conscriptes de Rumèlia, desplegats al voltant de dos monticles Tracians. Murat va observar i va dirigir la batalla des del cim d'un d'ells. Els geníssers van cavar enrere rases i dos palissades. El flanc dret consistia de Kapikulu si sipahi s de Rumèlia, i el flanc esquerre estava fet de sipahis d'Anatòlia, mercenaris àrabs i altres forces. Arquers geníssers i cavalleria lleugera (Akinci s) van ser desplegats a l'altiplà de Franger.

La Batalla[modifica]

Imatge d'una crònica polonesa de 1564, probablement de la batalla de Varna
Disposició dels exèrcits

La cavalleria lleugera àrab i otomana va atacar els croats de Talotsi. Els cristians del flanc esquerre respondre amb foc de bombardes i armes de foc i va detenir l'atac. Els soldats cristians van iniciar una persecució desordenada. La cavalleria d'Anatòlia i els àrabs en camells els emboscada des del flanc. El flanc cristià dret intent escapar a la petita fortalesa de Galata a l'altre costat de la badia de Varna, però la majoria d'ells van ser morts en els pantans al voltant del llac Varna i el riu Devnya, on Cesarini va morir. Només les tropes de Talotsi van poder retirar enrere dels vagons de guerra.

Ladislau i Hunyadi van desplegar dues companyies de cavalleria i la cavalleria valacs des del centre, i ordenar l'atac en contra dels sipahis d'Anatòlia i els àrabs, que van ser desvandades amb el seu comandant, Karaca Bey, mort en l'atac. Els cristians els van perseguir per prop de 6 km i després tornar al camp de batalla. Els valacs continuar amb la persecució i van irrompre en un campament otomà fortificat. Després de saquejar, els valacs sobrecarregats amb or i molt botí, van abandonar el camp de batalla.

L'altre flanc otomà ataco als hongaresos i búlgars de Michael Szilagyi. El seu avanç va ser detingut i rebutjat; després els sipahis avançar de nou. Hunyadi va decidir ajudar i aconsello al rei esperar fins que el tornés, i després va avançar amb dues companyies de cavalleria en contra dels sipahis, els va derrotar i els va perseguir en direcció al camí cap a Shumen. Els sipahis estaven tan aterrits que alguns d'ells van arribar i van travessar el riu Kamchiya, a uns 30 km de distància.

L'exèrcit europeu semblava a prop de la victòria, el sultà havia decidit deixar el camp de batalla. Segons Edward Gibbon ('' Història de la Decadència i Ruïna de l'Imperi Romà ''), "Quan Amurath observo la retirada dels seus esquadrons, la desesperació de la seva fortuna i aquella de l'imperi: un geníssers veterà prendre la brida del seu cavall, i el tenia la magnanimitat per perdonar i recompensar el soldat que es va atrevir a percebre el terror, i la detenció del vol de la seva sobirà ".

El jove rei, ignorant el consell de Hunyadi, afanyar 500 dels seus cavallers polonesos en contra del centre otomà. Ells van sobrepassar a la infanteria jenízara i el rei intent prendre com a presoner Murat. Però envoltat pels guardaespatlles geníssers, va ser assassinat, el seu cap tallat i després portada a la cort otomana. La desmoralitzada cavalleria polonesa va ser aixafada pels otomans.

En tornar, Hunyadi tracte frenèticament de rescatar el cos del rei, però tot el que va poder aconseguir va ser organitzar la retirada de la resta del seu exèrcit. Va patir d'11.000-13.000 baixes. Els otomans van perdre de 8.000 a 20.000 soldats. L'exèrcit otomà estava tan destrossat que van ser incapaços de perseguir l'exèrcit cristià i continuar la campanya a Europa Central. Molts dels presoners europeus van ser assassinats o venuts com esclaus.

Seqüeles[modifica]

La mort de Ladislau deixà a Hongria en les mans de Ladislau el Pòstum, de tan sols 4 anys. La derrota també preparà l'escenari per a la caiguda de Constantinoble a 1453

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Batalla de Varna