Viquiprojecte:Miró/Auditoriawiki

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquiprojecte Miró
Fundació Joan Miró
Amb el suport de
Coordinació: Àlex Hinojo i Esther Solé (Amical Wikimedia), Anna Noëlle (Fundació Joan Miró)


Títol[modifica]

  • Títol: Joan Miró: Anàlisi de continguts a la Viquipèdia
  • Autors : Esther Solé i Martí i Àlex Hinojo Kippelboy
  • Organització : Amical Wikimedia
  • Finançat per : Fundació Joan Miró
  • Data: Octubre de 2013
  • versió beta 0.5

Introducció[modifica]

Cada viquipèdia parla de Joan Miró a la seva manera. Anem a veure què diuen

Joan Miró és un dels catalans més universals del segle xx. Aquesta faceta es fa palesa a la Viquipèdia, on l’artista, les seves obres, algunes de les seves iniciatives i figures amb les que es va relacionar són presents en diversos idiomes. En aquesta anàlisi es proporciona una visió de la presència i la qualitat dels articles relacionats amb Joan Miró a la Viquipèdia a partir d’un treball de caire comparatiu focalitzat en la biografia de l’artista, algunes de les seves obres més destacades, les institucions mironianes i en la presència d’imatges sobre l’artista i la seva obra. Aquesta iniciativa sorgeix de les diverses col·laboracions que s’han esdevingut entre la Fundació Joan Miró i l'Amical Wikimedia, durant les quals s’ha constatat l'efectivitat, l'abast i el potencial que presenten les relacions entre les institucions que custodien grans fraccions del coneixement humà —conegudes com GLAM, acrònim anglès de Galleries, Libraries, Archives i Museums— i les plataformes que, com la Viquipèdia, fomenten l’ús i la distribució del coneixement lliure.

Objectius[modifica]

En aquest estudi hem definit els següents objectius:

  • Determinar l’existència de biografies de Joan Miró a la Viquipèdia i analitzar-ne la qualitat a partir d’una sèrie d’indicadors objectius (número de referències, octets, backlinks i visites l’any 2012).
  • Determinar l’existència d’articles sobre la Fundació Miró a la Viquipèdia i analitzar-ne la qualitat a partir dels mateixos indicadors objectius mencionats al punt anterior.
  • Determinar l’existència d’articles sobre les obres de Joan Miró recollides a la plantilla {{Miró}}
  • Comparar l’estat de la biografia de Joan Miró i la biografia d’altres artistes i figures destacades a la Viquipèdia en català, anglès, castellà i francès, emprant els indicadors objectius descrits anteriorment
  • Constatar si la figura de Joan Miró és mencionada en articles que mantenen certa relació amb l’artista a la Viquipèdia en català, anglès, castellà i francès.
  • Analitzar l’estat de la categoria:Joan Miró a Wikimedia Commons, tant a nivell d’organització interna com de quantitat d’imatges disponibles.
  • Analitzar l’ús d’imatges de la categoria:Joan Miró a la Viquipèdia

Abast[modifica]

Idiomes[modifica]

La Viquipèdia existeix en 285 idiomes, i els articles més famosos analitzats poden arribar a tenir desenes de versions idiomàtiques. Per acotar l'abast de l'estudi, s'ha decidit analitzar l'existència i qualitat dels articles —excepte els relacionats amb la biografia de l'artista i la fundació— en les següents 4 llengües: català, anglès, castellà i francès. S'ordenen d'aquesta manera seguint alfabèticament el codi wiki de cada idioma (CA, EN, ES, FR). Cal tenir en compte, doncs, que la xifra total dels indicadors sobre un article en tots els idiomes disponibles pot ser molt superior a les d'aquests quatre, però considerem que les dades que proporcionen són suficients per a elaborar un estat de la qüestió.

Finançament[modifica]

Aquest estudi s'ha realitzat gràcies al finançament de la Fundació Joan Miró de Barcelona i a la col·laboració d'Amical Wikimedia.

Conceptes analitzats[modifica]

Concepte Definició Sistema de càlcul
Backlinks Els backlinks són el número de vegades que una pàgina és enllaçada mitjançant un hipervincle des d'altres pàgines de l'enciclopèdia. També es coneixen com a enllaços interns. Aquest concepte permet veure l'índex de penetració d'un article/concepte dins del corpus global d'una enciclopèdia. A tall d'exemple: si la veu Aruba té 20 enllaços interns i la veu Ramon Llull en té 4.300, significa que Aruba té poc impacte dins del corpus total, ja que és mencionada molt poques vegades en altres articles. Aquesta xifra s'ha calculat fent servir aquesta aplicació i calculant només el nom més comú per idioma. És a dir, els enllaços sobre Catalunya en anglès s'han fet cercant la paraula Catalonia i en castellà fent servir Cataluña i així progressivament en tots els idiomes. Tots els càlculs de backlinks s'han realitzat entre el 25/08/2013 i el 02/09/2013.
Octets Un octet és un grup d'informació de 8 bits. Aquesta xifra calcula l'extensió dels articles de la Viquipèdia. Com més gran sigui la xifra, més extens és l'article. En totes les taules s'expressen en kilooctets, és a dir, milers d'octets. En el cas de l'anàlisi de l'estat de la biografia de Joan Miró, aquesta xifra s'ha recollit de l'historial de cada pàgina i està expressada en milers d'octets. Per obtenir-la, s'ha mirat l'historial de cada pàgina, on aquesta informació es presenta actualitzada. Per arrodonir la xifra, s'ha fet servir la tècnica de truncament, és a dir: si un article té 6.800 octets a la taula apareix 6. No obstant, a la resta d'articles es presenten les xifres sense truncar. Totes les dades s'han recollit durant el mes d'agost de 2013.
Referències Aquesta xifra recull el número de referències mencionades en un article. La Viquipèdia incorpora coneixements publicats en fonts acreditades i en cap cas genera nou coneixement. Serveixen per assegurar que el contingut dels articles pugui ser comprovat per qualsevol lector o editor i per incrementar la credibilitat de la Viquipèdia. La manca de referències no significa que un article tingui informació incorrecta, sinó que és poc verificable. Per a calcular el número de referències de cada article s'ha dut a terme un recompte manual. Només s'ha considerat com a referència les citacions mencionades dins del text. No s'ha considerat referència la bibliografia relacionada, per no estar contextualitzada dins del gruix de l'article.
Visites Les visites a un article són el número total de visualitzacions o consultes que un article en qüestió ha tingut durant un període de temps i un idioma determinat. Un article pot ser molt consultat en anglès i molt poc en francès, demostrant així l'interès general sobre un article determinat. S'ha decidit fer un càlcul anual de les visites que van tenir els articles analitzats entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2012, ambdós inclosos, fent servir aquesta eina.

Anàlisi[modifica]

Joan Miró[modifica]

El fet que Joan Miró sigui un dels artistes catalans més reconeguts arreu del món es constata també a la Viquipèdia: la seva biografia està disponible en 54 idiomes. Actualment la Viquipèdia està disponible en 287 idiomes diferents, i per bé que a priori la xifra podria considerar-se discreta (un 18’8% del total), Joan Miró és present a les versions més potents de la Viquipèdia (l’alemanya, l’anglesa, l’espanyola, la francesa, la japonesa i la russa, entre d'altres), i acumula un total de visites prou remarcable (1.814.113 visites durant l’any 2012 al conjunt de 54 versions, que suposa una mitjana de 44.246 visites per idioma durant tot l’any 2012).

No obstant, un cop obtingudes les dades objectives de cadascuna de les versions disponibles de la biografia de Joan Miró s’observa que —tret d’alguna excepció— la millora en tots els aspectes és quelcom tan desitjable com necessari. D’aquestes 54 versions, només dues —la catalana i l’alemanya— són articles de qualitat, i un cop deixem de banda les versions més consultades de la Viquipèdia observem que les dades que proporcionen els indicadors objectius (molt especialment el número de referències) suggereixen que la qualitat de la biografia de Joan Miró en aquells idiomes amb un menor número de parlants és més aviat modesta. Ara bé, aquesta dada no manté una relació directa amb el número de visites que reben aquests articles, sinó que malgrat la seva poca densitat i qualitat informativa, les biografies de Joan Miró en llengües relativament properes a la cultura catalana (italià i portuguès, per exemple) apleguen un número elevat de visites (més de 124.000 en ambdós casos), per bé que la llargada de l'article no és especialment notable (entre 5.000 i 9.000 octets, respectivament) i només la versió italiana presenta referències (una). Aquesta situació es repeteix en llengües més minoritàries, on s'observen xifres importants de visites, per bé que els articles siguin força discrets a nivell qualitatiu. Alguns casos a destacar serien els de la versió txeca (>10.000 visites), japonesa (>39.000 visites), polonesa (>22.000 visites) o tailandesa (>51.000 visites), on el número elevat de visites contrasta amb l'absència absoluta de referències que donin entitat al text que els lectors consulten amb franc interès. Considerem que cal avançar en la línia que presenta l'article en la versió catalana, tant pel que fa a la millora dels continguts i les referències com especialment pel que fa a la proliferació de retroenllaços, els quals són producte d'un treball de fons molt important que canalitza un número important de clics i visites als articles que són del nostre interès, en aquest cas la biografia de Joan Miró.

A més, s'ha aprofitat aquesta revisió de l'estat de la biografia de Joan Miró a totes les edicions de la Viquipèdia per constatar també si es feia menció de la seva catalanitat a les primeres línies de l'article, on es proporcionen les principals coordenades per situar el personatge. Els resultats en aquest cas han estat certament positius, ja que 37 dels 54 articles existents mencionen que Joan Miró era un artista català. D'altra banda, la Fundació Joan Miró és mencionada en 20 articles, per bé que cal destacar que en diverses ocasions aquesta menció es repeteix al llarg de l'article (la versió catalana, per exemple, menciona la Fundació fins a 40 cops).

Idioma Wiki Nom article Refs Octets Backlinks Visites 2012 Catalanitat (0=no; 1=sí) Mencions a la Fundació
Alemannisch alswiki Joan Miró 0 6 22 1 1
Aragonés anwiki Joan Miró 0 7 8 1 7
العربية arwiki خوان ميرو 0 5 10 8648
Беларуская bewiki Жуан Міро 0 3 10 456 1
Български bgwiki Жоан Миро 0 7 25 4669 1
Català cawiki Joan Miró i Ferrà 80 67 891 27446 1 40
Corsu cowiki Joan Miró 0 0 8 934 1 0
Česky cswiki Joan Miró 0 11 80 10125 1 0
Dansk dawiki Joan Miró 0 1 24 6501 0 1
Deutsch dewiki Joan Miró 91 94 436 129842 0 25
Ελληνικά elwiki Ζουάν Μιρό 0 4 35 2558 1
English enwiki Joan Miró 40 33 1188 463190 1 5
Esperanto eowiki Joan Miró 0 1 31 897 1 0
Español eswiki Joan Miró 37 44 453 437503 0 1
Eesti etwiki Joan Miró 0 0 21 117 1 0
Euskara euwiki Joan Miró 0 4 25 1919 1 2
فارسی fawiki خوان میرو— 0 1 13 3702
Suomi fiwiki Joan Miró 71 47 68 6186 1 10
Français frwiki Joan Miró 71 116 707 224906 1 2
Galego glwiki Joan Miró 0 5 39 1315 1 0
עברית hewiki ז'ואן מירו 0 7 62 8474 1
Hrvatski hrwiki Joan Miró 0 1 18 2413 1 0
Magyar huwiki Joan Miró 1 6 62 6124 1 1
Bahasa Indonesia idwiki Joan Miró 0 0 14 0 0
Ido iowiki Joan Miró 0 1 7 552 1 0
Íslenska iswiki Joan Miró 6 3 4 477 0 1
Italiano itwiki Joan Miró 1 9 242 124698 0 1
日本語 jawiki ジョアン・ミロ 0 7 122 39963 1
ქართული kawiki ჟოან მირო 0 2 11 1
Kalaallisut klwiki Joan Miró 0 2 9 0 0
한국어 kowiki 호안 미로 0 2 12 3191 1
Māori miwiki Joan Miró 0 0 0 0 0
Nederlands nlwiki Joan Miró 2 15 142 29894 1 26
Norsk nynorsk nnwiki Joan Miró 0 2 13 620 1 2
Norsk bokmål nowiki Joan Miró 0 1 49 4484 0 0
Occitan ocwiki Joan Miró 0 3 10 713 1 1
Polski plwiki Joan Miró 0 14 73 22701 1 5
Piemontèis pmswiki Joan Miró 0 0 1 353 1 0
پنجابی pnbwiki یوان مائرو 0 1 4
Português ptwiki Joan Miró 0 5 164 124332 1 1
Runa Simi quwiki Joan Miró 0 6 2 0 6
Română rowiki Joan Miró 3 3 38 4870 0 2
Русский ruwiki Миро, Жоан 0 0 155 19389 1
Sámegiella sewiki Joan Miró 0 0 0 0 0
Srpskohrvatski / српскохрватски shwiki Joan Miró 0 3 13 336 1 0
Slovenščina slwiki Joan Miró 0 4 15 1 1
Српски / srpski srwiki Ђоан Миро 0 6 19 1
Svenska svwiki Joan Miró 1 2 85 15631 1 0
Kiswahili swwiki Joan Miró 0 0 1 0 0
ไทย thwiki ชูอัน มีโร 0 14 16 51934 1
Türkçe trwiki Joan Miró Ferra 0 3 42 8634 1 0
Українська ukwiki Жуан Міро 0 3 29 1277 1
Winaray warwiki Joan Miró 0 0 0 1 0
中文 zhwiki 胡安·米羅 0 4 26 12139
total 404 585 5554 1814113 37 140
average 7.62 10.92 104.38 44246.66 0.6 2.59

Fundació Joan Miró[modifica]

La Fundació Joan Miró és una institució museística i cultural amb un pes específic molt important no només a nivell català, però sembla que aquesta realitat no s'acaba de veure reflectida al conjunt de la Viquipèdia.

Hem arribat a aquesta conclusió després d'obtenir dades relatives a la Fundació Miró tot aplicant els mateixos criteris i indicadors que a la secció anterior. En aquest cas, trobem articles sobre la Fundació a 19 de les 287 versions idiomàtiques de la Viquipèdia (6,6% del total), una dada certament discreta i amb un marge de millora important, per bé que —com en el cas de la biografia de l'artista— les versions més destacades d'aquesta enciclopèdia (l'anglesa, l'espanyola, la francesa, la japonesa o la russa) ja disposen de l'article sobre la Fundació. Aquesta presència significativament menor d'articles sobre la Fundació també té un efecte considerable sobre el número de visites que aplega (un total de 66.158 durant tot el 2012, que suposa una mitjana de 3482 visites per idioma).

De totes maneres, una ràpida observació de les dades obtingudes posa de manifest que la situació té un marge de millora notable en pràcticament totes les seves facetes. Exceptuant la versió catalana de l'article, que convindria prendre com un model a reproduir a la resta de versions de la Viquipèdia, tots els articles presenten unes característiques força pobres, tant a nivell de número d'octets (en cap cas arriben als 10.000 octets d'informació, mentre que l'article en català supera els 34.000) com de número de referències: exceptuant les versions catalana i japonesa —86 i 12 referències, respectivament—, la gran majoria dels 17 articles restants (9) no presenten ni una sola referència sobre la qual sustentar els continguts que es presenten. Crida l'atenció el cas de la versió de l'article en anglès, que tot i ser la versió més visitada del conjunt (aplega pràcticament 21.000 visites al llarg de tot l'any 2012), tot just compta amb 5.500 octets d'informació i quatre referències. D'altra banda, cal valorar molt positivament el número de retroenllaços existents, un total de 1.242, per bé que —comprensiblement— la seva distribució és molt desigual. Com és previsible, els retroenllaços es concentren a les versions catalana i anglesa dels articles sobre la Fundació, i el recompte posa de manifest xifres sorprenents, com els 106 retroenllaços localitzats a la versió basca, que contrasten significativament amb l'únic retroenllaç present a la viquipèdia coreana, els tres de la noruega o els quatre de la francesa. La proliferació de retroenllaços cal valorar-la positivament, ja que revela un treball de fons important, dut a terme amb la intenció de propiciar un major número de visites a l'article que ens ocupa. Tanmateix, en el cas dels articles sobre la Fundació Miró al conjunt de la Viquipèdia, no s'observa una correlació directa entre un major número de retroenllaços i un increment substancial del número de visites (vegeu per exemple els casos de la viquipèdia en basc, que amb 106 retroenllaços tan sols ha aplegat 352 visites, i el de la viquipèdia francesa, que amb un número de retroenllaços pràcticament testimonial (4), aplega més del doble de visites, 356).

Idioma Wiki Article Refs Octets Backlinks Visites 2012
Беларуская bewiki Фонд Жуана Міро 1 3268 28 nd
Català cawiki Fundació Joan Miró 86 34561 482 4350
Česky cswiki Fundació Joan Miró 2 2810 9 622
Deutsch dewiki Fundació Joan Miró 2 3353 58 5669
English enwiki Fundació Joan Miró 4 5570 221 20868
Español esiki Fundación Joan Miró 1 8237 113 9929
Euskara euwiki Joan Miró fundazioa 0 915 106 352
Suomi fiwiki Fundació Joan Miró 3 1637 9 756
Français frwiki Fondation Joan-Miró 0 2556 4 756
עברית hewiki מכון ז'ואן מירו 0 3306 11 1070
Italiano itwiki Fundació Joan Miró 0 2009 8 5545
日本語 jawiki ミロ美術館 12 9137 20 3622
한국어 kowiki 미로 미술관 0 564 1 272
Nederlands nlwiki Fundació Joan Miró 0 3755 30 3854
Norsk bokmål nowiki Fundació Joan Miró 0 1010 3 538
Polski plwiki Fundació Joan Miró 5 4976 8 1419
Português ptwiki Fundação Joan Miró 0 2011 10 3066
Русский ruwiki Фонд Жоана Миро 1 2804 77 3144
Українська ukwiki Фундація Жуана Міро 0 2271 44 326
Total 117 94750 1242 66158
Average 6.15 4986.84 65.36 3482

Obres de Joan Miró[modifica]

Els continguts d'aquesta secció s'han elaborat prenent les dades a partir dels articles aplegats a la plantilla {{Miró}}. Aquest recurs, sovint present al final de qualsevol article relacionat amb Joan Miró, recull les obres més significatives de l'artista (distribuïdes en sèries, pintures i escultures —15, 24 i 7 articles, respectivament—), les persones que tingueren un protagonisme destacat en la seva vida —4 articles—, els espais museogràfics dedicats a la seva obra —5 articles— i altres articles propers o interessants pel que fa a la temàtica mironiana —5 articles—. Aquesta plantilla està disponible en cinc idiomes (català, bielorús, anglès, francès i rus), però cal remarcar que això no significa que els continguts que aplega no estiguin presents en altres versions de la Viquipèdia.

En aquesta ocasió, però, ens hem centrat només en els continguts sobre obres de Joan Miró aplegats a la versió en català d'aquesta plantilla, cercant determinar:

  • Si a la Viquipèdia efectivament existeixen els 46 articles recollits a la plantilla {{Miró}} sobre les obres més destacades de Joan Miró (sèries, pintures i escultures).
  • En quins idiomes estan disponibles.
  • Quantes visites tingueren els articles més destacats en cadacun dels idiomes en què estan disponibles durant l'any 2012.

La revisió de l'estat d'aquests 46 articles presenta un panorama força desigual, especialment pel que fa a la disponibilitat d'aquests articles en diverses versions idiomàtiques de la Viquipèdia. Al conjunt de la Viquipèdia s'ha comptabilitzat un total de 168 articles sobre obres de Joan Miró (recollides a la plantilla que ens ocupa), repartits de manera molt heterogènia entre 17 idiomes diferents (la mitjana aritmètica de traduccions per cadascun d'aquests articles se situa en 3'6).

El cas català és el que presenta un millor estat de salut per bé que aquest no és òptim, ja que dels 46 articles sotmesos a anàlisi en manquen onze: 6 corresponents a les sèries, 4 sobre obres pictòriques i 1 sobre escultura. L'anàlisi i revisió de l'estat d'aquests articles fa visible una realitat que hom suposava: la Viquipèdia en català pot considerar-se el punt des d'on arrenquen la resta de versions idiomàtiques d'articles sobre obres de Joan Miró: si un article no existeix en català, no existeix en cap altre idioma. Es podria pensar que la proliferació d'articles sobre obres de Joan Miró a partir dels articles zero en català s'efectuaria en base a criteris de proximitat geogràfica o lingüística, però aquesta situació només s'esdevé parcialment, de tal manera que l'idioma en què es disposen més articles sobre les obres de Joan Miró presents a la plantilla {{Miró}} és el francès (26), seguit de l'anglès (21) i el rus (20). L'espanyol és la quarta llengua per número d'articles en aquest aspecte (19), seguit de prop pel japonès (16), mostra significativa dels principals focus d'interès mironià a escala planetària, car a partir d'aquest punt, el número d'articles per idioma davalla en picat i queda concentrat en la seva pràctica totalitat a un àmbit europeu.

A més, aquesta revisió de l'existència dels articles sobre l'obra de Joan Miró en diversos idiomes és a la vegada un retrat —grosser, però amb indicadors que convindria no ignorar— de l'interès que desvetllen a la població general algunes de les obres més destacades de Joan Miró, el qual en ocasions contrasta amb l'interès que els dediquen especialistes en la matèria o les mateixes institucions que vetllen per les obres en qüestió. A tall d'exemple es pot mencionar el cas de Dona i ocell, l'article amb més traduccions disponibles (12) del conjunt de 46 obres presents a la plantilla {{Miró}}, que contrasta vivament amb l'absència absoluta d'articles sobre Aidez l'Espagne, sobre les Teles cremades, o amb les més que escasses dues versions del Segador, per exemple. Una explicació a aquesta situació seria que la Viquipèdia és un reflex de la realitat relativament alliberat de filtres, on els editors habitualment escriuen guiats per la curiositat o pels seus interessos. Així doncs, és comprensible que una obra d'art públic com és Dona i ocell acapari molta més atenció que una obra amb més interès en el món de la història de l'art com seria el pagès català en revolta de l'exposició internacional de 1937.

Article Idioma
Sèries
Interiors holandesos ca fr 2
Cap de pagès català ca be en es ja ru 6
Metamorfosis (Miró) ca be en es fr ja ru 7
Pintures damunt masonita ca cs de en es ja ru 7
Sèrie Barcelona ca cs en es fr ja ru 7
Constel·lacions (Miró) ca de en es fi fr ja ru 8
Projectes per a un monument 0
Blau I, II, III ca fr 2
L'esperança del navegant ca en es fr ja ru 6
L'esperança del condemnat a mort ca en es fr ja ru 6
Cavall de circ 0
Paisatges animats 0
Pintures salvatges 0
Retrats imaginaris 0
Teles cremades 0
Pintures
El pedicur 0
Nord-Sud ca de fr 3
Retrat de Vicenç Nubiola ca cs de en es fr ja ru 8
Retrat d'una vaileta 0
Autoretrat (Miró) ca fr 2
Retrat de ballarina espanyola ca fr 2
Gran nu dempeus ca fr 2
La masia (Miró) ca de en es fr it ja ru 8
Paisatge català (El caçador) ca fr 2
Carnaval d'Arlequí ca de fr it 4
Gos bordant a la lluna ca 1
Flama en l'espai i dona nua ca fr 2
Cargol, dona, flor i estrella ca an fr 3
Home i dona davant un munt d'excrements ca en fr ru 4
Natura morta del sabatot ca cs de en es fi fr it ja ru 10
Dona nua pujant l'escala ca en es fr ja ru 6
Ballarina espanyola ca fr 2
Personatge davant del sol 0
Aidez l'Espagne 0
El segador (Pagès català en revolta) ca en 2
L'or de l'atzur ca fr 2
Maig 1968 (Miró) ca cs de en es fr ja ru 8
Miró, l'altre ca en es ru 4
Mans volant cap a les constel·lacions ca en es ja ru 5
Escultures
La carícia d'un ocell ca de en fr ru 5
Sa Majestat el rei ca cs en es ja ru 6
Sa Majestat la reina ca en es ja ru 5
Sa Altesa el príncep ca en es ja ru 5
Femme ca es fr it 4
Dona i Ocell ca cs en es eu fr it nl no pt ru sk 12
Miss Chicago 0
46 articles 168

Pel que fa a les visites als articles de la plantilla que versaven sobre les obres més destacades de Joan Miró, es va definir una mostra de 10 elements. Aquesta mostra inclou els articles amb més traduccions (i que per tant gaudeixen d'una certa importància, ni que sigui a nivell d'imaginari popular) i aquells articles que, segons el nostre propi criteri, es poden considerar les obres més destacades de Joan Miró a nivell històric i artístic:

  • Cap de pagès català
  • L'esperança del condemnat a mort
  • La masia
  • Carnaval d'Arlequí
  • Natura morta del sabatot
  • El segador
  • Sa Majestat el rei
  • Sa Majestat la reina
  • Sa Altesa el príncep
  • Dona i Ocell

Els articles corresponents a aquestes 10 obres (en totes les seves versions idiomàtiques) van concentrar un total de 221.271 visites al llarg de 2012, que equivalen a unes 60 visites diàries per article. Les dades són relativament modestes i presenten un marge de millora molt significatiu, però val a dir que la mostra presenta una gran heterogeneïtat que pot desviar les xifres i condicionar les conclusions si no es tenen en compte les dades de manera individual. A més, val a dir que no s'observa de manera fefaent un patró clar que permeti interpretar l'estadística de visites, més enllà de l'existència d'una marcada estacionalitat en alguns articles —el Carnaval d'Arlequí en italià o la Natura morta del sabatot en castellà, per exemple, que són sensiblement menys llegits durant l'estiu— i de la constatació de certs pics en el número de visites d'alguns articles en alguns idiomes en concret que convindria relacionar directament amb l'actualitat de cada país o àmbit lingüístic —vegeu, entre altres, pics de visites com l'experimentat el 13 de setembre de 2012 al Cap de pagès català en anglès, o el de la versió italiana de La masia, del 19 d'abril, precisament el mateix dia que la versió italiana del Carnaval d'Arlequí també experimentà un increment sobtat de lectures—. Aquests pics del número de visites a un article, a excepció del cas que acabem de mencionar, no presenten cap mena de concordància, ni per idioma ni per article de la mostra (per exemple, de les 6 versions idiomàtiques existents de Sa Majestat el rei, tan sols s'ha observat un pic de visites destacable, que tingué lloc el 12 de maig a la versió de l'article en anglès; d'altra banda, aquell mateix dia no es va detectar cap altre pic de visites a les versions en anglès de cap altre article de la mostra). Una indagació més profunda sobre els motius als quals caldria atribuir aquests increments sobtats i aparentment aleatoris del número de visites de cadascun dels articles pot resultar interessant per comprendre les dinàmiques de les cerques a la xarxa en general i a la Viquipèdia en particular per part dels internautes, però la magnitud d'aquesta empresa quedava fora de l'àmbit d'abast de l'anàlisi que hem efectuat.

Idioma Article Visites
Sèries
ca Cap de pagès català 835
be Галава каталонскага селяніна n/d
en Head of a Catalan Peasant 4827
es Cabeza de campesino catalán 2551
ja カタルーニャの農夫の頭 1493
ru Голова каталанского крестьянина 742
total 10448
ca L'esperança del condemnat a mort 1173
en The hope of a condemned Man 2373
es La esperanza del condenado a muerte 5861
fr L'Espoir du condamné à mort 2564
ja 死刑囚の希望 551
ru Надежда осуждённого 375
total 12897
Pintures
ca La masia (Miró) 3124
de Der Bauernhof (Miró) 3138
en The Farm (Miró) 14397
es La masía 70415
fr La Ferme (Miró) 1376
it La fattoria (Mirò) 7943
ja 農園 (絵画) 653
ru Ферма (картина Миро) 881
total 101927
ca Carnaval d'Arlequí 1431
de Karneval des Harlekins 4182
fr Le Carnaval d'Arlequin 9773
it Il carnevale di Arlecchino 13977
total 29363
ca Natura morta del sabatot 1431
cs Zátiší se starou botou 281
de Stillleben mit altem Schuh 1365
en Still Life with Old Shoe 5191
es Bodegón del zapato viejo 4689
fi Asetelma jossa vanha kenkä n/d
fr Nature morte au vieux soulier 2755
it Natura morta del sabatot 687
ja 古い靴のある静物 868
ru Натюрморт со старым ботинком 886
total 18153
ca El segador 111
en The Reaper (Miró painting) n/d
total 111
Escultures
ca Sa Majestat el rei 539
cs Jeho Veličenstvo král 204
en His Majesty the King 1894
es Su Majestad el rey 391
ja 国王陛下 (オブジェ) 740
ru Его Величество Король 723
total 4491
ca Sa Majestat la reina 459
en Her Majesty the Queen (Miró) 2378
es Su Majestad la reina 322
ja 女王陛下 (オブジェ) 531
ru Её Величество Королева 680
total 4370
ca Sa Altesa el príncep 437
en His Highness the Prince 1303
es Su Alteza el príncipe 1382
ja 王太子殿下 (オブジェ) 458
ru Его Высочество принц 647
total 4227
ca Dona i ocell 5706
cs Žena a pták 607
en Dona i Ocell 7072
es Mujer y Pájaro 7214
eu Dona i Ocell 367
fr Dona i ocell 1801
it Dona i ocell 5866
nl Dona i Ocell 512
no Dona i Ocell 1646
pt Mulher e Pássaro 1861
ru Женщина и птица 2632
sk Dona i ocell n/d
total 35284
TOTAL 221271

Joan Miró i Wikimedia Commons[modifica]

Wikimedia Commons és el repositori digital —el calaix— on s'emmagatzemen tots els materials audiovisuals que s'empren per il·lustrar tant la Viquipèdia com els seus projectes germans o qualsevol altra iniciativa, gràcies a que tots els fitxers dipositats presenten una llicència Creative Commons.

Per tal de mantenir l'ordre en un calaix que cada dia es veu engrossit per un gran número de fitxers i materials nous, Wikimedia Commons —com la Viquipèdia— se serveix de les categories per agrupar fitxers de temàtica similar. Al seu torn, les categories poden incloure subcategories, i així ad infinitum. Les categories no presenten cap mena de restricció lingüística, però en tant que aquest és un projecte d'abast internacional i l'objectiu principal és mantenir els materials tan endreçats i localitzables com sigui possible, es prioritza l'ús de categories en llengua anglesa. Cal remarcar també que per constituir una categoria de Wikimedia Commons no hi ha un nombre mínim ni un límit màxim de fitxers a agrupar.

Així doncs, a Wikimedia Commons existeix una categoria dedicada a Joan Miró, que aplega un total de 500 imatges, endreçades en 10 subcategories. D'aquestes 500 imatges, n'hi ha una trentena que no estan allotjades en cap subcategoria, mentre que les 470 restants sí que ho estan, i a més estan agrupades en diversos nivells (fins a 4) de subcategories, els quals arriben a una gran precisió (obres concretes, esdeveniments vinculats amb Joan Miró, etc.). Aquestes xifres són prou remarcables, especialment si es té en compte que Joan Miró, d'acord a la legislació vigent sobre la protecció dels drets d'autor, és un artista que fins l'any 2063 no entrarà al domini públic, i per tant la presència d¡imatges relacionades tant amb ell com amb la seva obra està fortament limitada.

Category:Joan Miró 30
Centre Miró 7
Fundació Joan Miró 128
Collections of the Fundació Joan Miró 6
Sculptures in the Fundació Joan Miró 9
4 Wings by Alexander Calder 9
Personnage by Joan Miró 7
Editathon, Fundació Joan Miró 0
Edit-a-thon at Fundació Miró 2013 66
Editathon, Fundació Joan Miró 2011 20
Interior of Fundació Joan Miró 6
Biblioteca de la Fundació Joan Miró 6
Editathon, Fundació Joan Miró 0
Edit-a-thon at Fundació Miró 2013 66
Editathon, Fundació Joan Miró 2011 20
QRpedia codes at Funació Joan Miró 54
Jardí de les escultures 20
Agulla (Tom Carr) 7
Ctonos 4
Fundació Pilar i Joan Miró 3
Joan Miró signatures 3
Mas Miró 3
Miró-Wand 20
Parc de Joan Miró 23
Dona i Ocell 33
Escolars (Parc de Joan Miró) 11
Paviment Miró 10
Photographic portraits of Joan Miró 3
Sculptures by Joan Miró
Dona i Ocell 33
La caricia de un pájaro by Joan Miró 2
Lunar Bird 3
Personnage by Joan Miró 7
TOTAL categoria 500
TOTAL pàgines 2

D'aquest mig miler d'imatges, però, tan sols se n'utilitza un escàs 30% per il·lustrar els articles de les 287 versions idiomàtiques de la Viquipèdia i altres projectes germans, com per exemple Viquidites. S'han localitzat imatges classificades dins la category:Joan Miró de Wikimedia Commons a 81 llocs relacionats amb els projectes de la Fundació Wikimedia, els quals han utilitzat 726 imatges en total, per bé que tan sols 156 imatges de les 500 (un 29,5%) que conté la categoria.

Com és previsible, la Viquipèdia en català és el projecte que aplega una major intensitat d'ús d'imatges relacionades amb Joan Miró (172). Tanmateix, els seus perseguidors immediats —la Viquipèdia en francès, alemany i anglès— presenten un registre d'imatges utilitzades sensiblement menor (54, 53 i 53 imatges, respectivament), i la Viquipèdia en castellà és la cinquena Viquipèdia per número d'imatges d'aquesta categoria emprades als seus articles, que ascendeixen tan sols a 38. A partir d'aquest registre, la caiguda dels números s'accelera i davalla progressivament fins a revelar que 25 d'aquests 81 llocs relacionats amb els projectes de la Fundació Wikimedia tan sols utilitzen una imatge allotjada dins la category:Joan Miró de Wikimedia Commons. Novament, les dades presenten un marge de millora substancial que es podria assolir amb un treball d'escassa complexitat, que només requereix un cert esforç a nivell de coordinació.

Site Images used
ca.wikipedia 172
fr.wikipedia 54
de.wikipedia 53
en.wikipedia 53
es.wikipedia 38
nl.wikipedia 31
ru.wikipedia 22
eu.wikipedia 17
it.wikipedia 14
de_labs.wikimedia 14
fi.wikipedia 13
cs.wikipedia 13
als.wikipedia 9
pl.wikipedia 9
outreach.wikipedia 9
hu.wikipedia 8
ja.wikipedia 8
pt.wikipedia 8
pnb.wikipedia 8
he.wikipedia 8
gl.wikipedia 7
sv.wikipedia 7
bg.wikipedia 6
uk.wikipedia 6
oc.wikipedia 6
meta.wikipedia 5
no.wikipedia 5
pms.wikipedia 5
qu.wikipedia 5
it.wikivoyage 5
eo.wikipedia 5
ar.wikipedia 5
ko.wikipedia 5
sw.wikipedia 4
tr.wikipedia 4
mi.wikipedia 4
kl.wikipedia 4
se.wikipedia 4
co.wikipedia 4
be.wikipedia 4
sr.wikipedia 3
an.wikipedia 3
zh.wikipedia 3
ro.wikipedia 3
sk.wikipedia 3
sl.wikipedia 3
el.wikipedia 2
fa.wikipedia 2
id.wikipedia 2
ka.wikipedia 2
simple.wikipedia 2
da.wikipedia 2
sh.wikipedia 2
pt.wikibooks 2
hr.wikipedia 2
vi.wikipedia 2
de.wiktionary 2
et.wikipedia 1
es.wikiquote 1
de.wikiquote 1
en.wikiquote 1
lb.wikipedia 1
cs.wikiquote 1
is.wikipedia 1
th.wikipedia 1
nn.wikipedia 1
war.wikipedia 1
io.wikipedia 1
de.wikivoyage 1
mt.wikipedia 1
pl.wikiquote 1
mk.wikipedia 1
lt.wikipedia 1
hi.wikipedia 1
diq.wikipedia 1
la.wikipedia 1
it.wikiquote 1
bg.wikiquote 1
nrm.wikipedia 1
pfl.wikipedia 1
mzn.wikipedia 1
ca.wikiquote 1
Total image usages 726
Distinct images used 156 (29,5% del total d'imatges disponibles)

L'anàlisi de la presència de materials relacionats amb Joan també ens ha permès determinar quins són els fitxers més emprats per il·lustrar els diferents projectes de la Fundació Wikimedia. Encara que pugui resultar sorprenent, la imatge relacionada amb Joan Miró que més s'ha utilitzat per il·lustrar la Viquipèdia i els seus projectes germans no és un retrat de l'artista (emprat en 70 articles diferents), sinó una fotografia de Dona i ocell, present en 105 articles. Tanmateix, aquesta dada és fàcilment comprensible, sobretot si es té en compte —com s'ha detallat anteriorment— que aquesta obra és un dels articles relacionats amb Joan Miró que a hores d'ara gaudeix d'un major èxit a nivell general de la Viquipèdia.

La determinació de quines imatges relacionades amb Joan Miró eren les més emprades dins del conjunt de la Viquipèdia i els seus projectes germans també ha posat de manifest el que interpretem com una relativa atomització de l'ús d'imatges relacionades amb Joan Miró. Aquesta interpretació ve propiciada pel fet que exceptuant les dues imatges més utilitzades (Dona i ocell i un retrat fotogràfic de l'artista, amb 105 i 70 usos respectivament), les dades es moderen ràpidament, i la tercera imatge més utilitzada gaudeix d'aquesta distinció essent utilitzada en poc més d'una trentena d'articles. Altre cop, i en la línia del que hem expressat anteriorment, a partir d'aquest punt la davallada d'usos d'una mateixa imatge al conjunt de projectes de la Fundació Wikimedia es modera ràpidament, de tal manera que la imatge que ocupa el desè lloc d'aquesta classificació és utilitzada en una dotzena d'articles. Al nostre entendre, aquesta situació és quelcom més positiu que negatiu, ja que un alt índex d'atomització en l'ús d'imatges pertanyents a una categoria determinada indica també una gran varietat d'imatges disponibles, que al seu torn és un sinònim de riquesa que convé no ignorar.

Imatge Usos
Dona i Ocell
Dona i Ocell
105
Retrat de Joan Miró 1935
Retrat de Joan Miró 1935
70
Oiseau lunaire
Oiseau lunaire
31
Vista exterior de la Fundació
Vista exterior de la Fundació
20
Ballada de sardanes davant Dona i ocell
Ballada de sardanes davant Dona i ocell
17
Mosaic al Pla de l'Os
Mosaic al Pla de l'Os
16
Mural ceràmic de l'aeroport de Barcelona
Mural ceràmic de l'aeroport de Barcelona
16
Dona
Dona
14
Personnage, al Museu Hakone
Personnage, al Museu Hakone
14
12

Finalment, convé dedicar unes línies d'aquest anàlisi a un grup d'imatges d'obra de Joan Miró que són presents només a la Viquipèdia en anglès malgrat estar protegides pels drets d'autor. Es tracta de 13 imatges que gaudeixen d'un estatus especial i estan emparades per l'anomenat fair use. Malgrat que la Viquipèdia i els seus projectes germans aspiren a aplegar i a proporcionar coneixement amb llicència lliure hi ha ocasions en que aquest és impossible d'obtenir sense afectar sensiblement als continguts i a la qualitat de l'enciclopèdia, i s'ha determinat una sèrie de criteris segons els quals poden utilitzar-se certs materials no lliures.

A partir d'aquests principis, 13 imatges d'obres de Joan Miró il·lustren 14 articles de la Viquipèdia en anglès. Les particularitats del fair use impliquen que aquestes imatges només es poden utilitzar a la Viquipèdia en anglès, mentre que els articles equivalents en altres versions idiomàtiques de l'enciclopèdia han de romandre sense il·lustrar o bé han de recórrer a il·lustracions alternatives. Es tracta d'imatges de les obres següents:

  • Litografia de la Sèrie Barcelona
  • Pagès català amb guitarra
  • Cap de pagès català (1925, Tate)
  • L'esperança del navegant
  • Mans volant cap a les constel·lacions
  • Metamorfosi (1936)
  • Natura morta del sabatot
  • L'estel del matí
  • Personnage Oiseaux (Kansas)
  • La Masia
  • Retrat de Vicent Nubiola
  • Dona nua pujant l'escala
  • Home i dona davant un munt d'excrements

Obrint el focus: contextualitzant Joan Miró a la Viquipèdia[modifica]

Un cop observat i analitzat l'estat dels articles més íntimament relacionats amb Joan Miró, hem considerat convenient efectuar un pas més en aquesta experiència de benchmarking i modular la lectura efectuada tot acarant —per bé que modestament— tot aquest conjunt temàtic amb la resta de la Viquipèdia.

El propòsit és agosarat i pot assolir una complexitat considerable, de tal manera que aquest exercici de contextualització s'ha simplificat notablement i s'ha efectuat en dos fronts:

  • Comparar —prenent els indicadors objectius ja emprats anteriorment (número de referències, octets, retroenllaços i total de visites durant l'any 2012)— l'estat de la biografia de Joan Miró amb el de biografies d'altres personatges destacats, en català, anglès, castellà i francès:
  • Observar la presència a nivell de diàspora de la figura i l'obra de Joan Miró, tot cercant si l'artista o la seva obra són mencionats en articles de tota mena (sobre institucions museístiques, biografies de persones amb certa proximitat a l'artista, articles sobre indrets on Miró va treballar, etc.) en català, anglès, castellà i francès.

Comparativa de biografies[modifica]

L'acarament de la biografia de Joan Miró amb la biografia d'alguns dels artistes catalans més destacats d'aproximadament el mateix període històric revela l'existència d'una tríada artística en tots els idiomes, formada per les biografies de Salvador Dalí, Antoni Gaudí i Joan Miró.

En termes generals, en aquesta comparativa de biografies, la de Joan Miró queda força ben parada a les quatre versions idomàtiques que s'han analitzat, situant-se sempre a la part alta de la mitjana, tant a nivell de referències com d'octets o número de visites. A les versions més voluminoses de la viquipèdia (sobretot l'anglesa), les dades prenen una altra proporció (sobretot pel que fa al número de visites), però la lectura que s'obté és essencialment la mateixa. Cal mencionar, però, que l'article només compta amb el distintiu d'article de qualitat a la Viquipèdia en català.

Article Refs Octets Backlinks Visites 2012 Comentaris
Català
Joan Miró i Ferrà 80 67515 528 27446 Adq
Antoni Gaudí i Cornet 83 83863 606 6049 Adq
Antoni Tàpies i Puig 44 70432 318 25037 Adq
Josep Lluís Sert i Badia 2 12770 183 2539
Ramon Casas i Carbó 6 16120 417 8090
Salvador Dalí i Domènech 36 37979 561 33195 1000
Santiago Rusiñol i Prats 53 27616 330 14682
Anglès
Joan Miró 40 33386 1188 463190
Antoni Gaudí 152 121991 1085 877027 bo
Antoni Tàpies 16 12467 270 69645
Josep Lluís Sert 6 9913 131 16829
Ramon Casas i Carbó 1 14919 82 10873
Salvador Dalí 103 82938 2583 2961677
Santiago Rusiñol 2 3611 58 7576
Castellà
Joan Miró 37 44473 455 437503
Antoni Gaudí 151 137850 595 562879 Adq
Antoni Tàpies 39 72144 254 139429
Josep Lluís Sert 1 7355 83 14038
Ramon Casas 14 16304 224 29267
Salvador Dalí 99 87875 936 1436085 Adq
Santiago Rusiñol 0 4773 200 30665
Francès
Joan Miró 159 116282 709 224906
Antoni Gaudí 65 67180 379 288456
Antoni Tàpies 16 21849 182 45560
Josep Lluís Sert 0 3059 23 3484
Salvador Dalí 15 161630 1107 873733 Adq
Santiago Rusiñol 0 1975 21 2293

La situació experimenta un canvi notable quan la biografia de Joan Miró és comparada amb les biografies d'altres artistes contemporanis de caire internacional. En aquest cas s'observa com l'article dedicat a Joan Miró és el que presenta un millor estat a nivell general en pràcticament tots els casos.

En llengua catalana, la situació pren un to que es podria qualificar de dramàtic, sobretot per l'estat en què es troben els articles que s'han pres com a referència per contextualitzar l'estat de la biografia de Joan Miró. Dels onze articles escollits per fer la comparativa, n'hi ha tres que no existeixen, i el dedicat a Joan Miró és l'únic que llueix el distintiu d'article de qualitat. Les referències, el número d'octets i el recompte de visites, per no mencionar el recompte de retroenllaços, queden força allunyats dels números que presenta la biografia de Joan Miró. La situació es repeteix en els casos castellà i francès, on Joan Miró se situa clarament al capdavant d'una comparativa on destaca especialment l'escassa referenciació d'alguns articles. Joan Miró supera en alguns indicadors (en la versió castellana; a la francesa el supera completament) l'article dedicat a una figura tan important dins la història de l'art com Marcel Duchamp; mentre que en el cas de la viquipèdia en anglès, la situació s'equilibra, però es posa en evidència que un cop es deixen de banda les figures clau de la història de l'art actual, la qualitat que es destil·la de les dades objectives aplegades dels altres articles analitzats evidencia una necessitat de millora important.

Article Refs Octets Backlinks Visites 2012 Comentaris
Català
Joan Miró i Ferrà 80 67515 528 27446 Adq
Alexander Calder 0 1735 61 3539
Gerhard Richter No existeix
Jiří Kolář No existeix
Joseph Beuys 1 2781 41 1658
Marcel Duchamp 1 9043 98 4642
Marina Abramović 0 5093 10 1165
Mario Sironi 0 3935 7 338
Paul Delvaux 0 2038 7 292
Pipilotti Rist 4 9956 5 491
Sigmar Polke No existeix
Tamara de Lempicka 0 3887 3 420
Anglès
Joan Miró 40 33386 1188 463190
Alexander Calder 72 55757 796 276102
Gerhard Richter 77 54332 292 186561
Jiří Kolář 0 6510 42 8783
Joseph Beuys 1 65400 530 181543 Ref no integrada
Marcel Duchamp 14 63115 1247 630846 Refs no integrades
Marina Abramović 37 35543 236 469773
Mario Sironi 10 6642 44 9603
Paul Delvaux 7 6819 106 79725
Pipilotti Rist 4 21870 64 34984
Sigmar Polke 46 25477 104 37289
Tamara de Lempicka 7 20044 112 128780 Refs no integrades
Castellà
Joan Miró 37 44473 455 437503
Alexander Calder 0 5511 106 81744
Gerhard Richter 4 16348 43 18718
Jiří Kolář No existeix
Joseph Beuys 0 5046 96 43498
Marcel Duchamp 69 60810 240 236464
Marina Abramović 3 11129 28 58236
Mario Sironi 0 2836 13 2028
Paul Delvaux 7 9005 32 11667
Pipilotti Rist 0 8797 5 4643
Sigmar Polke 3 5378 33 8307
Tamara de Lempicka 1 5152 31 36252
Francès
Joan Miró 159 116282 709 224906
Alexander Calder 3 13661 260 103114
Gerhard Richter 7 11932 108 67196
Jiří Kolář 0 10094 30 4346
Joseph Beuys 3 19710 165 45597 Caiguda visites estiu
Marcel Duchamp 51 47926 649 216271 Caiguda visites estiu
Marina Abramović 3 9553 59 34349
Mario Sironi 1 5200 19 1952
Paul Delvaux 12 17909 143 24294
Pipilotti Rist 0 7706 58 6479
Sigmar Polke 1 6455 46 7160
Tamara de Lempicka 3 19943 56 35147

Finalment, la comparativa que a priori podia fer-nos pensar que deixaria més mal parada la biografia de Joan Miró, en tant que l'acarava amb articles dedicats a altres personatges catalans destacats del segle xx, ha esdevingut una confirmació que la biografia de Joan Miró a la viquipèdia presenta un estat de salut i una tensió muscular gairebé envejables.

Els articles seleccionats per efectuar la comparativa dibuixen una forquilla de dades força estreta en el cas de la Viquipèdia en català, on Joan Miró continua mantenint-se a la part alta de l'estadística amb el permís de Mercè Rodoreda, l'article més llarg, més referenciat i més visitat de la mostra i també distingit, com el de l'artista que ens ocupa, com un article de qualitat. No obstant, a la resta de versions idiomàtiques consultades, la forquilla s'amplia, i per bé que Joan Miró segueix aferrat a la part alta de la mitjana, Mercè Rodoreda ha de cedir el testimoni a Pep Guardiola, llargament més llegit i amb un article més elaborat que el de l'artista barceloní tant en anglès com en castellà. Pel que fa al cas francès, la de Joan Miró és, indiscutiblement, la biografia que presenta una millor salut a nivell de dades objectives. La nota decepcionant d'aquest darrer exercici comparatiu la trobem amb Valentí Fuster, un català il·lustre que és objecte d'un tractament discret per part de la Viquipèdia en català i que encara avui és completament absent a la resta de versions idiomàtiques consultades, una situació que sens dubte seria desitjable corregir.

A tall de curiositat, en aquesta ocasió la revisió del número de visites que va aplegar cadascun dels articles al llarg de 2012 sí que ha proporcionat dades que ràpidament s'han pogut relacionar amb esdeveniments d'actualitat. Són els casos de Kílian Jornet, que aplegà un pic important de visites en català i castellà el 23 de setembre, quan s'emeté el capítol d'El Convidat on ell era el protagonista, i el de Josep Guardiola, llur article experimentà un increment sobtat de visites a nivell general el 26 d'abril, quan anuncià la seva voluntat de no continuar entrenant el Futbol Club Barcelona un cop finalitzés la temporada. Aquestes constatacions, aparentment trivials, són clars exemples del poder d'atracció de visites de la Viquipèdia, i de la importància que té que els continguts que ofereix siguin de la màxima qualitat per tal que la seva efectivitat en moments de gran demanda sigui tan satisfactòria com sigui possible.

Article Refs Octets Backlinks Visites 2012 Comentaris
Català
Joan Miró i Ferrà 80 67515 528 27446 Adq
Kílian Jornet i Burgada 67 32645 31 23339 Pic visites 23 set
Mercè Rodoreda i Gurguí 120 110010 470 29868 Adq
Josep Guardiola i Sala 33 40738 424 24390 Pic visites 26 abril
Salvador Espriu i Castelló 7 25033 340 20820
Valentí Fuster 1 3276 138 2123
Anglès
Joan Miró 40 33386 1188 463190
Kílian Jornet Burgada 23 15767 2 35019
Mercè Rodoreda 2 4630 47 9410
Pep Guardiola 60 65851 731 851303 Pic visites 26 abril
Salvador Espriu 0 9582 54 4752
Valentí Fuster No existeix
Castellà
Joan Miró 37 44473 455 437503
Kilian Jornet i Burgada 1 8075 6 69228 Pic visites 23 set
Mercè Rodoreda 108 99172 111 43879
Pep Guardiola 77 72587 440 563061 Pic visites 26 abril
Salvador Espriu 2 7932 114 25058
Valentí Fuster No existeix
Francès
Joan Miró 159 116282 709 224906
Kílian Jornet Burgada 44 29458 50 85180
Mercè Rodoreda 1 6008 26 1558
Pep Guardiola 22 30540 356 18979 Pic visites 26 abril
Salvador Espriu 0 1361 33 1143
Valentí Fuster No existeix

Comparativa de mencions[modifica]

Per tal de completar la posada en context de l'estat dels articles relacionats amb Joan Miró al conjunt de la Viquipèdia s'ha realitzat una breu observació del que hem anomenat la diàspora de la figura i l'obra de Joan Miró, per tal de determinar el grau de penetració dels continguts relacionats amb l'artista més enllà d'aquells articles amb els que manté una relació directa.

La revisió de les mencions a Joan Miró o a la seva obra en una sèrie d'articles sobre equipaments museogràfics on es conserva obra seva revela que la presència de Joan Miró és força extensa arreu, per bé que s'observen certes mancances importants, com les detectades al Guggenheim de Nova York, deixant de banda aquelles versions idiomàtiques d'alguns articles que —sorprenentment— encara no existeixen. Així doncs, els resultats se situen en un marge de certa normalitat —tot i que millorable— quan es cerquen connexions directes. D'altra banda, quan encara s'amplia més el focus i es cerca si Joan Miró és present en articles que tracten temes relativament propers a l'artista, la seva presència es dilueix notablement i només manté una certa tensió a la versió en anglès dels articles analitzats. Quan es tracta de connexions de caire més indirecte, el grau de penetració de Joan Miró i la seva obra és sensiblement menor, amb el corresponent efecte sobre el potencial canalitzador de visites als articles sobre l'artista.

Article CA EN ES FR Comentaris
Museus amb obra de Joan Miró
Centre Georges Pompidou
Fundació Maeght No existeix a eswiki
Fundació Pilar i Joan Miró No existeix a enwiki, frwiki
Guggenheim New York
Metropolitan Museum of Art Adq frwiki
MOMA
MNCARS
National Gallery of Washington
Philadephia Museum of Art
Articles relacionats amb Joan Miró
Adrien Maeght No existeix en cap versió
Aeroport de Barcelona
Alexander Calder
Alfred Jarry
Barcelona
Barri de la Défense de París No existeix a cawiki
Dripping
Escacat No existeix en cap versió
Escola Llotja
Gravats No existeix a enwiki
Jacques Dupin No existeix a cawiki
Joan Prats No existeix a eswiki, frwiki
Josep Lluís Sert
Louis Aragon
Mallorca
Mont-roig del Camp
Mural de la Unesco de París No existeix en cap versió
Palma Adq eswiki
Pierre Matisse No existeix a cawiki, eswiki
Saint Paul-de-Vence
Sebastià Gasch No existeix a enwiki, eswiki
Surrealisme
Ubu Roi No existeix a cawiki
Varengeville sur mer

Resum numèric[modifica]

Biografia de Joan Miró
  • Disponible en 54 idiomes de 287 (18,8%)
  • Gran desviació entre les dades aplegades. La versió en català és article de qualitat
Indicador Mitjana Versió en català
referències 7 80
octets 10000 67000
retroenllaços 104 891
visites 44246 27446


Fundació Joan Miró
  • Disponible en 19 idiomes de 287 (6,6%)
  • Desviació notable entre les dades aplegades. La versió en català és un model a seguir per la resta
Indicador Mitjana Versió en català
referències 6 86
octets 4986 34561
retroenllaços 65 482
visites 3482 4350


Obres de Joan Miró (segons la plantilla {{Miró}})
  • 46 obres en total
  • 35 disponibles en català (articles zero: si no existeixen en català, no existeixen en cap altra llengua)


Category:Joan Miró a Wikimedia Commons
  • 500 imatges
  • 10 subcategories, al seu torn dividides fins a 4 subcategories més
  • 81 llocs relacionats amb projectes de la Fundació Wikimedia (Viquipèdia i els seis projectes germans) empren 726 imatges d'aquesta categoria. D'aquestes 726:
  • se n'utilitzen 156 de diferents (de 500 disponibles, un 29,5%)
  • 172 són utilitzades a la Viquipèdia en català
  • La imatge més utilitzada és una foto de Dona i ocell, emprada 105 cops
  • Hi ha 13 imatges d'obres de Joan Miró emprades a la Viquipèdia en anglès a partir dels criteris de fair use

Conclusions[modifica]

Aquest anàlisi, per bé que clarament marcat pels principis del benchmarking, ens ha permès obtenir una visió general de l'estat dels articles relacionats amb Joan Miró al conjunt de la Viquipèdia, i també a Wikimedia Commons, el repositori digital dels projectes de la Fundació Wikimedia, que ens ha permès elaborar les següents conclusions:

Sobre la biografia de Joan Miró
  • Actualment, la biografia de Joan Miró està disponible en 54 idiomes dels 287 en què es pot consultar la Viquipèdia. La dada, tot i que aparentment modesta, és prou remarcable, car l'article és present a les versions més destacades d'aquesta enciclopèdia en línia.
  • Malauradament, els indicadors objectius que s'han emprat revelen l'existència de dues tipologies d'articles: un número reduït d'articles elaborats (amb més de 30.000 octets), consolidats, reforçats amb un bon número de referències i un número destacat de visites anuals (entre 10.000 i 500.000), els quals sovint concorden amb les versions idiomàtiques més potents de la Viquipèdia. Aquests casos contrasten vivament amb una tipologia d'articles molt més discrets, curts i poc referenciats que, no obstant, en algunes ocasions també apleguen un bon número de visites, sovint perquè estan disponibles en idiomes on la informació traduïda sobre Joan Miró escasseja.
  • De totes maneres, cal qualificar l'estat de salut de la biografia de Joan Miró (especialment en les versions en català, anglès, castellà i francès) de notable, car si aquest s'acara amb altres biografies —tant d'artistes contemporanis com de personatges destacats d'àmbit català— els indicadors emprats al llarg d'aquesta auditoria revelen que la biografia de l'artista barceloní supera sense gaires dificultats l'exercici comparatiu. No obstant, seria desitjable un treball de fons per incrementar la proliferació de mencions i retroenllaços a la biografia de l'artista a articles que mantenen una certa relació amb el biografiat.


Sobre l'article de la Fundació Miró
  • Actualment, hi ha 19 articles sobre la Fundació Joan Miró al conjunt de la Viquipèdia, disponible en 287 idiomes.
  • La comparació de les dades obtingudes a partir dels indicadors objectius indica que només la versió d'aquest article en català acompliria els criteris necessaris per considerar-la satisfactòria. Certament, els acompleix amb escreix, i cal considerar-la un model a seguir per millorar les altres versions existents i proporcionar així al número prou remarcable de lectors (més de 66.000 a l'any en total) informació de la major qualitat possible. Convindria doncs, per una banda, millorar les versions existents d'aquest article i, per l'altra, incrementar la presència de mencions i retroenllaços a l'article que ens ocupa dins el conjunt de la Viquipèdia.


Sobre les obres de Joan Miró
  • La plantilla {{Miró}} (disponible en 4 idiomes) aplega 46 de les obres més representatives de Joan Miró. No obstant, no estan disponibles en forma d'articles monogràfics a cap versió de la Viquipèdia.
  • La Viquipèdia en català disposa de 35 articles sobre aquestes obres, essent la versió que aplega un major nombre d'articles al respecte, els quals presenten un número molt variable de traduccions (entre 1 i 11).
  • Aquestes circumstàncies posen de manifest que els articles sobre les obres de Joan Miró de la Viquipèdia en català són els articles zero del conjunt de la Viquipèdia, ja que si no existeixen en català, no existeixen en cap altre idioma.
  • S'ha considerat que els articles que presenten un major número de traduccions (Dona i ocell, Home i dona davant un munt d'excrements, La masia, etc.) corresponen a obres més presents en l'imaginari col·lectiu, ja sigui perquè es tracta d'art públic, perquè han estat exposades amb major freqüència o perquè desperten un atractiu entre els editors de la Viquipèdia que altres obres de major valor històric o artístic no han aconseguit desvetllar amb tanta intensitat.


Sobre els materials relacionats amb Joan Miró allotjats a Wikimedia Commons
  • A Wikimedia Commons hom pot navegar per la Categoria:Joan Miró, on hi ha 500 imatges, ordenades en 10 subcategories que al seu torn allotgen fins a 4 subcategories més, amb denominacions tant en anglès com en català. Per bé que no hi ha res a comentar sobre l'ordenació de la categoria, sí que convindria —per tal de facilitar l'ús de les imatges allotjades— que els noms de les categories i subcategories fossin en anglès sempre que fos possible.
  • Hi ha 81 llocs de projectes de la Fundació Wikimedia que empren fotografies allotjades a la Categoria:Joan Miró de Wikimedia Commons. N'empren un total de 726, per bé que no s'explota tot el potencial que ofereixen les 500 imates de la categoria, ja que tan sols se n'empren 156 de diferents, un 29,5% del total. De totes maneres, aquesta no és una dada negativa per ella mateixa, ja que per bé que una major varietat en la utilització de les imatges seria quelcom desitjable, també convindria concentrar els esforços en incrementar l'ús d'imatges de la Categoria:Joan Miró arreu de la Viquipèdia i els seus projectes germans.

Recomanacions[modifica]

Les recomanacions que destil·lem d'aquest anàlisi es focalitzen en dos àmbits d'actuació:
1. La Viquipèdia

  • Convindria perfeccionar els articles sobre Joan Miró, la Fundació i sobre les obres recollides a la plantilla {{Miró}} en, com a mínim, les versions en català, anglès, castellà i francès.
  • En aquesta línia, suggerim l'alliberament de continguts i materials amb una llicència compatible, fet que permetria redactar i referenciar els articles necessitats de dades d'una manera més efectiva, fiable i de qualitat.
  • Seria prioritari crear els articles sobre les obres recollides a la plantilla {{Miró}} que encara avui no existeixen. Seria desitjable que un cop creats en català fossin traduïts a l'anglès per precipitar la traducció a altres idiomes.
  • Convindria expandir la presència de continguts mironians a aquelles versions de la Viquipèdia amb valor estratègic, especialment la russa i la japonesa.
  • Seria desitjable no deixar de banda el valor canalitzador de visites i lectures que tenen els retroenllaços al conjunt de la Viquipèdia, així que convindria incrementar la presència d'enllaços que apuntin cap a articles d'interès mironià a tantes versions de la Viquipèdia com sigui possible.
  • Finalment, convindria focalitzar els esforços per obtenir tants articles de qualitat de temàtica mironiana com fos possible.

2. Wikimedia Commons

  • Seria desitjable incrementar l'ús d'imatges de la Category:Joan Miró a altres versions idiomàtiques de la Viquipèdia i en altres projectes germans, especialment aquells on l'ús d'imatges mironianes és més escàs. En el cas de la Viquipèdia en català, incrementar la varietat d'imatges emprades.
  • Sempre que fos possible, convindria que totes les subcategories de la Category:Joan Miró estiguin en anglès, per facilitar la cerca i l'ús de les imatges que allotgen.
  • Caldria valorar incrementar la presència d'imatges que il·lustren articles de la Viquipèdia en anglès a partir del que estableixen els criteris de fair use.

Enllaços externs[modifica]