Ceresos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Caeroesi)
No s'ha de confondre amb Cerens.
Infotaula de grup humàCeresos
Tipusgrup ètnic històric Modifica el valor a Wikidata
Part degermani cisrhenani Modifica el valor a Wikidata
Grups relacionatscondrusi, eburones, paemani i segni
Mapa de distribució

Situació dels Caerosi a la Gàl·lia Belga Modifica el valor a Wikidata

Els ceresos[1] (llatí Caeroesi, Caeraesi, Ceroesi o Cerosi) foren un poble dels belgae d'origen germànic (el seu nom, però, s'ha dit que és d'origen celta i que significa «poble ovella»).[2] Foren esmentats per Juli Cèsar junt amb els condruses, eburons i pemans, als quals s'enfrontà durant la guerra de les Gàl·lies en la campanya del 57 aC[3] i vencé al mateix temps que als gals comandats per Galba dels suessions, tots ells derrotats a la batalla de l'Axona.

Els ceresos semblen haver viscut al sud de l'àrea ocupada pels Germani Cisrhenani, a la regió d'Eifel, a la zona que després esdevingué el pagus romà de Carucum, una subdivisió dels Treveri. Més tard, la zona es va convertir en el pagus franc anomenat Caroascus.[2] Un "pays de Caros" de l'edat mitjana, a la regió de Colònia, prop de Neuss, també s'ha identificat amb el seu domini, ja que així quedaria proper als territoris que foren ocupats pels eburons i condruses.

Referències[modifica]

  1. Cèsar, Juli. «Llibre II, IV.10». A: Guerra de les Gàl·lies (en llatí i català). Traducció: Icart, Joaquim. 3 vol. Barcelona: Fundació Bernat Metge, 1974, p. 131. DL B. 48252-1974. ISBN 8472250938. 
  2. 2,0 2,1 Wightman, Edith Mary. Gallia Belgica. University of California Press, 1985. , p. 31.
  3. Juli Cèsar, De bello gallico II