Vés al contingut

Fusta (vaixell)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fusta representada en un llibre de Jan Huygen van Linschoten.

Una fusta era una embarcació estreta, lleugera i ràpida, de poc calat, impulsada per rems i vela, en essència, una petita galera. Normalment tenien bancs de rem a cada costat, d'entre 12 i 18 homes, un sol pal amb una vela llatina (triangular) i normalment portava dos o tres canons. La vela es feia servir per travessies i estalvi de forces dels remers, mentre que els rems propulsaven la nau dins i fora de port i durant els combats.

Fusta va ser el nom genèric que rebien tota mena d'embarcacions a l'edat mitjana, encara que ja en el segle xv formaven una família particular d'embarcacions de rem. De vegades també se'ls deia galiota, encara que aquestes solien tenir dos pals.[1]

La seva velocitat, mobilitat, capacitat de moure's sense vent, i la seva habilitat per operar en aigües poc profundes-crucial per amagar-se en les aigües costaneres abans d'assaltar als vaixells que passaven-feien que fossin ideals per a la guerra i la pirateria. La fusta va ser el vaixell favorit dels corsaris del nord d'Àfrica de Salé i la costa de Barbaria. També principalment amb fustes els germans Barbarroja, Oruç Reis i Khair ed-Din, van portar a terme la conquesta turca del nord d'Àfrica i el rescat dels mudèjars i moriscs d'Espanya després de la caiguda de Granada. Ells, i els altres corsaris nord-africans, van causar terror a les flotes cristianes ia les illes i zones costaneres de la Mediterrània amb embarcacions d'aquest tipus en els segles xvi i xvii.

Notes[modifica]

 1. La RAE defineix una fusta com:
  « Vaixell lleuger de rems i amb un o dos pals, que s'emprava amb freqüència com explorador »
  — RAE, 3 ª accepció de l'entrada «fusta».
  I una galiota com
  « Galera menor, que tenia 16 o 20 rems per banda, i només un home a cada rem. Portava dos pals i alguns canons petits »
  — 1 ª accepció de l'entrada «galiota ».

Bibliografia[modifica]

 • (En anglès) Bicheno, Hugh, Crescent and Cross: The Battle of Lepanto 1571 , Phoenix Paperback, Londres, 2004, ISBN 1-84212-753-5
 • (En anglès) SVAT Soucek, "The Ottomans and Their Rivals, Galleys and Galleons, Portolà Charts and Isolarii," in his Piri Reis & Turkish Mapmaking After Columbus: The Khalili Portolà Atles , Nour Foundation, 1995 (pag. 10 -33).