Jacques Hadamard

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Jacques Hadamard.

Jacques Salomon Hadamard (Versalles, França, 8 de desembre de 1865 - París, 17 d'octubre de 1963, va ser un matemàtic francès, que va treballar a les universitats de Bordeus i en la Sorbona de París.

Passa el 1912, a Henri Poincaré a l'Acadèmia de Ciències Francesa. El seu èxit més conegut és la demostració que porta a terme el 1896 (obtinguda de manera independent aquest mateix any pel matemàtic belga Charles-Jean de la Vallée Poussin) del teorema dels nombres primers. Va establir així mateix la noció de problema ben plantejat en el terreny de les equacions diferencials. És també un dels matemàtics que més han contribuït en el desenvolupament de l'anàlisi infinitesimal i desenvolupar el teorema sobre el valor absolut d'un determinant.

Ha donat el seu nom a les matrius de Hadamard, al Teorema de Cauchy-Hadamard i s'utilitza al xifratge la pseudo-transformació de Hadamard.

En el seu llibre Psicologia de la invenció en el camp matemàtic , Hadamard utilitza introspecció per a descriure el procés mental matemàtic. Descriu el seu propi pensament matemàtic com majorment sense paraules, acompanyat sovint d'imatges mentals que condensen la idea global d'una prova, en franca oposició a autors que identifiquen el llenguatge i la cognició. Va realitzar una enquesta entre 100 dels físics més rellevants del moment (aprox. 1900), preguntant com realitzaven la seva feina. Moltes de les respostes van ser idèntiques a la seva, alguns van informar que veien els conceptes matemàtics com colors. Einstein va comentar sensacions en els seus avantbraços. Alan Kay, en el seu "Alan Kay: Doing with Images Makes Symbols Pt 1 (1981)", tradueix això a estadis d'aprenentatge de Piaget.

Entre els seus estudiants es van incloure Maurice Fréchet, Paul Lévy, Szolem Mandelbrojt i André Weil.

Molt conegut per la seva distracció, sembla que va ser el principal model per al personatge del Savi primernus .

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jacques Hadamard Modifica l'enllaç a Wikidata