Lluís Desplà i d'Oms

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lluís Desplà)
Infotaula de personaLluís Desplà i d'Oms

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1444 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort6 febrer 1524 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (79/80 anys)
44è President de la Generalitat de Catalunya
1506 (Gregorià) – 1509 (Gregorià)
← Gonzalo Fernández de HerediaJordi Sanç →
Diputat eclesiàstic de la Diputació del General de Catalunya
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, ardiaca Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolArdiaca major de la seu de Barcelona

Lluís Desplà i d'Oms (Barcelona, 1444 - ibídem, 6 de febrer de 1524) fou Ardiaca major de la seu de Barcelona i President de la Generalitat de Catalunya (1506-1509). Era fill de Francí de Canomines, àlies Desplà, i d'Elionor d'Oms i de Sagarriga. Conegut popularment per fer reconstruir la Casa de l'Ardiaca a Barcelona, entre 1490 i 1510. Es va estar a Roma entre 1470 i 1474. El seu nomenament com a ardiaca major de la seu de Barcelona en 1470 ho feu el papa Pau II. Va ser un personatge amb molta influència dins el clergat. Va oposar-se a la implantació del Sant Ofici a Barcelona, si bé no ho va poder evitar.

Va ser nomenat President de la Generalitat de Catalunya el 22 de juliol de 1506. Entre 1508 i 1524 va ser rector de diverses parròquies, com Badalona. A Alella va adquirir una casa annexa a la rectoria on hi figuren els seus escuts, i hi va encarregar un retaule el 1512 a Pere Torrent. A Argentona inicià la reconstrucció i ampliació de la parròquia el 1514. A Sant Just i Pastor (Barcelona) encarregà tres vitralls a Segarra Jaume, en els que també apareixen els seus escuts.

Va estar a punt de ser nomenat bisbe de Barcelona com a successor de Pere Garcia, però la influència del rei Ferran II d'Aragó, va decantar l'elecció en Enric de Cardona i Enríquez.

La seva lauda sepulcral, encarregada l'any 1539 pel seu nebot canonge Guillem Ramon Desplà i de Corbera a l'artista Girolano Cristoforo, es troba a la sala capitular de la catedral de Barcelona i n'hi ha una còpia a la Casa de l'Ardiaca.

A la mateixa sala capitular de la catedral de Barcelona s'exposa l'anomenada Pietat Desplà, obra mestra del pintor Bartolomé Bermejo datada el 1490, on ell mateix hi apareix representat com a donant, agenollat al costat del grup de la Pietat i fent parella amb sant Jeroni. Més enllà de les seves qualitats pictòriques, la Pietat Desplà és l'exponent més sobresortint de la important tasca de mecenatge artístic duta a terme per Lluís Desplà.

Bibliografia[modifica]


Precedit per:
Gonzalo Fernández de Heredia
President de la
Generalitat de Catalunya

1506-1509
Succeït per:
Jordi Sanç