Triskell

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Triskel de tres cames present a la bandera de l'Illa de Man
Una selecció de talles de la cultura dels castros amb triskells del Castro de Santa Trega, a A Guarda, Galícia.

Triskell és el nom d'un símbol celta. Prové del bretó (tri = 'tres', askell = 'ales') i es representa com a tres espirals en moviment. Els seus braços poden girar cap a l'esquerra o cap a la dreta.

Se li donen diverses interpretacions i se li atribueixen poders contra les bruixes, el mal d'ull... en l'època dels celtes era un símbol molt important, ja que portar-lo volia dir que els déus anaven amb tu. A més, estava destinat únicament als druides i druïdesses.

Una de les més acceptades n'és aquella segons la qual és un símbol que representa el Sol i les seves tres fases: nit, matí i capvespre.

A causa de la importància del número tres en la cultura celta (les coses es preguntaven tres cops, les dees venien de tres en tres...), també hi ha diverses representacions que parteixen d'aquest número. Es creu que també podria simbolitzar les tres forces primàries de la creació o els tres corrents de vida que sorgeixen de l'oceà primordial.

  1. Segons la primera, seria la triple manifestació de l'energia divina: força, saviesa, amor; relacionades amb les tres classes socials dels antics celtes: guerrers, druides, productors.
  2. També pot representar les 3 manifestacions de l'existència: Ceugant, Gwynwidd i Abred.
  3. En l'interior de l'anomenat Abred (món terrenal), es pot relacionar amb l'aigua, el cel i la Terra, que amb el seu moviment es reuneixen tots amb el quart element, el foc, representat pel cercle que els envolta.
  4. Pot representar el pas del temps: passat, present i futur, reunits al gran cercle denominat el gran i etern cicle o continu infinit present, en què els tres mons són contemporanis i existeixen al mateix temps, tot i que en diferents dimensions.
  5. Representa també les tres fases corporals dels humans; infància, maduresa i vellesa o les triples manifestacions interiors: emoció, sentiment i pensament o esperit.
  6. També significa la triple representació de la dea Brigid.
  7. Representa la trinitat femenina de la guerra: Macha, Morrigan i Boadb; i la masculina: Ogma, Lugh i Dagda.