Art celta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El terme art celta al·ludeix a les expressions artístiques dels anomenats pobles celtes. És, però, una categoria subjectiva i discutida, tant com el mateix concepte de "civilització celta", ja que s'aplica a un període molt dilatat i a múltiples cultures relacionades però diferents entre si.

De fet, l'expressió "art celta" s'empra sobretot en relació a l'art pagà, tardà i cristià primerenc de les illes britàniques; l'expressió més notable en són els manuscrits il·lustrats altmedievals, ricament ornamentats amb elements estètics propis de l'art nadiu insular, com per exemple el Llibre de Kells, el Llibre de Durrow o els Evangelis de Lindisfarne. També en destaquen les pedres pictes escoceses, calzes, fermalls i creus celtes.

L'art celta insular, amb els seus característics motius de llaços i espirals, està estretament relacionat amb (i influenciat per) l'art ornamental i zoomòrfic viking, sobretot l'estil Borre.

Característiques de l'art cèltic insular[modifica]

Monedes celtes.
.
 • Abstracció geomètrica: es desmaterialitza l'art, guardant només les línies essencials de la figura representada o fins i tot prescindint-ne totalment (espirals, entrellaçats, etc.). Les formes es redueixen a esquemes geomètrics.
 • Creativitat: moltes vegades l'obra només és un pretext per donar curs a la tècnica i la imaginació de l'artista.
 • Horror vacui: l'anomenat horror al buit, encunyat pels romans (vegeu la Columna de Trajà) també és molt característic de l'art celta. No es troba pràcticament cap punt buit en l'espai disposat per l'artista.
 • Zoomorfisme: els animals, ja siguin una espècie existent o bé de caràcter fantàstic, tenen preferència a l'hora de ser inclosos en la decoració cèltica. Probablement, aquestes figures van tenir en el seu origen un caràcter totèmic.
 • Predominança de l'ornamentació sobre el contingut: l'artista celta pot situar una escena al centre de l'obra, però sempre es recrearà en els adorns secundaris, que semblen el més atractiu per a ell i que reflecteixen millor la seva manera d'expressar-se.

En resum, l'art cèltic es caracteritza pel seu simbolisme i gust per la geometria, i produeix una sensació de "caos ordenat" amb les seves formes bigarrades però simètriques. No desconeix cert naturalisme, però estilitza el que plasma fugint del realisme total.

Art celtiber[modifica]

Toros de Guisando.

La seva construcció més característica són els castres, poblats amb recintes emmurallats aixecats als cims de les muntanyes, que es localitzen en les àrees ocupades pels celtes a la vall del Duero o a Galícia: Las Cogotas (Àvila) i Castro de Santa Trega (Pontevedra), respectivament.

Una mica més tardana, i en relació amb la cultura ibèrica, són les ciutats dels arevacs, algunes de les quals amb un gran desenvolupament urbanístic, com a Numància, i altres de més primitives, excavades les cases i els carrers sobre la roca, com a Termancia.

L'escultura està representada fonamentalment pels verros, figures d'animals que s'assemblen a toros, protectors de la ramaderia. Són característics d'aquesta escultura animalista els Toros de Guisando (Àvila).

Peces de l'art celta[modifica]

Referències[modifica]

 • Harding, Dennis, William. The archaeology of Celtic art, Routledge, 2007, ISBN 0415351774, 9780415351775, Google books
 • Johns, Catherine, The Jewellery of Roman Britain: Celtic and Classical Traditions, Routledge, 1996, ISBN 1857285662, 9781857285666, Google books
 • Laing, Lloyd and Jenifer. Art of the Celts, Thames and Hudson, London 1992 ISBN 0-500-20256-7
 • "NMI": Wallace, Patrick F., O'Floinn, Raghnall eds. Treasures of the National Museum of Ireland: Irish Antiquities ISBN 0717128296
 • Megaw, Ruth and Vincent (2001). Celtic Art. ISBN 0-500-28265-X
 • "Megaws": Megaw, Ruth and Vincent, "Celtic Art", Oxford Art Online, accessed October 7, 2010
 • Raftery, Barry, "La Tène Art", in Bogucki, Peter I. and Crabtree, Pam. J.: Ancient Europe 8000 B.C.--A.D. 1000: encyclopedia of the Barbarian world, 2004, Charles Scribner's Sons, ISBN 0684806681, 9780684806686. online text (slightly shortened)
 • Sandars, Nancy K., Prehistoric Art in Europe, Penguin (Pelican, now Yale, History of Art), 1968 (nb 1st edn.)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Art celta