Viquipèdia:Esport català/Articles seleccionats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs


Articles sobre l'esport català[modifica]

Ciclisme

Al igual que va passar a la resta d'Europa, el ciclisme fou un dels primers esports que agafà força i popularitat a Catalunya. D'aquesta manera, s'anà imposant al territori des dels anys 80 del segle xix. La primera entitat cliclista de Catalunya fou el Club Velocipèdic de Barcelona, del 1884 fundat per Claudi de Rialp i Manuel Duran i Ventosa. Poc després apareix el Sport Ciclista Català, primer club de cabdal importància a la península.

El 1887 es fundà el Veloz Club a Barcelona. Entre 1888 i 1891 es fundaren clubs a Reus (Veloz Club), Tarragona (Club Velocipedista), Tortosa, Valls, Mataró...


{{Gener_article_de_l'esport català}} - discussió - modifica - historial


Catalunya-Euskadi el 2006

Històricament s'ha conegut com a selecció o seleccions catalanes de futbol a les formacions que han competit sota la jurisdicció de la Federació Catalana de Futbol (FCF). La selecció catalana de futbol no està reconeguda per la FIFA, i per tant només pot jugar partits amistosos a nivell internacional. Tanmateix sí que pot competir oficialment com a selecció autonòmica en el sí de les competicions de la Federació Espanyola de Futbol.

Actualment la selecció absoluta masculina té com a seleccionador a Johan Cruiff des del desembre de 2009, havent tingut a l'Pere Gratacòs com a anterior seleccionador (període 2005-2009)...


{{Febrer_article_de_l'esport català}} - discussió - modifica - historial


Estadi de l'Espanyol

El Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona és una Societat Anònima Esportiva catalana de la ciutat de Barcelona, fundada com a club esportiu el 28 d'octubre de 1900. Actualment, l'Espanyol juga a la primera divisió de la Lliga espanyola. Els seguidors de l'Espanyol s'anomenen popularment "periquitos".

El Capital Social de la Societat és de 16.861.094,02 euros, dividit en 280.545 accions, amb valor nominal 60,10121 euros, estant subscrit i desemborsat en la seva totalitat.


{{Març_article_de_l'esport català}} - discussió - modifica - historial


Pilota de bàsquet

El basquetbol és un dels esports més populars a Catalunya i un dels més practicats, destacant tant a nivell de clubs com a nivell escolar. Els seus orígens es remunten als anys 20.

El basquetbol es practicà per primer cop a Catalunya el 1913 a l'escola Vallparadís de Terrassa, fomentat per Alexandre Galí i Artur Martorell. Després de la Primera Guerra Mundial el belga Emile Tiberghien incorpora el basquetbol al seu gimnàs del carrer Aragó de Barcelona. Malgrat aquestes primeres manifestacions basquetbolístiques a casa nostra, s'accepta comunament que el basquetbol fou introduït a Catalunya el 1922 pel pare Eusebi Millan en formar els primers equips infantils al col·legi de les Escoles Pies de Sant Anton de Barcelona.


{{Abril_article_de_l'esport català}} - discussió - modifica - historial


Equipació del club
Equipació del club

El Centre d'Esports Sabadell Club de Futbol és el club esportiu més representatiu del futbol de Sabadell i tercer de Catalunya. Fundat el 1903, actualment juga a Tercera Divisió.

El 1901, Joan Saus i un grup de joves entusiastes asidus al Centre Català, creen el Centre d'Esports Sabadell CF, que no és legalitzat fins el 1903, tot i que l'acta fundacional és del 5 de juny de 1906. El primer president fou Joan Grau.


{{Maig_article_de_l'esport català}} - discussió - modifica - historial


Castell

Un casteller és una persona que forma part d'una colla castellera. La seva vestimenta típica és: camisa de color amb escut de la colla, pantaló blanc, faixa, espardenyes (o sabates esportives) i mocador.

L'origen d'aquesta figura data de finals del segle xviii, iniciat a Valls per les colles dels Xiquets de Valls. En aquest context, un castell és una construcció humana on intervenen desenes o centenars de persones que intenten enlairar-se l'una sobre l'altra d'una manera organitzada fins arribar a l'alçada més alta possible.


{{Juny_article_de_l'esport català}} - discussió - modifica - historial


Camp Nou

El Camp Nou és el nom amb el que es coneix l'estadi del FC Barcelona. L'estadi s'ubica al barri barceloní de Les Corts. Fou inaugurat el 24 de setembre del 1957 i té una capacitat per a 98.787 espectadors. Té la màxima qualificació (5 estrelles) que la FIFA pot atorgar a un estadi per acollir partits de futbol. El Camp Nou és un dels majors temples del futbol europeu.


{{Juliol_article_de_l'esport català}} - discussió - modifica - historial


Seguidors

El Futbol Club Barcelona, popularment conegut com a Barça, és l'entitat esportiva futbolística més important a Catalunya quant a projecció i massa social. És també una de les societats esportives més prestigioses del món que, a banda del futbol, competeix en molts d'altres esports d'equip entre els que destaquen el basquetbol, l'handbol i l'hoquei patins.


{{Agost_article_de_l'esport català}} - discussió - modifica - historial


Bitlles

Les bitlles catalanes són un esport tradicional català consistent en llençar unes boles (bitllots) contra unes bitlles situades a una determinada distància a fi de derribar-les.

El material consta de 6 bitlles i 3 bitllots. En partida hi ha de 9 tirades per jugador dividides en 3 rondes de 3 tirades. A cada tirada es poden llençar de un a 3 bitllots. Plantarem les bitlles en dues fileres de tres columnes, separades entre elles tenint en compte que ha de poder passar el bitllot més gros sense tocarles. La distància de tir serà de 11,5 metres pels homes i 9,5 metres per a les dones, a partir de 15 anys. Els més petits poden fer-ho de més a prop, segons la seva força. L'objectiu principal és fer Bitlla, tombar cinc de les sis bitlles.


{{Setembre_article_de_l'esport català}} - discussió - modifica - historial


El C.P. Santjoanenc és un club esportiu de Sant Joan les Fonts, Garrotxa. Va ser fundat el 7 de març de 1971, com una entitat que practicava la natació. Actualment, s'hi practica, també, futbol, bàsquet, tennis i ciclisme. D'entre els jugadors que han passat pel club santjoanenc destaquen Josep Cargol, antic jugador de l'ACB amb el Reial Madrid, Anna Gelis i Raquel Pont, campiones d'Espanya de natació per edats i Xavier Cargol, jugador de l'ACB i universitari als Estats Units.


{{Octubre_article_de_l'esport català}} - discussió - modifica - historial


La Unió Esportiva Santboiana és un club de català rugbi de la vila de Sant Boi de Llobregat. Actualment entre els tres equips sèniors, el femení, el juvenil, el cadet, el de veterans i els quatre de l'escola de rugbi, el club supera les 300 llicències.

Fou fundat el 1921 per Baldiri Aleu i Torres, i és el club degà del rugbi català i de l'Estat espanyol. El seu fundador havia après aquest esport mentre estudiava veterinària a la ciutat francesa de Tolosa de Llenguadoc. Un cop tornà a Sant Boi es proposà continuar jugant-hi...


{{Novembre_article_de_l'esport català}} - discussió - modifica - historial


Copa

El Campionat de Catalunya de futbol va ser la màxima competició de futbol disputada a Catalunya durant la primera meitat de segle XX.

El desembre de 1900, Alfons Macaya (president de l'Hispània) ofereix un trofeu per a ser disputat en format de lliga entre els diferents clubs. Fou el primer campionat futbolístic disputat a la península Ibèrica. Després de diverses polèmiques sorgides durant la celebració de la Copa Macaya, el FC Barcelona decideix organitzar una nova competició oberta als diferents clubs de la ciutat i que rebé el nom de Copa Barcelona. Després de l'experiència de la Copa Macaya i la Copa Barcelona, el 1903 l'Associació de Clubs de Barcelona crea el Campionat de Catalunya, que esdevindrà la competició futbolística més important d'Espanya i amb gran tradició aquells anys a Catalunya. La competició es disputà fins 1940, any en que el nou règim franquista decidí la supressió del campionat.


{{Desembre_article_de_l'esport català}} - discussió - modifica - historial




Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs