Alfred Bosch i Pascual

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 20:27, 14 oct 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaHonorable Modifica el valor a Wikidata
Alfred Bosch i Pascual

Alfred Bosch el 2015
Biografia
Naixement17 abril 1961 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
  Diputat al Congrés dels Diputats
5 de desembre de 2011 – 27 d'octubre de 2015
CircumscripcióBarcelona
  Regidor i President del Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona
En el càrrec des de 13 de juny de 2015
Dades personals
FormacióUniversitat Autònoma de Barcelona
Universitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptor, catedràtic, polític, africanista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Oberta de Catalunya (2020–)
Universitat Autònoma de Madrid
Universitat de Londres
Universitat d'Ibadan
Universitat de Chicago
Universitat Autònoma de Barcelona
Universitat Pompeu Fabra Modifica el valor a Wikidata
PartitERC
Membre de
Premis

IMDB: nm2086477 Facebook: alfredboschpascual Twitter (X): AlfredBosch Modifica el valor a Wikidata

Alfred Bosch i Pascual (Barcelona, 17 d'abril de 1961) és un escriptor, africanista, acadèmic i polític català.[1] Actualment és el president del Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona. Durant la X legislatura de l'Estat espanyol va ser president i portaveu del seu grup al Congrés dels Diputats per Esquerra Republicana de Catalunya.[2]

Biografia

Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1984 i doctor en Història per la Universitat de Barcelona el 1994 (amb la tesi Nelson Mandela, l'últim Home-Déu). Després de llicenciar-se va entrar a treballar a l'organització dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992, primer a la candidatura, des de 1984, on va formar part de l'equip de redacció que va permetre l'elecció, i a partir de 1988 treballant dins el COOB'92 com a responsable de difusió de l'Olimpíada Cultural, adjunt al conseller delegat Josep Miquel Abad i secretari general del comitè operatiu durant la celebració dels jocs.[3]

Ha exercit de professor d'Història a la Universitat Pompeu Fabra, a la Universitat de Chicago, a la University of London, a la University of Ibadan (Nigèria), a University of the Witwatersrand (Sud-àfrica) i a Hood College (Washington).[4]

Escriptor

En ficció ha publicat un bon nombre de novel·les, algun recull de relats i ha col·laborat en antologies. La seva narrativa sol comptar amb una acurada ambientació històrica, una notable vocació viatgera i un tractament psicològic dels personatges singular. Bona part de les seves obres han estat traduïdes al castellà, el francès, l'anglès, l'alemany, l'italià i el portuguès. La seva trilogia 1714 servirà de base per a la minisèrie 1714. El preu de la llibertat.[5]

Com a assagista, s'ha centrat en reflexions sobre la realitat africana, però també ha fet incursions en el debat sobre Europa i sobre la societat catalana.

Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació de forma regular.

Trajectòria política

Entre els anys 2010 i 2011 va ser el portaveu de Barcelona Decideix, plataforma transversal que va organitzar una consulta popular sobre la independència a la ciutat de Barcelona el 10 d'abril de 2011. També fou membre del secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana. El 20 de novembre de 2011 va ser escollit diputat, com a cap de llista d'Esquerra Republicana de Catalunya en coalició amb Reagrupament i Catalunya Sí, de la X legislatura al Congrés dels Diputats de l'Estat espanyol.[2] El republicà és recordat per les seves intervencions punyents i iròniques contra el govern del PP de Mariano Rajoy.

Tres anys més tard, l'11 de juliol de 2014 va ser elegit com a candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya a l'alcaldia de Barcelona a les eleccions municipals de 2015. En aquests comicis, celebrats el 24 de maig de 2015, la llista d'ERC, encapçalada per Bosch va obtenir 5 regidors a l'Ajuntament de Barcelona, guanyant 3 regidors més respecte els 2 assolits el 2011. Ara Alfred Bosch és el president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona i, des de l'oposició, s'ha erigit com l'alternativa al govern municipal de Barcelona en Comú i el PSC.

Obres

Novel·la

Narracions

Assaig

Referències

  1. Belmonte, Eva. «Alfred Bosch: Un académico del independentismo». Elecciones Generales: ERC. El Mundo. [Consulta: 1r gener 2012].
  2. 2,0 2,1 «Fitxa de parlamentari». Congreso.es. [Consulta: 14 juny 2014].
  3. Romaní, Daniel «Alfred Bosch: "Els moments més plàcids els vaig viure durant els quinze dies de celebració dels Jocs"». Diari ARA, 18-07-2012 [Consulta: 14 juny 2014].
  4. «Alfred Bosch». Nueva Economía Fórum, 04-11-2011. [Consulta: 1r gener 2012].
  5. Castellví Roca, Albert «El Verkami de la minisèrie del 1714 triomfa gràcies a EITB». Ara, 22-12-2013, p. 67.

Enllaços externs

Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Alfred Bosch i Pascual
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alfred Bosch i Pascual