Burhan al-Din

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Ahmad Burhan al-Din (1345-1398) fou un poeta, cadi, wazir, atabeg i emir o sultà de Sivas.[1] La seva avia era néta del sultà seljúcida Kay Kawus II.

Va néixer el 8 de gener de 1345 a Kaysariyya (moderna Kayseri) fill del cadi Shams al-Din Muhammad, de la tribu oghuz de Salur. Va rebre una educació completa primer amb el seu pare i més tard a Egipte, Damasc i Alep. Va retornar a Kayseri el 1364/1365 i va guanyar el favor de l'emir de Sivas, Ghiyath al-Din Muhammad I Eretna-oghlu, que fou nomenat (1366) cadi al lloc del seu pare que havia mort uns mesos abans; a més a més Burhan va rebre la mà de la filla d'Eretna.

Burhan va participar en la revolta dels beys en la que va morir el seu sogre (1366). Va pujar al tron Ala al-Din Ali (1366-1380) sota el que fou wazir i atabeg; el 1380 va pujar al tron Muhammad II Celebi però Burhan el va deposar al cap de poc temps i es va proclamar sultà (1381) amb Sivas com a capital; va emetre moneda i el seu nom es va llegir a la pregària del divendres (khutba). Va governar durant 18 anys en els que va haver de fer front a les revoltes locals dels beys, i a guerres contra els veïns com els djandar-oghlu (Kastamonu) karamànides (Karaman) i els otomans; fou audaç i valent. Va enfrontar una batalla contra forces mameluques molt superior i fou derrotat (1387) però poc després va fer aliança amb els mamelucs contra els ak koyunlu que envaïen els seus estats per la part oriental. També va tenir l'ajut mameluc contra els beys revoltats d'Amasya i Erzindjan. El 1391 estava en guerra contra els otomans. El bey rebel de Kaysariyya, Shaykh Muyayyad, fou executat per orde de Burhan i això va provocar la colera de Kara Yuluk Uthman, emir dels ak koyunlu, que era el seu protector, i que va atacar els dominis de Burhan (1398) i el va derrotar i matar a la batalla de Kara Bel, o segons una altra versió, fou derrotat però va poder fugir cap a les muntanyes de Kharput, però fou capturat pels ak koyunlu i executat el juliol/agost del 1398. La seva tomba no dóna la data de la mort; el seu fill Muhammad Celebi va morir el 1391 i una filla, Saldjuk Khatun, va viure fins al 1446/1447.

Va escriure nombroses poesies (uns dos mil versos) i llibres jurídics.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Bosworth, Clifford Edmund. The New Islamic Dynasties: A Chronological and Genealogical Manual (en anglès). Edinburgh University Press, 2004, p.234. ISBN 0748621377.