The Power of the Dog

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaThe Power of the Dog
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióJane Campion Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióEmile Sherman, Iain Canning, Tanya Seghatchian, Roger Frappier i Jane Campion Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióGrant Major Modifica el valor a Wikidata
GuióJane Campion Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJonny Greenwood Modifica el valor a Wikidata
FotografiaAri Wegner Modifica el valor a Wikidata
MuntatgePeter Sciberras Modifica el valor a Wikidata
VestuariKirsty Cameron Modifica el valor a Wikidata
ProductoraNew Zealand Film Commission, See-Saw Films i BBC Film Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorTransmission Films i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenRegne Unit, Estats Units d'Amèrica, Nova Zelanda, Grècia, Austràlia i Canadà Modifica el valor a Wikidata
Estrena2 setembre 2021 Modifica el valor a Wikidata
Durada126 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeNova Zelanda Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost39.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enThe Power of the Dog Modifica el valor a Wikidata
Gèneredrama, pel·lícula basada en una novel·la, cinema de drama psicològic i western Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAR Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webnetflix.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt10293406 Filmaffinity: 315057 Allocine: 274038 Rottentomatoes: m/the_power_of_the_dog Letterboxd: the-power-of-the-dog Metacritic: movie/the-power-of-the-dog TMDB.org: 600583 Modifica el valor a Wikidata

The Power of the Dog és una pel·lícula de drama psicològic del 2021 escrita i dirigida per Jane Campion. Es basa en la novel·la homònima de Thomas Savage (novel·lista) de 1967. La pel·lícula és protagonitzada per Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons i Kodi Smit-McPhee. Rodada majoritàriament a Otago, Nova Zelanda, la pel·lícula és una coproducció internacional entre Nova Zelanda, Grècia, el Regne Unit, els Estats Units i Austràlia. The Power of the Dog cobreix temes com l'amor, el dolor, el ressentiment, la gelosia i la sexualitat.[1]

The Power of the Dog va tenir la seva estrena mundial a la 78a Mostra Internacional de Cinema de Venècia el 2 de setembre de 2021, on Campion va guanyar el Lleó de Plata a la millor direcció.[2] La pel·lícula va tenir una estrena limitada a les sales el novembre de 2021, i es va estrenar mundialment a Netflix l'1 de desembre de 2021. The Power of The Dog va rebre l'aclamació universal de la crítica, que va elogiar la direcció i guió de Campion, fotografia, partitura i interpretacions dels quatre protagonistes. Va ser molt considerada com una de les millors pel·lícules del 2021 per múltiples llistes de top ten.

Ha rebut moltes nominacions, incloent-hi 12 nominacions principals als Premis Oscar de 2021, inclòs el de Millor Pel·lícula i Millor Director, i va ser nomenada una de les millors pel·lícules del 2021 pels premis de l'American Film Institute. També va rebre set nominacions als 79è Premis Globus d'Or, guanyant el Millor Pel·lícula - Drama, Millor actor de repartiment - pel·lícula per Smit-McPhee i Millor director per Campion, i 10 nominacions als 27ns Critics' Choice Awards, inclòs Millor pel·lícula.

Argument[modifica]

El 1925 Montana, els rics germans propietaris de ranxos Phil i George Burbank es troben amb la vídua i propietària de la posada Rose Gordon durant una recollida de bestiar. El bon cor George es pren ràpidament amb la Rose, mentre que el volàtil Phil, molt influenciat pel seu difunt mentor Bronco Henry, es burla del fill de Rose, Peter, pel seu papissot i les seves maneres efeminades.

George i Rose es casen, i ella es trasllada al ranxo de Burbank i pot utilitzar els diners de George per enviar en Peter a la universitat per estudiar medicina i cirurgia. En Phil no li agrada Rose, creu que es va casar amb George pels seus diners. Les maneres aspres i burletes de Phil la desconcerten. Un vespre, George organitza un sopar amb els seus pares i el governador; George té la intenció de presentar la Rose als seus convidats perquè puguin conèixer-la i escoltar-la tocar el seu nou piano, un instrument que Rose diu que amb prou feines pot tocar. Durant la festa, la Rose, molesta pel menyspreu anterior de Phil de les seves habilitats, és incapaç de tocar més que unes quantes notes de la "marxa Radetzky" i es veu més humiliada quan Phil es burla d'ella sobre la seva pràctica. Comença a beure alcohol, cosa que abans no feia.

Quan en Peter arriba per quedar-se al ranxo a les vacances d'estiu, la Rose s'ha convertit en una alcohòlica. Phil i els seus homes es burlen de Peter, i ell s'aïlla a la seva habitació. Porta a casa un conill que ha agafat, fent les delícies de la seva mare, però ella descobreix més tard que en Peter l'ha matat i l'ha disseccionat. En una clariana aïllada, Phil es masturba amb la bufanda de Bronco Henry. Peter entra a la clariana i troba un dipòsit de revistes amb el nom de Bronco Henry que representen homes nus. Observa en Phil banyant-se en una bassa amb el mocador al coll; Phil se n'adona i el persegueix.

Phil comença a mostrar decència amb en Peter, oferint-li un llaçó de cuir cru i ensenyar-li a muntar un cavall. Pere l'acompanya de bon grat. En Peter surt sol un dia i troba una vaca morta, de la qual li talla trossos de pell. Mentre treballava fent una tanca, Phil es fereix la mà netejant la fusta. Després, en Peter li diu a Phil que va trobar el cos del seu pare alcohòlic, que s'havia penjat, i que va baixar el cadàver tot sol. Esmenta que el seu pare li va dir que no era prou amable, i Phil es burla.

L'alcoholisme de la Rose empitjora després que comença a veure quant de temps passa el seu fill amb Phil. En assabentar-se de la política de Phil de cremar les pells que no necessita per ell, la Rose el desafia donant-les als comerciants locals nadius americans que li ho agraeixen amb un parell de guants. Aleshores s'ensorra pel seu ràpid consum d'alcohol, i George l'atén, llençant una ampolla de bourbon que havia trobat als llençols.

Phil està desanimat per no tenir cap de les pells necessàries per acabar amb el llaç de Peter, i intenta atacar Rose abans de ser aturat per George. En Peter calma en Phil oferint-li la pell que havia tallat a la vaca morta, sense esmentar que l'animal ja estava mort quan es va trobar amb ell. En Phil es commou el gest d'en Peter i li promet que tindran una relació molt millor en el futur. La parella passa la nit al graner acabant la corda, la ferida oberta de Phil i la pell barrejant-se en la solució utilitzada per suavitzar la pell.

Mentre els dos comparteixen un cigarret, Phil li explica a Peter com el Bronco Henry li va salvar la vida estirant-se cos a cos amb ell en un rotoll durant una gelada. Phil no respon quan en Peter li pregunta si estaven nus. Quan Phil no es presenta a esmorzar l'endemà, George el troba malalt al llit, la seva ferida ara està greument infectada. Un Phil delirant busca en Peter per donar-li el llaç acabat, però George s'emporta en Phil al metge abans que Phil pugui lliurar el llaç. Més tard es veu a George escollint un taüt per al seu germà mentre el seu cos està preparat per a l'enterrament.

Al funeral, el metge li diu a George que el més probable és que Phil va morir d'àntrax; això desconcerta a George, ja que Phil sempre tenia cura d'evitar bestiar malalt. Peter, que es va saltar el funeral de Phil, obre un Llibre de pregàries a un passatge sobre ritus d'enterrament i després llegeix el Salm 22:20: "Lliura la meva ànima de l'espasa; la meva estimada del poder del gos". Més tard, posa el seu llaç acabat sota el llit amb les mans enguantades. Mentre en Peter camina pel passadís, s'atura davant d'una finestra i observa George i una Rose ara sòbria tornar a casa i abraçar-se. Es gira i somriu.

Repartiment[modifica]

Benedict Cumberbatch at the 2016 San Diego Comic-Con International in San Diego, California.
Kirsten Dunst at the 2015 Cannes Film Festival in Cannes, France.
Jesse Plemons in 2015
Kodi Smit-McPhee at the 2019 Wondercon in Anaheim, California.
El repartiment de la pel·lícula inclou Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, i Kodi Smit-McPhee, tots ells van rebre nominacions als Oscar per llurs actuacions.

Producció[modifica]

La directora Jane Campion, que va rebre el Lleó de Plata per la seva direcció.

Antecedents[modifica]

A principis de 2017, l'escriptora i directora Jane Campion, tot just acabant de rodar la segona temporada de Top of the Lake, va rebre una còpia de la novel·la de Thomas Savage de 1967 The Power of the Dog de la seva madrastra, Judith. Campion va quedar captivada pel llibre i va començar a buscar els seus drets cinematogràfics. Ella i la productora Tanya Seghatchian finalment van obtenir els drets del productor canadenc Roger Frappier després de reunir-se amb ell al 70è Festival Internacional de Cinema de Canes.[3][4] Segons Campion, la novel·la havia estat seleccionada almenys cinc vegades abans, però mai es va fer.[4] Paul Newman va ser un dels que havien intentat adaptar el llibre.[5]

Mentre treballava en el guió, Campion va mantenir correspondència amb l'autora Annie Proulx, que va escriure l'epíleg d'una edició de 2001 de la novel·la de Savage.[6][7] Després de completar el seu primer esborrany, Campion va visitar el ranxo de Savage a Montana, es va reunir amb membres de la seva família (l'autor havia mort el 2003) i va consultar amb un expert en Savage de la Universitat de Western Montana a Dillon.[3] Campion no va poder filmar a Montana per problemes de pressupost i va optar per rodar a la seva Nova Zelanda natal.[4] El director de fotografia Ari Wegner i el dissenyador de producció Grant Major finalment van aterrar a un lloc a Central Otago a l'illa del Sud de Nova Zelanda, mesos abans de la data d'inici de la pel·lícula a principis de 2020.[3]

Desenvolupament i càsting[modifica]

El maig de 2019 es va anunciar que Campion havia d'escriure i dirigir la pel·lícula amb Benedict Cumberbatch i Elisabeth Moss com a protagonistes.[8] Paul Dano va entrar en negociacions per unir-se a la pel·lícula al setembre.[9] Confirmaria que la protagonitzaria el proper mes, amb Kirsten Dunst en el repartiment substituint Moss.[10] Tanmateix, al novembre, Dano també va abandonar a causa de conflictes de programació amb The Batman. Jesse Plemons, a qui originalment se li va oferir el paper abans que a Dano, va ser elegit per substituir-lo.[11] Al febrer de 2020 Thomasin McKenzie, Kodi Smit-McPhee, Frances Conroy, Keith Carradine, Peter Carroll, i Adam Beach foren confirmats en el repartiment de la pel·lícula.[12]

Campion tenia en ment Cumberbatch per al paper de Phil Burbank.[4] Va cridar l'atenció de Campion per primera vegada al drama de la BBC de 2012-2013 Parade's End.[7] Per preparar-se per al paper, Cumberbatch va investigar l'Expedició de Lewis i Clark i va treballar durant un temps en una ramadera prop del Parc Nacional de les Glaceres a Montana.[3] Va assistir a un camp d'entrenament de tres setmanes per aprendre a muntar a cavall, tirar cordes, castrar toros i tocar el banjo.[7][13]

Filmació[modifica]

El rodatge va començar a Nova Zelanda el gener de 2020 a Maniototo a Central Otago, i també va tenir lloc a la ciutat costanera d'Otago de Dunedin i a la ciutat d'Oamaru.[14][15][16] La producció de la pel·lícula es va aturar el març de 2020 a causa de la pandèmia de COVID-19.[3] Després que es van concedir exempcions frontereres pel repartiment i l'equip, la producció es va reprendre el juny de 2020.[17] Totes les escenes interiors de la pel·lícula es van rodar a escenaris de so a Auckland durant les darreres setmanes de rodatge. La fotografia principal va concloure el juliol de 2020.[3] Durant tota la producció Cumberbatch es va mantenir en el personatge, ell i Dunst acordaren no parlar al plató.[7][13][18][19]

Fotografia[modifica]

El director de fotografia Ari Wegner va rodar The Power of the Dog usant dues càmeres Arri Alexa LF emparellades amb lents Panavision Ultra Panata, amb una relació d'aspecte 2.40:1.[20][21] Campion buscava específicament una directora de fotografia que estigués disposada a embarcar-se un any complet de preparatius al seu costat. Va contactar amb Wegner, que havia rodat una campanya publicitària d'ANZ el 2015 amb Campion.[22] Wegner i Campion van fer un guió il·lustrat meticulós per a la pel·lícula, de vegades per separat perquè les dues poguessin comparar-se més tard.[23] Wegner es va basar àmpliament en el treball d'Evelyn Cameron, una fotògrafa anglesa que es va traslladar a Montana prop del tombant del segle xx.[22] Fotografies d'època dels arxius de la revista Time, sèrie documental Ken Burns' The West i les obres dels artistes Andrew Wyeth i Lucian Freud van ser punts de referència addicionals.[21][24]

Escenografia[modifica]

Grant Major va ser responsable del disseny de producció de The Power of the Dog; abans havia treballat amb Campion a la seva pel·lícula An Angel at My Table.[7] En condicions meteorològiques difícils, Grant i el seu equip van construir la façana de la mansió de dos pisos, un graner, un corral de bestiar i corrals al lloc a temps per a l'inici del rodatge.[3][7] Els interiors de la mansió, construïts més tard en un escenari sonor a Auckland, es van modelar després del Sagamore Hill de Theodore Roosevelt.[25][26] Els mobles d'època no eren fàcilment disponibles a Nova Zelanda i, com a resultat, la decoradora Amber Richards va obtenir la majoria dels objectes de diverses cases d'accessoris a Los Angeles.[26]

Música[modifica]

Campion va reclutar Jonny Greenwood per compondre la partitura de The Power of the Dog.[27] Greenwood volia evitar les "cordes d'escombratge" típiques dels westerns i va optar per utilitzar el so de metall atonal per emfatitzar la naturalesa "aliena i prohibidora" dels paisatges de la pel·lícula.[27] No estava satisfet amb el so del banjo de Phil a la pantalla i, com a alternativa, va començar a tocar el violoncel com un banjo tot sol, utilitzant la mateixa tècnica de picar els dits.[27] El so resultant, segons Greenwood, va ser "una bona confusió" i "un so que reconeixeu, però no és un estil amb el qual estigueu familiaritzats."[28] Com a conseqüència de la pandèmia de COVID-19 i les restriccions vigents, Greenwood no va poder treballar amb una orquestra i havia per gravar ell mateix bona part de les parts del violoncel, superposant-les per aconseguir una textura orquestral.[29]

Estrena[modifica]

The Power of the Dog va tenir la seva estrena mundial a la 78a Mostra Internacional de Cinema de Venècia el 2 de setembre de 2021 i va tenir projeccions de presentació especial al Festival Internacional de Cinema de Toronto i al Festival de Cinema de Telluride aquell mateix mes.[30][31] Al final de la seva tirada, la pel·lícula es va projectar en festivals de cinema a Charlottesville,[32] Londres,[33] Middleburg,[34] Mill Valley,[35] Montclair,[36] Nova York (projecció central),[37] San Diego,[38] Sant Sebastià,[39] Savannah,[40] i Zuric.[41] La pel·lícula també es va presentar al 52è Festival Internacional de Cinema de l'Índia al novembre.[42]

La pel·lícula va tenir una estrena limitada a sales d'Austràlia i Nova Zelanda a partir de l'11 de novembre, amb la distribució en cinemes als dos països a càrrec de Transmission Films.[43][44] Va començar una estrena limitada als Estats Units i al Regne Unit el 17 de novembre de 2021.[45][46] Va ser llançat mundialment per Netflix l'1 de desembre de 2021.[46] Més tard també es va estrenar un documental entre bastidors anomenat Behind the Scenes with Jane Campion per Netflix a tot el món el 27 de gener de 2022.[47]

Recepció[modifica]

Taquilla[modifica]

Tot i que Netflix no informa de la recaptació a taquilla de les seves pel·lícules, IndieWire va calcular que la pel·lícula va guanyar 125.000 dòlars en 40 sales el cap de setmana d'obertura i un total de 160.000 dòlars durant els seus primers cinc dies.[48]

Visualització pel públic[modifica]

Durant els seus primers cinc dies de llançament digital l'han reproduït 1,2 milions de llars dels Estats Units, 92.000 llars del Regne Unit, 37.000 llars alemanyes i 16.000 australianes.[49]

Resposta crítica[modifica]

Al lloc web de l'agregador de ressenyes Rotten Tomatoes, la pel·lícula té una puntuació d'aprovació del 93% basada en 321 crítiques, amb una puntuació mitjana de 8,40/10. El consens dels crítics del lloc diu: "Dut a la vida per un conjunt estel·lar liderat per Benedict Cumberbatch, The Power of the Dog reafirma la guionista i directora Jane Campion com una de les millors cineastes de la seva generació".[50] Segons Metacritic, que va assignar una puntuació mitjana ponderada de 89 sobre 100 basat en 58 crítics, la pel·lícula va rebre "aclamació universal".[51]

En una ressenya de la pel·lícula per a The Hollywood Reporter, David Rooney va escriure: "Aquesta és una pel·lícula exquisidament elaborada, els seus ritmes sense pressa canvien contínuament com a notes planes de malenconia, solitud, turment, gelosia i ressentiment. Campion té un control total del seu material, aprofundint en la turbulenta vida interior de cadascun dels seus personatges amb una subtilesa infal·lible."[52] Per contra, Owen Gleiberman de Variety va escriure: "Tot això hauria de construir, lentament i inexorablement, amb força i emoció. Però per a una pel·lícula que, en el fons, és bastant ordenada i a l'estil antic en la seva habilitat triangular, necessitava arribar a una catarsi més contundent. En el seu darrer acte crucial, la pel·lícula es torna massa obliqua."[53]

Metacritic informava que The Power of the Dog va aparèixer a les llistes de més de 118 crítics de cinema pel 2021, la majoria de les pel·lícules d'aquell any. La pel·lícula va ocupar el primer lloc en 31 llistes i el segon en 23 llistes.[54]

Premis[modifica]

The Power of the Dog es va convertir en la primera pel·lícula dirigida per una dona que va rebre més de deu nominacions a l'Oscar, i Campion es va convertir en la primera dona a rebre més d'una nominació a l'Oscar com a millor director, la primera va ser per El piano.

Referències[modifica]

  1. Romney, Jonathan. «'The Power Of The Dog': Venice Review», 03-09-2021. [Consulta: 24 desembre 2021].
  2. «The Power of the Dog», 16-07-2021. [Consulta: 26 juliol 2021].
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 Galuppo, Mia. «Making of 'Power of the Dog': How Dame Jane Campion Stayed on Track Despite an Extended COVID Shutdown», 06-12-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Turan, Kenneth. «Jane Campion explains her enigmatic career choices: 'I'm careful about the bones I care to chew on'», 01-12-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  5. Topel, Fred. «Jane Campion And Benedict Cumberbatch Channeled Paul Newman For 'The Power Of The Dog' – Contenders L.A.», 14-11-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  6. Kisner, Jordan. «Inside Jane Campion's Cinema of Tenderness and Brutality», 16-11-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 Thompson, Anne. «'The Power of the Dog': Why Jane Campion Will Become the Third Woman to Win the Directing Oscar», 04-12-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  8. Kroll, Justin «Benedict Cumberbatch, Elisabeth Moss to Star in Dame Jane Campion's New Film (EXCLUSIVE)». Variety, 06-05-2019 [Consulta: 25 gener 2020].
  9. Kroll, Justin «Paul Dano in Talks to Join Jane Campion's 'The Power of the Dog' (EXCLUSIVE)». Variety, 29-09-2019 [Consulta: 25 gener 2020].
  10. Kroll, Justin «Kirsten Dunst to Replace Elisabeth Moss in Benedict Cumberbatch's 'Power of the Dog' (EXCLUSIVE)». Variety, 08-10-2019 [Consulta: 25 gener 2020].
  11. Kroll, Justin «Jesse Plemons Joins Benedict Cumberbatch in Jane Campion's 'Power of the Dog' (EXCLUSIVE)». Variety, 21-11-2019 [Consulta: 25 gener 2020].
  12. N'Duka, Amanda. «'The Power Of The Dog': 'Jojo Rabbit's Thomasin McKenzie, Kodi Smit-McPhee & More Join Benedict Cumberbatch In Netflix Drama», 12-02-2020. [Consulta: 12 febrer 2020].
  13. 13,0 13,1 Sharf, Zack. «Benedict Cumberbatch Smoked So Much Filming 'Power of the Dog' He Got Nicotine Poisoning 3 Times», 10-11-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  14. «Work starts on Netflix drama in Maniototo». Otago Daily Times, 10-01-2020 [Consulta: 25 gener 2020].
  15. «Campion film set arrives in Dunedin». Otago Daily Times, 06-03-2020 [Consulta: 6 març 2020].
  16. «Hollywood star spotted on Oamaru film set». Otago Daily Times, 05-03-2020 [Consulta: 14 desembre 2021].
  17. Hunt, Tom. «Jane Campion movie starring Cumberbatch, Dunst is second film allowed in», 18-06-2020. [Consulta: 18 juny 2020].
  18. Ryan, Patrick. «Benedict Cumberbatch avoided showering for 'Power of the Dog': 'I had a biohazard zone around me'», 01-12-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  19. «Benedict Cumberbatch and the Monsters Among Us». The New York Times, 04-11-2021 [Consulta: 8 gener 2022].
  20. Thomson, Patricia. «Clubhouse Conversations — The Power of the Dog», 02-12-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  21. 21,0 21,1 Wegner, Ari. «Power of the Dog Cinematographer Ari Wegner on the Daily Storyboarding Max 'Before Your Brain Melts Down'», 07-10-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  22. 22,0 22,1 Macabasco, Lisa Wong. «The Power of the Dog Cinematographer Ari Wegner on Embedding With Jane Campion and Going Toe-to-Toe With Benedict Cumberbatch», 03-12-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  23. Goldrich, Robert. «Lensing "The Power of the Dog" and "Passing"; Sounding Out About "The Guilty"», 19-11-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  24. McIntyre, Gina. «The Power of Jane Campion», 07-10-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  25. Wallace, Rachel. «Turning New Zealand Into 1925 Montana for The Power of the Dog», 30-11-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  26. 26,0 26,1 Major, Grant. «Bringing Montana to New Zealand THE POWER OF THE DOG», novembre 2021. Arxivat de l'original el 2 de gener 2022. [Consulta: 1r gener 2022].
  27. 27,0 27,1 27,2 Burlingame, Jon. «Jonny Greenwood on the Dark Power of His Music for 'The Power of the Dog'», 17-11-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  28. Tangcay, Jazz. «Jane Campion and Jonny Greenwood Discuss the Dark, Complicated Score in 'The Power of the Dog'», 29-11-2021. [Consulta: 1r gener 2022].
  29. Ross, Alex (2021-12-19). «How Jonny Greenwood Wrote the Year's Best Film Score». The New Yorker. 
  30. Vivarelli, Nick. «Venice Film Festival Full Lineup Unveiled – Live Updates», 26-07-2021. [Consulta: 26 juliol 2021].
  31. Hammond, Pete. «Telluride Film Festival: Will Smith's 'King Richard', Peter Dinklage Musical 'Cyrano', Joaquin Phoenix In 'C'mon C'mon', Ken Branagh's 'Belfast' Set To Premiere». Deadline, 01-09-2021. [Consulta: 2 setembre 2021].
  32. Marcilla, Max. «Virginia Film Festival returns to in-person events in October» (en anglès). [Consulta: 8 octubre 2021].
  33. Yossman, K. J. «Benedict Cumberbatch Film 'The Power of the Dog' to Headline BFI London Film Festival Gala» (en anglès americà), 19-08-2021. [Consulta: 18 setembre 2021].
  34. Johnson, Mark. «The Middleburg Film Festival Announces First Films in 2021 Lineup» (en anglès americà), 23-09-2021. Arxivat de l'original el 2021-09-24. [Consulta: 24 setembre 2021].
  35. Rubin, Gideon. «Mill Valley Film Festival Award To Go To 'Belfast' Star: Report» (en anglès), 09-09-2021. [Consulta: 18 setembre 2021].
  36. George, Liz. «Montclair Film Festival To Open with Wes Anderson's The French Dispatch» (en anglès americà), 17-09-2021. [Consulta: 18 setembre 2021].
  37. Hayes, Dade. «Jane Campion's 'The Power Of The Dog' Chosen As New York Film Festival Centerpiece», 27-07-2021. [Consulta: 27 juliol 2021].
  38. «The Power of the Dog» (en anglès americà). Arxivat de l'original el 2021-09-18. [Consulta: 18 setembre 2021].
  39. «Jane Campion's 'THE POWER OF THE DOG' to compete at San Sebastian Film Festival» (en anglès australià), 30-08-2021. [Consulta: 18 setembre 2021].
  40. «The Power of the Dog» (en anglès). [Consulta: 8 octubre 2021].
  41. «The Power of the Dog - Zurich Film Festival» (en alemany). [Consulta: 18 setembre 2021].
  42. «In hybrid format, IFFI plans to draw big names and movies». , 23-10-2021 [Consulta: 31 octubre 2021].
  43. Plantilla:Cite instagram
  44. «The Power of the Dog». [Consulta: 5 novembre 2021].
  45. Fleming, Mike Jr. «Netflix Dates Fall Movies: A Whopping 42 Movies Coming At You», 23-08-2021. [Consulta: 23 agost 2021].
  46. 46,0 46,1 Canfeld, David. «Jane Campion Finally Made a New Movie. She Gave It "Everything"», 23-08-2021. [Consulta: 23 agost 2021].
  47. «'The Power of the Dog' Behind-The-Scenes Documentary Arrives on Netflix», 27-01-2022.
  48. Brueggemann, Tom. «'Ghostbusters: Afterlife' $44 Million Opening Box Office Sets Up Sony to End the Year as a Star», 21-11-2021. [Consulta: 21 novembre 2021].
  49. D'Alessandro, Anthony. «'The Power Of The Dog' Has Loud Bark In U.S. Households For Netflix», 06-12-2021. [Consulta: 7 desembre 2021].
  50. Plantilla:Cite Rotten Tomatoes
  51. Plantilla:Cite Metacritic
  52. «Benedict Cumberbatch in Jane Campion's 'The Power of the Dog': Film Review», 02-09-2021. [Consulta: 21 novembre 2021].
  53. «'The Power of the Dog' Review: Dame Jane Campion's Psychodramatic Western Is Impeccably Crafted but Lacks the Major Voices of 'The Piano'», 02-09-2021. [Consulta: 21 novembre 2021].
  54. «Best of 2021: Film Critic Top Ten Lists», 23-01-2022. Arxivat de l'original el 18 de gener 2022. [Consulta: 3 febrer 2022].

Enllaços externs[modifica]