Antídot

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un antídot és una substància amb la qual es pot contrarestar l'efecte d'un verí. El terme deriva del grec αντιδιδοναι antididonai, "donat en contra".

Els antídots per a determinades toxines es manufacturen tot injectant la toxina dins un animal en petites dosis i extraient-ne els anticossos que es formen de la sang de l'animal hoste. Així en resulta un antiverí que pot ser usat per contrarestar el verí produït per determinades espècies de serps, aranyes, i altres verins animals. Una part dels verins no tenen un antiverí viable i la mossegada o picada d'un d'aquests animals pot ser mortal. Alguns verins animals, particularment els produïts per artròpodes només són potencialment letals en cas de produir-se reaccions al·lèrgiques i indueixen a un xoc anafilàctic; en aquests casos no hi pot haver un "antídot" per aquests verins que causen al·lèrgia sinó que es fan tractaments amb epinefrina), per exemple.

Hi ha toxines sense antídot conegut com per exemple contra la ricina.

Els verins ingerits sovint es tracten amb l'administració oral de carbó activat, el qual absorbeix el verí i el treu del tracte digestiu.

Vegeu Antídot en el Viccionari, el diccionari lliure.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antídot Modifica l'enllaç a Wikidata