Sexisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Discriminació sexual)
Un exemple de sexisme és la diferència salarial que cobren homes i dones per la mateixa feina

La discriminació de gènere, discriminació sexual o sexisme és la discriminació basada en el sexe de la persona que la pateix. Són tipus de sexisme, per exemple, el masclisme i el micromasclisme, que discriminen les dones enfront dels homes, o també la discriminació de l'home enfront de la dona.

És un tipus de prejudici que altera l'objectivitat i impedeix apreciar les persones pels seus mèrits. Es pot referir a tres actituds subtilment diferents: pensar que un sexe és superior a l'altre; creure que hi ha grans diferències entre homes i dones i per tant han d'estar reflectides en la manera de comportar-se en societat, com el llenguatge, les actituds sexuals o la llei; o tenir aversió a les dones (misogínia) o als homes (misàndria).

Les conviccions sexistes són una mena d'essencialisme, que sosté que els individus poden ser entesos (i sovint jutjats) en termes de les característiques del grup a què pertanyen. En el cas del sexisme, el grup és el relatiu al sexe -"home" o "dona"-, tot assumint que tothom cau clarament en una de les dues categories.

Cartell de la seu central de l'Associació Nacional de l'Oposició al Sufragi Femení

Història[modifica]

En la literatura medieval la misogínia era un tòpic molt conreat, per exemple Jaume Roig en l'obra L'espill o Llibre de les dones. També l'actitud cavalleresca exalta i exagera la debilitat femenina.

La ciència, fins al segle dinou, donava una explicació biològica sobre la pretesa inferioritat femenina, que feia que es considerés la discriminació com quelcom natural i n'impedia el canvi. La discriminació contra la dona ha estat present en la vida quotidiana i de manera legal fins que fa uns cent anys van començar a desaparèixer les barreres amb l'accés a l'educació universitària, a determinades professions, el dret a votar, etc.

Actualment en les societats occidentals el poder legislatiu té la voluntat explícita d'evitar el sexisme, però d'una manera privada encara són molts els que el segueixen practicant.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sexisme

Vegeu també[modifica]