Regne Mitjà d'Egipte: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Revertides les edicions de 85.192.82.121. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Línia 1: Línia 1:
{{Dinasties egípcies}}
{{Dinasties egípcies}}
L''''Imperi mitjà''', també anomenat '''''Regne mitjà''''' (c. 2050-1750 aC), s'inicia amb la unificació d'Egipte sota [[Mentuhotep II]], a mitjans de la [[dinastia XI]]; fet que comporta l'acabament del denominat [[Primer període intermedi d'Egipte|''primer període intermedi'' d'Egipte]]. Aquesta època comprèn la segona part de la dinastia XI i la [[dinastia XII]].<ref> No hi ha unanimitat en la classificació dels períodes de la història de l'antic Egipte. Així, en el llibre ''The Oxford History of Ancient Egypt '' s'estima que l'Imperi Mitjà comprèn les dinasties XI, XII, XIII i XIV. </ref> Li va seguir el [[segon període intermedi d'Egipte]]. HOLA BEBE
L''''Imperi mitjà''', també anomenat '''''Regne mitjà''''' (c. 2050-1750 aC), s'inicia amb la unificació d'Egipte sota [[Mentuhotep II]], a mitjans de la [[dinastia XI]]; fet que comporta l'acabament del denominat [[Primer període intermedi d'Egipte|''primer període intermedi'' d'Egipte]]. Aquesta època comprèn la segona part de la dinastia XI i la [[dinastia XII]].<ref> No hi ha unanimitat en la classificació dels períodes de la història de l'antic Egipte. Així, en el llibre ''The Oxford History of Ancient Egypt '' s'estima que l'Imperi Mitjà comprèn les dinasties XI, XII, XIII i XIV. </ref> Li va seguir el [[segon període intermedi d'Egipte]].


== Mentuhotep II: el primer intent de submissió dels nomarques ==
== Mentuhotep II: el primer intent de submissió dels nomarques ==

Revisió del 09:51, 1 abr 2016

Dinasties de faraons
a l'antic Egipte

(Entre parèntesis any aproximat
d'inici, sempre aC)
Període predinàstic
Període protodinàstic
Període arcaic
I (3100) - II (2890)
Regne Antic
III (2686) - IV (2613) - V (2498)
VI (2345)
Primer Període Intermedi
VII (2181) - VIII (2173) - IX (2160)
X (2130) - XI (2133) (Només a Tebes)
Regne Mitjà
XI (Tot Egipte)
XII (2040) - XIII (1786) - XIV (1633)
Segon Període Intermedi
XV (1674) - XVI (1684) - XVII (1650)
Regne Nou
XVIII (1567) - XIX (1320) - XX (1200)
Tercer Període Intermedi
XXI (1085) - XXII (945) - XXIII (730)
XXIV (720) - XXV (716) - XXVI (664)
Primer període persa (525)
Baix imperi
XXVIII (404) - XXIX (399) - XXX (380)
Segon període persa (343)
Període hel·lenístic
Alexandre el Gran (332)
Dinastia ptolemaica (323)
Província romana (30)
Conquesta àrab
Conquesta otomana

L'Imperi mitjà, també anomenat Regne mitjà (c. 2050-1750 aC), s'inicia amb la unificació d'Egipte sota Mentuhotep II, a mitjans de la dinastia XI; fet que comporta l'acabament del denominat primer període intermedi d'Egipte. Aquesta època comprèn la segona part de la dinastia XI i la dinastia XII.[1] Li va seguir el segon període intermedi d'Egipte.

Mentuhotep II: el primer intent de submissió dels nomarques

Antic Egipte, imperis antic i mitjà

Tot i la unificació, sota els governants tebans, els nomarques continuaven gaudint de bastant poder dins de les seves terres al començament del període. El primer objectiu de Mentuhotep, després d'haver conquerit la ciutat d'Heracleòpolis, va ser aconseguir la dominació efectiva en tot el regne. Per tal d'aconseguir-ho, va realitzar una sèrie d'intervencions polítiques en els nomós: deposà governadors deslleials o rebels i els reemplaçà per súbdits fidels, directament designats pel faraó, o s'assegurà la submissió dels altres, sense destituir-los, a més de premiar els addictes. Així mateix, subordinà el nomós d'Heracleòpolis (rival de Tebes durant el període intermedi) de la ciutat veïna d'Heliòpolis, antic centre religiós.

També va imposar presència militar i va organitzar el sistema administratiu: va restituir els inspectors reials (especialment, a Heracleòpolis) i el càrrec de djati (primer ministre), i va nomenar governadors directes al Baix Egipte, al desert oriental i en la frontera amb Núbia. Malgrat tot, en molts nomós, principalment de l'Egipte mitjà, només va aconseguir establir un sistema de tipus gairebé feudal, és a dir, de simple llaç de fidelitat nomarca-faraó, sense un govern central directe. A més, el rei era assessorat per l'anomenat consell de grans. Tot això feia impossible un veritable poder absolut, com el de l'Imperi antic, i no s'aconseguia tampoc una dominació plena. Mentuhotep va intentar donar la imatge de rei de tot Egipte, com a entitat política i cultural, mitjançant l'adopció de símbols de l'Imperi antic, com el fet de considerar-se fill de Ra. Pel que fa a la seva activitat militar, va centrar les seves campanyes a Núbia, amb l'objectiu de restablir les rutes comercials i l'explotació minera. L'altre focus d'atenció exterior va ser reforçar les fronteres del delta del Nil per impedir infiltracions de pobles nòmades.

Amenemhet I: el procés de centralització

La dinastia XI va desaparèixer després d'una successió de reis dèbils, fet que va desencadenar una crisi successòria. El djati Amenemhet, originari de l'Alt Egipte, va aconseguir finalment imposar-se després de derrotar un pretendent al tron sorgit a la regió de Núbia. Amenemhet I (1991-1962 aC) va justificar la seva ascensió mitjançant la denominada profecia de Neferti:

"Llavors un rei vindrà del sud, Ameny de nom, fill de la dona de Ta-Seti, fill de l'Alt Egipte".[2]

Amenemhet I va reforçar activament el centralisme monàrquic, per a la qual cosa va modificar l'extensió dels nomós, va deposar els nomarques que no eren del seu gust, i també va modificar o suprimir les antigues institucions polítiques i judicials en les quals tenia cabuda la noblesa. Es va traslladar la capital de Tebes a Itytawi, propera a l'Al Lisht, a l'Egipte mitjà. Això li va permetre d'imposar un governador no hereditari a Tebes, la capital de l'anterior dinastia, i contenir les ambicions de la noblesa de l'Alt Egipte i del clergat d'Amon a Tebes.

Amenemhet I, en el seu any 20è de regnat, va nomenar coregent el seu fill Senusret I (Senusert), per evitar problemes successoris i que el traspàs de poder fos progressiu. Així, es va establir la pauta de successió seguida per la dinastia. De tota manera, el final del regnat d'Amenemhet I va ser violent, ja que va morir assassinat per una conspiració de l'harem. No obstant això, Senusret I, que es trobava combatent contra els libis, es va imposar, i la línia dinàstica no es va interrompre. Aquest fet seria inspiració de diverses obres: Instruccions d'Amenemhet I al seu fill Senusert I (anàlisi política) i El relat de Sinuhé, obra cabdal de la literatura egípcia.

Cuix (Núbia)

L'activitat militar exterior va començar a desenvolupar-se plenament cap al final del regnat d'Amenemhet I (durant la coregència del seu fill Senusret I), un cop apaivagats els conflictes interns. A Cuix, es realitzaren campanyes periòdiques en les quals es prenien els enclavaments d'accés a les mines d'or, coure i pedra (alabastre, diorita) i s'establiren guarnicions militars permanents i colònies egípcies, amb la qual cosa s'inicià el procés de penetració cultural. El faraó més actiu pel que fa a l'expansió cap a Cuix fou Senusret I (1962-1928), que arribà a la tercera cascada. La principal fortalesa i guarnició es va construir a Buhen, a l'alçada de la segona cascada. Senusret III (1878-1842), al seu torn, va dirigir activament la construcció de fortaleses. La província de Cuix depenia del governador de Siena, situada al punt més austral de l'Alt Egipte. Més tard, arran de les reformes administratives de Senusret III, Cuix dependria d'un visir propi.

Al-Faium

Al-Faium és el nom modern d'un llac que sorgeix a l'oest del riu Nil a partir d'un dels seus braços. Els seus noms egipcis eren Mer-uer (traduït al grec com a Moeris) i Sha-resy. Un dels principals objectius econòmics de la dinastia XII va ser potenciar el seu rendiment agrícola. Ja el trasllat de la capital a Itytauy, sota Amenemhet I, reflecteix l'especial interès per la regió; i de Senusret I (c. 1962-1928) hi ha constància de l'expansió agrícola, paral·lelament a la realització d'obres de regadiu i regulació de les aigües, i a la construcció de noves ciutats. Gràcies a les obres de rec, es va assolir un gran desenvolupament del cultiu de blat, lli i vinya;[3] també destacava l'explotació pesquera. El més ambiciós projecte d'irrigació data del regnat de Senusret II (c. 1895-1878), que incloïa un dic amb rescloses per al drenatge, i activitat urbanística. El projecte hidràulic seria finalitzat durant el regnat d'Amenemhet III (Amenemes III) (c. 1842-1797). Aquest últim és el regnat més pròsper de la dinastia XII, a causa en gran part de les grans inundacions que s'hi van registrar. La principal ciutat del Faium era Cocodrilòpolis (nom grec) o Per-Sebek (nom egipci; ambdós signifiquen 'Ciutat del cocodril'). Era el principal centre de culte a Sobek, el déu cocodril; de fet, el llac tenia una important quantitat de cocodrils. L'especial interès d'Amenemhet III per aquesta zona es va veure reflectit en la construcció del seu propi complex funerari (molt admirat pels grecs, i conegut per ells com a «El Laberint»), no gaire lluny de la zona, o en l'erecció de dues estàtues seves a l'entrada del canal que unia el llac amb el Nil.

Característiques culturals i artístiques

Estatueta d'Iby-ref, nomarca de l'Imperi mitjà

La principal característica de l'Imperi mitjà, en contrast amb períodes anteriors, fou que, malgrat el centralisme polític, s'observa en les expressions artístiques una tendència cap a una representació "humanitzada" de la reialesa. L'art de l'Imperi mitjà es caracteritza -en general- pel major realisme i, en particular, en els retrats; aquest mateix criteri, el va imitar la noblesa egípcia.

Canvis religiosos

En la religió, s'observa el gran ascens dels déus de Tebes, la nova capital, en particular Amon. Cada ciutat tenia una tríada de déus (en general, una tríada divina consta d'un pare, una mare i un fill), en el cas de Tebes eren Amon-Mut-Khonsu. Amon es va convertir en déu protector de la monarquia i de l'estat, i els grans sacerdots d'Amon adquiriren gran influència.

Activitat comercial

Destaca la relació amb els dos centres comercials més importants de la Mediterrània oriental: l'illa de Creta (en l'actual Grècia) i la ciutat de Biblos (en l'actual Líban). Creta era la principal potència naval de l'època, i la seva principal producció era la ceràmica, molt estimada a Egipte. Biblos proveïa de fusta Egipte, i la seva relació oscil·lava entre l'aliança comercial i el vassallatge. De fet, Senusret III (1878-1842 aC) va realitzar campanyes militars contra Biblos, que permeteren l'establiment de l'hegemonia egípcia a la regió.

Un altre dels principals fronts comercials era la mar Roja. El principal client era Punt (identificat amb l'actual Somàlia), país productor d'encens, un producte que arribava a Egipte a través dels ports del mar Roig. En el regnat de Senusret I (c. 1962-1928 aC), es va construir un canal que unia la mar Roja amb un dels braços del Nil, un fet que possibilitava la connexió entre les mars Roja i Mediterrània.

També es va promoure l'activitat comercial amb Cuix, tot i que el principal interès dels egipcis era la seva explotació minera.

El regnat d'Amenemhet II (c. 1928-1895 aC) és considerat el més pròsper pel que fa a comerç internacional de la dinastia XII.

Cronograma

Dinastia XII d'EgipteDinastia XI d'EgipteMentuhotep II

Notes

  1. No hi ha unanimitat en la classificació dels períodes de la història de l'antic Egipte. Així, en el llibre The Oxford History of Ancient Egypt s'estima que l'Imperi Mitjà comprèn les dinasties XI, XII, XIII i XIV.
  2. Citat a Alejandra R. Cersósimo El Reino Medio en Egipto: La figura de Amenemhat III (2000) - Enllaç extern a la bibliografia. Neferti: nom femení, és a dir que es tracta d'una profetessa. Ameny : abreviatura d'Amenemhet.
  3. La vinya no era molt comú a Egipte, excepte en l'àrea mediterrània i a Al-Faium. Pel que fa a begudes alcohòliques el principal consum egipci era la cervesa, i l'ordi era un cultiu molt estès.

Bibliografia

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Regne Mitjà d'Egipte


Període precedent Període Període següent
Primer període intermedi Imperi Mitjà
Dinasties: XI XII
Segon període intermedi