Ilercavons: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Revertides les edicions de 93.176.135.86. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Etiqueta: Reversió
Línia 1: Línia 1:
{{Catalunya ibèrica}}holi
{{Catalunya ibèrica}}

Els '''ilercavons''' foren una tribu [[ibers|ibèrica]] entre els [[segle VI aC|segles VI]] i [[segle I aC|I aC]]. Abastava aproximadament el territori entre el [[coll de Balaguer]], [[Sagunt]] i [[Mequinensa]]. La denominació ''Ilercavònia'' apareix en textos i documents [[Antiga Grècia|grecs]] i [[Antiga Roma|romans]].
Els '''ilercavons''' foren una tribu [[ibers|ibèrica]] entre els [[segle VI aC|segles VI]] i [[segle I aC|I aC]]. Abastava aproximadament el territori entre el [[coll de Balaguer]], [[Sagunt]] i [[Mequinensa]]. La denominació ''Ilercavònia'' apareix en textos i documents [[Antiga Grècia|grecs]] i [[Antiga Roma|romans]].



Revisió del 21:29, 17 des 2017

Els ilercavons foren una tribu ibèrica entre els segles VI i I aC. Abastava aproximadament el territori entre el coll de Balaguer, Sagunt i Mequinensa. La denominació Ilercavònia apareix en textos i documents grecs i romans.

El seu origen probable és el poble dels ilaraugats, esmentat per Hecateu de Milet al segle VI aC. Vers el segle III aC, aquest poble s'hauria dividit en dues branques, els ilercavons de la costa, i els ilergets de l'interior. Els ilercavons s'haurien estès, aleshores, fins a les aigües del riu Guadalop, que farien de frontera amb els sedetans.

Plini el Vell i Claudi Ptolemeu fan referència als ilercavons. El primer els situa des del riu Udiva (possiblement, el riu Millars) fins passat l'Ebre. Ptolemeu anomena el cap i el port Tenebri (possiblement, Orpesa), la desembocadura de l'Ebre i les ciutats de Cartago Vetus, Biscargis, Theana, Adeba, Tiarulia i Sigarra. Si acceptéssim que Cartago Vetus es Cantavella —com, de vegades, s'ha anat sostenint, amb fonaments escassos—, els ilercavons comptarien amb una dilatada superfície en la zona muntanyenca de l'interior, on s'haurien estès fins a les aigües del riu Guadalop, que farien de frontera amb els sedetans. Se suposa que el límit entre els ilercavons i els ilergets és la serra de la Llena, i que el coll de Balaguer els separa dels cossetans. En general, es pot dir que vivien al sud de Catalunya i nord del País Valencià (la Plana, a Castelló) fins a la serra d'Almenara. El riu Ebre era el centre dels seus territoris i una via bàsica de comunicació i comerç.

Ciutats atribuïdes als ilercavons:

Jaciments arqueològics coneguts

I les necròpolis de Mianes (Santa Bàrbara), del mas de Mussols (l'Aldea) i de l'Oriola (Amposta).

Vegeu també

Referències

  1. Gracià, Oriol «En el país dels ilercavons». Sàpiens [Barcelona], núm. 86 data = desembre 2009, p. 68-69. ISSN: 1695-2014.

Bibliografia disponible

  • La Ilercavònia de Jordi Diloli i Fons. Ed. Cooperativa Gràfica Dertosense. Tortosa 1991. ISBN 84-604-1062-5.
  • L'Ebre final: del Paleolític al món romà. Margarida Genera i Monells. Ed. Cooperativa Gràfica Dertosense, Tortosa 1991. ISBN 84-604-1312-8.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ilercavons