Vés al contingut

Hereu presumpte

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un hereu presumpte o hereva presumpta és la persona amb dret a heretar un tron, títol nobiliari, o un altre l'honor hereditari, però que la seva posició pot ser desplaçada pel naixement d'un hereu natural, home o dona, o d'un nou hereu presumpte amb millor dret a la posició en qüestió.[1][2] La posició és, però, subjecte a la legislació i / o convencions que poden alterar qui té dret a ésser hereu presumpte.

Depenent de les regles de la monarquia, l'hereu presumpte pot ser ser la filla d'un rei (si els homes tenen prioritat sobre les dones i el monarca no té fills), o el membre més antic de la línia col·lateral (si el monarca no té fills); el naixement d'un fill legítim del monarca desplaçarà a l'antic hereu presumpte o hereva presumpta per un nou hereu presumpte o hereva presumpta. No se suposa que el monarca i el seu consort són incapaços de tenir més fills; el dia abans que la reina Isabel II va ascendir al tron, el seu pare estava greument malalt i la seva mare estava en els seus 50 anys, però Isabel encara era considerada l'hereva presumpta en lloc de l'hereva.

«Hereu presumpte», com «hereu natural», no és un títol o la posició per se. Més aviat, és un terme general per a una persona que té un cert lloc en l'ordre de successió. En algunes monarquies, l'hereu natural confirmat, ipso facto es converteix en un títol i rang específic (per exemple, Dinamarca, Països Baixos, Regne Unit), això també de vegades ser el cas dels títols nobiliaris (per exemple, Espanya, Regne Unit), però l'hereu presumpte no porta aquest títol. En altres monarquies (per exemple, Mònaco, Espanya), l'hereu de la corona porta un títol específic (és a dir, «Príncep hereditari / Princesa de Mònaco», «Príncep / Princesa d'Astúries») per dret, independentment de si ell o ella és hereu o hereva aparent o presumpte.

Un hereu pot deixar d'heretar per altres raons que el desplaçament, per exemple mitjançant la mort o incapacitat de l'hereu, l'abolició del títol, o canvis en les regles de l'herència.

Hereus presumptes simultanis

[modifica]

En el dret comú anglès d'herència, no hi ha antiguitat entre germanes; quan no hi ha un fill per heretar, totes les filles tenen el mateix dret. Per tant, certs títols hereditaris poden tenir múltiples hereves presumptes simultànies. Atès que aquest títol no pot estar ocupat per dues persones al mateix temps, dues filles (sense un germà) que hereten el títol d'aquesta manera, com el títol és proindivís, abans d'heretar el títol totes dues són hereves presumptes.

En aquestes circumstàncies, el títol, de fet, es manté en suspens fins que una persona representa la reclamació de totes les parts, o es renuncia la reclamació per un o altre per a ella i els seus hereus, o el suspens es finalitzat per la Corona. Hi ha procediments especials per al maneig dels casos dubtosos o controvertits.

Hereus presumptes en 2024

[modifica]

Exemples d'hereus presumptes que no van heretar el tron

[modifica]
[modifica]

En la pel·lícula animada de Disney The Lion King, Scar és l'hereu presumpte de Pride Lands (les Terres del Regne), però la seva herència és desplaçada pel naixement de Simba, l'hereu natural, provocant d'aquesta manera tota la trama de la pel·lícula.

En les tres primeres temporades de la sèrie de televisió Downton Abbey, gran part del drama se centra en Mateu Crawley, el presumpte hereu de l'actual Earl de Grantham, Robert Crawley, després de la mort de dos parents més propers. Durant diversos mesos Mateu estava en risc de ser desplaçat quan l'esposa de Robert, Cora, va experimentar un embaràs a una edat avançada. Finalment, la comtessa va perdre el nadó; un nen. Després de la mort de Mateu al final de la tercera temporada, el seu fill va prendre el seu lloc com a hereu presumpte.

En la sèrie de Disney Un parell de Reis, el cosí dels reis, Lanny és el següent en línia per convertir-se en rei de Kinkow després que els seus cosins (que regnen junts) morin, però el seu lloc depèn de que tots els seus cosins no tinguin fills.

En pel·lícula animada de Disney Frozen: El regne del gel, la princesa Anna, com la germana menor de la reina Elsa, és la següent en la llista de successió.

En la readaptació de ThunderCats en 2011, Tygra, com el fill adoptiu del rei Claudus, era l'hereu presumpte al tron abans de ser desplaçat pel naixement de Lion-O.

En Joc de trons, Ramsay Bolton mata el seu pare i al seu germanastre nadó, ja que era l'hereu presumpte, mentre que el seu nou germà era l'hereu natural.

Referències

[modifica]
  1. «Heir Presumptive Law & Legal Definition». USLegal.com. [Consulta: 11 febrer 2017].
  2. «Heir presumptive». Reverso.net. [Consulta: 11 febrer 2017].

Vegeu també

[modifica]