Louis de Funès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLouis de Funès

(1970) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Louis Germain David de Funès de Galarra Modifica el valor a Wikidata
31 juliol 1914 Modifica el valor a Wikidata
Courbevoie (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 gener 1983 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Nantes (França) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaLe Cellier Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióLiceu Condorcet
Cours Simon Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócomediant, guionista, actor de teatre, pianista, actor de televisió, actor de doblatge, director de cinema, productor de cinema, actor de cinema, actor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1946 Modifica el valor a Wikidata –  1982 Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDe Funès (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeJeanne de Funès (en) Tradueix (1943–) Modifica el valor a Wikidata
FillsOlivier de Funès Modifica el valor a Wikidata
ParentsTeolindo Soto Barro (en) Tradueix (avi matern) Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc weblouisdefunes.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0000086 Allocine: 1639 Rottentomatoes: celebrity/louis_de_funes Allmovie: p17728 TV.com: people/louis-de-funes TMDB.org: 11187
Musicbrainz: 38dfc5b0-f70c-4007-be07-7437cd11f97c Discogs: 491799 Find a Grave: 9015045 Modifica el valor a Wikidata

Louis Germain David de Funès de Galarza (Courbevoie, 31 de juliol de 1914 - Nantes, 27 de gener de 1983) fou un actor còmic francès d'ascendència espanyola. El 1973 va rebre la distinció francesa de Cavaller de la legió d'honor (Légion d'honneur) i també el Premis César d'honor de cinema el 1980.

Perfil[modifica]

Louis de Funès era baix d'estatura (164 cm), va ser molt popular a França en el genere slapstick, pianista de jazz, alopècic i prim, satíric, director, famós per les seves múltiples expressions facials.

Biografia[modifica]

Va ser el tercer fill nascut d'una parella que el 1904 va arribar a França provinents d'Espanya.

El seu pare no va poder exercir a França la seva professió d'advocat i aleshores es va fer joier però partí a Veneçuela i sembla que no va tenir tanta influència en els seus fills com la seva esposa.

Louis va fer l'educació secundària al lycée Condorcet i als 16 anys entrà a l'Escola professional de la pelleteria situada a la Plaça de la Bastilla de París i treballà uns anys de pelleter fins que el 1932 s'inscriu a l'Escola Tècnica de Fotografia i de Cinema.

Va exercir diversos oficis i el 1936 es casa amb la seva primera dona: Germaine Louise Élodie Carroyer. D'aquesta unió va néixer un fill, Daniel. El matrimoni durà poc temps. El 1942 començà a treballar de pianista de jazz en un bar sense formació musical (tocava d'oïda).

El 1942, als 28 anys decideix ser actor i s'inscriu oficialment al registre mitjançant un concurs d'interpretació fent una escena d'una obra de Molière. Debuta amb l'obra L'Amant de paille de Marc-Gilbert Sauvajon va seguir fent obres de teatre i continuà fent de pianista. Es tornà a casar el 1943 Jeanne Augustine Barthélemy, i tingueren dos fills Patrick, i Olivier que participà amb petits papers amb el seu pare.

El 1945 va participar en la seva primera pel·lícula La Tentation de Barbizon de Jean Stelli. en un petit paper de porter de cabaret. Els anys següents va seguir fent papers cinematogràfics i amb el film de 1956 La Traversée de Paris de Claude Autant-Lara actua ja amb força amb actors consagrats com Jean Gabin i Bourvil. L'any següent Maurice Regamey li ofereix el seu primer paper principal a Comme un cheveu sur la soupe la seva actuació d'un compositor suïcida li val el Grand Prix du Rire.

Paper decisiu

El 1959 treballa al teatre a l'obra Oscar amb Jean-Paul Belmondo obra de gran èxit que es portà fora de París, fins i tot al Magreb, també se'n va fer una pel·lícula amb el mateix nom. Aquí ja fa el paper que el va fer cèlebre i que anirà repetint en totes les seves pel·lícules: un home desassossegat i irascible que contrastava amb la seva menuda estatura (1,64 m).

En les dècades dels anys 1960 i 1970 les pel·lícules de Louis de Funés assoleixen grans recaptacions més enllà del que ja tenien al cinema francès, només el públic de parla anglesa resta aliè a l'èxit d'aquest actor. Va destacar sobretot, el seu paper (Stanislas Lefort) a La Gran Gresca. El març de 1975 Louis té dos infarts de miocardi, aleshores ha d'alentir la seva activitat i renuncia definitivament a continuar la seva carrera teatral. A més, en el cinema, el risc de recaiguda de la seva malaltia fa que les companyies d'assegurances no vulguin assumir el risc d'assegurar-lo. Encara però intervendrà en diverses pel·lícules d'èxit com El gendarme i els extraterrestres de 1979. La seva carrera com a actor, va acabar amb El Gendarme i les Gendarmetes, l'any 1982.

Durant els seus últims anys de vida, vivia en un magnífic castell de la seva propietat, a 15 kilòmetres de Nantes (on està enterrat). Com va fer sempre, a partir del moment en què s'apartava dels estudis de cinema, els seus díes no s'assemblaven en res als seus díes laborals. Plantava tomàquets, s'ocupava de les seves terres i animals i, cada diumenge, els veïns del poble sabien que el trobarien, a missa de dotze, al costat de la seva dona i dels seus dos últims fills (el primer va ser fruit d'una altra relació), un dels quals és pilot d'aviació i l'altre, és metge.

Tomba de Louis de Funès al cementiri de Le Cellier

El gener de 1983 mor víctima d'un nou infart. Nombroses celebritats com Yves Montand van assistir al seu enterrament, al cementiri de Le Cellier.

Conviccions religioses, socials i polítiques[modifica]

Louis de Funès era molt religiós,[1] i posseïa, una profunda fe.[2]

Les seves idees polítiques s'acosten a les del gaullisme,[1] home de dretes,[3] afirma ser molt aficionat a Charles de Gaulle, així com a Georges Pompidou, i haver apreciat en la seva joventut la Confederació General del Treball i les reformes del Front Popular quan es va atorgar el primer permís remunerat segons la llei francesa (vacances pagades).[1] Diverses fonts d'extrema dreta li van adjudicar idees monàrquiques i catolicisme tradicionalista, però, encara que admirava el rei Lluís XVI i va assistir de vegades a la missa anual en memòria de Lluís XVI que commemorava la seva execució, no era monàrquic.[1]

Olivier de Funès va explicar que al maig del 1968 el seu pare s'interessava poc en el moviment social, però que li semblava simpàtic que els joves es manifestessin davant dels polítics, als quals ell no apreciava. D'altra banda, s'espantava per la caça de bruixes que s'acosta, no admet que els professors universitaris, els periodistes o fins i tot els caps d'empresa paguin el preu, es referia sovint al Terror, i es burlava d'alguns dels tribuns de la protesta.[4] Més tard va tenir una visió amarga dels esdeveniments: Em va sorprendre el maig del 68. Volíem transformar-ho tot, alliberar-ho tot, tornar a ser joves[5].

Distincions[modifica]

L'any 1967 el Govern francès li va concedir la Legió d'Honor.

Més tard, el 1980, rep el premi cinematogràfic César, amb la distinció de títol honorífic.

Filmografia[modifica]

Amb Fernandel, Bourvil i Jean Gabin, Louis de Funès és un dels actors francesos que va atreure la major quantitat d'espectadors als cinemes. Louis de Funès va ser molt prolífic. Després d'haver respost diversos centenars d'actors, dirigits per més de quaranta directors, a més d'una dècada en què va intentar diferents activitats (mitja dotzena de sèries de televisió, una dotzena de doblatge, una dotzena de pel·lícules curtes) mentre filmava a la dècada de 1950, va fer més de cent quaranta llargmetratges durant els seus gairebé quaranta anys de carrera.

Algunes pel·lícules importants[modifica]

Més de la meitat de la filmografia de Louis de Funès es defineix i considera "de culte".[6] És possible reduir aquesta filmografia en dos terços limitant-se a les pel·lícules que han superat el milió d'entrades a la taquilla i en què Louis de Funès exerceix el paper principal, així com les poques pel·lícules on va ser coprotagonista. A la primera part de la seva carrera, es va beneficiar històricament de la llum portada pels "gegants" del cinema francès de l'època, que eren Jean Gabin, Fernandel i Bourvil.[7][8] Hi ha un total de 45 llargmetratges, en més de 140 representacions, que es poden considerar importants. Per tant, el terme "major" s'entén aquí des d'un triple punt de vista: crític, popular/comercial i en termes d'avanç a la carrera de Louis de Funès.

Filmografia completa[modifica]

Filmografia completa de l'autor consultada l'abril de 2008

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Jean-Marc Loubier, Louis de Funès. Petites et grandes vadrouilles, Paris, Robert Laffont, 2014, pag 564. ISBN 978-2-221-11576-3 et 2-221-11576-7)
  2. «Testimonio del padre Maurice, párroco de la parroquia Saint-Martin du Cellier telediario del 28 de enero de 1983».
  3. Samuel Blumenfeld. «"Rabbi Jacob", la película que metamorfoseó a Louis de Funès», 20-03-2020.
  4. Paola Dicelli, « Le jour où… Louis de Funès a déterré ses lingots » [archivo], en sofilm.fr, So Film, 20 julio 2020
  5. Raggianti, 2007, p. 103.
  6. Cf. « Les films inoubliables de Louis de Funès », dans Le Point du 2 mars 2018.
  7. Cf. « Box-office pour la France de Louis de Funès » sur Sens Critique.
  8. Voir aussi « Louis de Funès - acteur français » sur Box-office.com.

Bibliografia[modifica]

  • Laurent Aknin, Louis de Funès, nouveau monde, 2005, ISBN 2-84736-089-1
  • Stéphane Bonnotte, Louis de Funès, jusqu'au bout du rire, Lgf, 2005, ISBN 2-253-11497-9
  • Olivier de Funès et Patrick de Funès, Louis de Funès: Ne parlez pas trop de moi, les enfants !, Le Cherche midi, 2005, ISBN 2-7491-0372-X
  • Jean-Jacques Jelot-Blanc, Louis de Funès, une légende, Anne Carrière, 1993, ISBN 2-910188-07-8
  • Christelle Laffin, Louis de Funès, Albin Michel, ISBN 2-226-13517-0
  • Raggianti, Sylvain. Flammarion. Le Gendarme de Saint-Tropez : Louis de Funès, histoire d'une saga (en francès), 2007, p. 175. ISBN 9782081203273. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Louis de Funès