Malilla

Plantilla:Infotaula geografia políticaMalilla
Imatge
Hospital de la Nova Fe al barri de Malilla de València

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 39° 26′ 54″ N, 0° 22′ 31″ O / 39.44821°N,0.37539°O / 39.44821; -0.37539
EstatEspanya
Comunitat autònomaPaís Valencià
Provínciaprovíncia de València
ComarcaComarca de València
MunicipiValència
DistrictesQuatre Carreres Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població23.229 (2023) Modifica el valor a Wikidata (9.265,66 hab./km²)
Geografia
Superfície2,507 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Identificador descriptiu
Fus horari

Malilla és un barri de la ciutat de València que forma part del districte de Quatre Carreres, al sud-est de la ciutat.

El barri es troba a l'oest del districte, i se situa entre els barris d'en Corts, na Rovella, la Fonteta de Sant Lluís i la Punta a l'est, el barri de Russafa (i futur Parc Central) del districte de l'Eixample al nord, els barris de la Raïosa, la Creu Coberta i Camí Reial del districte de Jesús a l'oest, i la pedania valenciana del Forn d'Alcedo del districte Pobles o Poblats del Sud al sud.

Té una forma de romboide irregular, més alt que ample, i té com a límits l'avinguda de Peris i Valero (de la Ronda de Trànsits) i la plaça de Manuel Sanchis Guarner al nord, l'avinguda d'Ausiàs March a l'est, el nou llit de la desembocadura del riu Túria al sud (obra del Pla Sud inaugurat el 1972) i que en l'actualitat acull a les seues vores la circumval·lació V-30, i les vies del ferrocarril a l'oest, que en el futur romandran subterrànies i formaran la futura avinguda del Poeta Federico García Lorca.[1]

D'altra banda el barri és molt obert, creuat de nord a sud per vials llargs i rectes com són la carrera de Malilla, el carrer de l'enginyer Joaquim Benlloch i el carrer de Juan Ramón Jiménez, d'oest a est pel carrer de la pianista Amparo Iturbi, el carrer d'Oltà, el carrer de Bernat Descoll, l'encara inacabat carrer de l'Illa Cabrera, el carrer de l'Assagador del Moro, i finalment l'avinguda del pianista Martínez Carrasco que forma part de la gran Ronda Sud de València.

Malilla és dividida entre el nord, molt urbà i dominada per finques altes i el pont que sobrepassa les vies del tren; i el sud, encara sense edificar i en gran part terra erma i cases de camp aïllades, creuada diverses vegades per grans vials com la Ronda Sud, la línia de tren que es dirigeix a l'Estació de la Font de Sant Lluís i l'autovia de circumval·lació V-30. Al sud del barri, entre les vies del tren i l'autovia, hi ha el nucli de les Cases de Maset, tradicionalment ocupades per gent que es dedicava a cultivar l'horta.

La població total del barri el 2008 fou de 22.909[2]

Història[modifica]

En època andalusí existia a les proximitats del poble de Russafa un rahal denominat Malilla, que segons el Llibre del Repartiment va ser donat pel rei Jaume I a Pere de Fontoba el 27 de gener de 1238.[3] D'esta antiga alqueria va prendre el nom la carrera de Malilla, un camí que partia des de Russafa i que és una de les quatre carreres que van donar nom al districte de Quatre Carreres.[3]

La vella carrera de Malilla serpentejava per l'interior del barri fins a arribar al Forn d'Alcedo, per tant no es correspon amb l'actual traçat de la carrera totalment rectilini que travessa de nord a sud el barri. Es pot contemplar part del traçat al "Camí de les Escoles de Malilla" (a l'extrem sud del barri) i també a l'est de l'actual carrera a l'altura del "carrer de l'Illa de Formentera".

L'any 1877, Malilla juntament amb la resta del territori de l'antic municipi de Russafa va passar a formar part del terme municipal de València, estant en l'actualitat la seua meitat nord totalment integrada en l'entramat urbà de la ciutat.[3]

Elements importants[modifica]

Al sud del barri es troba l'Hospital de la Nova Fe, al marge meridional de la Ronda Sud i que va ser inaugurat el 2011 convertint-se en el més modern i major hospital de la ciutat amb 1200 llits i 35 sales d'operacions distribuïdes en un edifici de 267.000 m². Aquest edifici va substituir l'Hospital Universitari de la Fe que es trobava a l'avinguda de Campanar.

Disposa de tres col·legis de primària, els CEIP "Fernando de los Ríos", "Pablo Neruda" i "Mateu Cámara". També hi ha una oficina de correus situada a l'avinguda d'Ausiàs March.

Transport[modifica]

Malilla disposa de bons accessos gràcies a la Ronda Sud i connecta amb la segona ronda de circumval·lació (Ronda de Trànsits) a través de l'avinguda de Peris i Valero. Ocupa el cap de la principal eixida de la ciutat en direcció sud (direcció Alacant i Albacete), l'avinguda d'Ausiàs March - pista de Silla (V-31).

El barri és servit per les línies 6, 8, i 18, i el nitbús N7 de l'EMT de València.

S'hi preveu la futura construcció d'una estació de metro que l'enllace amb el centre i la línia 1, així com amb la futura Estació Central de València una vegada soterrades les vies del tren.

La línia 6 del tramvia té previst circumval·lar la ciutat per la "Ronda de Bulevards" i per tant transcorrerà per la Ronda Sud. Fins que estiga acabada, un autocar blanc de MetroValencia farà la funció d'aquesta línia de Metrorbital.

El projecte de la línia 8 del tramvia, que portarà com a nom "Tramvia de L'Horta Sud", tindrà a l'estació de nou hospital la seua connexió amb la resta de línies de la ciutat.

Referències[modifica]

  1. Oficina d'estadística València
  2. Oficina d'estadística València
  3. 3,0 3,1 3,2 Corbín Ferer, Juan-Luis. «Capítulo II: La Carrera de Malilla». A: Ruzafa: La bien plantada. 3a edició. Valencia: Federico Domenech, 1995, p. 71-72. ISBN 84-85402-88-X. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Malilla