Prebiòtic

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Prebiòtics, en nutrició, són els ingredients no digeribles dels aliments que estimulen el creixement i/o l'activitat de bacteris dins del sistema digestiu que són beneficiosos per a la salut del cos. El primer que els va identificar i donar nom va ser Marcel Roberfroid l'any 1995. Segons la seva definició un prebiòtic és un ingredient selectivament fermentat que permet canvis específics en la composició i/o l'activitat dins la microflora gastrointestinal que confereix beneficis sobre el benestar i la salut de l'hoste.[1] Són considerats aliments funcionals.

Típicament ls prebiòtics són glúcids com els oligosacàrids, però poden no ser-ho. La fibra soluble i la fibra dietètica són fins a cert punt també aliments prebiòtics.

Funció[modifica]

En general s'assumeix que els prebiòtics poden incrementar el nombre i l'activitat dels bifidobacteris i els bacteris àcido-làctics.

Fonts[modifica]

Les fonts tradicionals de prebiòtics inclouen la soia, inulina obtinguda de diverses plantes com la civada, el blat, l'ordi la nyàmera i altres. La llet materna té oligosacàrids molt importants per la salut de l'infant.

Els 10 aliments amb més contingut de prebiòtics:

Aliment Contingut de fibra prebiòtica per pes
Arrel de xicoira crua 64,6%
Nyàmera crua 31,5%
Brots crus de dent de lleó 24,3%
All cru 17,5%
Porro cru 11,7%
Ceba crua 8,6%
Ceba cuita 5%
Espàrrecs crus 5%
Segó cru de blat 5%
Farina de blat integral, Cuita 4,8%
Banana crua 1%

[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Gibson GR, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr. 1995 Jun;125(6):1401-12. PMID
  2. Alanna J. Moshfegh2, James E. Friday, Joseph P. Goldman and Jaspreet K. Chug Ahuja, Presence of Inulin and Oligofructose in the Diets of Americans, Journal of Nutrition. 1999;129:1407S-1411S

Enllaços externs[modifica]