Tome des Bauges

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula formatgeTome des Bauges
Tipusformatge de llet de vaca, formatge francès, formatge de pasta premsada no cuita, formatge de llet crua, formatge industrial, formatge de granja i formatge làctic Modifica el valor a Wikidata
EpònimBauges Mountains (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CertificatAppellation d'origine contrôlée i denominació d'origen protegida Modifica el valor a Wikidata
Origen
PaísFrança Modifica el valor a Wikidata
Lloc de produccióBauges Mountains (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Ingredientsllet Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Producció960 t Modifica el valor a Wikidata
Àrea80.000 ha Modifica el valor a Wikidata

La tome des Bauges és un formatge francès del massís dels Bauges (Savoia). Se li va atorgar una AOC el novembre de 2002, en decret modificat el gener de 2009.[1]

Es tracta d'un formatge elaborat a partir de llet crua de vaca, de pasta premsada no cuita, amb l'escorça grisa que li dona el fong anomenat pèl de gat.[2] El seu pes mitjà és d'1,2 kg. Es fabrica des del segle xvii, i és el resultat d'una tradició i experiència alhora molt antiga. El 1807, un qüestionari enviat al prefecte de l'època, es defineix com el formatge "que consumeix el camperol" i que "no se'n pot passar en cada àpat."

Referències[modifica]

  1. «Décret n° 2009-50 du 13 janvier 2009 relatif à l'appellation d'origine contrôlée « Tome des Bauges »» (en francès). Journal officiel de la République française, 13-01-2009. [Consulta: 18 abril 2021].
  2. Auzias, Dominique; Labourdette, Jean-Paul. Savoie 2015 Petit Futé (en francès). Petit Futé. ISBN 9782746990623. «Le « poil de chat » sur sa croûte lui donne tout son goût...» 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tome des Bauges