Melocan kavurma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarMelocan kavurma
Dikenucu (Smilax excelsa)

Melocan kavurma (o Melocan kavurması), Dikenucu kavurma (o Dikenucu kavurması) és un plat de la cuina turca, especialment famós a la part central de la Regió de la Mar Negra (províncies de Samsun, Ordu, i Giresun), i Kastamonu[1] a la part occidental de la regió, fet amb els brots d'un tipus de smilax conegut com a "Sarsaparrella anatoliana" (Anadolu saparnası en idioma turc). És un saltat (kavurma en turc) de melocan fet amb cebes i all, o amb cebollines i alls tendres. Hi ha qui li afegeix un ou fregit a sobre.

És un plat famós de la Província d'Ordu.[2][3][4] Encara que no és gaire conegut en altres zones de Turquia, es troba en els menús dels restaurants d'Ordu[5] i als restaurants de peix[6] de les ciutats grans com Istanbul.

La Governació provincial d'Ordu va fer una petició a l'Oficina de Patents de Turquia per registrar el nom del plat Ordu Melocan Kavurması (saltat de melocan a l'estil d'Ordu)[7] com una indicació geogràfica.

A banda d'aquest saltat, es pot fer també una amanida d'aquesta sarsapella, sense cuinar, quan els seus brots són molt tendres.

El nom científic d'aquesta planta és Smilax excelsa L. A la Regió de la Mar Negra central, on aquesta planta abunda, s'anomena comunament com a Melocan o Dikenucu (les paraules turques diken ucu signifiquen "punta d'espina" en català.)

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]