Viquiprojecte:IEC/taules

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Exemple[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Viquiprojecte:IEC/taules Exemple de com anar editant la taula quan treballis en un tema Roger Marginet (04/12/2016) En procés
Més tard, quan el tema estigui acabat, retocant-lo intentant seguir els comentaris a cada tema i com cregueu que serà més entenedor i informatiu, editeu l'estat a finalitzat

Temes Batxillerat[modifica]

Física[modifica]

Cinemàtica[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Moviment rectilini Està ben explicat per nivell de batxillerat, però faltarien conceptes extra com la velocitat mitjana i com es fan sistemes d'equacions entre velocitat i posició i que derivant l'equació de posició es pot trobar la de velocitat etc. Falta algun gif, amb que es pugui entendre millor
Caiguda lliure Està explicat a un nivell massa alt per a un alumne de batxillerat. S'haurien d'explicar i posar inicialment les equacions de MRUA i parabòlic i explicar els components i com es fan servir i que en cas que el moviment estigui dividit en parts sempre començar pel que tens més informació etc. També s'hauria d'explicar que es pot enfocar la caiguda lliure des del punt de vista energètic, equacions, com calcular-ho i explicacions pertinents de conservació d'energia
Moviment harmònic simple Esta ben explicada la part de batxillerat, amb extras al final. Faltaria exemplificar-ho amb exemples de la vida real i posar un gif. En que expliqui el moviment harmònic. També s'hauria d'explicar millor que és i com es troba la fase inicial i s'hauria de situar el punt de “punts singulars” més al principi i explicar millor a que es degut.

Dinàmica[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Dinàmica El que hi ha està ben explicat però faltaria parlar dels sistemes conservatius i no conservatius i de les energies(cinètica potencial...), del treball i aprofundir més en les lleis de newton i sobretot en la segona.
Força És un tema extens i amb molts apartats però faltaria aprofundir en la majoria d'ells, sobretot en forces conservatives i no conservatives.

I faltaria parlar de l'anàlisis d'un sistema de forces estàtic i dinàmic, es a dir aprofundir en la segona.|| ||

Moviment circular Està prou ben explicat, però es podria ampliar les explicacions de formules i conceptes importants com l'acceleració centrípeta, centrífuga i tangencial i la seva utilitat en el sistema. Així mateix faltaria incloure tota la dinàmica en moviment circular, pènduls etc.
impuls Està explicat què és amb formules, però fa referencia a la quantitat de moviment sense especificar què és ni donar fórmula ni hyperlink ni res.
Quantitat de moviment Està ben explicat per a ser nivell de batxillerat, encara que faltaria parlar de quan es conserva i quan no la quantitat de moviment i perquè. Si es volgués explicar a un nivell superior hi hauria molta més informació que es podria afegir(mirar la pagina en anglès o castellà)
Col·lisió No necessita millora

És una pàgina magnífica com a inicialització als xocs, on hi ha de tot, equacions explicades, efectes, consideracions i trasllat del problema a la vida real. És un exemple de com explicar les equacions de manera entenedora i apropar més la física als alumnes

Roger Marginet Finalitzat
Xoc elàstic La explicació inicial i els gif. explicatoris que hi ha estan molt ben fets i són molt entenedors.

Tot i això, únicament hi ha la explicació inicial, s'hauria de diferenciar els xocs unidimensionals i els bi i tridimensionals, tot posant ‘hi les equacions de quantitat de moviment i la de conservació de l'energia cinètica tot esmentant la relació entre elles i com s'utilitzen

Xoc inelàstic Explica amb equacions i exemples els tipus de xocs inelàstics que hi ha de manera entenedora en la majoria de la pàgina.

Tot i així, s'entendria encara millor si cap al principi quan esmenta xoc inelàstic a la introducció es poses la formula inicial ((m1*u1)+(m2*u2)=((m1+m2)*u3.) El coeficient elàstic tampoc s'acaba d'entendre ben bé què és i es podria afegir els xocs en dues dimensions que seria fàcil d'explicar i més proper a la realitat sense complicar-ho massa.

Electricitat[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
voltatge S'hauria de canviar la imatge ja que no aporta res i explicar el voltatge dins d'un circuit elèctric, especificant per a casos de bobina, resistència, condensador etc. A més estaria bé explicar les propietat del voltatge per a circuits en paral·lel i en sèrie, on és igual, on diferent, com trobar-lo en cada cas i també explicar divisors de tensió.
Divisor de tensió Es un concepte molt útil, s'hauria d'ampliar la descripció i afegir-hi aplicacions real que en té moltes.
Divisor de corrent Es podria ampliar i afegir-hi aplicacions que només hi ha la formula matemàtica.
Llei ohm Tota la part de la llei d'ohm en circuit s'entendria molt millor i seria mes amena si anés acompanyada d'equacions i exemples bàsics d'un circuit en paral·lel i en sèrie
Camp elèctric Molt ben explicat Roger Marginet Finalitzat
Potencial elèctric Faltaria emfatitzar una mica més la relació entre el camp elèctric i el potencial elèctric més al principi i amb més claredat de com està ara
Circuit elèctric Està tot molt ben explicat, enumerant amb breu explicació de les lleis més importants per als circuits( S'hauria de posar Llei de kirchhoff dels nodes/malles, falta el nom).

Tot i això, al ser la pàgina principal d'un circuit elèctric hauria d'estar explicada ja la llei d'ohm aquí, amb la formula explicada i tot. També hauria d'estar explicat els circuits en sèrie i en paral·lel, tot dient les característiques de la intensitat i el voltatge bàsiques en ambdós circuits.

Llei kirchhoff La definició de la llei dels nodes és poc entenedora.

Tan per la llei dels nodes com per les malles s'hauria de posar la formula i un exemple a partir d'una imatge com la que hi ha pels nodes.

Càrrega elèctrica És suficient pel temari de batxillerat, tot i que al ser un tema vast hi ha molta més informació que es podria afegir
Llei coulomb Està molt ben explicat, adequat per a batxillerat i molt entenedor, tot i que si s'hi afegís un exemple i us de l'equació amb un vector definit s'entendria encara millor
Efecte Joule Està ben explicat què és però faltaria explicar què causa( en el cas de fer servir cables per a mesures, causa soroll etc)

També s'hauria d'ampliar la seva utilitat en el dia a dia, escalfor, màquines...

Gravitació[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Llei gravitació universal Posa l'equació de la força gravitatòria i explica les variables mínimament.

Faltaria explicar molt més detalladament com funciona, que ambdós planetes exerceixen una atracció simultània, parlar també del camp gravitatori i de la gran similitud entre les equacions de gravitació i camp elèctric( que és el tema que es fa just abans d'aquest i les equacions són les mateixes) També hi hauria d'haver un apartat on parles de com trobar la gravetat que exerceix un planeta a la seva superfície i com trobar la distància del centre a la que hauria de ser un satèl·lit per orbitar a la mateixa velocitat que el planeta(geostacionari)|| ||

Intensitat del camp gravitatori Generalment està ben explicat i hi surten les equacions explicades, però sobretot al principi, et va posant les equacions de la força de la gravetat, l'explica generalment(s'hauria de posar més èmfasis en que vol dir força relativa entre dos cossos). Després et parla de l'acceleració a la superfície d'un planeta sense especificar que el pas entre buscar la força d'atracció entre dos cossos  i l'acceleració a una distància del centre. En cap

moment s'esmenta el potencial gravitatori en un punt i com passar de força a potencial. I sobretot falta un apartat on compari les forces d'atracció elèctriques amb les de gravetat.|| ||

Camp gravitatori En aquesta pàgina s'explica molt millor que en les anteriors l'equació de la força de la gravetat  i que és el camp gravitatori i com funciona.

Més tard et parla de la relativitat i te la introdueix però no s'acaba d'entendre que és o cap equació, així que si es pogués ampliar la explicació de que es lla gravitació en la relativitat perquè algú que no en sabes res pogués entendre què és i posar-hi alguna equació explicada.

Energia potencial Únicament hi ha dos paragrafs en aquest tema, sense equacions ni res. S'hauria d'ampliar MOLT. La pàgina en castellà seria un bon model ja que està molt ben explicada.
Lleis kepler Al ser la base de la gravitació, les tres lleis haurien d'estar molt millor explicades per tal de ser entenedores, i si hi pogués haver alguna explicació extra de com newton va extreure la seva equació  a partir de les lleis de Kepler s'entendria tot molt millor.

D'altra banda pels alumnes de batxillerat això només serviria com a extra.

Ones gravitacionals És un tema molt interessant que s'explica únicament en dos paràgrafs. Crec que amb lo interessant que és el tema i lo molt que se'n podria parlar hauria d'estar molt millor explicat. (no és temari de batxillerat)
Gravetat Tema bàsic abans dels anteriors. Conté molta informació que complementaria el que els hi falta als temes de més amunt, tot molt ben explicat.

Magnetisme[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Camp magnètic Durant tot l’article es va fent referència i enllaçant a altres articles que encara no han estat creats a la Viquipèdia(i, per tant, els títols són vermells en comptes d’apareixer de color blau) com per exemple “electromagnetisme relativista”, “Potencial magnètic”, “experiment Stern-Gerlach”... Aquests enllaços podrien ser eliminats.

És un article molt complert, però explica conceptes complexos i hi ha poques imatges que il·lustrin el que s’està explicant, així que es fa dens i difícil de seguir en alguns punts.

A més, a batxillerat es treballa força l’efecte que té un camp magnètic uniforme sobre una càrrega puntual i quina trajectòria seguirà segons la seva càrrega i segons si la seva velocitat de la càrrega és paral·lela, perpendicular o cap de les anteriors respecte al camp. Es podria afegir un apartat amb aquest exemple per mostrar una aplicació de l’equació de la força magnètica.

A l’apartat “camp magnètic i corrent estacionari” hi ha la fórmula del camp magnètic d’un fil conductor, però podrien afegir-se i explicar-se la d’una espira circular  i la d’un solenoide o bovina, ja que aquestes equacions també es tracten a batxillerat.

Flux magnètic Força bé. L’equació del flux que apareix és la general per a qualsevol B, que té una integral doble (en tota la superfície). A batxillerat aquesta fórmula s’utilitza per camps magnètics constants i, per tant, la fórmula que s’utilitza és que el flux és:

ɸ=B·S (producte escalar dels vectors B i S). Podria afegir-se un apartat amb aquest cas particular.

Alternador Força bé i  breu.

Hi ha un error de format de l’article: a l’apartat “Parts d’un alternador”, quan s’expliquen els tipus de rotors, hi ha una vinyeta que no té cap contingut, s’hauria d’eliminar.

A més, enllaça amb un article que no existeix a la Viquipèdia: “intensitat del camp magnètic”. Aquest enllaç s’hauria d’eliminar.

Transformador Força bé i molt extens

El contingut d’aquest article és molt extens però està ben explicat. Tot i això, hi ha errors ortogràfics (cirqüit,bobinatt) i hi ha enllaços a articles de la Viquipèdia que no existeixen (apareixen de color vermell en comptes de blau): “força contra electromotriu”, “regulació de voltatge”... Aquests enllaços podrien ser eliminats

Força magnètica No hi ha cap article a la Viquipèdia sobre la força magnètica. Podria fer-se’n un, tot i que ja se’n parla a l’article “Camp magnètic”

Ones[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Moviment ondulatori No hi ha cap article amb el títol “Moviment ondulatori”. S’hauria de configurar per tal que quan s’introdueixi aquesta entrada a la Viquipèdia, et redirigís directament a l’article anomenat “Ona”
Ona A l’apartat “Classificació de les ones” les classificacions són correctes, tot i que podrien ampliar-se algunes de les explicacions de les categories perquè són molt curtes o inexistents. A més, podrien afegir-se imatges per fer més fàcil la comprensió visual de cada tipus d’ona.

L’apartat “Propietats Característiques” és correcte. Es citen els fenòmens ondulatoris que es treballen a batxillerat i se’n fa una breu explicació. A més, hi ha enllaços amb l’article principal de cada un d’aquests fenòmens on són explicats més detalladament. Faltaria afegir l’”efecte Doppler”i “ona estacionària” a la llista.

L’apartat “Descripció física d’una ona” té contingut correcte, però el format podria millorar-se per fer el contingut més fàcil de comprendre: podrien utilitzar-se vinyetes o guions per explicar cada un dels termes organitzadament (període, freqüència, freqüència angular, velocitat de fase i nombre d’ona) i també utilitzar negretes.

Ona harmònica No hi ha cap article a la Viquipèdia on s’expliquin les ones harmòniqies. És un tema força rellevant així que s’hauria de crear un article nou explicant aquest fenomen, què és una ona harmònica, l’equació de l’ona harmònica...
Ona mecànica Força bona i breu explicació. Hi ha dos enllaços que no redirigeixen a cap article (i,per tant, es troben de color vermell) perquè estan escrits en plural: “Ones transversals” i “Ones longitudinals”. S’hauria de canviar per la seva expressió en singular: “Ona transversal” i “Ona longitudinal” i llavors sí que s’enllaçaria directament amb els articles principals sobre aquests dos temes.
Freqüència, Període, Efecte Doppler, Ona estacionària Molt ben explicat, complet i amb imatges
Interferència (propagació d'ones) Ben explicat i amb imatges, però a l’apartat “Mecanisme”, quan s’expliquen les interferències destructives i constructives, podrien afegir-se les fórmules utilitzades per calcular quin tipus d’interferència hi ha en un punt concret i posar-ne algun exemple, ja que s’utilitzen a batxillerat
Ona sonora Faltaria explicar les propietats d’aquestes ones: to i timbre. I també podria ampliar-se l’explicació de la velocitat de propagació del so en funció del medi on es trobi. A més, podria afegir-se el fenomen d’atenuació del so, explicant la disminució de la intensitat amb el distanciament respecte al focus del so, i també el càlcul de la tolerància de l’oïda en dB.

Física Nuclear[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Dualitat ona-partícula L’explicació és molt extensa però caldria explicar millor el model corpuscular i el model ondulatori.
Efecte fotoelèctric És un article molt complet i extens, però les explicacions són molt detallades, i contenen moltes dades històriques que fan que sigui un article dens. Podria buscar-se una manera d’estructurar l’article per tal de fer-lo més comprensible i també afegir-hi imatges que en facilitin la comprensió.
Defecte màssic Explicació breu i clara
Desintegració Radioactiva o Radioactivitat L’explicació donada en alguns apartats és molt densa i  d’un nivell molt superior al que s’estudia  a batxillerat.

A l’apartat “Llei fonamental de la desintegració radioactiva” s’hi explica aquesta llei, que és utilitzada a batxillerat, i caldria destacar la seva fórmula perquè l’explicació és molt extensa i és difícil trobar els punts importants.

Desintegració alfa, Desintegració beta Explicació breu i clara dels conceptes necessaris per batxillerat

Relativitat[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Teoria de la relativitat És una pàgina ben explicada a nivell així una mica bàsic, sense aprofundir molt. L'exemple final ajuda molt a entendre el concepte de la relativitat i perquè el temps és dilata quan vas a velocitats properes a la llum. Tot i això, podria haver-hi una mica més d'explicació pel que fa a les tres equacions principals que es fan servir a batxillerat (massa, temps i espai). Bàsicament posar-hi algun exemple, explicar cada una de les incògnites i especificar que sempre augmentarà quan vagis a velocitats properes a la llum ja que el denominador serà proper a 1 però sense arribar-hi mai, ja que no es pot arribar a anar a la velocitat de la llum, i al dividir per 0,XX el número es farà més gran.
Relativitat general És un tema molt complex i força per sobre del temari de batxillerat. Està ben explicat, Roger Marginet Finalitzat
Paradoxa dels bessons És un exemple molt interessant que ajuda a entendre la dilatació del temps, una de les formules més utilitzades en la relativitat a nivell de batxillerat i està bastant mal explicat. Traduint del castellà o Alemany(pàgines amb menció de qualitat es guanyaria molt)
Dilatació del temps La base està explicada encara que no gaire bé. Havent fet el tema a batxillerat i havent-lo entès, he pogut entendre el que explicava amb esforç, perquè no està explicat de manera entenedora.
Equivalència entre massa i energia És força interessant, explicant a un nivell entenedor i ajuda a l'alumne a veure d'on surten equacions d'energia que ha estat fent servir, així com a entendre la introducció que és molt important. No és necessari fer-hi canvis. Roger Marginet Finalitzat
Efecte Shapiro No hi ha pàgina en català, i tot i que no és temari de batxillerat es força interessant i hi hauria d'haver una pàgina explicant'ho.

Química[modifica]

1r batxillerat[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Àtom És tot text. Caldria destacar (amb negreta) els termes importants i estructurar el text per fer-ho més entenedor. També es podria afegir el símbol d'algun element a la taula periòdica relacionant-ho amb el nombre atòmic i el nombre màssic. Karina Gibert (5/12/2016) en procés
Nombre atòmic Hi ha una llista de cada nombre atòmic amb l'element que li correspon. Podria afegir-se una imatge de la taula periòdica que mostri com s'hi distribueixen els elements segons el seu nombre atòmic
Element químic Està bé. Ben explicat i amb imatges aclaratives
Fórmula química L'explicació de cada tipus de fórmula és molt curta i podria portar confondre els estudiants que sigui el primer cop que en senten a parlar. A més, podria afegir-se un exemple sobre com calcular la fórmula molecular si es dóna el % en massa de cada àtom en la molècula, que és un exercici vist a batxillerat
Estat de la matèria Està bé
Gas Està molt ben explicat però tot és text amb paràgrafs molt llargs. Podria estructurar-se el text amb paràgrafs més curts, guions i més imatges entenedores per facilitar-ne la comprensió. A més, podrien afegir-se aplicacions de la llei de gasos ideals: determinació de la massa molecular del gas, la densitat del gas o el càlcul de les densitats relatives dels gasos. A més, no es menciona la mescla de gasos. Karina Gibert (5/12/2016) en procés
Teoria cineticomolecular Podria afegir-se un exemple d'una gràfica de  l'evolució de l'estat de la matèria en funció de la temperatura. També afegir la relació entre les velocitats i les masses de dues molècules per a una temperatura constant:
Mescla La redacció en alguns punts és confusa i l'estructura desordenada: l'apartat de dispersions col·loidals està mal col·locat. A més, podria destacar-se el terme de “solució” dins de l'apartat de mescles homogènies Karina Gibert (5/12/2016) en procés
Dissolució/solució química El text és dens i en paràgrafs llargs. Caldria destacar els termes més importants en negreta i estructurar el text de manera que sigui més fàcil de llegir i entendre. A més, podria afegir-se un apartat sobre com preparar dissolucions al laboratori pas a pas (el material que cal utilitzar, les precaucions que cal tenir...), ja que l'ús correcte del material de laboratori és una part important del temari de batxillerat i una pregunta recurrent a la selectivitat Karina Gibert (5/12/2016) en procés
Solubilitat Els paràgrafs introductoris són llargs, podrien destacar-se els termes importants per facilitar-ne la comprensió. A més, caldria afegir els conceptes de saturació i sobresaturació Karina Gibert (5/12/2016) en procés
Mètodes de separació de mescles S'ha d'estructurar i ampliar el número de processos que hi ha. Seria molt útil tenir una imatge per a cada procés i separar-los en processos bàsics que es fan servir habitualment i els més complexes. (Em sap greu, si que hi havia pàgina però amb un altre nom). També hi falten força força referències a conceptes de la pàgina, i els que surten en vermell és perquè la pàgina no existeix o estan mal enllaçats i s'hauria de corregir. Josep Juanbaró (21/12/2016)

En procés

Espectre electromagnètic Hi ha una llista dels tipus de radiació EM ordenada segons els rangs de freqüència, però seria útil afegir una imatge de l'espectre.
Enllaç químic Es comenta la teoria RPECV però no hi ha cap enllaç cap a l'article dedicat a la teoria RPECV, on queda millor explicada.
Reaccions de reducció-oxidació Ben explicat però algun títol està descol·locat. A més, a l'apartat d'aplicacions podria explicar-se que les piles consisteixen en una reacció de reducció-oxidació espontània i que l'electròlisi es basa en una no espontània, i enllaçar-ho amb els articles d'”electròlisi” i de “pila galvànica”, ja existents. Karina Gibert (5/12/2016) en procés
Reacció química Només hi ha la següent classificació de reaccions químiques: de síntesi, de descomposició, de despliaçament i de doble desplaçament. Podrien afegir-se els tipus de reaccions més concrets, que són els que es treballen a batxillerat: intercanvi iònic, calcinació, atac d'àcid a un metall i combustió i enllaçar aquests conceptes amb els seus articles corresponents

2n batxillerat[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Mescla de gasos S'ha creat la pàgina, però faltaria crear una introducció a la pàgina, afegir-hi fotografies i canviar una mica el format perquè tingui més aspecte d'article de la Viquipèdia i no tan de text d'anàlisis. Josep Juanbaró (21/12 2016) En procés
Reacció química No es parla sobre l'energia associada a les reaccions químiques. Seria convenient afegir un apartat de “Reacció química i energia” per explicar conceptes com els de reacció endotèrmica i exotèrmica (i enllaçar aquests conceptes amb els seus articles de la Viquipèdia corresponents)
Energia interna "Hi ha una definició de l'energia interna. Està ben explicat però és un sol paràgraf molt llarg i, per tant, més difícil de seguir. Podria reestructurar-se aquest text per fer-lo més fàcil d'entendre. A més, al text hi ha redactada l'explicació de la fórmulaΔU=q+w,però faltaria afegir aquesta fórmula per tal que sigui accessible visualment. També es podria afegir una explicació del treball d'expansió/compressió a pressió constant i de les reaccions a volum constant."
Entalpia Caldria explicar la relació entre el signe de l'entalpia i si la reacció és endotèrmica o exotèrmica.
Entalpia estàndard de formació Ben explicat. Cal afegir el concepte d'al·lotropia i, a la taula d'exemples, s'hi podria afegir exemples d'elements al·lotròpics (Cgrafit/Cdiamant, O2/O3...) amb les seves entalpies respectives
Llei de Hess Teoria ben explicada. Seria útil afegir un exemple de l'aplicació d'aquesta llei per calcular l'entalpia global d'una reacció si es tenen les entalpies de les diferents etapes, i també una gràfica com la següent (extreta del llibre Química 2, editorial Casals):
Velocitat de reacció” i “Cinètica química "“Velocitat de reacció” molt breu i poc detallat. En canvi, el mateix concepte està molt millor explicat a l'article de la Viquipèdia “Cinètica química”. Com que aquest concepte està explicat a dos apartats diferents, podrien unificar aquests dos articles i fer que quan es busqui tant el concepte “Velocitat de reacció” com el de “cinètica química” al buscador de la Viquipèdia et redirigeixi a aquest article unificat. A més, a “Cinètica química” s'hi citen els factors que afecten la velocitat d'una reacció, però caldria afegir una explicació en cada cas de com afecten la velocitat de la reacció. I enlaçar el concepte de “catalitzador” amb el seu article principal de la Viquipèdia"
Equilibri químic "Ben explicat. Seria útil afegir gràfiques de l'evolució de les concentracions de reactius i de productes amb el temps. També es parla sobre la llei d'acció de masses (LAM).A batxillerat s'explica amb el nom de “Constant d'equilibri, Kc” i, per tant, seria útil comentar-ho per tal que l'estudiant relacioni els conceptes. A més, afegir l'explicació de la constant d'equilibri d'una reacció en la qual intervenen casos (Kp), que depèn de les pressions parcials de cada gas i afegir la relació entre Kp i Kc.Afegir els factors que afecten l'equilibri químic (variacions de concentració d'una o més espècies químiques reaccionants, variacions de pressió del sistema reaccionant o variacions de temperatura) i enllaçar aquest apartat amb l'article “Principi de Le Châtelier”."
Energia de Gibbs Seria útil afegir una taula que determini l'espontaneïtat d'una reacció segons els signes de l'entalpia i l'entropia
Reacció àcid-base "Ben explicat i amb imatges, exemples i equacions. Podria afegir-se l'autoionització de laigua"
pH "Podria afegir-se explicació de l'autoionització de l'aigua. Especificar que pH+pOH=14"
Constant d'acidesa Es parla de la constant d'acidesa però no te la constant de basicitat.

Tecnologia industrial[modifica]

Automatització, regulació i control.[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Automatització És una pàgina molt genèrica, ben explicada però molt general. Explica la automatització història per sobre sense entrar en detalls. S'hauria d'entrar ni que sigui en explicar els sistemes de llaç obert i tancat i explicar com es controlen les accions ( interruptors i sistemes lògics, introduint boole). De la pàgina anglesa s'hauria d'afegir el que hi ha abans de història. D'aquesta manera a part de la part històrica hi hauria una mica d'aprofundiment perquè a partir d'allà ja es pugui anar aprofundint el tema a partir de hyperlinks.
Actuador Falta crear hyperlinks de molts conceptes que esmenta a la pàgina, hi ha llistes de conceptes que va diferenciant sense cap hyperlink que et porti a la pàgina del concepte ni explicació de que és en la mateixa pàgina.
Sensor La pàgina està ben explicada, diferenciant els tipus de sensors, característiques etc. Però en el punt de tipus de sensors hi ha una taula on apareixen els tipus de sensors que mesuren diferents coses i molts d'aquests sensors no tenen pàgina de Viquipèdia. S'haurien de crear pàgines per aquests 26 sensors)
Sistema de control S'han de crear hyperlinks dels conceptes llistats en diferents apartats. S'ha d'ampliar les explicacions de llaç obert i llaç tancat i enllaçar-les amb les pagines de llaç obert i tancat que hi ha o amb la pàgina de llaç de control.
Controlador d'automatització programable S'hauria de refer la introducció al tema perquè no s'entén massa on s'expliqui què és i perquè serveix.
Controlador lògic programable Ben explicat Roger Marginet Finalitzat
Porta lògica Falten algunes portes lògiques per explicar, estan llistades a vegeu també. També s'hauria d'explicar que posar una boleta a la sortida d'una porta indica negació i una imatge explicativa A més cada porta lògica té dos símbols diferents depenent del "llenguatge" que estiguis fent servir, hauria d'haver-hi una imatge de les dues. Al final de les explicacions de cada porta per separat hauria d'haver una explicació de com s'utilitzen conjuntament una o més d'una de les portes en un mateix circuit, així com una explicació de com trobar la sortida final a partir dels valors d'entrada, passant per les portes lògiques.

EX:https://www.google.es/search?q=circuits+amb+portes+logiques&rlz=1C1CHWA_caES634ES634&espv=2&biw=1455&bih=700&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiMnM641OTQAhUQ12MKHdiMAP8Q_AUIBigB#imgrc=jGU1rtzl-t2e8M%3A.

https://www.google.es/search?q=circuits+amb+portes+logiques&rlz=1C1CHWA_caES634ES634&espv=2&biw=1455&bih=700&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiMnM641OTQAhUQ12MKHdiMAP8Q_AUIBigB#imgrc=Xk-3-_FrWYdAWM%3A

Realimentació En general està ben explicat, però s'hi podrien afegir exemples de la vida quotidiana de realimentació positiva/negativa
Linealitat Falten un apartat que es pot trobar en la pàgina en anglès, "boolean functions", que seria la part de la pàgina interessant per a tecnologia.
Controlador lògic programable Molt ben explicada i organitzada. Es podria millorar amb una imatge i explicació d'un circuit lògic, com per exemple un grafcet amb les diferents formes que pot prendre i una breu explicació.
Àlgebra de Boole S'ha de millorar la explicació de funcions booleanes per tal de que s'entengui millor d'on surt m1, m3, m5. També es podria explicar millor com es simplifiquen les equacions inicials i sobretot s'hauria d'explicar una altra manera de com es pot trobar la funció, fent una taula quadrada(karnaugh) on posar els 1 i 0 i on aquests d'han d'agrupar en grups de 2^n i amb els termes que es mantenen en aquests grups formen la funció ja simplificada. Amb una explicació de com utilitzar-ho i les normes.

https://www.google.es/search?q=taula+algebra+de+boole&rlz=1C1CHWA_caES634ES634&espv=2&biw=1455&bih=700&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjC5bHBi-rQAhUC2BoKHRsjDyYQ_AUIBigB#tbm=isch&q=taula+karnaugh&imgrc=5kHRwv5G-90zGM%3A

mapa de karnaugh S'hauria d'ampliar molt ja que es una manera ràpida i senzilla de trobar la funció simplificada i es fa servir molt a batxillerat. S'hauria d'explicar que és, d'on es treuen els números, ordre en que es posen, com s'agrupen els valors per trobar la funció, diferencia de si agafes 0 o 1 etc.
Lògica binària força ben explicada, es podrien afegir els símbols del operadors (OR, XOR...) com els que hi ha a la pàgina de Porta lògica
Taula de veritat La pàgina en general no està ben explicada, i la manera en com està distribuïda la fa confosa. i no s'entén.
Funció booleana Està ben explicada amb imatges que es troben a faltar en les pàgines anteriors, però des de la pàgina principal de automatització i des de les que es deriven d'aquella costa d'arribar a aquesta pàgina. s'hi hauria de posar un hyperlink a la de automatització que portés a aquesta.
Commutador elèctric explica de manera bàsica però entenedora què és un interruptor amb circuits d'exemple.
Sistema digital Falten les propietats i Estructurar-ho molt en general, i afegir imatges i explicacions. Que els llistats de passos estiguin numerats i en vertical etc.
Llaç de control Es torna a explicar de forma molt breu el que ja hi ha a realimentacio i altres pàgines on s'explica llaç obert i tancat. S'hauria d'ampliar la pàgina o eliminar-la o redirigirla d'alguna manera a realimentació
Sistema de Control Distribuït Falta pàgina en català

Energia[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Energia potencial Massa resumit, no aporta gaire informació. Falta explicar tipus d'energia, llei conservació, exemples. Al tema d'energia està molt millor explicat.

La pàgina en castellà està molt ben explicada, per agafar de model : https://es.wikipedia.org/wiki/Energ%C3%ADa_potencial#Energ.C3.ADa_potencial_gravitatoria

Conservació de l'energia Molt ben explicat, falten hyperlinks als conceptes importants
Energia Està ben explicat, falten gifs per ajudar a entendre enlloc de les imatges que hi ha ara. Faltaria explicar millor les transformacions entre energies.
 Generador elèctric Faltaria explicar millor la creació d'electricitat mitjançant la variació del camp magnètic. Posarhi un gif més entenedor que el que hi ha ara i explicar la llei de la mà dreta  
Motor elèctric explicar millor la relació entre el magnetisme, la inducció de camp magnètic d'un fil conductor i com això genera moviment
rendiment hi ha molt marge d'ampliació, exemples i millora
Rendiment tèrmic les equacions necessaries per batxillerat hi són, falta molta explicació de les equacions en si, d'on surten, perquè serveixen i quan es fan servir.
Màquina tèrmica s'hauria de traduir de la pàgina anglesa i agafar les imatges ja que està tot lo necessari explicat i amb molt bones imatges.
Procés isobàric És molt curta i poc explicativa, mirar de la anglesa
Procés adiabàtic És molt curta i poc explicativa, mirar de la anglesa

Materials[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
indústria https://es.wikipedia.org/wiki/Proceso_de_fabricaci%C3%B3n

https://ca.wikipedia.org/wiki/Proc%C3%A9s_industrial En aquests links s'explica el mateix que en inicial, casi idèntic encara que al primer està pitjor explicat, s'hauria de fusionar les pagines i redireccionar els links i cerca al google

Matèries primeres Falta una bona diferenciació segons l'origen de la materia, el procediment d'extracció en cas que sigui necessari i els possibles productes en el que pot ser elaborat.

També falta fer referència a les existències de la terra, per exemple quan petroli queda i quan s'ha extret, tema boscos i explotació del consum de fusta, minerals etc.

Producte (màrqueting) Hauria d'ampliar-se posant exemples de tècniques d'elaboració de productes, una mica com a la pagina d'industria però sense ser tan exhaustiu.

No hi ha una pàgina pròpia per a producte elaborat, únicament aquesta amb un aire més de màrqueting, s'hauria de crear una pagina per a producte elaborat

Ciència de materials Es queda força curt en les propietats elèctriques tèrmiques i magnètiques on no hi ha cap hyperlink, nomes mitja frase d'explicació
Reciclatge alta una explicació de les diferents plantes de reciclatge, com funcionen, què es pot reciclar, què no i perquè .

Electromecànica[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Electromecànica Al final de la pàgina, en el vegeu també, la majoria d'entrades no tenen hyperlink a altres pàgines, son bàsicament exemples que t'ajudarien a veure i entendre millors que és la electromecànica, i no s'hi pot accedir des de la pàgina
Parell motor

Explica bé què és, la formula, unitats etc. Però faltaria una bona fotogràfica de la corba que genera la velocitat i el parell que és el que els demanen a la selectivitat, juntament amb una explicació efusiva de les característiques d'aquesta, i la traducció de la gràfica al món real, és a dir, passar dels números i gràfica a què vol dir això, es a dir més parell es més força i això sempre vol dir més velocitat? Etc

Motor tèrmic

Està explicat d'una manera massa tècnica, poc entenedora per un alumne de Batx. S'hauria d'explicar millor les lleis termodinàmiques en que es basa i la màquina de karnot(ideal)

Circuit pneumàtic S'hauria d'explicar que és i per a què serveix ja que casi no en dona informació.
Motor de corrent continu Està molt ben explicat, lo únic que faltaria és una explicació més detallada de la gràfica parell – velocitat, que a la selectivitat hi posen especial atenció. És a dir que signifiquen les corbes que es veuen a la gràfica traduïdes a com es comporta el motor.
Motor trifàsic A la selectivitat demanen també el comportament d'un motor trifàsic i les seves corbes, però a la viquipèdia només hi ha motor asíncron, que tel explica una mica i tel classifica en trifàsic o monofàsic depenent del corrent, però al entrar a trifàsic et surt això: Sistema trifàsic Et parla dels corrents però no del motor, funcionament i corbes, s'hauria de crear la pagina o fer-la més accessible ja que no l'he trobada

Electrotècnia[modifica]

Tema 1, 2 i 3- Conceptes i elements elèctrics bàsics (que no són al tema de electricitat de Física)[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Flux elèctric Només hi ha l'equació, faltaria explicar el concepte de que és i com afecta. Es pot basar en la pàgina anglesa Beatriz Benitez En procés 21/03/2017
Resistència elèctrica (propietat) La pàgina és correcte, però podria completar-se molt més: afegint els tipus de resistències que hi ha en AC/DC, que hi ha resistències que depenen de la llum/calor etc. Explicar en AC perquè es transporta el corrent d'aquesta manera(ja que a la pàgina únicament diu que augmenta la resistència i no explica que això tingui cap efecte positiu), relació entre conductivitat i resistivitat etc.
Resistència elèctrica (component) bona pàgina Roger Marginet Finalitzat
Impedància La informació està bé, però falta estructurar-la ja que només hi ha text, sense encapçalaments ni res.
Densitat de corrent S'hauria d'estructurar la informació i abans de la primera equació que hi ha, dir que la densitat es I/àrea. S'hauria d'estructurar, començant amb una definició i després ja es podrien posar les equacions. També faltaria dir la importància d'aquest concepte.
Conductivitat elèctrica bona pàgina, ben estructurada Roger Marginet Finalitzat
Força de Lorentz Ben explicada, faltaria explicar la llei de la mà dreta dins la pàgina enlloc de deixar-ho en hyperlink, ja que és un concepte estretament lligat que hauria d'estar explicat a la pàgina.
Regla de la mà dreta És un concepte que es fa servir molt a Batx. Hauria d'estar explicada més extensament, amb exemples i aplicacions a la vida real( pàgina anglesa)
Resistivitat Ben explicat Roger Marginet Finalitzat
Polsador curt però ben explicat
Interruptor centrífug S'explica què és i quan es fa servir,però s'hauria d'ampliar una mica més la explicació de com funciona perquè no s'acaba d'entendre bé. Un esquema o imatge ajudarien.
Interruptor DIP Hi ha algun error gramatical al principi i s'haurien d'ampliar una mica més la utilitat.
Tallacircuit Ben explicat i estructurat, però s'hauria d'explicar els tipus de tallacircuits que hi ha enlloc de posar-hi els hyperlinks en columna.
Commutador de creuament S'hauria d'ampliar la pàgina, explicant'hi les utilitats que se li dona a més de la que ja diu i explicant més a fons com funciona.
Interruptor diferencial S'hauria d'ampliar l'explicació del funcionament i aprofundir-hi ja que no s'especifica ni el límit a partir del qual el camp magnètic fa saltar el dispositiu, ni perquè es tria aquest límit, ni com es crea aquest camp magnètic. I també seria interessant tenir la informació de quin voltatge és perjudicial pels humans etc.
Interruptor magnetotèrmic Ben explicada Roger Marginet Finalitzat
Tallacircuit magnètic La pàgina és molt curta i la explicació fa que hi hagi dubtes sobre la diferència entre aquesta pàgina i la de interruptor diferencial.
Fusible S'hauria d'ampliar força la pàgina, us podeu basar en la pàgina en anglés.
tallacircuit termic No hi ha pàgina en català
jumper No hi ha pàgina en català
Element elèctric Pàgina general complerta que et porta a d'altres més especifiques. Està bé Roger Marginet Finalitzat
Capacitància Ben explicat
Condensador Ben explicat, es podria ampliar les funcions, està explicat molt general, s'hauria d'especificar una mica.
Inductància Falta molta estructuració i informació, mirar de l'anglesa.

Tema 4: Electromagnetisme[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat
Camp magnètic Hi ha molt marge per ampliar, basant-se en la versió anglesa i sobretot en la francesa (encara que sigui per saber quins temes falten per tractar)
Electromagnetisme La part històrica està molt ben explicada, però falta la part física i matemàtica (formules, càlculs etc.). Falta explicar el camp magnètic que crea un fil conductor rectilini i el d'una bobina.
Camp electromagnètic Està ben explicada, però a un nivell massa alt, s'hauria de crear un apartat al principi que fos una explicació bàsica, unint alguns conceptes d'electricitat i magnetisme de l'assignatura de física. Alguna imatge ajudaria a que s'entengués.
Flux magnètic Falta molta estructuració i una imatge al principi que ensenyi que és el flux magnètic. També s'hauria d'explicar la diferència entre si és una superfície tancada o oberta.
Permeabilitat El ferromagnetisme està molt mal explicat, i falta posar-hi tots els altres tipus de materials( Paramagnètic, diamagnètic etc.
Permitivitat Falta estucturar-la i posar-hi les formules i situacions on es fa servir (gravitació, electricitat etc.)
Paramagnetisme Falta ampliar la primera frase, que passa si no es ferromagnètic i posar-hi fotos simples de ferromagnètic, diamagnètic etc.
Ferromagnetisme Estructurar i afegir la explicació de perquè és comporta així de la pàgina anglesa. Afegir fotos que ajudin a entendre la alineació dels ions.
Diamagnetisme Falta estructurar la pàgina i els paràgrafs. separar grans paràgrafs de característiques en línies curtes i més entenedores.
Ferrimagnetisme Falta estructurar la pàgina i els paràgrafs. separar grans paràgrafs de característiques en línies curtes i més entenedores.
Histèresi La part de magnetisme està ben explicada, però hi ha molts més camps no explicats. Mirar pàgina en anglès.
Força magnetomotriu Pàgina molt curta i no està massa ben explicada. Mirar de la pàgina en castellà.
Circuit magnètic falta estructuració en índex i fotografies explicatives(la de la versió en castellà és perfecte). També falta una analogia i diferències entre un circuit magnètic i un elèctric que és un tema important per a selectivitat(mirar versió en castellà o anglès).

Falta explica com actua una bobina, material ferromagnètic, entreferro etc. en un circuit.

Reluctància Ben explicada Roger Marginet Finalitzat
entreferro No existeix la pàgina i és un concepte en l'índex de la matèria.
Experiment d'Ørsted molt ben explicada, però les conclusions no estan ben explicades, s'entenen millor(tot i ser més curtes) en la versió anglesa. Faltaria explicar-hi o citar-hi la llei de la mà dreta com a mètode per saber el sentit i direcció del camp magnètic que es crea. Roger Marginet Finalitzat
Llei de Biot-Savart falten imatges que il·lustrin les explicacions i formules.
Inducció electromagnètica Falten imatges, una explicació ampliada de l'autoinducció i l'explicació de una o més d'una de les aplicacions llistades.
Inductor Força complerta. Faltaria més explicació per a cada equació que hi ha i una explicació molt més detallada de que és l'autoinducció(t'envia a Inducció electromagnètica#Autoinducci.C3.B3 on casi no explica res) i el fenomen d'emmagatzemar energia en forma de camp magnètic.

Tema 5: Circuits elèctrics en DC[modifica]

Comentari Qui ho fa? Estat

Tema 6: Circuits Monofàsics[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat

Tema 7: Circuits Trifàsics[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat

Temes Universitat[modifica]

Termodinàmica[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat

Mecànica[modifica]

Article Comentari Qui ho fa? Estat

Transductor(relaciona a moltes pagines no existents que s'han de crear.