Colla Jove Xiquets de Tarragona: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 2: Línia 2:
nom = Colla Jove Xiquets de Tarragona |
nom = Colla Jove Xiquets de Tarragona |
àlies= |
àlies= |
imatge = Colla Jove.jpg |
imatge = Cjxt.png |
mida imagte = 180px |
mida imagte = 180px |
llegenda = Escut de la Colla Jove Xiquets de Tarragona |
llegenda = Escut de la Colla Jove Xiquets de Tarragona |

Revisió del 23:36, 31 ago 2011

Infotaula d'organitzacióColla Jove Xiquets de Tarragona

Escut de la Colla Jove Xiquets de Tarragona
Dades
Nom curtCJXT Modifica el valor a Wikidata
Tipuscolla castellera Modifica el valor a Wikidata
Color camisaMorat
Diada destacadaDiada de Sant Magí (19 d'agost)
Diada de Santa Tecla (23 de setembre)
Història
Creació1979[1]
Activitat
Millors castells3 de 9 amb folre
Governança corporativa
Local 
PresidènciaAlbert Grau[2][3]
Altres
Premis

Lloc webwww.collajove.cat
Facebook: jovedetarragona Twitter (X): JoveDeTarragona Modifica el valor a Wikidata

La Colla Jove Xiquets de Tarragona és una colla castellera de Tarragona creada l'any 1979. El color de la seva camisa és el morat.

La seva seu social i local d'assaig es troba al número 23 del carrer Cos del Bou de Tarragona, al Barri Antic de la ciutat prop de la Plaça de la Font.

Història

4 de 9 amb folre descarregat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona al XXIII Concurs de castells de Tarragona (2010)

Els orígens

La tradició castellera de la ciutat i les seves antigues colles

Durant la primera meitat del segle XIX l'activitat castellera local a la ciutat estava representada per dues colles castelleres els components de les quals formaven part dels dos gremis més importants de la ciutat: la colla dels Pescadors i la dels Pagesos. Diferents fonts documentals de l'època demostren que van assolir castells de vuit pisos amb prou solvència, però van desaparèixer cap a l'any 1860 degut a les guerres carlines. La seva actuació anual més destacada eren les Festes de Santa Tecla de Tarragona. Després les colles vallenques van protagonitzar totes les fites castelleres de la ciutat ajudades per la fidel afecció tarragonina. Fins l'any 1885 no va tornar a aparèixer una altra colla local: la Colla de la Mercé (els Xiquets de Tarragona), que va existir fins l'any 1894 bastint castells de set pisos. Després els castells van entrar en l'ostracisme més absolut.

Cap a l'any 1926, coincidint amb la renaixença de la cultura castellera, va ser refundada la colla castellera dels Xiquets de Tarragona. Però ràpidament es va dividir en dues colles degut a greus desavinences internes: la Colla Nova de Sant Magí amb camisa lila i la Colla Vella de la Mercè amb camisa blau marí.

Les dues colles van coexistir amb una bona trajectòria fins al final de la guerra civil. Després de la contenda l'ajuntament va fusionar les dues colles en una de sola adoptant el nom de Xiquets de Tarragona. Aquesta situació ben poc durà, car que a la dècada dels cinquanta una part de la colla es va escindir per a refundar la Colla Nova de Sant Magí.

Durant aquells anys es va mantenir la dualitat castellera a la ciutat, participant ambdues entitats als concursos de Can Jorba, a Barcelona, amb resultats prou dignes. Cap al final de la dècada dels seixanta, just quan els Nens del Vendrell i la Colla Vella de Valls mantenien els duels més apassionants de pilars i castells de vuit, les colles de Tarragona oferien pobríssims resultats castellers.

Aquesta situació va intentar ser redreçada per l'ajuntament fusionant les dues colles, creant els actuals Xiquets de Tarragona, amb la seva característica camisa a ratlles blanques i vermelles actual.

Del desencís de la dècada dels 70 a la creació de la Jove l'any 1979

La reunificació va dividir més que sumar. Molts antics membres de la Colla Nova van abandonar els castells i els Xiquets de Tarragona van mantenir el nivell dels set pisos a la ciutat, però sense donar un salt qualitatiu als vuit pisos.

Just al final de la dècada dels 70, un conjunt de joves, assidus al popular Motoclub, amb ganes de recuperar les tradicions de la ciutat i desencisats de l'ambient i dels resultats castellers que hi havia a la colla Xiquets de Tarragona , van decidir crear una nova colla castellera. Tot i la forta oposició dels Xiquets de Tarragona van aconseguir reunir persones de tots els estrats socials i laborals amb un únic objectiu: fer país, recuperar els fets identitaris i pujar el nivell casteller de la ciutat.

Finalment, el 4 de novembre de 1979 la colla va fer la seva primera actuació sense camisa ni nom oficials a Cornudella de Montsant. Van carregar el pilar de quatre actuant junt amb els actualment desapareguts Brivalls de Cornudella.[4]


L'any 1980 es va fer la presentació oficial, adoptant el color lila per a la camisa i el nom de Colla Jove Xiquets de Tarragona. La el·lecció del color de la camisa va provocar un enrenou important, ja que se suposava que el color lila i el color blau marí havien estat prohibits en un pacte de sang durant la reunificació l'any 1970.

De Cornudella al Concurs de 1984

Poc a poc la colla va anar creixent en nombre de castellers i en resultats. Des del 1980 fins l'any 1984 es evolucionar pausadament i es van assolir la majoria de castells de la gamma bàsica de set pisos, sorprenent a la colla rival i a la pròpia afecció tarragonina. Un detall important, l'aparició de la Colla Jove va provocar una reacció en els Xiquets de Tarragona , que van descarregar el seu primer quatre de vuit en 11 anys d'existència per Santa Tecla de 1981.

Després de carregar el primer dos de set per Santa Tecla de 1983, la colla va plantejar l'any 1984 amb objectius molt ambiciosos, aprofitant l'entrada de més castellers. Els primers fruits es van recollir a la Diada de la Bisbal del Penedès: es va carregar per primer cop el quatre de vuit. Un mes després es va descarregar per Santa Tecla aquell mateix castell i l'apoteosi va arribar pel Concurs de 1984, quan la colla va descarregar el quatre de vuit i va carregar el dos de set, i també va carregar per primer cop el pilar de sis, assolint la tercera posició, per davant dels Xiquets de Tarragona.

Segona meitat de la dècada dels vuitanta

Després de l'èxit del concurs, la colla va patir un estancament tècnic que va durar quatre anys. No es va poder descarregar el quatre de vuit fins l'any 1988. A més també es va patir molt per descarregar el tres de set per sota, alhora que es va començar a treballar el tres de vuit, castell que Xiquets de Tarragona va carregar per primer cop l'any 1986.

A pesar dels resultats irregulars, la colla va créixer socialment i els seus membres van donar peu a la recuperació dels diferents elements del Seguici i de Setmana Santa.

Un aspecte molt important d'aquesta etapa és la incorporació definitiva de la dona als castells, com a membres actius i proactius de la Colla.

Del tres de vuit de 1990 fins l'any 1995

L'any 1990 la colla va donar un salt qualitatiu molt important, recollint els fruits d'anys de treballar les estructures amb els mateixos castellers; castellers històrics d'aquella època afirmen que a base de cops, en van aprendre. Per primer cop van descarregar el tres de vuit durant la Diada de Sant Magí, convertint-se en la primera colla tarragonina que descarregava aquest castell des del segle XIX. Aquest salt es va completar quan la colla va carregar el dos de vuit amb folre per la Diada de Santa Tecla, en una plaça de la Font plena a vessar.

Arribats a aquest punt es va veure clarament que les limitacions de la colla escapaven de l'àmbit local i que calia anar a buscar nous reptes, comparar-se amb les colles punteres del moment, aplicant la tècnica japonesa: copiar allò que ja funciona. Va ser en aquesta època que es van diversificar les tasques, creant l'equip de pinyes, l'equip de canalla i la figura del segon cap de colla. Així s'alliberava de feina al cap de colla, implicant més membres en les tasques tècniques.

Local social

De Sant Magí de 1993 fins al concurs de 1994

Fins Sant Magí de 1993 la colla va viure una mena de malastruga de dos anys en la que en cap diada la colla no era capaç de descarregar el tres, quatre i dos de vuit en una mateixa actuació. En aquella Diada, però, aquest repte es va assolir, deixant molt enrere els Xiquets de Tarragona. En un estat de gràcia anímic i físic tota la colla es va posar a fer assaigs de quatre de nou amb folre i cinc de vuit, amb la vista posada en Santa Tecla. En aquell moment i vist des de fora, semblava un impossible.

Així, el 26 de setembre de 1993 (una setmana després de la data oficial degut a la pluja), la Colla Jove va carregar el primer quatre de nou amb folre de la seva història i va descarregar un superb cinc de vuit, meravellant la resta del món casteller.

L'any 1994 va significar el primer tres de nou amb folre descarregat durant la Diada de Sant Magí, en el primer intent mai fet per la colla.[5] També significà el primer tres de nou amb folre descarregat a l'Arboç del segle XX i la tripleta a la Diada de Santa Tecla. En un estat de forma física i mental pletòric, es va donar prioritat a assajar el cinc de nou amb folre amb vistes al concurs. Un castell titànic en aquells temps, qualificat d'impossible per insignes membres de les colles vallenques.

El concurs es va perdre per només 13 punts de diferència amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Tot i descarregar els mateixos castells: tres de nou amb folre, quatre de nou amb folre i cinc de vuit, les penalitzacions va fer que la colla quedés segona. Com aspecte més destacat d'aquell concurs: el primer intent del segle XX de cinc de nou amb folre de la Colla Jove', amb una de les pinyes més massives i multicolors que es recorden a la plaça de braus. No va poder ser, al final.

El 13 de novembre del mateix any la Colla Jove va organitzar una altra diada especial per intentar descarregar el cinc de nou amb folre, el que havia de ser "la guindilla del pastel", però quan més quiet estava el tronc una relliscada inoportuna d'un dosos va tirar el pom de dalt a terra, provocant la llenya i la posterior decepció. Acabava, però la que fins llavors havia estat la millor temporada de la colla.

L'any 1995

Aquell any la colla va començar amb il·lusions renovades, assistint a la compra d'un local social a la baixada de la Peixateria. La Colla va tenir molta fenia a l'estranger, ja que durant la primavera es va actuar a Orleans (França) i a Pàdua (Itàlia). La temporada va avançar assolint-se tots els castells de la gamma de vuit fins la Diada de l'Alforja, on es va descarregar el primer cinc de vuit.

Amb una quantitat d'efectius que superava els cinc-cents castellers i unes ganes enormes de menjar-se el món, la colla assolí la tripleta màgica per Sant Magí i per l'Arboç i va encarar la Diada de Santa Tecla com el moment propici per intentar el gran repte: el cinc de nou amb folre. Aquell castell havia passat de ser un somni a una obsessió, i més quan els Minyons de Terrassa van anunciar la intenció de tirar-lo per la Diada de la Mercè a Barcelona. Finalment el castell va caure de nou quan entrava la canalla, però el més greu fou que un dels castellers del folre va patir una lesió medul·lar greu. Aquest fet tingué moltes conseqüències en la mentalitat de la Colla i en la seva capacitat d'arrossegar gent.

De Sant Fèlix a la pèrdua dels galons de nou

El 1996, l'any més dur

L'any 1996 va ser molt dur. Una greu lesió d'un casteller va condicionar tota la temporada. Es va perdre el sentiment guanyador i molts components de la colla van deixar de ser habituals en sortides i assaigs, reflectint tot el respecte que s'havia agafat a les possibles conseqüències d'una mala caiguda. Tota la colla va fer un gran esforç per intentar pal·liar econòmicament la terrible situació del casteller lesionat i en Ferran Ventura va continuar com a Cap de colla a pesar de totes les vicissituds.

La Colla, però, va acceptar la invitació dels administradors de la diada de Sant Fèlix per anar a actuar a la Plaça de la Vila, entre les quatre millors colles castelleres de Catalunya. I no van decebre: quatre de nou amb folre carregat, tres de nou amb folre carregat i dos de vuit amb folre, la millor actuació de tota la temporada. Poc més va poder oferir la colla aquella temporada.

Una recuperació aparent (1997 - 1999)

Amb un nou equip tècnic, la colla va iniciar una temporada on es va haver d'acceptar la pèrdua de pes específic dins del món casteller. Eren menys castellers i ja no es podien plantejar castells mastodòntics com el cinc de nou amb folre. Calia evolucionar, i va ser en aquest moment que es va apostar fort pel quatre de vuit amb l'agulla i el pilar de set amb folre. Santa Tecla del 1997 va veure el primer quatre de vuit amb l'agulla descarregat i el primer pilar de set amb folre descarregat, tornant a assolir a més a més el quatre de nou amb folre.

Ja durant l'any 1998 la recuperació era palesa, i després d'un Sant Magí on es tornaven a plantar castells de nou a la Plaça de les Cols la Colla va fer la millor actuació de la història a l'Arboç, descarregant la tripleta màgica i el pilar de sis. Es va tornar a assajar el cinc de nou amb folre, però l'intent de Santa Tecla no va reeixir i al concurs els resultats no van acompanyar, ja que el primer intent de quatre de nou sense folre no va estar a l'alçada dels magnífics assaigs que s'havien estat realitzant.

L'any 1999 va continuar amb força, es va carregar el primer tres de nou amb folre per Sant Joan, però la temporada no va ser reeixida i al final l'únic castell de nou descarregat s'assolí el 3 d'octubre a Reus. Moltes llenyes van condicionar la pèrdua de molts castellers, i a la fi el cap de colla va dimitir enmig d'un ambient social i casteller força enrarit.

Els anys de les llenyes (2000 - 2002)

Aquests dos anys es poden resumir com l'intent de la Colla per evitar perdre els galons de nou amb moltes caigudes i molts entrebancs. L'únic castell de nou de l'any 2000 es va bastir al Concurs de castells, on es va carregar un cinc de vuit in extremis per quedar per davant dels Xiquets de Tarragona. Igualment l'any 2001 es va descarregar un únic quatre de nou amb folre per la Diada de l'Arboç.

L'any 2002 ja no es va poder assolir cap castell de nou i la colla va acceptar amb amargura que s'havia tocat fons per estar al mateix nivell que l'any 1992. Ja no era colla de nou. Únicament al concurs es va poder carregar el quatre de vuit amb l'agulla, castell més important assolit aquella temporada.

Tocant de peus a terra (2003 - 2006)

Un cop assolida la present realitat, es va produir un canvi de mentalitat per part de tots els equips tècnics que han dirigit la colla.

Ja l'any 2003 es va plantejar amb una idea molt clara: no es provaria cap castell de nou, si no que se solidificarien troncs i estructures amb una visió de futur. Aquell any es va crear la Diada de l'Esperidió dins del marc de les festes de Santa Tecla com a jornada talismà per poder provar castells de més entitat. De fet, es va carregar el cinc de vuit i durant la Santa Tecla del 2003 es van veure junts el quatre de vuit amb l'agulla i el cinc de vuit, ambdós castells força celebrats per tota la colla.

L'any 2004 va tenir una línia continuista de treball que va portar a descarregar el quatre de nou amb folre i a carregar el cinc de vuit en una mateixa diada. Aquest magnífic resultat es va repetir al concurs, però una inoportuna caiguda de la canalla va obligar a rebaixar pretensions.

L'any 2005 va ser la cara. El retorn d'en Joan Ramon Ocaña com a Cap de colla feia pensar que es podia repetir la revifada de l'any 1997. Es va carregar per dues vegades el tres de nou amb folre i es van descarregar 8 cincs de vuit seguits, però la creu va arribar l'any 2006, on fortes desavinences internes i una bona part de mala sort va provocar que es perdessin de nou els galons de colla de nou.

Buscant tornar amb els grans

2007: Un any de traspàs

Després d'aquesta darrera temporada en la que es van descarregar en 8 ocasions en una mateixa actuació el dos de vuit amb folre, el tres de vuit i el quatre de vuit, i amb un equip tècnic pràcticament renovat al complet, es va plantejar la temporada del 2007 pas a pas, sense tirar castells innecessàriament. Així s'aconseguí el primer castell de 8 descarregat (el quatre de vuit) a finals de juny i el primer dos de vuit amb folre i tres de vuit a finals de juliol a Vilanova.

Tot i aquest bon punt de la temporada i amb un més d'agost consolidant les estructures de 8 pisos, s'arriba al setembre amb la intenció de descarregar el 3 de 9 amb folre i el 5 de 8 per la diada de festa major però finalment no pot ser. Una setmana més tard i amb uns canvis al tronc que donen més seguretat a la colla es torna a provar el 3 de 9 amb folre però els dubtes de la canalla fan que es torni a fracassar.

Aquest "fracàs" i el fet que els Xiquets de Tarragona descarreguin el 3 de 9 amb folre i unes setmanes més tard el 5 de 8 fan que passin davant en el ranking casteller, fet que no havia succeït mai des de la seva creació.

El cap de colla, Ramon Borràs, va decidir dimitir del seu càrrec fet que va provocar la convocació d'una assemblea extraordinària el dia 1 de desembre. Com que no hi va haver cap candidatura en aquesta assemblea ni en una segona celebrada el 22 de desembre, es va haver d'anar al 19 de gener en una tercera convocatòria per a poder escollir el nou cap de colla. La candidatura d'en Jordi Crespo va ser l'única que es va presentar i sortí escollida per una àmplia majoria de vots.

L'inici del canvi

L'any 2008 amb en Jordi Crespo al capdavant es va tornar a descarregar el 3 de 9 amb folre 9 anys després de l'últim intent descarregat, va ser la diada de Festa Major de Santa Tecla, a Tarragona, el 14 de setembre. Aquell mateix dia es va carregar 'in extremis' el 5 de 8 que des del 2006 no s'aconseguia. Aquesta recuperació es va confirmar el 5 d'octubre, en el XXII concurs on la colla va repetir cartell: 2 de 8 amb folre, 3 de 9 amb folre i 5 de 8 carregat. Aquesta actuació va permetre quedar cinquens en la competició. Una setmana més tard, a El Vendrell, la Colla va tornar a descarregar el 5 de 8 després de 3 anys sense fer-ho. El dia 25 d'octubre a la plaça del Rei, la Colla Jove va descarregar el primer 9 de 7 de la seva història i també el primer que veia la ciutat de Tarragona.

El 2009 va començar tal com acabava l'any anterior. La Rambla Nova de Tarragona va veure el 9 de 7 per la diada de Sant Jordi. La Colla feia honor al treball presentat durant tot l'any presentant el 3 de 9 amb folre més "llunyà" (tarragoninament parlant) el 26 de juny a Mataró per la festa de les Santes, tot i això només va poder ser carregat. L'evolució del conjunt era molt bona i arribava la primera prova de foc a la ciutat el 19 d'agost, Sant Magí, la festa major petita de Tarragona. Feia 11 anys que la plaça de les Cols de Tarragona, al peu de la catedral, no veia un 3 de 9 amb folre descarregat per la Colla Jove, el castell es va acompanyar amb un 5 de 8 que representava el cinquè de la temporada i un 2 de 8 amb folre. Tres dies més tard, a l'actuació de El Catllar, es repetia el 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre sense poder descarregar aquest últim. Tornant a innovar dins la Colla, el dia 6 de setembre s'estena el 3 de 7 amb agulla a Guissona descarregant el castell. El dia 20 de setembre d'aquell any serà recordat per molts membres de la colla ja que durant la diada de Festa Major de Tarragona es va tornar a descarregar la Tripleta Màgica, feia onze anys que la colla no ho aconseguia. La temporada va acabar amb la diada de l'Esperidió on es va descarregar el dotzè 5 de 8 de la temporada i es va intentar per primera vegada el 3 de 8 amb l'agulla.

Salt de qualitat

2010, un any que havia de portar la colla a conquerir nous horitzons. L'inici d'aquell va ser com els dos anteriors, s'anava fent la feina i sense precipitació en les actuacions el treball anava donant fruits. S'estrenava el 5 de 8 a Torredembarra com l'any anterior i el 2 de 8 amb folre a Vilanova i la Geltrú. Arribava Sant Magí i la intenció era avançar la feina de l'any anteior un mes però la pluja no ho va permetre deixant l'actuació amb un 5 de 8 i un 3 de 9 amb folre carregat. Dos dies més tard, a El Catllar es tornava a descarregar el 3 de 9 amb folre fora de Tarragona i l'endemà a L'Arboç, es descarregava la Tripleta Màgica dotze any després en una plaça talismà per a la Jove. D'aquesta manera s'aconseguia pujar al quart lloc al ranking casteller i assegurar-se ser un dels quatre caps de sèrie del concurs de castells. El posterior mes de setembre va fer creixer més encara a la colla, per la diada de Festa Major a Tarragona és descarregaven el 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre però la lesió d'un segon i un contratemps amb el 2 de 8 amb folre feia que la colla sortís de plaça amb només dos castells. Quatre dies més tard, per Santa Tecla, es descarregava la tripleta màgica per segona vegada a la temporada i el treball als assajos feia preveure l'ampliació d'horitzons al concurs. El 3 d'octubre, en el XXIII Concurs de castells de Tarragona a l'antiga plaça de braus, ara Tarraco Arena Plaça (TAP), després de descarregar el 3 i el 4 de nou amb folre, es tornava a intentar el 5 de 9 amb folre però feia llenya just després de l'entrada de sisens. Es completà l'actuació amb un 5 de 8 que significava la tercera tripleta de l'any. Dues setmanes més tard, a El Vendrell es descarregava el sisè 3 de 9 amb folre del curs i es recuperava el 4 de 8 amb l'agulla que quedava com a carregat. L'última diada de la temporada era la de l'Esperició, aquesta edició celebrada al Pla de la Seu, on van fer un 3 i 4 de 8 simultanis i es va descarregar el 4 de 8 amb l'agulla. Així finalitzava la millor temporada de la colla fins el moment.

La temporada 2011 comença amb un canvi de cap de colla i de junta directiva però l'equip tècnic és pràcticament el mateix. Jordi Sentís, fins ara segon cap de colla ara passa a ser el líder de la colla. El 30 de gener i per quarta vegada en la seva història, l'agrupació participa en la trobada castellera de les festes de la Candela de Valls on hi planta un 3 de 8 a més de dos pilars de cinc. Començada la temporada oficial, la Colla avança la feina que s'havia fet els últims anys plantant el 5 de 8 per Sant Joan obtenint un resultat a mitges ja que només és va carregar, una setmana més tard l'aconseguia descarregar. També es veia la bona feina feta ja que a la plaça de Torredembarra es descarregava el primer 3 de 9 amb folre més matiner, aquell juliol se'n van descarregar dos més, un a Vilallonga del Camp fent que es convertís en plaça de 9. El 15 d'agost durant les festes del Cós del Bou la Colla carrega un altre 3 de 9 amb folre fent que el carrer dels liles sigui també de 9. Quatre dies més tard, per les festes de Sant Magí, la plaça de les Cols tornava a veure una tripleta màgica lila setze anys després de la darrera.

Caps de Colla i Presidents

Caps de Colla

  • Manel Sanromà (1979)
  • Esteve Sesplugues "Estevet" (1980-1981)
  • Josep Pedrola "Garrofeta" (1981-1982)
  • Francesc Gómez "Siscu" (1982-1983)
  • Jordi Olivan (1983-1988)
  • Joan Aregio (1988-1991)
  • Carles Xavier Gómez (1991-1992)
  • Ferran Ventura (1992-1997)
  • Joan Ramon Ocaña (1997-1999)
  • Maurici Preciado (2000)
  • Albert Grau (2000-2004)
  • Joan Ramon Ocaña (2004-2006)
  • Ramon Borràs (2007)
  • Jordi Crespo (2008-2010)
  • Jordi Sentis Masllorenç (2011-actualitat)

Presidents

  • Manel Sanromà (1979)
  • Joaquim Mas (1980-1981)
  • Magí Garcia (1981-1982)
  • Manel Sanromà (1982-1983)
  • Manuel Sanromà Moncusí (1983-1984)
  • Jordi Sentís Bonet (1984-1985)
  • Manuel Sanromà Moncusí (1985-1988)
  • Pau Ricomà (1988-1990)
  • Joan Olivan (1990-1991)
  • Xavier Altès (1991-1992)
  • Joan Aregio (1992-1995)
  • Miquel Vendrell (1995-1997)
  • Rafael Fernández (1997-1999)
  • Jordi Maixè (1999)
  • Pau Ricomà (1999-2003)
  • Anna Guasch (2003-2004)
  • Joan Olivan (2004-2006)
  • Joan Salvadó (2007)
  • Jordi Grau (2008-2010)
  • Albert Grau (2011-actualitat)

Referències

  1. Miralles i Figueres, Eloi. Fem pinya! Els castells, símbol i expressió del nostre poble. Barcelona: Diàfora, 1981. ISBN 84-85205-37-5. 
  2. 2,0 2,1 Nova Junta i Tècnica
  3. 3,0 3,1 «Equip tècnic i junta directiva actuals». Colla Jove Xiquets de Tarragona. [Consulta: 28 juny 2011].
  4. vilaweb.cat, Cornudella, 1979. Castellers a la recerca d'una colla
  5. La Vanguardia, 20 d'agost de 1994, La Jove de Tarragona llega al máximo nivel

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Colla Jove Xiquets de Tarragona