Viquipèdia:Identificació de fonts fiables (medicina)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els articles de la Viquipèdia no estan destinats a proporcionar consells mèdics. No obstant això, són àmpliament utilitzats entre els que busquen informació sobre salut.[1] Per aquest motiu, tota la informació biomèdica ha de basar-se en fonts secundàries fiables publicades per tercers i ha de reflectir amb precisió el coneixement actual. Aquesta directriu dóna suport a la política general de subministrament amb una atenció específica a allò que és adequat per al contingut mèdic en qualsevol article de la Viquipèdia, inclosos els de medicina alternativa. L'origen de tots els altres tipus de contingut (inclosa la informació no mèdica en articles sobre medicaments) està cobert per la directriu general sobre la identificació de fonts fiables.

Les fonts ideals per a la informació biomèdica inclouen: articles de revisió (especialment revisions sistemàtiques) publicats en revistes mèdiques de bona reputació; llibres acadèmics i professionals escrits per experts en els camps pertinents i per editors respectats; i guies o declaracions de posició d'organismes experts nacionals o internacionals. Les fonts primàries no s'han d'utilitzar generalment per al contingut mèdic, ja que aquestes fonts sovint inclouen informació preliminar o poc fiable, per exemple, els primers resultats de laboratori que no es mantenen en assajos clínics posteriors.

Consulteu el tauler d'anuncis de fonts fiables per obtenir preguntes sobre la fiabilitat de fonts específiques i no dubteu a fer-ho a WikiProjects, com ara WikiProject Medicine i WikiProject Pharmacology.

Referències[modifica]

  1. «Seeking health information online: does Wikipedia matter?». Journal of the American Medical Informatics Association, vol. 16, 4, 2009, pàg. 471–9. DOI: 10.1197/jamia.M3059. PMC: 2705249. PMID: 19390105.