Pollacra goleta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Goleta-pollacra)
Infotaula de vaixellPollacra goleta
Característiques tècniques
Tipusveler Modifica el valor a Wikidata
Nombre de pals3 Modifica el valor a Wikidata

Una pollacra goleta[1] o goleta pollacra és un vaixell de vela de dos pals (trinquet i major) o, de vegades, tres (mitjana).[2][3] És semblant al bergantí però se'n diferencia perquè els pals són de dues peces (mascle i masteleret) i no porten cofa però sí creueta. El trinquet hissa veles quadres i el major i de mitjana les hissen de tall (cangrea i, eventualment, escandalosa). Les vergues superiors es poden arriar des de coberta i els mariners poden recollir les veles recolzant els peus sobre les vergues inferiors.[4] En canvi, en un bergantí cada vela cal recollir-la pujant fins a la verga corresponent (que és fixa i no es pot abaixar) i recolzant els peus sobre el marxapeus que penja de la verga. L'aparell de pollacra goleta, doncs, necessita menys tripulants que un bergantí i, en aquest sentit, el fa més avantatjós.[5]

Entre d'altres pollacres goleta, destacà el Maria Assumpta, construït a Badalona el 1858 i naufragat a Cornualla el 1995.[6]

Referències[modifica]

  1. Fabra, Pompeu. Diccionari general de la llengua catalana .... Llibreria Catalònia, 1932, p. 1345. 
  2. «Pollacra goleta». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «pollacra». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  4. Pons, J.M.. Curso metódico de Arquitectura Naval aplicada à la construccion de los buques mercantes, etc (en castellà). J. Tauló, 1856, p. 1-PA126. 
  5. Jaime Pérez, Ricard. Diccionari de l'aparell i del velam en els grans velers. Barcelona: Museu Marítim de Barcelona, DL 2006, pàg. 193. ISBN 978-84-934431-1-5. 
  6. Anglès, Palemó; Janer, Estanislau «La pollacra masnovina Maria Assumpta, 133 anys de navegació (1858-1991)». La Roca de Xeix, número 2. Ajuntament del Masnou [el Masnou], Setembre 1991.