Parell motor

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

El parell motor és el moment de gir que pot transmetre l'arbre d'un motor a l'arbre del mecanisme conduït a què està acoblat.[1] El gir d'un motor té dues característiques: el parell motor i la velocitat de gir. Per combinació d'aquestes dues s'obté la potència, definida així:

on:

  • és el parell motor (en "N·m")
  • és la velocitat angular (en "rad/s")
Fre Froude utilitzat antigament per mesurar el Parell Motor

Un exemple pràctic per comprendre la diferència entre parell i potència el podem observar en els pedals d'una bicicleta; on el motor seria la persona que pedaleja, i el parell motor, en aquest cas, la pressió o força que exerceix sobre els pedals. Si per exemple, la persona condueix una bicicleta a una determinada velocitat fixa, diguem uns 15 km/h, en un pinyó gros, donant 30 girs o pedalades per minut; estaria generant una potència determinada; i si canvia a un pinyó petit, i redueix a 15 les pedalades per minut, estaria generant la mateixa potència, però el doble de parell; perquè haurà de fer el doble de força amb cada pedalada para mantenir la velocitat de 15 km/h.

Corbes de motor de combustió interna
Vermell = Potència CV
Blau = Parell Motor Nm
Verd = Consum específic g/Kwh

El parell motor es determina en els motors de combustió per l'aportació de combustible, la major pressió de l'accelerador o la major quantitat de llenya a la caldera d'una màquina de vapor.

En els motors elèctrics, si es manté constant la tensió, el parell augmenta per mantenir la velocitat quan la resistència al gir és major, mitjançant l'augment del corrent elèctric consumit.

En els motors de vapor i elèctrics el parell màxim és constant durant tot el règim de revolucions. En els motors de pistons en canvi, hi ha zones del règim de revolucions en les quals el parell màxim és major que en altres. Això ve determinat sobretot per la distribució de vàlvules.

En les turbines de gas la corba que dibuixa el parell màxim durant el règim de revolucions és més abrupta. Per això i per la seva "mandra" a l'hora de canviar de règim, les turbines de gas s'usen sempre a règim constant fix.

Cal remarcar que el màxim aprofitament del combustible s'aconsegueix al voltant del règim de parell màxim i amb el motor gairebé a la màxima càrrega, és a dir donant el parell màxim. Com que normalment convé que el parell sigui el més regular possible en tot el règim de gir, s'han ideat mètodes per aconseguir-ho: Turbocompressor de baixa càrrega, distribució variable, admissió variable, etc.

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

Enllaços externs[modifica]