Doctrina Truman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 02:02, 21 juny 2016 amb l'última edició de ArnauBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

La Doctrina Truman establia que els Estats Units podien donar suport a "persones lliures que estan resistint els intents de domini per minories armades o per pressions exteriors". Aquestes directrius van acabar tenint una forta tendència anticomunista donat el context històric, fins a tal punt d'un fanatisme perseguidor de qualsevol moviment dins el mar de l'esquerra política.

El president Harry S. Truman va fer la proclamació d'aquesta doctrina en la seva compareixença davant el congrés el 12 de març de 1947, estant en aquells dies en curs la crisi de la Guerra Civil Grega (1946-1949). Els anglesos havien notificat a la Casa Blanca que no podien continuar donant suport al govern grec contra els escamots comunistes ni podien ajudar econòmicament a Turquia.

La doctrina es va promulgar específicament amb l'ànim de proporcionar suport a governs que resistien enfront del comunisme. Truman va insistir que si Grècia i Turquia no rebien l'ajuda que necessitaven, podien caure inevitablement en el comunisme, sent el resultat un efecte dòmino d'acceptació del comunisme en la regió. Després de la seva promulgació es van concedir 400 milions de dòlars en ajuda econòmica i militar per a Turquia i Grècia.