Donald Runnicles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDonald Runnicles

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 novembre 1954 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Edimburg (Escòcia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióSt John's College, Cambridge
George Heriot's School
Universitat d'Edimburg
George Watson's College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Berlín
Viena
Glasgow Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirector d'orquestra, director musical, músic Modifica el valor a Wikidata
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm1270048 Musicbrainz: f7319b3e-5c32-4cca-9142-86d539287d54 Songkick: 2083663 Discogs: 870590 Modifica el valor a Wikidata

OBE Donald Runnicles (Edimburg, Escòcia, 16 de novembre de 1954) és un director d'orquestra escocès particularment associat amb el repertori alemany i britànic. En l'actualitat, i des del 2009, és el director musical general de l'Òpera Alemanya de Berlín.

Biografia[modifica]

Va estudiar a la Universitat de Cambridge començant la seva activitat professional com a mestre repetiteur en el teatre de Mannheim, Alemanya. Posteriorment va ser director general de l'òpera de Freiburg, Alemanya. Va debutar en el Metropolitan Opera de Nova York amb Lulú d'Alban Berg el 1988, on ha dirigit en successives temporades Der Rosenkavalier, Werther, Les noces de Fígaro, Manon Lescaut i Peter Grimes. El 1991 va dirigir Don Giovanni al Festival de Glyndebourne.

En el Festival de Bayreuth va dirigir el 1992, 1993 i 1995 les últimes reposicions de la producció de Wolfgang Wagner de Tannhäuser.

San Francisco[modifica]

La seva reeixida direcció de L'anell del nibelung de Wagner a San Francisco (1990) el va promoure a director musical de l'Òpera de San Francisco entre 1992 i 2009 on va dirigir més de 50 produccions incloent Doctor Atomic de John Adams i la premiere nord-americana de St. François d'Assise d'Olivier Messiaen, les estrenes mundials de The Dangerous Liaisons (Les amistats perilloses) de Conrad Susa amb Frederica von Stade, Renée Fleming i Thomas Hampson i Harvey Milk de Stewart Wallace i rareses com The Mother of Us all de Virgil Thomson i Gertrude Stein, Lady Macbeth of Mtsensk de Shostakovich, Doktor Faust de Busoni, La ciutat morta de Erich Wolfgang Korngold i Kàtia Kabànova de Leoš Janáček. Altres importants produccions han estat Madama Butterfly, Otello, Hänsel und Gretel, Don Giovanni, La Damnation de Faust, Die Meistersinger, Katia Kabanová, Falstaff, Billy Budd, Tosca, Der fliegende Holländer, Turandot i Pique Dame.

El seu enregistrament amb l'elenc de la SFO d'Orfeu i Eurídice (Orphée et Eurydice) de Gluck va obtenir una nominació al Premi Grammy.

Activitat orquestral[modifica]

Ha dirigit la Philadelphia Orchestra, Cleveland Orchestra, San Francisco Symphony, Chicago Symphony i la Miami Beach New World Symphony i com a hoste de la BBC Symphony Orchestra, North German Radio Orchestra Hamburg (NDR) i l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera de Múnic, com els BBC London Proms i el Edinburgh Festival a més de les seves aparicions anuals en l'Òpera Estatal de Viena. Altres teatres on actua regularment són les òperes de Ámsterdam, Berlín, Colònia, Copenhaguen, Hamburg, Milà, Múnic, París i Zúric.

Discografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]