Bergantí
Entre els velers, un bergantí [1][2] és un vaixell d'aparell rodó amb dos arbres de tres peces que arma una vela major cangrea, a més d’estais i un bauprès amb flocs. Si la vela major és quadrada i duu una cangrea al mascle del pal major, s’anomena bergantí rodó.
Originalment els bergantins eren una mena de galeres petites que podien navegar amb rems i una o dues veles llatines.
Aspectes generals
[modifica]El bergantí apareix a la segona part del segle xvii i es va emprar de forma generalitzada fins al segle xix. Es caracteritzava per la gran superfície vèlica que era capaç de desplegar per al seu desplaçament, de fins a 600 tones, de manera que eren vaixells extremadament ràpids i àgils en la maniobra, i apropiats per a trànsit entre continents.[3]
Els bergantins van ser emprats com vaixells per a trànsit mercant, però també com a corsaris, gràcies a la seva gran velocitat, que els permetia escapar de vaixells i fragates, i arribar a tota mena de trànsit mercant. D'aquesta forma les armades van incorporar al seu torn el bergantí, que portava normalment fins a una dotzena de peces a coberta, per exploració i lluita contra la pirateria.
El bergantí goleta és un vaixell de dos o més pals, que porta un velam mixt entre el del bergantí i el de la goleta; usualment veles quadrades al trinquet (el pal més pròxim a proa) i la resta dels pals amb veles de ganivet. Un altre derivat de l'aparell de bergantí és el bricbarca o bergantí barca, vaixell de tres o més pals amb els dos primers d'aparell quadrat a l'estil del bergantí i la resta de ganivet, disposició usual en les corbetes, dedicades a activitats militars. Per exemple, el Juan Sebastián Elcano, de l'Armada espanyola, és, pel seu velam, un bergantí goleta.
Un altre exemple de veler bergantí és l'ARC Gloria, el Vaixell Escola i Insígnia de l'Acadèmia Naval de l'Armada de Colòmbia. Construït a Espanya el 1968, és el més petit i antic de quatre velers germans: Simón Bolívar, Guayas, Cuauhtemoc i el mateix Gloria. El "Gloria" és un veler tipus bergantí-barca, amb una eslora de 67 m, mànega de 10,6 m, un desplaçament de 1.300 t i una tripulació de deu oficials, trenta-set sotsoficials, setanta alumnes, tres infants de marina i deu civils.[4]
Família dels bergantins
[modifica]Aparell de bergantí rodó (figura 1)
[modifica]L'aparell de bergantí, pròpiament dit, consta de les parts següents (de proa a popa):
- bauprès, arbre gairebé horitzontal
- trinquet, pal de tres peces amb dues cofes
- el trinquet suporta vergues horitzontals (perpendiculars al pal) que serveixen par a hissar i orientar les veles quadres.
- mestre o major, pal de tres peces amb dues cofes
- el pal mestre disposa d'una botavara que permet hissar la vela cangrea.
Velam
[modifica]Segons la figura 1 (d'esquerra a dreta i de baix a dalt) hi ha les veles següents:
- 2 flocs (petifloc i floc) ATENCIÓ: la terminologia dels flocs pot variar segons la font consultada
- vela de trinquet, gàbia baixa de trinquet, gàbia alta de trinquet
- vela mestra quadra (aferrada a la verga en la figura), gàbia mestra baixa, gàbia mestra alta, cangrea
Aparell de bergantí (figura 2)
[modifica]Igual que l'anterior sense la vela mestra quadra.
Aparell de bergantí goleta (figura 3)
[modifica]Les veles de l'arbre de trinquet són idèntiques a les dels casos anteriors. El pal mestre porta una cangrea i una escandalosa. Els bergantins goleta poden tenir tres, quatre i més pals.
Aparell de bergantí d'esnó (figura 4)
[modifica]Igual que el d'un bergantí amb la vela cangrea envergada a un pal postís (en comptes del pal mestre).
Documents
[modifica]Algunes referències concretes, ordenades cronològicament, poden ajudar a definir el concepte de bergantí. Vegeu la presentació dels documents a continuació.
Bergantins antics de rems i veles
[modifica]- 1464. Durant la Guerra Civil catalana Rafael Julià fou l'encarregat d'anar a cercar Pere el Conestable de Portugal i portar-lo a Barcelona. Feu el viatge amb dues galeres i un bergantí de la seva propietat. En arribar va fer una reclamació de despeses per la pèrdua del bergantí i altres conceptes.[5]
- 1516. Bergantins al "Mar del Sur".[6]
- Vasco Núñez de Balboa va transportar quatre bergantins des de l'Atlàntic al Pacífic, travessant l'istme de Darien.
- 1521. Hernán Cortés en la conquesta de Mèxic va fer construir 13 bergantins que tingueren un paper fonamental en la presa de la capital asteca.[7]
- Segons un estudi de C. Harvey Gardiner 12 dels bergantins mesuraven uns 41 peus mentre que el més gran (destinat a ser nau capitana) mesurava 48 peus. Eren de sis bancs, amb sis remers per banda. I estaven armats amb un canó (dos canons per a la nau capitana). Els bergantins portaven veles no definides. Probablement un pal i una vela quadra per bergantí.[8][9][10]
- Un dels mestres d'aixa era "Clemente de Barcelona".
- 1522. El papa Adrià VI va arribar de Roma a Barcelona en un estol d'onze galeres i quatre bergantins.[11]
- 1526. Una carta de l'emperador mostra la imprecisió de l'època en la denominació de vaixells. Els termes “navíos”, “bergantines” i “carabelas” són usats indistintament.[12]
- 1529. En un document del 21 d'agost es detallen els particulars de l'assentament encomanat a Rodrigo Portuondo (Capità general de les galeres reials) per a comandar un estol de galeres per a defensar les costes del regne de Granada i les seves comarques. L'estol havia de constar de 8 galeres que Portuondo podria escollir entre les 12 que havien de salpar de Gènova, 8 galeres reials i 5 galeres reials que es trobaven a Palamós. També havia de disposar de 2 bergantins de 13 bancs i 26 remers a sou.[13]
- El document és interessant pel que fa al sous i a les despeses en queviures de tot l'estol.
- El d'octubre va morir Rodrigo Portuondo en la batalla de Formentera (1529).
- 1539. Exploració de Ladrillero per la Mar del Sud.[14]
- 1541? Baixada del riu Amazonas. Un “vergantín” construït per Pizarro i un altre “vergantín” per Francisco de Orellana.[15][16]
- 1550. “...bergantino con 12 remi...”.[17]
- 1553. "...un bergantí de dotze banchs...".[18]
- 1557. Expedició de Juan Ladrillero amb tres bergantins.[19]
- Bergantí de 14 gúes.[20]
Bergantins de vela
[modifica]- 1720. "Brig" Essex.[21]
- 1800.Detalls sobre la captura del bergantí corsari francès Telegraphe. Amb 14 canons i una tripulació de 78 persones.[22]
- 1800. Avarat a Liverpool el bergantí Rover.[23]
- Característiques : 100 tones, 14 canons i una tripulació de 55 persones (inclosos els grumets).
- 1812. Incautades per tropes franceses mercaderies del bergantí "Delfín", arribat a Arenys de Mar, per valor de 56.525 pesetes.[24]
- 1838. "Brigantino" Elisa de Palerm.[25]
- 1842. Diari d'un "brigantino" italià. Explicant moltes maniobres.[26]
- 1858. El bergantí Maria Assumpta fou avarat a Badalona. Construït a les drassanes Pica fou durant molts anys el veler més antic navegant.[27][28] La seva llarga vida (137 anys), truncada per un tràgic naufragi, demostra la qualitat de fabricació de les drassanes catalanes.
Vegeu també
[modifica]Referències
[modifica]- ↑ Jacinto Herrero Esteban. Escritos recobrados. Jordi Salvador Gracia, 2007, p. 45–. ISBN 978-84-612-1079-4.
- ↑ DCVB:Bergantí.
- ↑ Joan Monjo i Pons. Curso metódico de arquitectura naval: aplicada a la construcción de los buques mercantes. José Tauló, 1856, p. 6– [Consulta: 1r octubre 2010]. Detalls del càlcul de desplaçament d'un bergantí.Pàg. 76.(castellà)
- ↑ «La Historia del Buque Escuela» (en castellà). Armada Nacional. Arxivat de l'original el 2017-12-01. [Consulta: 24 octubre 2011].
- ↑ Archivo de la Corona de Aragón. Colección de documentos inéditos del Archivo de la Corona de Aragón: documentos relativos a aquellos sucesos. Levantamiento y guerra de Cataluña en tiempo de Don Juan II. Tomos 14 al 26. En la Imprenta del Archivo, 1863, p. 13–.
- ↑ Revista del Pacifico, 1860, p. 141–.
- ↑ Enrique de Vedia. Historiadores primitivos de Indias: Noticia de la vida y escritos de Francisco Lopez de Gómara. De Cortés y sus cartas. Apuntes sobre la vida del adelantado Alvar Nuñez Cabeza de Vaca. Cartas de relacion de Fernando Cortés. Hispania victrix; primera y segunda parte de la Historia general de las Indias, por F. Lopez de Gómara. Conquista de Méjico; al muy ilustre señor don Martin Cortés, marqués del Valle, Francisco Lopez de Gómara; segunda parte de la Crónica general de las Indias. Relacion hecha, por Pedro de Albarado á Hernando Cortés. Otra relacion hecha por Pedro de Albarado á Hernando Cortés. Relacion hecha por Diego Godoy á Hernando Cortés. Sumario de la natural historia de las Indias, por Gonzalo Hernandez de Oviedo y Valdés. Naufragios de Alvar Nuñez Cabeza de Vaca. Comentarios de Alvar Nuñez Cabeza de Vaca. M. Rivadeneyra, 1852, p. 374–.
- ↑ C. Harvey Gardiner. Naval Power in the Conquest of Mexico. University of Texas Press, 23 maig 2012, p. 104–. ISBN 978-0-292-74096-9.
- ↑ José Luis Martínez. Hernán Cortés. Universidad Nacional Autónoma de México, 16 desembre 2015, p. 252–. ISBN 978-607-16-3446-7.
- ↑ Amanda M. Evans. The Archaeology of Vernacular Watercraft. Springer, 19 abril 2016, p. 46–. ISBN 978-1-4939-3563-5.
- ↑ Antonio Capmany y de Montpalau. Memorias históricas sobre la marina, comercio y artes de la antigua ciudad de Barcelona .... En la Imprenta de Sancha, 1792, p. 1–.
- ↑ Colección de los Viages y Descubrimientos que hicieron por mar los españoles desde fines del siglo XV con varios documentos inéditos concernientes a la historia de la Marina Castellana y de los establecimientos españoles en Indias: Expediciones al Maluco: Viajes de Loaisa y de Saavedra. Imprenta Nacional, 1837, p. 441–.
- ↑ Memorial histórico español: colección de documentos, opúsculos y antigüedades que publica la Real Academia de la Historia. La Academia, 1853, p. 499–.
- ↑ Anuario hidrografíco de la Marina de Chile. Imprenta Nacional, 1880, p. 454–.
- ↑ Comentarios reales, que tratan del origen de los Yncas: Historia general del Perù, 1722, p. 1–.
- ↑ José Roberto Paéz Flor. Cronistas Coloniales Tomo II Apartes de la historia de Ecuador, Perú, Colombia y Panamá. Ediciones LAVP, 1 agost 2019, p. 113–. ISBN 978-0-463-19104-0.
- ↑ Tommasino de Bianchi. Cronaca modenese, di Tommasino de' Bianchi detto de' Lancellotti. Pietro Fiaccadori, 1875, p. 206–.
- ↑ José María González-Ochoa. Breve historia de los conquistadores. Ediciones Nowtilus, 28 febrer 2014, p. 142–. ISBN 978-84-9967-562-6.
- ↑ Claudio Gay; Ivan Murray Johnston Historia fisica y politica de Chile segun documentos adquiridos en esta republica durante doce años de residencia en ella y publicada bajo los auspicios del supremo gobierno. En casa del autor, 1852, p. 88–.
- ↑ The New England Historical and Genealogical Register. New England Historic Genealogical Society, 1873, p. 301–.
- ↑ Edinburgh Magazine: Or Literary Miscellany, 1799, p. 396–.
- ↑ Joyce Glasner. Pirates and Privateers: Swashbuckling Stories From the East Coast. James Lorimer & Company, 1 març 2013, p. 40–. ISBN 978-1-55277-964-4.
- ↑ Sentencias del Consejo de estado. Impr. del Ministerio de gracia y justicia, 1865, p. 62–.
- ↑ Ignazio Filiberto. Sul viaggio del brigantino siciliano Elisa alle Indie orientali relazione data a s. e. sig. Duca di Caccamo da Ignazio Filiberto, 1840, p. 1–.
- ↑ Carlo PELLION DI PERSANO (Count.). Appunti sulle manovre eseguite nel comando del R. Brigantino l'Eridano correndo gli anni 1842-43-44-45, 1866, p. 3–.
- ↑ Royal Yachting Association; James Stevens RYA Yachtmaster Handbook (E-G70). Royal Yachting Association, 24 agost 2018, p. 76–. GGKEY:A0C4LWBWNCF.
- ↑ Maria Assumpta.