2011 en els vols espacials

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
2011 en els vols espacials
Llançaments orbitals
Primer20 de gener
Últim28 de desembre
Total84
Èxits78
Fracassos6
Catalogat80
Coets
Vols de provaZenit-3F
Llarga Marxa 2F/G
JubilacionsTransbordador espacial
Delta II Heavy
Vols tripulats
Orbital7
Total dels viatgers28

Aquest article és una llista d'esdeveniments de vols espacials relacionats que es van produir el 2011. Durant aquest any es va veure una sèrie d'esdeveniments significatius en els vols espacials, inclosa la jubilació del transbordador espacial de la NASA després del seu vol final al juliol, i el llançament del primer mòdul xinès a l'estació espacial, el Tiangong-1, al setembre. Els coets de càrrega Zenit-3F i Llarga Marxa 2F/G van realitzar els seus vols inaugurals, mentre que el Delta II Heavy en va fer l'últim.

Descripció general dels llançaments orbitals[modifica]

El 2011, es van intentar realitzar un total de 84 llançaments orbitals, amb 78 registrats com a èxits; 80 llançaments van assolir l'òrbita. 35 llançaments es van realitzar utilitzant antics coets soviètics i russos, mentre que la Xina va llançar 19 coets, i els Estats Units van posar en marxa 18. Europa va dur a terme cinc llançaments, Índia i Japó van llançar tres coets cadascun, i l'Iran va dur a terme un llançament.

Vol espacial tripulat[modifica]

Es van realitzar set vols espacials tripulats – quatre Soiuz i tres missions del transbordador espacial, transportant un total de 28 astronautes i cosmonautes a l'òrbita. A principis d'any, la tripulació de l'Expedició 26 estava a bord de l'Estació Espacial Internacional (ISS). El primer vol espacial tripulat del 2011 va ser el STS-133, el vol final del transbordador espacial Discovery, que va ser llançat des del Kennedy Space Center el 24 de febrer. El STS-133 va transportar el Leonardo, l'últim mòdul pressuritzat americà de l'ISS, per a ser instal·lat. El Discovery va tornar a la Terra el 9 de març.

El 16 de març, l'Expedició 27 va començar a bord del ISS amb la sortida de la nau Soiuz TMA-01M, que havia estat acoblat des d'octubre del 2010. Al 4 d'abril, es va llançar el Soiuz TMA-21 cap a l'estació espacial, lliurant tres membres de la tripulació. El 16 de maig, el transbordador espacial Endeavour es va llançar cap a l'estació espacial com a missió final d'aquest vehicle, el STS-134, descarregant i instal·lant l'Espectròmetre Alfa Magnètic, abans de tornar cap a la Terra l'1 de juny. L'Expedició 28 va començar a bord de la ISS el 23 de maig amb la sortida de la Soiuz TMA-20, que havia estat posat en marxa el desembre del 2010, i es va aterrar a la matinada del 24 de maig. Tres tripulants més es van llançar cap a l'estació espacial a bord del Soiuz TMA-02M el 7 de juny.

La missió final del transbordador espacial, el STS-135, va començar el 8 de juliol amb el llançament del transbordador espacial Atlantis, amb subministraments per a l'Estació Espacial Internacional a bord del mòdul logístic multipropòsit (MPLM en anglès) Raffaello. Després de portar subministraments a l'estació espacial, el Atlantis va tornar a la Terra, aterrant en el Shuttle Landing Facility del Kennedy Space Center a les 09:57 UTC el 21 de juliol, i finalitzant trenta anys d'operacions del transbordador espacial. Dos dies abans d'aterrar, el Atlantis va desplegar el PSSC-2, l'últim satèl·lit a ser llançat des d'un transbordador espacial.

El 29 de setembre, la Xina va llançar el seu primer mòdul a l'estació espacial, el Tiangong-1, que va ser col·locat en òrbita per un coet de llançament Llarga Marxa 2F/G des del Jiuquan Satellite Launch Centre. Encara que no hi va haver missions tripulades del Tiangong-1 l'any 2011, la nau no tripulada Shenzhou 8, que va ser llançada el 31 d'octubre, es va acoblar dues vegades amb el mòdul per provar els seus sistemes abans d'un acoblament tripulat planificat pel 2012.

L'Expedició 28 va finalitzar, i va començar l'Expedició 29, amb el desacoblament del Soiuz TMA-21 el 16 de setembre. El llançament del Soiuz TMA-22 no va tenir lloc fins al 14 de novembre, que havia estat retardat per problemes de fiabilitat al voltant del coet Soiuz després d'un error de llançament no tripulat a l'agost. Una setmana després, el Soiuz TMA-02M va ser desacoblat, començat l'Edition 30, amb l'aterrament de la nau Soiuz el 22 de novembre. El vol tripulat final de l'any va ser el 21 de desembre, quan la Soiuz TMA-03M es va posar en marxa per portar a altres tres membres de la tripulació a la ISS.

Exploració no tripulada[modifica]

El 2011 es van començar nombroses missions científiques d'exploració. Al març, la sonda MESSENGER va esdevenir el primer satèl·lit artificial del planeta Mercuri. El juliol, la sonda Dawn fou el primer satèl·lit artificial de l'asteroide 4 Vesta. Al novembre, el Mars Science Laboratory que, al mateix temps, es va llançar l'astromòbil robòtic més gran mai construït.

Errors de llançament[modifica]

Aquest any, es van realitzar sis llançaments orbitals fracassats, quatre dels quals no van poder arribar a l'òrbita i els dos restants van arribar a òrbites més baixes del que s'esperava. El primer error va ocórrer l'1 de febrer, quan un Rókot amb un Briz-KM d'etapa superior, va substituir el Kosmos 2470 en una òrbita inútil, de la qual no es va poder recuperar. El problema va ser informat posteriorment com a error de programari en el Briz-KM.

El següent error de llançament va succeir el 4 de març, quan la càrrega del Taurus-XL va fracassar en separar-se, donant com a resultat el coet ser massa pesant per arribar a l'òrbita. El satèl·lit d'investigació climàtica Glory, juntament amb el KySat-1, Hermes i Explorer-1 [PRIME] Els CubeSats es van perdre en l'incident. El llançament anterior del Taurus-XL, portant el Orbiting Carbon Observatory el febrer del 2009, també va fracassar a causa del fet que la càrrega no es va separar.

No hi va haver més incidents de llançaments fins a mitjans d'agost, en una sola setmana, van fracassar tres llançaments orbitals consecutius, començant al 17 d'agost, un Proton-M/Briz-M que es va llançar des del Cosmòdrom de Baikonur, transportant el satèl·lit de comunicacions Ekspress-AM4. Al matí del 18 d'agost, l'etapa superior del coet va fallar en conduir la fase quarta a la cinquena a causa d'un mal funcionament en el sistema de control d'altitud, deixant la nau en una òrbita d'estacionament. Més tard en el mateix dia, es va llançar un Llarga Marxa 2C de Jiuquan transportant el satèl·lit Shijian XI-04. En aquest llançament hi va haver un error estructural en la base del motor de la segona etapa resultant en una pèrdua del control, i el coet no va poder arribar a l'òrbita. Finalment, el 24 d'agost, una Soiuz-U transportant la nau de càrrega Progress M-12M cap a l'Estació Espacial Internacional va patir un error en el motor de la tercera etapa i també va fracassar en assolir l'òrbita.

L'últim incient en els llançaments del 2011 va tenir lloc el 23 de desembre, quan un Soiuz-2-1b/Fregat transportant el satèl·lit Meridian 5 va fracassar en assolir l'òrbita a causa d'un malfuncionament de la tercera etapa. Van caure trossos del vehicle sobre Novosibirsk Oblast, i una part va colpejar una casa; no obstant, no es van registrar víctimes.

Al novembre, la sonda russa amb recull de mostres Fobos-Grunt cap a Mart va experimentar un malfuncionament postllançament i es va quedar atrapat en òrbita. La nau, que va ser el primer intent de Rússia d'una missió interplanetària des de la missió Mars 96, l'any 1996. Es va desintegrar sobre l'oceà Pacífic el 15 de gener de 2012.[1][2] La sonda marciana xinesa Yinghuo-1, va ser transportada pel mateix coet que el Fobos-Grunt, que també va ser perduda en l'incident.

Llançaments[modifica]

Data i hora (UTC) Coet Plataforma de llançament LSP
Càrrega útil Operador Òrbita Funció Deteriorament (UTC) Resultat
Comentaris

Gener[modifica]

20 de gener
12:29:01
 Ucraïna - Zenit-3F  Kazakhstan - Baikonur Site 45/1  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Elektro-L No.1 Roskosmos Geoestacionària Clima En òrbita Operacional
Vol inaugural del Zenit-3F
20 de gener
21:10[4]
 Estats Units - Delta IV-H  Estats Units - Vandenberg SLC-6  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-224 (KH-11) NRO Òrbita baixa Òptic/Imatgeria En òrbita Operacional
Llançament núm. 49 del NRO, primer llançament de Delta IV Heavy des de Vandenberg[3]
22 de gener
05:37:57[5]
 Japó - H-IIB 304  Japó - Tanegashima LA-Y2  Japó - Mitsubishi
 Japó - Kounotori 2 (HTV-2) JAXA Òrbita baixa (ISS) Logística 30 de març Reeixit
22 de gener
06:10[6]
 Estats Units - Terrier-Oriole  Estats Units - Wallops Island  Estats Units - MDA
 Estats Units - Aegis Radar Test MDA Suborbital Radars 22 de gener Reeixit
Objectiu de l'Aegis Radar, no interceptat, Apogeu: 100 km
28 de gener
01:31:41
 Rússia - Soiuz-U  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Progress M-09M Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística 26 d'abril
13:22:53
Reeixit
 Rússia - Kedr RKK Enérguia Òrbita baixa Ràdio novell 4 de gener 2012[7] Reeixit
28 de gener
10:46:00[8]
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA

Febrer[modifica]

1 de febrer
14:00
 Rússia - Rókot/Briz-KM  Rússia - Plesetsk Site 133/3  Rússia - VKS
 Rússia - Kosmos 2470 (Geo-IK-2 No.11) VKS Òrbita baixa Geodèsia En òrbita Error de llançament
Hi va haver un malfuncionament en l'etapa superior a causa de problemes amb el programari de vol,[9] va arribar a una òrbita més baixa del previst
5 de febrer
08:11:11[8]
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA
 Estats Units - Polar NOx VPI Suborbital Geoespai 5 de febrer Error del vehicle[8]
6 de febrer
12:26
 Estats Units - Minotaur I  Estats Units - Vandenberg SLC-8  Estats Units - Orbital
 Estats Units - USA-225 (RPP) NRO Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional[10]
Llançament del NRO núm. 66
16 de febrer
21:50[11]
 Europa - Ariane 5ES  França - Kourou ELA-3  França - Arianespace
 Europa - Johannes Kepler ATV ESA Òrbita baixa (ISS) Logística 21 de juny Reeixit
24 de febrer
21:53:24
 Estats Units - Transbordador espacial Discovery -  Estats Units - Kennedy LC-39A  Estats Units - United Space Alliance
 Estats Units - STS-133 NASA Òrbita baixa (ISS) Logística 9 de març
16:57:17
Reeixit
 Nacions Unides - Leonardo (PMM)[12] ASI/NASA Òrbita baixa (ISS) mòdul de la ISS En òrbita Operacional
 Nacions Unides - ExPRESS-4 NASA Òrbita baixa (ISS) ISS Logística En òrbita Operacional
Vol tripulat, vol final del Discovery.
26 de febrer
03:07
 Rússia - Soiuz-2.1b/Fregat  Rússia - Plesetsk Site 43/4  Rússia - RVSN
 Rússia - Kosmos 2471 (Glonass-K1) VKS Òrbita mitjana Navegació En òrbita Reeixit
Febrer[6]  Iran - Shahab-3  Iran  Iran - IRGC
IGRC Suborbital Prova de míssils Febrer Reeixit
Febrer[6]  Iran - Sejjil-2  Iran  Iran - IRGC
IGRC Suborbital Prova de míssils Febrer Reeixit

Març[modifica]

1 de març
21:00[6]
 Estats Units - UGM-133 Trident II D5  Estats Units - USS Nevada, Oceà Pacífic  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de míssils 1 de març Reeixit
Demostració i Shakedown Operation 22 (DASO-22)
2 de març
13:40[6]
 Estats Units - Juno  Estats Units - Fort Wingate LC-96  Estats Units - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica
Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Objectiu 2 de març Reeixit
Objectiu per la prova de MIM-104 Patriot PAC-3 MSE, interceptat amb èxit
4 de març
10:09:43
 Estats Units - Taurus-XL 3110  Estats Units - Vandenberg LC-576E  Estats Units - Orbital Sciences
 Estats Units - Glory NASA Destinat: Heliosíncrona Climatologia 4 de març Error de llançament
 Estats Units - KySat-1 Kentucky Space Destinat: Òrbita baixa Tecnologia
 Estats Units - Hermes Colorado Destinat: Òrbita baixa Tecnologia
 Estats Units - Explorer-1 [PRIME] Montana Destinat: Òrbita baixa Radiació
Totes les càrregues de CubeSats excepte el Glory, que hauria estat part de la xarxa de satèl·lits A-train. Van fracassar en separar-se del coet.
5 de març
22:46
 Estats Units - Atlas V 501  Estats Units - Cape Canaveral SLC-41  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-226 (X-37B FLT-2) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Òrbita baixa Tecnologia 16 de juny 2012
12:48[13][14]
Reeixit
9 de març[6]  Estats Units - Terrier-Oriole  Estats Units - Kauai  Estats Units - MDA
 Estats Units - ARAV-B MDA Suborbital Radars 9 de març Reeixit
Registrat per satèl·lits STSS
11 de març
23:38
 Estats Units - Delta IV-M+ (4,2)  Estats Units - Cape Canaveral SLC-37B  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-227 (SDS) NRO Geosíncrona En òrbita Operacional
Llançament 27 del NRO
15 de març[6]  Iran - Kavoshgar  Iran - Semnan  Iran - ISA
 Iran - Kavoshgar-4 ISA Suborbital Biològic 15 de març Reeixit
Apogeu: 120 km
16 de març[6]  Estats Units - Terrier-Oriole  Estats Units - Kauai  Estats Units - MDA
 Estats Units - ARAV-B MDA Suborbital Radars 16 de març Reeixit
Registrat per ambdós satèl·lits STSS Demo
23 de març
18:50:00[8]
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - White Sands  Estats Units - NASA
 Estats Units Colorado Suborbital Calibratge del SDO 23 de març Reeixit[8]
29 de març
04:01[15]
 Brasil - VSB-30  Suècia - Esrange  Europa - EuroLaunch
 Alemanya Europa - TEXUS-49 DLR/ESA Suborbital Microgravetat 29 de març Reeixit
Apogeu: 268 km

Abril[modifica]

4 d'abril
22:18:20[16][17]
 Rússia - Soiuz-FG  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Soiuz TMA-21 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) ISS Expedition 27/28 16 de setembre
03:59:39
Reeixit
9 d'abril
20:47:04
 Xina - Llarga Marxa 3A  Xina - Xichang LA-2  Xina - CNSA
 Xina - Compass-IGSO3 CNSA Geosíncrona Navegació En òrbita Operacional
14 d'abril
04:24
 Estats Units - Atlas V 411[18]  Estats Units - Vandenberg SLC-3E  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-229 (NOSS) NRO Òrbita baixa En òrbita Operacional
 Estats Units - USA-229 (NOSS) NRO Òrbita baixa En òrbita Operacional
Llançament del NRO núm. 34
15 d'abril
06:52[6]
 Estats Units - UGM-96 Trident I C4 (LV-2)[19]  Illes Marshall - Meck  Estats Units - MDA
MDA Suborbital Prova ABM 15 d'abril Reeixit
15 d'abril
07:03[6]
 Estats Units - RIM-161 Standard Missile 3  Estats Units - USS O'Kane, Oceà Pacífic  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
 Estats Units - FTM-15 Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova ABM 15 d'abril Reeixit
Primera intercepció d'un IRBM per un SM-3 (FTM-15 Stellar Charon)
20 d'abril
04:42[20][21][22]
 Índia - PSLV  Índia - Satish Dhawan FLP  Índia - ISRO
 Índia - Resourcesat-2 ISRO Òrbita baixa Teledetecció En òrbita Operacional
 Índia Rússia - YouthSat ISRO/MGU Òrbita baixa Científic En òrbita Operacional
 Singapur - X-Sat CREST Òrbita baixa En òrbita Operacional
22 d'abril
21:37[23][24][25]
 Europa - Ariane 5ECA[26]  França - Kourou ELA-3  França - Arianespace
 Emirats Àrabs Units - Yahsat 1A Yahsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Nacions Unides - New Dawn[27] Intelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Error parcial del vehicle
No es va poder desplegar C-Band del New Dawn
26 d'abril[6]  Rússia - R-29RMU Sineva  Rússia - K-84 Ekaterinburg, Barents Sea  Rússia - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 26 d'abril Reeixit
27 d'abril
08:00:00[8]
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - Poker Flat  Estats Units - NASA
 Estats Units WFF Suborbital Vol de proves 27 d'abril Reeixit[8]
27 d'abril
13:05:21
 Rússia - Soiuz-U  Kazakhstan - Baikonur  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Progress M-10M Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística 29 d'octubre
13:00:31
Reeixit

Maig[modifica]

4 de maig
17:41:33[28]
 Rússia - Soiuz-2.1a/Fregat  Rússia - Plesetsk Site 43/4  Rússia - RVSN
 Rússia - Meridian 4 VKS Òrbita mitjana Comunicacions En òrbita Operacional
6 de maig[29]
23:02[30]
 Xina - Tianying 3C  Xina - Hainan  Xina - CNSA
 Xina - Kunpeng-1 CSSAR Suborbital Environment monitoring 23:09 Reeixit
Apogeu: 196.6 km.
7 de maig
18:10
 Estats Units - Atlas V 401  Estats Units - Cape Canaveral SLC-41  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-230 (SBIRS-GEO 1) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Geosíncrona Defensa de míssils En òrbita Operacional
11 de maig
18:00[6]
 Estats Units - Improved Orion  Brasil - Barreira do Inferno  Brasil - AEB
INPE Suborbital Microgravetat 11 de maig Reeixit
16 de maig
12:56
 Estats Units - Transbordador espacial Endeavour  Estats Units - Kennedy LC-39A  Estats Units - United Space Alliance
 Estats Units - STS-134 NASA Òrbita baixa (ISS) Logística 1 de juny
06:35
Reeixit
 Nacions Unides - AMS-02[12] NASA Òrbita baixa (ISS) Component de la ISS (Estació espacial internacional) En òrbita Operacional
 Nacions Unides - ExPRESS-3 NASA Òrbita baixa (ISS) ISS Logística En òrbita Operacional
Vol tripulat, vol final del Endeavour.
20 de maig
13:21[31]
 Estats Units - SpaceLoft XL  Estats Units - Spaceport America  Estats Units - UP Aerospace
Suborbital Tecnologia 20 de maig Reeixit
 Estats Units - Goddard Celestis Suborbital Sepultura espacial Reeixit
Apogeu: 118.3 km, recuperat amb èxit.
20 de maig
14:50[6]
 Rússia - R-29RMU2.1 Layner  Rússia - K-84 Ekaterinburg, Barents Sea  Rússia - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 20 de maig Reeixit
Vol inaugural del míssil Layner
20 de maig
19:15[33]
 Rússia - Proton-M/Briz-M Enhanced  Kazakhstan - Baikonur  Rússia Estats Units - International Launch Services
 Canadà - Telstar 14R Telesat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Error parcial del vehicle
El segon panell solar va fracassar en desplegar-se a causa d'un cable enredat[32]
20 de maig
20:38[34]
 Europa - Ariane 5ECA  França - Kourou ELA-3  França - Arianespace
 Singapur República de la Xina - ST-2 SingTel/Chunghwa Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Índia - INSAT-4G/GSAT-8[35] ISRO Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional

Juny[modifica]

7 de juny
02:12:45
 Rússia - Soiuz-FG  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Soiuz TMA-02M Roskosmos Òrbita terrestre baixa (ISS) ISS Expedició 28/29 22 de novembre
02:26
Reeixit
10 de juny
11:11:16[8]
 Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Wallops Island  Estats Units - NASA
 Estats Units - SubTec IV[6] GSFC Suborbital Tecnologia 10 de juny Reeixit[8]
10 de juny
14:20
 Estats Units - Delta II 7320  Estats Units - Vandenberg SLC-2W  Estats Units - United Launch Alliance
 Argentina Estats Units - SAC-D CONAE/NASA Òrbita baixa Oceanografia En òrbita Operacional
Vol final planificat de la sèrie Delta II 7300, la nau transportava l'intrument Aquarius de la NASA
15 de juny
09:14[36]
 Iran - Safir  Iran - Semnan  Iran - ISA
 Iran - Rasad 1 ISA Òrbita baixa Òptic/Imatgeria 6 de juliol 2011 Reeixit
20 de juny
16:13[37]
 Xina - Llarga Marxa 3B  Xina - Xichang LA-2  Xina - CNSA
 Xina - Chinasat-10 China Satcom Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
21 de juny
14:38
 Rússia - Soiuz-U  Kazakhstan - Baikonur  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Progress M-11M Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística 1 de setembre
10:21:41
Reeixit
22 de juny
13:35
 Estats Units - LGM-30G Minuteman III  Estats Units - Vandenberg LF-10  Estats Units - Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica
Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Vol de proves 22 de juny Reeixit
23 de juny
10:18:00[8]
 Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Wallops Island  Estats Units - NASA
 Estats Units - RockOn Colorado Suborbital Experiments estudiantils 23 de juny Reeixit[8]
27 de juny
16:00[38]
 Rússia - Soiuz-U  Rússia - Plesetsk  Rússia - VKS
 Rússia - Kosmos 2472 (Kobalt-M No.7) VKS Òrbita baixa Vigilància òptica 24 d'octubre Reeixit
28 de juny
11:55[6]
 Rússia - RSM-56 Bulava  Rússia - K-535 Yuri Dolgorukiy, Mar Blanca  Rússia - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 28 de juny Reeixit
28 de juny[6]  Iran - Shahab-1  Iran - Iran  Iran - IRGC
IGRC Suborbital Prova de míssils 28 de juny Reeixit
Part d'un exercici amb 14 llançaments de míssils, Apogeu: 100 km
28 de juny[6]  Iran - Shahab-1  Iran - Iran  Iran - IGRC
IRGC Suborbital Prova de míssils 28 de juny Reeixit
Part d'un exercici amb 14 llançaments de míssils, Apogeu: 100 km
28 de juny[6]  Iran - Shahab-2  Iran - Iran  Iran - IRGC
IRGC Suborbital Prova de míssils 28 de juny Reeixit
Part d'un exercici amb 14 llançaments de míssils, Apogeu: 100 km
28 de juny[6]  Iran - Shahab-2  Iran - Iran  Iran - IRGC
IRGC Suborbital Prova de míssils 28 de juny Reeixit
Part d'un exercici amb 14 llançaments de míssils, Apogeu: 100 km
28 de juny[6]  Iran - Ghadr-1[6]  Iran - Iran  Iran - IRGC
IRGC Suborbital Prova de míssils 28 de juny Reeixit
Part d'un exercici amb 14 llançaments de míssils, Apogeu: 500 km
30 de juny
03:09
 Estats Units - Minotaur I  Estats Units - MARS LP-0B Orbital Sciences
 Estats Units - USA-231 (ORS-1) ORSO Òrbita baixa Òptic/Imatgeria En òrbita Operacional

Juliol[modifica]

6 de juliol
04:28[39]
 Xina - Llarga Marxa 2C  Xina - Jiuquan LA-4/SLS-2  Xina - CNSA
 Xina - Shijian XI-03 CNSA Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
8 de juliol
15:29
 Estats Units - Transbordador espacial Atlantis  Estats Units - Kennedy LC-39A  Estats Units - United Space Alliance
 Estats Units - STS-135 NASA Òrbita baixa (ISS) Logística 21 de juliol 2011
09:57
Reeixit
 Itàlia Estats Units - Raffaelo MPLM NASA Òrbita baixa (ISS) ISS Logística Reeixit
 Estats Units - PSSC-2 Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Òrbita baixa Tecnologia 8 de desembre Reeixit
Vol tripulat, vol final del Atlantis i del programa del transbordador espacial.
9 de juliol
02:04[6]
 Estats Units - SRALT  Estats Units - C-17, Oceà Pacífic  Estats Units - MDA
 Estats Units - FTX-17 MDA Suborbital Radars 9 de juliol Reeixit
Registrat per satèl·lits STSS Demo
9 de juliol
09:00:00[8]
 Canadà - Black Brant VB  Estats Units - Wallops LA-2[6]  Estats Units - NASA
 Estats Units - Daytime Dynamo NASA Suborbital Geoespai 9 de juliol Reeixit[8]
9 de juliol
09:00:15[8]
 Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Wallops LA-2[6]  Estats Units - NASA
 Estats Units - Daytime Dynamo NASA Suborbital Geoespai 9 de juliol Reeixit[8]
11 de juliol
15:35[6]
 Argentina - Gradicom II  Argentina - Chamical  Argentina - CITEFA
CITEFA Suborbital Vol de proves 11 de juliol Reeixit
Apogeu: 100 km
11 de juliol
15:41[40][41]
 Xina - Llarga Marxa 3C  Xina - Xichang LA-2  Xina - CNSA
 Xina - Tianlian 1B CNSA Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
13 de juliol
02:27[42][43]
 Rússia - Soiuz-2.1a/Fregat  Kazakhstan - Baikonur Site 31/6  Europa Rússia - Starsem
 Estats Units - Globalstar M081 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar M083 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar M085 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar M088 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar M089 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar M091 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
15 de juliol
11:18
 Índia - PSLV-XL  Índia - Satish Dhawan  Índia - ISRO
 Índia - GSAT-12 ISRO Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
15 de juliol
23:16
 Rússia - Proton-M/Briz-M Enhanced  Kazakhstan - Baikonur  Rússia Estats Units - International Launch Services
 Països Baixos - SES-3 SES World Skies (juliol–setembre)
SES (setembre)
Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Kazakhstan - KazSat-2 Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
16 de juliol
06:41
 Estats Units - Delta IV-M+ (4,2)  Estats Units - Cape Canaveral SLC-37B  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - USA-232 (GPS-IIF-2) Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
18 de juliol
02:31[44]
 Ucraïna Rússia - Zenit-3F  Kazakhstan - Baikonur Site 45/1  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Spektr-R (RadioAstron) Roskosmos Òrbita alta Radioastronomia En òrbita Operacional
21 de juliol
07:00[45]
 Estats Units - Nike-Improved Orion  Suècia - Esrange  Europa - EuroLaunch
 Suècia - PHOCUS Stockholm/SSC Suborbital Atmosfèric 21 de juliol Reeixit
21 de juliol
11:58:00[8]
 Estats Units - Terrier-Orion  Estats Units - Wallops Island  Estats Units - NASA
 Estats Units - RockSat-X Wallops Flight Facility Suborbital Experiments estudiantils 21 de juliol Reeixit[8]
26 de juliol
21:44[46]
 Xina - Llarga Marxa 3A  Xina - Xichang LA-3  Xina - CNSA
 Xina - Compass-IGSO4 CNSA Geosíncrona Navegació En òrbita Operacional
27 de juliol
10:01[6]
 Estats Units - LGM-30G Minuteman III  Estats Units - Vandenberg LF-04  Estats Units - Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica
Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Vol de proves 27 de juliol Error de llançament
Es va detectar una anomalia cinc minuts després del llançament i el vol es va finalitzar
27 de juliol[6]  Rússia - R-29RMU Sineva  Rússia - K-84 Ekaterinburg, Barents Sea  Rússia - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 27 de juliol Reeixit
29 de juliol
07:42[47]
 Xina - Llarga Marxa 2C  Xina - Jiuquan LA-4/SLS-2  Xina - CNSA
 Xina - Shijian XI-02 CNSA Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
Juliol[48]  Israel - Blue Sparrow  Israel - F-15 Eagle, Israel  Israel - IAF
Israeli Air Force Suborbital Prova ABM Juliol Reeixit
Prova de l'Arrow-3, interceptat amb èxit
Juliol[48]  Israel - Arrow III  Israel - Negev  Israel - IAI
IAI/IDF Suborbital Prova ABM Juliol Reeixit
Primera prova de l'Arrow-III, interceptat amb èxit sobre el Mediterrani

Agost[modifica]

5 d'agost
16:25[49]
 Estats Units - Atlas V 551  Estats Units - Cape Canaveral SLC-41  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - Juno NASA Actual: Heliocèntrica
Planificat: Zenocèntrica
Orbitador de Júpiter En òrbita Operacional
6 d'agost
22:52[50]
 Europa - Ariane 5ECA  França - Kourou ELA-3  França - Arianespace
 Luxemburg - Astra 1N SES Astra (agost–setembre)
SES (setembre)
Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Japó - BSAT-3c/JCSAT-110R BSAT/JSAT Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
11 d'agost
14:45[6]
 Estats Units - Minotaur IV Lite  Estats Units - Vandenberg SLC-8  Estats Units - Orbital
 Estats Units - HTV-2b Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Tecnologia 11 d'agost Error del vehicle
Segon vol del HTV-2, es va perdre el contacte aproximadament 20 minuts després del llançament.
11 d'agost
16:15[51]
 Xina - Llarga Marxa 3B  Xina - Xichang LA-2  Xina - CNSA
 Pakistan - Paksat-1R SUPARCO Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
15 d'agost
22:57[52]
 Xina - Llarga Marxa 4B  Xina - Taiyuan LC-2  Xina - CNSA
 Xina - Hai Yang 2A CAST Òrbita baixa Oceanografia En òrbita Operacional
17 d'agost
07:12[53]
 Ucraïna - Dnepr-1  Rússia - Dombarovsky Site 13  Rússia - ISC Kosmotras
 Ucraïna - Sich-2 NKAU Òrbita baixa Teledetecció En òrbita Operacional
 Nigèria - NigeriaSat-2 NASRDA Òrbita baixa Teledetecció En òrbita Operacional
 Nigèria - NigeriaSat-X NASRDA Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
 Turquia - Rasat TÜBITAK Òrbita baixa Teledetecció En òrbita Operacional
 Itàlia - EduSat GAUSS[Cal aclariment] Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
 Canadà - AprizeSat-5 exactEarth Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Canadà - AprizeSat-6 exactEarth Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Ucraïna - BPA-2 Hartron-Arkos Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Reeixit
17 d'agost
21:25[55]
 Rússia - Proton-M/Briz-M Enhanced  Kazakhstan - Baikonur  Rússia - Khrunichev
 Rússia - Ekspress AM-4 RSCC Destinat: Geosíncrona
Aconseguit: Transferència
Comunicacions 25 de març 2012 Error de llançament
L'etapa superior del Briz-M va fracassar després de la quarta cremada. Es va especificar massa poc temps en reiniciar els giroscòpis del sistema de control de l'etapa superior després del llançament, que va permetre una pèrdua d'altitud en el vol.[54]
18 d'agost
09:28[57]
 Xina - Llarga Marxa 2C  Xina - Jiuquan LA-4/SLS-2  Xina - CNSA
 Xina - Shijian XI-04 CNSA Destinat: Òrbita baixa Tecnologia 18 d'agost Error de llançament
No es va poder assolir l'òrbita. El suport de l'estructura del motor de la segona etapa va fallar en el llançament, permetent una pèrdua d'altitud.[56]
24 d'agost
13:00[59]
 Rússia - Soiuz-U  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Progress M-12M Roskosmos Destinat: Òrbita baixa (ISS) Logística 24 d'agost Error de llançament
Error del motor de la tercera etapa, 325 segons després del llançament a causa del fet que l'alimentador de combustible del generador de gas estava bloquejat per contaminants.[58]
27 d'agost
03:20[6]
 Rússia - RSM-56 Bulava  Rússia - K-535 Yuri Dolgorukiy, Mar Blanca  Rússia - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 27 d'agost Reeixit

Setembre[modifica]

1 de setembre
13:53[6]
 Estats Units - Terrier-Oriole  Estats Units - Kauai  Estats Units - MDA
MDA Suborbital Prova ABM 1 de setembre Reeixit
SM-3 Block 1B Target
1 de setembre
13:54[6]
 Estats Units - RIM-161C Standard Missile 3 Block 1B  Estats Units - USS Lake Erie, Oceà Pacífic  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova ABM 1 de setembre Error del vehicle
Primer llançament d'un SM-3 Block 1B, es va fallar en la intercepció
3 de setembre
09:46[6]
 Rússia - RS-12M Topol  Rússia - Plesetsk  Rússia - RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssils 3 de setembre Reeixit
10 de setembre
13:08:52[60]
 Estats Units - Delta II 7920H  Estats Units - Cape Canaveral SLC-17B  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - GRAIL-A NASA Selenocèntrica Orbitador lunar En òrbita Operacional
 Estats Units - GRAIL-B NASA Selenocèntrica Orbitador lunar En òrbita Operacional
Llançament final del Delta II Heavy, llançament final del Delta II a Cape Canaveral, i últim llançament del SLC-17
15 de setembre[61]  Iran - Kavoshgar  Iran - Semnan  Iran - ISA
 Iran - Kavoshgar-5 ISA Suborbital Biològic 15 de setembre Error de llançament
No va poder arribar a l'espai, primer intent iranià de llançar un mico a l'espai
18 de setembre
16:33[62]
 Xina - Llarga Marxa 3B/E  Xina - Xichang LA-2  Xina - CNSA
 Xina - Chinasat-1A China Satcom Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
20 de setembre
22:47
 Rússia - Proton-M/Briz-M  Kazakhstan - Baikonur  Rússia - Khrunichev
 Rússia - Kosmos 2473 (Garpun #1) VKS Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
21 de setembre
21:38
 Europa - Ariane 5ECA  França - Kourou ELA-3  França - Arianespace
 Aràbia Saudita - Arabsat 5C Arabsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Països Baixos - SES-2 SES Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
23 de setembre
04:36:50
 Japó - H-IIA  Japó - Tanegashima LA-Y1  Japó - Mitsubishi
 Japó - IGS Òptic 4 CSICE Òrbita baixa Imatgeria En òrbita Operacional
24 de setembre
20:18
 Ucraïna - Zenit-3SL  Noruega - Ocean Odyssey  Nacions Unides - Sea Launch
 Estats Units - Atlantic Bird 7 Eutelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
26 de setembre[63]
03:20[6]
 Índia - Prithvi II  Índia - Integrated Test Range IC-3[6]  Índia - DRDO
DRDO Suborbital Prova de míssils 27 de setembre Reeixit
27 de setembre
07:08[61]
 Rússia  Rússia - Plesetsk  Rússia - RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssils 27 de setembre Error de llançament
27 de setembre
15:49
 Estats Units - Minotaur IV+  Estats Units - Kodiak LP-1  Estats Units - Orbital Sciences
 Estats Units - TacSat-4 Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
29 de setembre
13:16:03[64]
 Xina - Llarga Marxa 2F/G  Xina - Jiuquan LA-4/SLS-1  Xina - CNSA
 Xina - Tiangong-1 CNSA Òrbita baixa Estació espacial En òrbita Operacional
Vol inaugural del Llarga Marxa 2F/G, primera estació espacial xinesa
29 de setembre
18:32[65]
 Rússia - Proton-M/Briz-M Enhanced  Kazakhstan - Baikonur  Rússia Estats Units - International Launch Services
 Illa de Man - QuetzSat-1 SES Satellite Leasing Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
Destinat a alliberar el QuetzSat
29 de setembre[66]  Rússia - R-29RMU2.1 Layner  Rússia - K-114 Tula, Barents Sea  Rússia - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 30 de setembre Reeixit
30 de setembre
04:02[67]
 Índia - Agni-II  Índia - ITR IC-4[6]  Índia - Exèrcit de l'Índia
Exèrcit de l'Índia Suborbital Prova de míssils 30 de setembre Reeixit
Va viatjar 2500 quilòmetres cap a terra

Octubre[modifica]

2 d'octubre
20:15
 Rússia - Soiuz-2.1b/Fregat  Rússia - Plesetsk Site 43/4  Rússia - RVSN
 Rússia - Kosmos 2474 (Glonass-M) VKS Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
5 d'octubre
05:56[6]
 Estats Units - SRALT  Estats Units - C-17, Oceà Pacífic  Estats Units - MDA
Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica/MDA Suborbital Prova ABM 5 d'octubre Reeixit
Interceptat pel míssil THAAD
5 d'octubre
05:56[6]
 Rússia - R-17 Elbrus  Estats Units - MLP, Barking Sands  Estats Units - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica
Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica/MDA Suborbital Prova ABM 5 d'octubre Reeixit
Interceptat pel míssil THAAD
5 d'octubre
06:00[6]
 Estats Units - THAAD  Estats Units - Barking Sands  Estats Units - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica
 Estats Units - FTT-12 Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica/MDA Suborbital Prova ABM 5 d'octubre Reeixit
Interceptat pel míssil Target
5 d'octubre
06:00[6]
 Estats Units - THAAD  Estats Units - Barking Sands  Estats Units - Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica
 Estats Units - FTT-12 Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica/MDA Suborbital Prova ABM 5 d'octubre Reeixit
Interceptat pel míssil Target
5 d'octubre
21:00
 Ucraïna - Zenit-3SLB  Kazakhstan - Baikonur Site 45/1  Nacions Unides - Land Launch
 Nacions Unides - Intelsat 18 Intelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
7 d'octubre
08:21
 Xina - Llarga Marxa 3B  Xina - Xichang LA-2  Xina - CNSA
 França - Eutelsat W3C Eutelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
8 d'octubre
10:25:01[8]
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - White Sands  Estats Units - NASA
 Estats Units - PICTURE Boston Suborbital Astronomia 8 d'octubre Error del vehicle[8]
11 d'octubre
21:15:00[8]
 Estats Units - Terrier-Orion  Noruega - Andøya  Estats Units - NASA
 Estats Units - CHAMPS Colorado Suborbital Geoespai 11 d'octubre Reeixit[8]
12 d'octubre
05:31
 Índia - PSLV CA  Índia - Satish Dhawan  Índia - ISRO
 Índia França - Megha-Tropiques[68] ISRO/CNES Òrbita baixa Climatologia En òrbita Operacional
 Índia - SRMSAT SRM Òrbita baixa Climatologia En òrbita Operacional
 Índia - Jugnu IITK Òrbita baixa Teledetecció En òrbita Operacional
 Luxemburg - VesselSat1 Luxspace Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
13 d'octubre
13:50:00[8]
 Estats Units - Terrier-Orion  Noruega - Andøya  Estats Units - NASA
 Estats Units - CHAMPS Colorado Suborbital Geoespai 13 d'octubre[8] Reeixit
19 d'octubre
18:48
 Rússia - Proton-M/Briz-M Enhanced  Kazakhstan - Baikonur  Rússia Estats Units - International Launch Services
 Estats Units - ViaSat-1 ViaSat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
21 d'octubre[69][70]
10:30
 Rússia - Soiuz-STB/Fregat-MT  França - Kourou ELS  França - Arianespace
 Europa - Galileo-IOV 1 ESA Òrbita mitjana Navegació/Tecnologia En òrbita Operacional
 Europa - Galileo-IOV 2 ESA Òrbita mitjana Navegació/Tecnologia En òrbita Operacional
Primer llançament de Soiuz des de Kourou
28 d'octubre
03:40[6]
 Rússia - RSM-56 Bulava  Rússia - K-535 Yuri Dolgorukiy, Mar Blanca  Rússia - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 28 d'octubre Reeixit
28 d'octubre
09:48:01
 Estats Units - Delta II 7920-10  Estats Units - Vandenberg SLC-2W  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - NPP NASA/NOAA Òrbita baixa Clima
Tecnologia
En òrbita Operacional
 Estats Units - E1P-U2 Montana Òrbita baixa Radiació En òrbita Operacional
 Estats Units - RAX-2 Universitat de Michigan Òrbita baixa Auroral En òrbita Operacional
 Estats Units - M-Cubed Universitat de Michigan Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
 Estats Units - DICE-1 Space Dynamics Laboratory Òrbita baixa Investigació magnetosfèrica En òrbita Operacional
 Estats Units - DICE-2 Space Dynamics Laboratory Òrbita baixa Investigació magnetosfèrica En òrbita Operacional
 Estats Units - AubieSat 1 Auburn University Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
Vol final planificat del coet Delta II i de la família Thor
30 d'octubre
10:11
 Rússia - Soiuz-U  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Progress M-13M Roskosmos Òrbita baixa (ISS) Logística 25 de gener 2012 Reeixit
 Rússia - Chibis-M (RS-39) IKI Òrbita baixa Ionosfèric En òrbita Operacional
31 d'octubre
21:58:10
 Xina - Llarga Marxa 2F  Xina - Jiuquan LA-4/SLS-1  Xina - CNSA
 Xina - Shenzhou 8 CNSA Òrbita baixa (Tiangong-1) Tecnologia 17 de novembre
11:36
Reeixit
 Xina - Shenzhou-8-GC CNSA Òrbita baixa (Tiangong-1) Tecnologia 2 d'abril 2012 Reeixit
Vol no tripulat, primer acoblament orbital xinès

Novembre[modifica]

2 de novembre
07:50[6]
 Israel - Jericho III  Israel - Palmachim  Israel - Israeli Air Force
Israeli Air Force Suborbital Prova de míssils 2 de novembre Reeixit
3 de novembre
06:45[6]
 Rússia - RS-12M Topol  Rússia - Plesetsk  Rússia - RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssils 3 de novembre Reeixit
4 de novembre
12:51:41[71]
 Rússia - Proton-M/Briz-M  Kazakhstan - Baikonur Site 81/24  Rússia - Khrunichev
 Rússia - Kosmos 2475 (Glonass-M) VKS Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
 Rússia - Kosmos 2476 (Glonass-M) VKS Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
 Rússia - Kosmos 2477 (Glonass-M) VKS Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
6 de novembre
07:00[8]
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - White Sands  Estats Units - NASA
XQC F5 Wisconsin Suborbital Astronomia 6 de novembre Reeixit[8]
8 de novembre
20:16
 Ucraïna - Zenit-2M  Kazakhstan - Baikonur Site 45/1  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Fobos-Grunt Roskosmos Destinat: Areocèntrica
Aconseguit: Òrbita baixa
Recull de mostres a Fobos 15 de gener 2012 Error del vehicle
 Xina - Yinghuo-1 CNSA Destinat: Areocèntrica
Aconseguit: Òrbita baixa
Orbitador de Mart
Primer intent rus d'una missió interplanetària des del 1996[72]
Primera sonda xinesa a Mart
La nau espacial es va encallar en òrbita terrestre baixa, ja que telemetria es va perdre poc després del llançament i els dos impulsadors de la càrrega d'injecció cap a Mart no es van produir[73]
9 de novembre
03:21[74]
 Xina - Llarga Marxa 4B  Xina - Taiyuan LC-2  Xina - CNSA
 Xina - Yaogan 12 CNSA Òrbita baixa Reconeixement En òrbita Operacional
 Xina - Tian Xun 1 Nanjing University of Aeronautics and Astronautics Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
14 de novembre
04:14[75]
 Rússia - Soiuz-FG  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Soiuz TMA-22 Roskosmos Òrbita baixa (ISS) ISS Expedition 29/30 En òrbita Operacional
15 de novembre
03:30[76]
 Índia - Agni IV  Índia - Integrated Test Range IC-4  Índia - DRDO
Exèrcit de l'Índia Suborbital Prova de míssils 15 de novembre Reeixit
17 de novembre
11:30
 Estats Units - UGM-27 Polaris (STARS)  Estats Units - Barking Sands LC-42  Estats Units - Força Aèria dels Estats Units d'Amèrica
 Estats Units - AHW Flight 1A Exèrcit dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Tecnologia 17 de novembre Reeixit
20 de novembre
00:15[77]
 Xina - Llarga Marxa 2D  Xina - Jiuquan LA-4/SLS-2  Xina - CNSA
 Xina - Shiyan Weixing 4 CNSA Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
 Xina - Chuang Xin 1C CNSA Òrbita baixa Tecnologia En òrbita Operacional
25 de novembre
19:10:34
 Rússia - Proton-M/Briz-M Enhanced  Kazakhstan - Baikonur Site 200/39  Rússia Estats Units - International Launch Services
 Xina - AsiaSat 7 AsiaSat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
25 de novembre
23:00[6]
 Estats Units - Improved Orion  Brasil - Barreira do Inferno  Brasil - AEB
INPE Suborbital Microgravetat 25 de novembre Reeixit
26 de novembre
15:02
 Estats Units - Atlas V 541  Estats Units - Cape Canaveral SLC-41  Estats Units - United Launch Alliance
 Estats Units - MSL (Curiosity) NASA Heliocèntrica Mars Rover En òrbita Operacional
Vol inaugural del Atlas V 541
27 de novembre
09:10[78]
 Brasil - VSB-30  Suècia - Esrange  Europa - EuroLaunch
 Alemanya/ Europa - TEXUS-48 DLR/ESA Suborbital Microgravetat 27 de novembre Reeixit
28 de novembre
08:25:57
 Rússia - Soiuz-2.1b/Fregat  Rússia - Plesetsk Site 43/4  Rússia - RVSN
 Rússia - Kosmos 2478 (Glonass-M) VKS Òrbita mitjana Navegació En òrbita Operacional
29 de novembre
18:50[79]
 Xina - Llarga Marxa 2C  Xina - Taiyuan LC-2  Xina - CNSA
 Xina - Yaogan 13 CNSA Òrbita baixa Reconeixement En òrbita Operacional

Desembre[modifica]

1 de desembre
21:07[80]
 Xina - Llarga Marxa 3A  Xina - Xichang LA-3  Xina - CNSA
 Xina - Compass-IGSO5 CNSA Geosíncrona Navegació En òrbita Operacional
2 de desembre
22:00[6]
 Brasil - VSB-30  Brasil - Barreira do Inferno  Brasil - AEB
INPE Suborbital Microgravetat 2 de desembre Reeixit
3 de desembre
07:21:31[6]
 Brasil - VS-30/Improved Orion  Noruega - Ny-Aalesund  Noruega - Andøya
 Suècia Noruega - ICI-3 (CanoRock 4) Oslo/Andøya Suborbital Atmosfèric 3 de desembre Reeixit[81]
10 de desembre
10:30:00[82]
 Canadà - Black Brant IX  Estats Units - White Sands  Estats Units - NASA
Colorado Suborbital Astronomia 10 de desembre Reeixit
11 de desembre
11:17
 Rússia - Proton-M/Briz-M Enhanced  Kazakhstan - Baikonur Site 81/24  Rússia - Khrunichev
 Rússia - Luch 5A Roskosmos Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
 Israel - Amos-5 SCL Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
12 de desembre
01:21
 Japó - H-IIA  Japó - Tanegashima LA-Y1  Japó - Mitsubishi
 Japó - IGS Radar 3 CSICE Òrbita baixa Reconeixement (radar) En òrbita Operacional
17 de desembre
02:03:08
 Rússia - Soiuz-STA/Fregat  França - Kourou ELS  França - Arianespace
 França - Pléiades-HR 1 CNES Òrbita baixa Òptic/Imatgeria En òrbita Operacional
 Xile - SSOT MDN Òrbita baixa Òptic/Imatgeria En òrbita Operacional
 França - ELISA-1 CNES/DGA Òrbita baixa ELINT En òrbita Operacional
 França - ELISA-2 CNES/DGA Òrbita baixa ELINT En òrbita Operacional
 França - ELISA-3 CNES/DGA Òrbita baixa ELINT En òrbita Operacional
 França - ELISA-4 CNES/DGA Òrbita baixa ELINT En òrbita Operacional
19 de desembre
14:48[83]
 Japó - S-310  Japó - Uchinoura  Japó - JAXA
JAXA/TPU/TU Suborbital Ionosfèric 19 de desembre Reeixit
19 de desembre  Rússia - MR-30  Rússia - Kapustin Iar  Rússia - Rosgidromet
Rosgidromet Suborbital Meteorologia
Vol de proves
19 de desembre Reeixit
Vol inaugural del MR-30
19 de desembre
16:41[84]
 Xina - Llarga Marxa 3B/E  Xina - Xichang LA-2  Xina - CNSA
 Nigèria - NigComSat-1R NIGCOMSAT/NSRDA Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
21 de desembre
13:16
 Rússia - Soiuz-FG  Kazakhstan - Baikonur Site 1/5  Rússia - Roskosmos
 Rússia - Soiuz TMA-03M Roskosmos Òrbita terrestre baixa (ISS) ISS Expedition 30/31 En òrbita Operacional
22 de desembre
03:26
 Xina - Llarga Marxa 4B  Xina - Taiyuan LC-2  Xina - CNSA
 Xina - Zi Yuan 1-02C CNSA Òrbita baixa Observació de la Terra En òrbita Operacional
23 de desembre
12:08
 Rússia - Soiuz-2.1b/Fregat  Rússia - Plesetsk Site 43/4  Rússia - VKO
 Rússia - Meridian 5 VKO Destinat: Molnia Comunicacions 23 de desembre Error de llançament
Hi va haver un malfuncionament en la tercera etapa del motor, 421 segons després del llançament, no va assolir l'òrbita; primer llançament de la Russian Aerospace Defence Forces
23 de desembre  Rússia - RSM-56 Bulava  Rússia - K-535 Yuri Dolgorukiy, Mar Blanca  Rússia - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 23 de desembre Reeixit
23 de desembre  Rússia - RSM-56 Bulava  Rússia - K-535 Yuri Dolgorukiy, Mar Blanca  Rússia - VMF
VMF Suborbital Prova de míssils 23 de desembre Reeixit
27 de desembre
12:00
 Rússia - RS-18 UR-100N  Kazakhstan - Baikonur  Rússia - RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssils 27 de desembre Reeixit
28 de desembre
17:09
 Rússia - Soiuz-2.1a/Fregat  Kazakhstan - Baikonur Site 31/6  Europa Rússia - Starsem
 Estats Units - Globalstar M080 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar M082 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar M084 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar M086 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar M090 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
 Estats Units - Globalstar M092 Globalstar Òrbita baixa Comunicacions En òrbita Operacional
?  Estats Units - UGM-133 Trident II D5  Estats Units - USS ?, Oceà Pacífic  Estats Units - Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de míssils ? Reeixit
Seguiment del Commander's Evaluation Test 44

Encontres espacials[modifica]

Data (GMT) Nau espacial Esdeveniment Comentaris
9 de gener Mars Express Sobrevol de Fobos Apropament màxim: 100 km. El Mars Express va realitzar un total de 8 sobrevols a Phobos a una distància de menys de 1400 km, entre el 20 de desembre i el 16 de gener.
9 de gener Artemis P1 La nau va deixar l'òrbita del LL2 i es va unir al Artemis P2 en l'òrbita del LL1
11 de gener Cassini 3r sobrevol de Rea Apropament màxim: 76 km[85]
15 de febrer Stardust (NExT) Sobrevol del Tempel 1 Apropament màxim: 181 km. Es van observar els canvis des del sobrevol del Deep Impact i es va fotografiar el cràter creat pel Deep Impact impactor, així com un nou terreny.
18 de febrer Cassini 74è sobrevol de Tità Apropament màxim: 3651 km
18 de març MESSENGER Injecció en òrbita mercurocèntrica Primer satèl·lit artificial de Mercuri; una òrbita el·líptica amb una periàpside de 200 quilòmeters i una apoàpside de 15000 km.[86]
19 d'abril Cassini 75è sobrevol de Tità Apropament màxim: 10053 km
8 de maig Cassini 76è sobrevol de Tità Apropament màxim: 1873 km
20 de juny Cassini 77è sobrevol de Tità Apropament màxim: 1359 km
27 de juny Artemis P1 Inserció d'òrbita lunar Els paràmetres orbitals inicials van ser: Apogeu 3543 km, perigeu 27000 km. Durant els següents tres mesos, l'òrbita es va reduir a un apogeu de 97 km i un perigeu de 18000 km, amb una inclinació de 20 graus; òrbita retrògrada.
16 de juliol Dawn Injecció en òrbita vestiocèntrica Primer satèl·lit artificial de 4 Vesta. L'òrbita inicial era 16000 km d'altura i es va reduir a 2700 km fins l'11 d'agost.
17 de juliol Artemis P2 Inserció en òrbita lunar Els paràmetres orbitals inicials van ser: Artemis P1. Durant els següents tres mesos, l'òrbita es va reduir a un apogeu de 97 km i un perigeu de 18000 km, amb una inclinació de 20 graus; òrbita retrògrada.
25 d'agost Cassini Segon sobrevol més proper a Hiperió[87] Apropament màxim: 25000 km
12 de setembre Cassini 78è sobrevol de Tità Apropament màxim: 5821 km
16 de setembre Cassini Sobrevol a Hiperió Apropament màxim: 58000 km
1 d'octubre Cassini 14è sobrevol a Encèlad Apropament màxim: 99 km
19 d'octubre Cassini 15è sobrevol d'Encèlad Apropament màxim: 1231 km
6 de novembre Cassini 16è sobrevol d'Encèlad Apropament màxim: 496 km
12 de desembre Cassini 3r sobrevol de Dione Apropament màxim: 99 km
13 de desembre Cassini 79è sobrevol de Tità Apropament màxim: 3586 km
31 de desembre GRAIL-A Inserció en òrbita lunar La inserció del Grail-B va ocórrer un dia després, l'1 de gener de 2012.

EVAs[modifica]

Inici Data/Hora Duració Hora Finalització Nau espacial Tripulació Comentaris
21 de gener
10:05
5 hores
23 minuts
15:49 Expedition 26
ISS Pirs
 Rússia - Dmitri Kondratyev
 Rússia - Oleg Skrípotxka
Es va preparar el mòdul ISS Poisk per a futurs acoblaments.[88]
16 de febrer
13:15
6 hores
23 minuts
18:15 Expedition 26
ISS Pirs
 Rússia - Dmitri Kondratyev
 Rússia - Oleg Skrípotxka
S'instal·la una antena de ràdio, es desplega un nanosatèl·lit, s'instal·len dos experiments i es va recuperar dos panells d'exposició en un tercer experiment.
28 de febrer
15:46
6 hores
34 minuts
22:20 STS-133
ISS Quest
 Estats Units - Stephen Bowen
 Estats Units - Alvin Drew
Es va treure una bomba de refrigeració avariada i col·locar un cable d'extensió.
2 de març
15:41
6 hores
14 minuts
21:55 STS-133
ISS Quest
 Estats Units - Stephen Bowen
 Estats Units - Alvin Drew
Es va treure o reparar l'aïllament tèrmic, es va intercanviar un suport de fixació al mòdul Columbus, es va instal·lar un sistema de càmera al Dextre i es va instal·lar una llum en el carro de càrrega.
20 de maig
07:10
6 hores
19 minuts
13:29 STS-134
ISS Quest
 Estats Units - Andrew Feustel
 Estats Units - Gregory Chamitoff
Es va completar la instal·lació d'un nou conjunt d'experiments MISSE, es va començar a instal·lar un nou sistema de vídeo sense fils, un pont d'amoníac, una nova llum sobre el carro del CETAen el segment de l'armadura S3, i una coberta a estribord del SARJ.
22 de maig
06:05
8 hores
07 minuts
14:12 STS-134
ISS Quest
 Estats Units - Andrew Feustel
 Estats Units - Michael Fincke
Connectat un pont per transferir d'amoníac al Port 6 PVTCS, es va lubricar el SARJ i una de les "mans" en el Dextre, i es va instal·lar un feix d'estiba en l'armadura del S1.
25 de maig
05:43
6 hores
54 minuts
12:37 STS-134
ISS Quest
 Estats Units - Andrew Feustel
 Estats Units - Michael Fincke
Es va instal·lar el PDGF (excepte els cables de dades), es van col·locar cables d'alimentació del Unity al Zarya, finalitzada la instal·lació de vídeo sense fils, es va prendre fotografies dels propulsors del Zarya i es va capturar un video d'infraroig d'un experiment en el ELC 3.
27 de maig
04:15
7 hores
24 minuts
11:39 STS-134
ISS Quest
 Estats Units - Gregory Chamitoff
 Estats Units - Mike Fincke
Es va instal·lar el OBSS en l'armadura del S1, es va eliminar el EFGF i es va reemplaçar amb un recanvi del PDGF, i es van llançar un parell dels perns que subjectaven el braç de recanvi per Dextre avall contra el ELC 3. Caminada espacial final del transborador[89]
12 de juliol
13:22
6 hores
31 minuts
19:53 Expedition 28
ISS Quest
 Estats Units - Ronald Garan
 Estats Units - Michael Fossum
Es mou una bomba de refrigeració des de l'estació fins al transbordador Atlantis, transferit un aparell d'abastiment de combustible robòtic de la llançadora a la ISS, instal·lat un experiment de ciència dels materials en l'armadura de l'estació, un accessori de servei del braç del robot adjunt, una coberta tèrmica sense usar al port PMA-3, i es fixa un filferro que sobresurt en un accessori de força sobre el mòdul Zarya.
3 d'agost
14:51
6 hores
22 minuts
21:22 Expedition 28
ISS Pirs
 Rússia - Sergei Vólkov
 Rússia - Aleksandr Samokutyayev
Es llança el satèl·lit Kedr, instal·lat l'experiment BIORISK a l'exterior del Pirs, i instal·lat un equip de comunicació làser per transmetre dades científiques des del segment orbital rus.

Resum de llançaments orbitals[modifica]

Per país[modifica]

  Xina (PRC)
  Europa
  Índia
  Iran
  Japó
  Rússia
  Estats Units
Intents de llançaments orbitals per país el 2011
País Llançaments Reeixits Errors Errors
parcials
Comentaris
 Europa 5 5 0 0
Índia Índia 3 3 0 0
Iran Iran 1 1 0 0
Japó Japó 3 3 0 0
República Popular de la Xina República Popular de la Xina 19 18 1 0
Rússia Rússia/the CIS Comunitat d'Estats Independents 35 31 4 0 Inclou el Sea Launch, Land Launch i Soiuz des de Kourou. El Fobos-Grunt es va llançar amb èxit, però va tenir problemes després del llançament[90]
Estats Units Estats Units 18 17 1 0


Per coet[modifica]

Per família[modifica]

Família País Llançaments Reeixits Errors Errors parcials Comentaris
Ariane  Europa 5 5 0 0
Atlas Estats Units Estats Units 5 5 0 0
Delta Estats Units Estats Units 6 6 0 0
Enérguia Ucraïna/Rússia Rússia 5 5 0 0
H-II Japó Japó 3 3 0 0
Llarga Marxa República Popular de la Xina República Popular de la Xina 19 18 1 0
Minotaur Estats Units Estats Units 3 3 0 0
R-7 Rússia Rússia 19 17 2 0
R-36 Ucraïna 1 1 0 0
Safir Iran Iran 1 1 0 0
SLV Índia Índia 3 3 0 0
Transbordador espacial Estats Units Estats Units 3 3 0 0 Retirat
Pegasus Estats Units Estats Units 1 0 1 0
Universal Rocket Rússia Rússia 10 8 2 0

Per tipus[modifica]

Coet País Família Llançaments Reeixits Errors Errors parcials Comentaris
Ariane 5  Europa Ariane 5 5 0 0
Atlas V Estats Units Estats Units Atlas 5 5 0 0
Delta II Estats Units Estats Units Delta 3 3 0 0
Delta IV Estats Units Estats Units Delta 3 3 0 0
Dnepr Ucraïna R-36 1 1 0 0
H-IIA Japó Japó H-II 2 2 0 0
H-IIB Japó Japó H-II 1 1 0 0
Llarga Marxa 2 República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 7 6 1 0
Llarga Marxa 3 República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 9 9 0 0
Llarga Marxa 4 República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 3 3 0 0
Minotaur I Estats Units Estats Units Minotaur 2 2 0 0
Minotaur IV Estats Units Estats Units Minotaur 1 1 0 0
PSLV Índia Índia SLV 3 3 0 0
Proton Rússia Rússia Universal Rocket 9 8 1 0
Safir Iran Iran Safir 1 1 0 0
Soiuz Rússia Rússia R-7 19 17 2 0
Transbordador espacial Estats Units Estats Units Transbordador espacial 3 3 0 0 Retirat
UR-100 Rússia Rússia Universal Rocket 1 0 1 0
Taurus Estats Units Estats Units Pegasus 1 0 1 0
Zenit Ucraïna Enérguia 5 5 0 0

Per configuració[modifica]

Coet País Tipus Llançaments Reeixits Errors Errors parcials Comentaris
Ariane 5ECA  Europa Ariane 5 4 4 0 0
Ariane 5ES  Europa Ariane 5 1 1 0 0
Atlas V 401 Estats Units Estats Units Atlas V 1 1 0 0
Atlas V 411 Estats Units Estats Units Atlas V 1 1 0 0
Atlas V 501 Estats Units Estats Units Atlas V 1 1 0 0
Atlas V 541 Estats Units Estats Units Atlas V 1 1 0 0
Atlas V 551 Estats Units Estats Units Atlas V 1 1 0 0
Delta II 7920 Estats Units Estats Units Delta II 1 1 0 0
Delta II 7920H Estats Units Estats Units Delta II 1 1 0 0 Retirat
Delta II 7320 Estats Units Estats Units Delta II 1 1 0 0
Delta IV Medium+ (4,2) Estats Units Estats Units Delta IV 2 2 0 0
Delta IV-H Estats Units Estats Units Delta IV 1 1 0 0
Dnepr-1 Ucraïna Dnepr 1 1 0 0
H-IIA 202 Japó Japó H-IIA 2 2 0 0
H-IIB Japó Japó H-IIB 1 1 0 0
Llarga Marxa 2C República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 2 4 3 1 0
Llarga Marxa 2D República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 2 1 1 0 0
Llarga Marxa 2F/G República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 2 2 2 0 0 Vol inaugural
Llarga Marxa 3A República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 3 3 3 0 0
Llarga Marxa 3B República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 3 5 5 0 0
Llarga Marxa 3C República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 3 1 1 0 0
Llarga Marxa 4B República Popular de la Xina República Popular de la Xina Llarga Marxa 4 3 3 0 0
Minotaur I Estats Units Estats Units Minotaur I 2 2 0 0
Minotaur IV+ Estats Units Estats Units Minotaur IV 1 1 0 0
PSLV Índia Índia PSLV 1 1 0 0
PSLV-CA Índia Índia PSLV 1 1 0 0
PSLV-XL Índia Índia PSLV 1 1 0 0
Proton-M/Briz-M Rússia Rússia Proton 9 8 1 0
Rókot/Briz-KM Rússia Rússia UR-100 1 0 1 0
Safir-B Iran Iran Safir 1 1 0 0
Soiuz-2.1a/Fregat Rússia Rússia Soiuz 4 4 0 0
Soiuz-2.1b/Fregat Rússia Rússia Soiuz 5 4 1 0
Soiuz-FG Rússia Rússia Soiuz 4 4 0 0
Soiuz-U Rússia Rússia Soiuz 6 5 1 0
Transbordador espacial Estats Units Estats Units Transbordador espacial 3 3 0 0 Retirat
Taurus-XL Estats Units Estats Units Taurus 1 0 1 0
Zenit-2M Ucraïna/Rússia Rússia Zenit 1 1 0 0
Zenit-3F Ucraïna/Rússia Rússia Zenit 2 2 0 0 Vol inaugural
Zenit-3SL Ucraïna/Rússia Rússia Zenit 1 1 0 0
Zenit-3SLB Ucraïna/Rússia Rússia Zenit 1 1 0 0

Per zona de llançament[modifica]

Lloc País Llançaments Reeixits Errors Errors parcials Comentaris
Baikonur Kazakhstan Kazakhstan 25 23 2 0
Cape Canaveral Estats Units Estats Units 7 7 0 0
Dombarovsky Rússia Rússia 1 1 0 0
Kourou França França 7 7 0 0
Jiuquan República Popular de la Xina República Popular de la Xina 6 5 1 0
Kennedy Space Center Estats Units Estats Units 3 3 0 0
Kodiak Launch Complex Estats Units Estats Units 1 1 0 0
MARS Estats Units Estats Units 1 1 0 0
Ocean Odyssey  Nacions Unides - Internacional 1 1 0 0
Plesetsk Rússia Rússia 6 4 2 0
Satish Dhawan Índia Índia 3 3 0 0
Semnan Iran Iran 1 1 0 0
Tanegashima Japó Japó 3 3 0 0
Taiyuan República Popular de la Xina República Popular de la Xina 4 4 0 0
Vandenberg Estats Units Estats Units 6 5 1 0
Xichang República Popular de la Xina República Popular de la Xina 9 9 0 0

Per òrbita[modifica]

Règim orbital Llançaments Reeixits Errors Aconseguits
Accidentalment
Comentaris
Òrbita baixa 43 39 4 0 14 cap a l'ISS
Òrbita mitjana 7 7 0 0
Geosíncrona/Transferència 29 28 1 0
Òrbita alta 2 1 1 0
Òrbita heliocèntrica 3 3 0 0 Incloent-hi òrbites de transferència planetària

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: 2011 en els vols espacials
Referències genèriques:

Notes[modifica]

  1. "Phobos-Grunt: Failed probe likely to return late Sunday". BBC News, 15 de gener de 2012.
  2. "Phobos-Grunt: Failed Russian Mars Probe Falls to Earth". ABC News, 15 de gener de 2012.
  3. «Largest-Ever Rocket, With Secret Payload, Launched On West Coast». CBS Radio. [Consulta: 21 febrer 2011].
  4. «United Launch Alliance Launches First West Coast Delta IV Heavy Mission». United Launch Alliance. Arxivat de l'original el 2011-06-09. [Consulta: 21 gener 2011].
  5. «Launch Result of H-IIB Launch Vehicle No. 2 with KOUNOTORI2 (HTV2) Onboard». JAXA, 22-01-2011. Arxivat de l'original el 2011-01-23. [Consulta: 23 gener 2011].
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 6,20 6,21 6,22 6,23 6,24 6,25 6,26 6,27 6,28 6,29 6,30 6,31 6,32 6,33 6,34 6,35 6,36 6,37 6,38 6,39 6,40 6,41 6,42 6,43 6,44 McDowell, Jonathan. «S: Suborbital launches (Apogeu 80+ km)». Jonathan's Space Page. Arxivat de l'original el 2010-10-14. [Consulta: 2 gener 2012].
  7. «ARISSat-1/KEDR Ràdio novell Satellite Deorbits». Spacedaily.com. [Consulta: 27 març 2012].
  8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 8,13 8,14 8,15 8,16 8,17 8,18 8,19 8,20 8,21 8,22 8,23 8,24 8,25 «Blue Book». NASA Sounding Rockets Program Office, de desembre 2011. Arxivat de l'original el 2 de gener 2012. [Consulta: 2 gener 2012].
  9. «Военный спутник, запущенный на "Рокоте", скорее всего, утрачен» (en rus). RIA Novosti, 01-02-2011. Arxivat de l'original el 1 de febrer 2011. [Consulta: 1r febrer 2011].
  10. «Vandenberg launches Minotaur I». 30th Space Wing Public Affairs. [Consulta: 7 febrer 2011].
  11. «Mission Update – Ariane 5 opens a busy year of Arianespace missions with the milestone launch of another Automated Transfer Vehicle for Europe». Arianespace. [Consulta: 20 febrer 2011].
  12. 12,0 12,1 Bergin, Chris. «Downstream shuttle planning: CLFs, AMS noted, MAF working on extra ETs». NASASpaceflight.com, 11-02-2009. Arxivat de l'original el 16 de febrer 2009. [Consulta: 16 febrer 2009].
  13. "Preparations underway for X-37B landing". Vandenberg.af.mil, 30 de maig 2012. Consultat el: 1 de juny 2012.
  14. "X-37B lands this morning at Vandenberg AFB". Santa Maria Times. 16 de juny 2012.
  15. «TEXUS 49 Reeixitly launched». Swedish Space Corporation, 29-03-2011. [Consulta: 2 gener 2012].[Enllaç no actiu]
  16. «Launch Of New ISS mission Slated For d'abril 5». Space-travel.com. [Consulta: 5 octubre 2011].[Enllaç no actiu]
  17. «Plan of Russian space launches». Forum.nasaspaceflight.com. [Consulta: 5 octubre 2011].
  18. «:::: United Launch Alliance, LLC ::::». Ulalaunch.com. Arxivat de l'original el 2015-07-20. [Consulta: 5 octubre 2011].
  19. «Sea-based Missile Defense Prova de vol Results in Reeixit Intercept». Mda.mil, 15-04-2011. Arxivat de l'original el 2012-03-30. [Consulta: 27 març 2012].
  20. «Calendar of Events: Indian PSLV-C16 Launch of Resourcesat-2, X-Sat, Youthsat | SpaceRef – Your Space Reference». SpaceRef. [Consulta: 5 octubre 2011].[Enllaç no actiu]
  21. «PSLV to be launched around d'abril 10». The Hindu [Chennai, India], 06-03-2011 [Consulta: 23 juny 2012]. Arxivat 2011-04-02 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2011-04-02. [Consulta: 23 juny 2012].
  22. «ISRO to launch PSLV-C16 with RESOURCESAT-2, two other satellites on Apr 20 | NetIndian». Netindian.in, 09-04-2011. [Consulta: 27 març 2012].
  23. «Mission Update – Ariane 5 launch with Yahsat Y1A and Intelsat New Dawn: Launch countdown interrupted». Arianespace. [Consulta: 5 octubre 2011].
  24. «Final Countdown Is Underway For segon Ariane 5 Flight Of 2011». Space-travel.com. [Consulta: 5 octubre 2011].[Enllaç no actiu]
  25. «Mission Update – Ariane 5's launch with Yahsat Y1A and Intelsat New Dawn is set for d'abril 22». Arianespace. [Consulta: 5 octubre 2011].
  26. «Arianespace to launch Yahsat 1A satellite for United Arab Emirates» (en anglès). Arxivat de l'original el 21 d'abril 2008. [Consulta: 23 juny 2012].
  27. «Mission Update – Maintaining the pace: a segon Ariane 5 arrives in French Guiana for launch in 2011». Arianespace. [Consulta: 21 febrer 2011].
  28. «Rússia llança la seva quarta nau espacial Meridian». russianspaceweb.com. Arxivat de l'original el 26 de maig 2011. [Consulta: 4 maig 2011].
  29. «China launches rocket to monitor space environment». News.xinhuanet.com, 07-05-2011. [Consulta: 5 octubre 2011].
  30. «科技网 -《科技日报》- "子午工程":天鹰送鲲鹏展翅太空». Stdaily.com, 08-05-2011. [Consulta: 5 octubre 2011].
  31. «UP Aerospace Inc. – Home». Upaerospace.us.com. Arxivat de l'original el 2019-09-22. [Consulta: 5 octubre 2011].
  32. «Inquiry Finds Cable Clip to Blame For Telstar 14R Deployment Error». SpaceNews.com, 19-08-2011. [Consulta: 5 octubre 2011].[Enllaç no actiu]
  33. «Commercial Launch | Telstar 14R | Proton Rocket | Mission Control | International Launch Services». Ilslaunch.com, 21-05-2011. [Consulta: 5 octubre 2011].
  34. «Mission Update – The upcoming Ariane 5 mission with GSAT-8 and ST-2 is given its "go" for launch». Arianespace. [Consulta: 5 octubre 2011].
  35. «Two Ariane 5 And One Soyuz Flights Are Now Being Prepared». Space-travel.com. [Consulta: 5 octubre 2011].
  36. «Iran puts segon satellite into orbit». Press TV. Arxivat de l'original el 27 de juliol 2011. [Consulta: 17 juny 2011].
  37. «Long March 3B launches with ChinaSat-10». NASASpaceflight.com. [Consulta: 20 juny 2011].
  38. «Russia launches Cosmos-series military satellite». [Consulta: 27 juny 2011].
  39. «març-2c-launches-shi-jian-11-for-china/ Long March 2C launches Shi Jian-11 for China». NASASpaceflight.com. [Consulta: 8 juliol 2011].[Enllaç no actiu]
  40. «中国成功发射第二颗中继卫星"天链一号02星"——中新网». Chinanews.com. [Consulta: 5 octubre 2011].
  41. «China launches new data relay satellite». [Consulta: 11 juliol 2011].
  42. «juliol-13th-2011-07-12?reflink=MW_news_stmp CORRECTING and REPLACING – UPDATE: Globalstar Satellites Now Scheduled for Launch on de juliol 13th». [Consulta: 12 juliol 2011].[Enllaç no actiu]
  43. «Soyuz delivers six satellites for Globalstar’s constellation on an Arianespace-Starsem mission from Baikonur Cosmodrome». [Consulta: 13 juliol 2011].
  44. «Федеральное Космическое Агентство (Роскосмос)| Новости». Roscosmos.ru. Arxivat de l'original el 2011-10-15. [Consulta: 5 octubre 2011].
  45. «PHOCUS rocket Reeixitly launched | 2011 | SSC». Ssc.se, 21-07-2011. [Consulta: 5 octubre 2011].[Enllaç no actiu]
  46. «China launches ninth orbiter for indigenous global navigation system». Xinhua News Agency. [Consulta: 26 juliol 2011].
  47. Barbosa, Rui. «China make it two in a week via Reeixit Shi Jian 11-02 launch». NASA Space Flight. [Consulta: 29 juliol 2011].
  48. 48,0 48,1 Benari, Elad. «Israel Tests Arrow 3 Defense System». Israel National News, 28-07-2011. [Consulta: 2 gener 2012].
  49. Graham, William. «ULA Atlas V launches NASA’s Juno on a path to Jupiter». NASA Space Flight. [Consulta: 5 agost 2011].
  50. «Mission Update – A weather-related postponement for the Ariane 5 launch with ASTRA 1N and BSAT-3c/JCSAT-110R». Arianespace. [Consulta: 5 octubre 2011].
  51. «març-launches-paksat-1r/ China debuts partnership with Pakistan – Long March launches Paksat-1R». NASASpaceFlight.com, 11-08-2011. [Consulta: 27 març 2012].[Enllaç no actiu]
  52. «març-4b/ China’s surge continues with HaiYang-2A launch via Long March 4B». NASASpaceFlight.com, 15-08-2011. [Consulta: 27 març 2012].[Enllaç no actiu]
  53. «Dnepr launches with Ukraine’s Sich-2 and several passengers». NASASpaceFlight.com, 17-08-2011. [Consulta: 27 març 2012].
  54. «Express-AM4 Error de llançament Inter-Agency Commission Concludes Investigations». International Launch Services, 30-08-2011. [Consulta: 27 desembre 2011].
  55. «Error: Russia’s Ekspress-AM4 is lost as Proton-M Briz-M fails». NASASpaceFlight.com, 17-08-2011. [Consulta: 27 març 2012].[Enllaç no actiu]
  56. «Malfunction at devices connection blamed for orbiter launch error». Xinhua News Agency, 06-09-2011. [Consulta: 27 desembre 2011].
  57. Barbosa, Rui. «març-2c-fails/ China’s third launch in a week proves too much as Long March 2C fails». NASASpaceflight.com, 18-08-2011. [Consulta: 18 agost 2011].[Enllaç no actiu]
  58. Zak, Anatoly. «Russian cargo ship fails to reach orbit». RussianSpaceWeb.com, 07-10-2011. [Consulta: 27 desembre 2011].
  59. Harding, Pete. «Russia’s Progress M-12M launches toward ISS – fails to achieve orbit». NASASpaceflight.com, 24-08-2011. [Consulta: 24 agost 2011].
  60. «Nasa – Grail». Nasa.gov. Arxivat de l'original el 2022-11-26. [Consulta: 27 març 2012].
  61. 61,0 61,1 McDowell, Jonathan. «A: Atmosfèric launches (Apogeu 0–50 km)». Jonathan's Space Page. [Consulta: 2 gener 2012].
  62. «març-3be-launch-chinasat-1a China return to flight with Long March 3B/E launch of ChinaSat-1A». NASASpaceflight.com. [Consulta: 19 setembre 2011].[Enllaç no actiu]
  63. «India Tests Nuclear Capable Missile « VOA Breaking News». Blogs.voanews.com. [Consulta: 27 març 2012].
  64. «China launches new communication satellite». News.xinhuanet.com, 19-09-2011. [Consulta: 27 març 2012].
  65. «SES'Quetzsat-1 Satellite Scheduled For Launch». Webwire.com. [Consulta: 27 març 2012].
  66. «Russia tests new ballistic missile | Defense | RIA Novosti». En.rian.ru, 30-09-2011. [Consulta: 27 març 2012].
  67. «Agni-II Prova de míssils-fired as part of user trial by Army». The Indian Express, 30-09-2011. [Consulta: 27 març 2012].
  68. «MEGHA-TROPIQUES: Announcement of Opportunity» (PDF). Indian Space Research Organisation. Arxivat de l'original el 2010-12-16. [Consulta: 21 febrer 2011].
  69. "Europe launches two Galileo satellites". Bloomberg, 21 d'octubre 2011.
  70. "Europe's first Galileo satellites lift off". BBC, 21 d'octubre 2011.
  71. "Russian Proton-M launches three Glonass-M Satèl·lit GPSs". NASAspaceflight.com, 4 de novembre 2011.
  72. «PolyU preparing for a Sino-Russian interplanetary space mission». Aviation & Aerospace. Domain-B, 03-12-2008. [Consulta: 11 gener 2009].
  73. «Launch of Phobos-Grunt». Anatoly Zak. RussianSpaceWeb.com, 13-11-2011. [Consulta: 14 novembre 2011].
  74. «China launches remote-sensing satellite». Xinhua News, 09-11-2011. [Consulta: 30 novembre 2011].
  75. «Russia delays next manned space flight to ISS». BBC, 29-08-2011 [Consulta: 29 agost 2011].
  76. France, Agence. «India tests long-range nuclear-capable missile | Missiles & Bombs News at DefenceTalk». Defencetalk.com. [Consulta: 27 març 2012].
  77. «China sends two satellites into space». Xinhua News, 20-11-2011. [Consulta: 30 novembre 2011].
  78. «Start | DLR». dlr.de. [Consulta: 28 novembre 2011].
  79. «China launches remote-sensing satellite Yaogan XIII». Xinhua News, 30-11-2011. [Consulta: 30 novembre 2011].
  80. «China launches 10th satellite for independent Navegació system». Xinhua news, 02-12-2011. [Consulta: 2 desembre 2011].
  81. «Flew through the aurora: a Reeixit flight over Svalbard with the ICI-3 Investigació rocket». Universitat d'Oslo, 03-12-2011. [Consulta: 20 desembre 2011].[Enllaç no actiu]
  82. «Blue Book». NASA Sounding Rockets Program Office, de gener 2012. Arxivat de l'original el 10 de gener 2012. [Consulta: 10 gener 2012].
  83. «S-310-40号機 打上げ結果について» (en japanese). Japan Aerospace Exploration Agency, 20-12-2011. [Consulta: 2 gener 2012].
  84. Rui C. Barbosa. «març-3be-launches-nigcomsat-1r/ Chinese Long March 3B/E launches NigComSat-1R». NASASpaceflight.com, 19-12-2011. [Consulta: 19 desembre 2011].[Enllaç no actiu]
  85. «2011 Saturn Tour Highlights». NASA. [Consulta: 24 febrer 2011].
  86. Cowen, Ron «MESSENGER eases into Mercury’s orbit». Science News, 17-03-2011 [Consulta: 6 gener 2012].
  87. «Cassini Closes in on Saturn's Tumbling Moon Hyperion». nasa.gov. [Consulta: 26 agost 2011].
  88. «Crew Completes First Expedition 22 Spacewalk». NASA, 15-01-2010. Arxivat de l'original el 17 de gener 2010. [Consulta: 15 gener 2010].
  89. "astronautes complete final shuttle space-walk at ISS". BBC News, 28 de maig 2011. Consultat 29 de gener 2012.
  90. "New attempt to contact Phobos-Grunt fails" Arxivat 2011-12-04 a Wayback Machine.. Voice of Russia, 2 de desembre 2011.