2016 en els vols espacials

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
2016 en els vols espacials
Sentit de les agulles del rellotge des de la part superior: El primer aterratge amb èxit d'una primera etapa d'un Falcon 9 Full Thrust en una ASDS, vistes des de la HiRISE sobre el lloc d'impacte de Schiaparelli a Mart, la sonda OSIRIS-REx apunt de ser col·locada en el badia de càrrega útil de l'Atlas V 411, i la JunoCam a bord de la Juno observa Júpiter durant el 3r perijove.
Llançaments orbitals
Primer15 de gener
Últim28 de desembre
Total85
Èxits82
Fracassos2
Fracassos parcials1
Catalogat83
Coets
Vols de prova
JubilacionsFalcon 9 v1.1
Vols tripulats
Orbital5
Total dels viatgers14

Aquest article és una llista d'esdeveniments de vols espacials relacionats que es van produir el 2016. En aquest any es va veure inaugurar el cosmòdrom Oriental, a l'extrem oriental de Rússia el 28 d'abril de 2016 amb un vol tradicional del Soiuz-2.1a,[1] abans de continuar amb la família de coets Angarà els següents anys. Llavors els xinesos van realitzar el vol inaugural del Llarga Marxa 7 des del centre de llançament de satèl·lits de Wenchang a l'illa de Hainan, al mar de la Xina Meridional el 25 de juny i el vol inaugural del Llarga Marxa 5 el 3 de novembre. Dos anys després de l'accident el 2014, el coet Antares va tornar a volar el 17 d'octubre amb una versió millorada anomenada versió 230 amb un motor rus RD-181.

Després de diversos intents fallits, SpaceX va començar a aterrar les primeres etapes de Falcon 9 en vaixells autònoms, acostant al seu objectiu de desenvolupar vehicles de llançament reutilitzables. La companyia va indicar que els motors i estructures recuperades no van patir danys importants i que planejaven llançar una missió amb una etapa prèviament utilitzada el gener de 2017.[2]

La missió ExoMars, una col·laboració entre les agències espacials d'Europa i Rússia, es va posar en marxa el 14 de març i va arribar a Mart el 19 d'octubre.[3] Essencialment dedicat a investigacions d'astrobiologia, aquest vol va transportar l'ExoMars Trace Gas Orbiter que va arribar a l'òrbita de Mart i el mòdul de descens Schiaparelli que es va estavellar en aterrar. Un vol posterior previst per al 2020 transportarà l'astromòbil ExoMars juntament ambquatre instruments superficials estàtics.[4] Mentrestant, la sonda espacial japonesa Akatsuki va començar les seves observacions de Venus el maig[5] després de passar cinc mesos ajustant gradualment la seva òrbita. Les activitats d'exploració planetària van prendre el centre de l'escenari amb la posada en òrbita de la sonda Juno de la NASA a Júpiter el 4 de juliol, que va ser seguit pel llançament de la missió OSIRIS-REx de la NASA a l'asteroide 101955 Bennu el 8 de setembre. Finalment, el 30 de setembre, la sonda Rosetta va executar un aterratge deliberat al cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko.[6][7]

Entre les missions tripulades s'inclouen el retorn de Scott Kelly i Mikhail Kornienko el març, després d'una missió d'un any de durada a bord de l'EEI, l'estada més llarga de permanència continuada per astronautes a l'estació. Kelly també va establir el rècord de l'estada més llarga d'un estatunidenc en òrbita. Quatre expedicions a l'EEI des del 47 al 50 es van posar en marxa el 2016, el primer utilitzant l'última nau espacial Soiuz TMA-M i les tres següents inaugurant la modernitzada Soiuz MS. L'Expedició 50 continua en 2017. Es van planejar diverses EVAs per ajudar a mantenir l'exterior de l'EEI. L'hàbitat inflable experimental BEAM es va connectar a l'EEI el 16 d'abril i inflat el 28 de maig, per començar dos anys de proves en òrbita. Mentrestant, la Xina va llançar el seu nou laboratori espacial Tiangong-2 el setembre, que va ser visitat per dos astronautes durant un mes entre el 19 d'octubre i el 17 de novembre.

Vols espacials tripulats[modifica]

A finals de març Scott Kelly i Mikhaïl Kornienko van completar la seva estada amb una durada d'un any a bord de l'Estació Espacial Internacional destinat per estudiar els efectes d'una estada perllongada en condicions d'ingravidesa en el context de les missions a la Lluna o Mart. Cinc expedicions van tenir èxit el 2016 a bord de l'estació espacial expedició, de la 46 a la 50. Un total de 18 astronautes (només dues dones), 9 russos, sis americans, un japonès, un anglès i el francès Thomas Pesquet. Una nau espacial de càrrega Dragon d'SpaceX per abastir de combustible de l'estació espacial i transportar el mòdul inflable experimental BEAM que va ser acoblat al mòdul Tranquility.[8] La Xina va situar en òrbita una segona còpia de la seva petita estació espacial Tiangong 2, el qual va ser posteriorment visitada.

Exploració no tripulada[modifica]

Sondes interplanetàries[modifica]

La sonda espacial estatunidenca OSIRIS-REx que té per objectiu principal transportar a la Terra una mostra de sòl de l'asteroide (101955) Bennu.

Dues sondes espacials van ser llançades el 2016 per tal d'explorar el sistema solar: part del Programa ExoMars. El ExoMars Trace Gas Orbiter i la sonda espacial OSIRIS-REx

Dawn[modifica]

  • Dawn arriba a una òrbita baixa al voltant de l'asteroide Ceres

New Horizons[modifica]

  • New Horizons va continuar transmetent dades quan va passar per sobre les llunes de Plutó i es troba en direcció a sobrevolar un petit cos del cinturó de Kuiper amb data d'arribada en 2020.

Rosetta i Philae[modifica]

Mart[modifica]

  • Una finestra de llançament a Mart va ser oberta el 2016. L'Agència espacial europea va llançar a aquest planeta una missió desenvolupada dins del marc del Programa ExoMars. A l'octubre, el ExoMars Trace Gas Orbiter va ser situat en òrbita al voltant de Mart per estudiar la seva atmosfera amb objectius similars a la missió MAVEN. Aquest orbitador també va transportar el ExoMars EDM, un mòdul de descens de prova que permetia a l'agència espacial de validar les tècniques utilitzades per aterrar sobre Mart. Però, es va estavellar contra el terra marcià després d'un error del seu sistema de control d'altitud en els últims segons de descens sobre la superfície.
  • Set naus espacials van ser actives a Mart: els rovers Opportunity i Curiosity a la superfície del planeta, així com els orbitadors Mars Odyssey, MRO, MAVEN, Mars Express i Mars Orbiter Mission. Algunes d'aquestes naus espacials han passat de llarg de la seva vida útil (Mars Odyssey, Mars Express, Opportunity) però fins al 2016 van romandre encara actives.

Cassini[modifica]

  • Cassini-Huygens va continuar la seva missió per estudiar Saturn i els seus satèl·lits al voltant de la qual orbita.

Altres[modifica]

A principis d'any, 15 sondes espacials van romandre actives en el sistema solar:[9]

  • La NASA va llançar el 2016 la sonda espacial OSIRIS-REx amb el principal objectiu portar a la Terra una mostra de sòl de l'asteroide (101955) Bennu.
  • El juliol de 2016 la sonda espacial Juno de l'agència espacial estatunidenca va ser situada en òrbita al voltant de Júpiter. El seu objectiu principal és estudiar l'estructura interne del planeta gegant.
  • La sonda espacial japonesa Akatsuki que va ser situada en òrbita al voltant de Venus a finals de 2015, va començar la recollida de dades sobre l'atmosfera d'aquest planeta
  • Hi va haver tres naus espacials estudiant la Lluna. L'orbitador estatunidenc Lunar Reconnaissance Orbiter i dos naus espacials xineses : l'orbitador Chang'e 5 T1 i el rover Chang'e 3.
  • La missió japonesa de retorn de recollida de mostres d'asteroide Hayabusa 2 va continuar el trànsit cap al seu objectiu.

Satèl·lits científics[modifica]

Maqueta del satèl·lit Mikhaïl Lomonóssov.
Visió artística d'un dels satèl·lits CYGNSS.
Maqueta del mòdul experimental BEAM el qual es va acoblar a l'Estació Espacial Internacional el 2016.

Astronomia[modifica]

L'agència espacial japonesa JAXA va llançar a principis d'any ASTRO-H, un telescopi espacial de raigs X especialment potent. Com a resultat d'errors en la programació de la fase de desplegament, el satèl·lit es va desintegrar en òrbita.

Interaccions entre el sol i l'atmosfera de la Terra[modifica]

A principis d'any, Rússia va llançar el satèl·lit Mikhaïl Lomonóssov dedicat a l'estudi dels diferents tipus de radiació que incideix sobre l'atmosfera de la Terra: els raigs còsmics d'origen galàctic, extra galàctic o solar, raigs gamma produïts especialment per esclats de raigs gamma, partícules dels cinturons de radiació terrestres i la radiació generada pels processos interns de l'atmosfera. El satèl·lit japonès ERG va estudiar el cicle de vida dels electrons relativistes (electrons accelerats a una velocitat propera a la velocitat de la llum) a la regió de l'espai que envolta la Terra limitada per la magnetopausa.

Observació terrestre[modifica]

La NASA va llançar una constel·lació de 8 nano-satèl·lits Cyclone Global Navigation Satellite System de la NASA amb la missió de proporcionar sistemes de previsió meteorològica amb dades sobre l'aparició i evolució de ciclons tropicals usant una tècnica original que analitza la reflexió dels senyals GPS a la superfície de l'oceà.

Tecnologia[modifica]

La Xina va llançar el 16 de d'agost el satèl·lit QUESS per posar a prova l'ús de teleportació quàntica en el camp de les telecomunicacions.

Aplicacions de satèl·lits[modifica]

La NASA i el CNES van continuar el seu programa conjunt d'observació dels oceans amb el llançament a principis d'any de Jason-3. L'agència espacial europea per la seva banda, va seguir desplegant el seu sistema de navegació per satèl·lit Galileo que va ser declarat parcialment operatiu el desembre[10] i el programa d'observació terrestre Copernicus amb el llançament de Sentinel-3A i Sentinel-1B.

Altres satèl·lits científics[modifica]

Microscope és un satèl·lit francès que va permetre comprovar amb precisió sense precedents (10-15) el principi d'equivalència.

Llançadors[modifica]

El primer vol de dos coets xinesos esperats juguin un paper important en els futurs llançaments del país va tenir lloc el 2016. El llançador pesant Llarga Marxa 5 permetrà a la Xina posar en òrbita baixa terrestre càrregues de 25 tones mentre anteriorment estava limitat a 10 tones. Aquesta capacitat ha de permetre el llançament d'estacions i de sondes espacials pesants ja programats. El Llarga Marxa 7, de grandària intermèdia, va ser desenvolupat per reemplaçar la major part dels llançadors de la generació anterior.

Llançaments orbitals[modifica]

Data i hora (UTC) Coet Plataforma de llançament LSP
Càrrega útil Operador Òrbita Funció Deteriorament (UTC) Resultat
Comentaris

Gener[modifica]

15 de gener
16:57:04
República Popular de la Xina Llarga Marxa 3B/E República Popular de la Xina CASC
Belarús Belintersat 1 Belarús Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
17 de gener
18:42:18
Estats Units d'Amèrica Falcon 9 v1.1 Estats Units d'Amèrica SpaceX
Estats Units d'Amèrica Jason-3 NOAA / EUMETSAT Terrestre Baixa Observació terrestre En òrbita Operacional
Vol final del Falcon 9 v1.1 estàndard, els vols posteriors van ser el Falcon 9 Full Thrust. La primera etapa del Falcon 9 va realitzar un aterratge suau en un Autonomous Spaceport Drone Ship a l'oceà Pacífic, però la fallada d'una pota de suport per a fixar-lo en la seva posició va fer que caigui i es trenqués.
20 de gener
04:01:00
Índia PSLV-XL Índia ISRO
Índia IRNSS-1E ISRO Geosíncrona Navegació En òrbita Operacional
27 de gener
23:20:48
Unió Europea Ariane 5 ECA França Arianespace
Estats Units d'Amèrica Intelsat 29e Intelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
29 de gener
22:20:09
Rússia Proton-M / Briz-M Rússia Khrunichev
França Eutelsat 9B Eutelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
Va transportar el primer node de comunicacions per làser per l'European Data Relay System

Febrer[modifica]

1 de febrer
07:29:04
República Popular de la Xina Llarga Marxa 3C / YZ-1 República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina BeiDou M3-S CNSA Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
5 de febrer
13:38:00
Estats Units d'Amèrica Atlas V 401 Estats Units d'Amèrica United Launch Alliance
Estats Units d'Amèrica USA-266 (GPS IIF-12) Forces Aèries dels Estats Units Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
7 de febrer
00:21:07
Rússia Soiuz-2.1b / Fregat Rússia Plessetsk Plataforma 43/4 Rússia RVSN RF
Rússia Kosmos 2514 (GLONASS-M 751) VKS Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
7 de febrer
00:30
Corea del Nord Unha Corea del Nord KCST
Corea del Nord Kwangmyŏngsŏng-4[11] KCST Terrestre Baixa Observació terrestre En òrbita Operacional
10 de febrer
11:40:32
Estats Units d'Amèrica Delta IV M+ (5,2) Estats Units d'Amèrica United Launch Alliance
Estats Units d'Amèrica USA-267 / NROL-45 / Topaz-4[12] NRO LEO retrògrada Reconeixement En òrbita Operacional
Nau espacial llançada en òrbita retrògrada
16 de febrer
17:57:40
Rússia Rókot / Briz-KM Unió Europea / Rússia Eurockot
Unió Europea Sentinel-3A ESA Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
17 de febrer
08:45:00
Japó H-IIA 202 Japó MHI
Japó Estats Units d'Amèrica Hitomi (ASTRO-H) JAXA / NASA Terrestre Baixa Astronomia de raigs X En òrbita Error de la nau espacial
Japó ChubuSat-2 Universitat de Nagoya Terrestre Baixa Radiació / Ràdio amateur En òrbita Operacional
Japó ChubuSat-3 MHI Terrestre Baixa Monitor de teledetecció / deixalles espacials En òrbita Operacional
Japó Horyu-4 Institut de Tecnologia de Kyushu Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional
El Hitomi va patir un mal funcionament després de les comprovacions inicials, i es va creure que es va perdre el control d'actitud i apagar-se els seus panells solars. A partir del 28 d'abril, la JAXA va abandonar els esforços per recuperar la nau espacial.[13]

Març[modifica]

4 de març
23:35:00
Estats Units d'Amèrica Falcon 9 Full Thrust Estats Units d'Amèrica SpaceX
Luxemburg SES-9 SES S.A. Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
Prova d'aterratge d'alta velocitat que va acabar amb un aterratge forçós a la Autonomous spaceport drone ship Of Course I Still Love You i la destrucció de la primera etapa.
9 de març
05:20:07
Unió Europea Ariane 5 ECA França Arianespace
França Eutelsat 65 West A Eutelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
10 de març
10:31:00
Índia PSLV-XL Índia ISRO
Índia IRNSS-1F ISRO Geosíncrona Navegació En òrbita Operacional
13 de març
18:56:00
Rússia Soiuz-2.1b Rússia Roscosmos
Rússia Resurs-P No.3 Roscosmos Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
El llançament va tenir èxit en el seu segon intent després d'un estrany avortament de la plataforma el dia anterior.
14 de març
09:31:42[4]
Rússia Proton-M / Briz-M Rússia Khrunichev
Unió Europea / Rússia ExoMars Trace Gas Orbiter ESA òrbita areocèntrica orbitador de Mart En òrbita Operacional
Unió Europea Schiaparelli EDM lander ESA Martian Surface Mòdul de descens a Mart 19 d'octubre de 2016 Error d'aterratge
L'etapa superior Briz-M va explotar després de la separació, aparentment sense danyar la nau o el mòdul d'aterratge.[14]
18 de març
21:26:38
Rússia Soiuz-FG Rússia Roscosmos
Rússia Soiuz TMA-20M Roscosmos Terrestre Baixa (EEI) Expedició 47/48 7 de setembre de 2016
01:13
Reeixit
Vol tripulat amb tres cosmonautes. Vol final de la variant de Soiuz TMA-M.
23 de març
03:05:52
Estats Units d'Amèrica Atlas V 401 Estats Units d'Amèrica United Launch Alliance
Estats Units d'Amèrica Cygnus CRS OA-6
S.S. Rick Husband
Orbital ATK / NASA Terrestre Baixa (EEI) Logística de l'EEI 22 de juny de 2016
13:29
Reeixit
Filipines / Japó Diwata-1 DOST / TU Terrestre Baixa Observació terrestre En òrbita Operacional
Estats Units d'Amèrica Flock-2e' × 20 Planet Labs Terrestre Baixa Observació terrestre En òrbita Operacional
Estats Units d'Amèrica Lemur-2 × 9 Spire Global Terrestre Baixa Observació terrestre En òrbita 8 operacionals, 1 va fallar en desplegar-se
Anomalia en el conjunt de vàlvula de control de relació de mescla, fent que el motor de l'impulsador de l'Atlas V s'apagués cinc segons abans d'hora, el que va resultar una ignició d'inserció orbital del tram Centaur més llarga del que és habitual.[15]
Cubesats desplegats des de l'EEI i la nau Cygnus posteriorment.
24 de març
09:42:00
Rússia Soiuz-2.1a Rússia Plessetsk Plataforma 43/4 Rússia RVSN RF
Rússia Kosmos 2515 (Bars-M) VKS Terrestre Baixa (SSO) Reconeixement En òrbita Operacional
29 de març
20:11:04
República Popular de la Xina Llarga Marxa 3A República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina BeiDou IGSO-6 CNSA IGSO Navegació En òrbita Operacional
31 de març
16:23:57
Rússia Soiuz-2.1a Rússia Roscosmos
Rússia Progress MS-02 Roscosmos Terrestre Baixa (EEI) Logística de l'EEI 14 d'octubre de 2016
13:39
Reeixit

Abril[modifica]

5 d'abril
17:38:04
República Popular de la Xina Llarga Marxa 2D República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina Shijian-10 CAS Terrestre Baixa Ciència de la microgavidesa 18 d'abril 2016
08:30
Reeixit
8 d'abril
20:43:31
Estats Units d'Amèrica Falcon 9 Full Thrust Estats Units d'Amèrica SpaceX
Estats Units d'Amèrica SpaceX CRS-8 NASA Terrestre Baixa (EEI) Logística de l'EEI 11 de maig de 2016
18:31
Reeixit
Estats Units d'Amèrica BEAM Bigelow Aerospace / NASA Terrestre Baixa (EEI) Demostració tecnològica / Muntatge de l'EEI En òrbita Operacional
Primera etapa que va aterrar amb èxit en l'embarcació no tripulada Of Course I Still Love You per primera vegada, el segon aterratge amb èxit general.
25 d'abril
21:02:13
Rússia Soiuz-STA / Fregat França Kourou ELS França Arianespace
Unió Europea Sentinel-1B ESA Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
França MICROSCOPE CNES Terrestre Baixa (SSO) Investigació en astrofísica En òrbita Operacional
Dinamarca AAUSAT-4 Aalborg Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
Itàlia e-st@r-II Universitat Politècnica de Torí Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
Bèlgica OUFTI-1 Liège Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
28 d'abril
02:01:21
Rússia Soiuz-2.1a / Volga Rússia Vostochny Plataforma 1S Rússia Roscosmos
Rússia Mikhaïl Lomonóssov MSU Terrestre Baixa (SSO) Astronomia de raigs gamma En òrbita Operacional
Rússia Aist-2D SSAU Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
Rússia SamSat 218 SSAU Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
El primer vol orbital des del Cosmòdrom Oriental
28 d'abril
07:20:00
Índia PSLV-XL Índia ISRO
Índia IRNSS-1G ISRO Geosíncrona Navegació En òrbita Operacional

Maig[modifica]

6 de maig
05:21:00
Estats Units d'Amèrica Falcon 9 Full Thrust Estats Units d'Amèrica SpaceX
Japó JCSAT-14 JSAT Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
La primera etapa va aterrar a l'embarcació no tripulada Of Course I Still Love You, el tercera aterratge amb èxit i el primer aterratge amb una càrrega útil a l'òrbita de transferència geoestacionària.
15 de maig
02:43
República Popular de la Xina Llarga Marxa 2D República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina Yaogan 30 CNSA Terrestre Baixa (SSO) Reconeixement En òrbita Operacional
24 de maig
08:48:43
Rússia Soiuz-STB / Fregat França Arianespace
Unió Europea Galileo FOC 10 ESA Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
Unió Europea Galileo FOC 11 ESA Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
27 de maig
21:39:00
Estats Units d'Amèrica Falcon 9 Full Thrust Estats Units d'Amèrica SpaceX
Tailàndia Thaicom 8 Thaicom Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
La primera etapa va aterrar a l'embarcació no tripulada Of Course I Still Love You, el quart aterratge amb èxit i el segon aterratge amb una càrrega útil a l'òrbita de transferència geoestacionària.
29 de maig
08:44:35
Rússia Soiuz-2.1b / Fregat Rússia Plessetsk Plataforma 43/4 Rússia RVSN RF
Rússia Kosmos 2516 (GLONASS-M 753) VKS Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
30 de maig
03:17:04
República Popular de la Xina Llarga Marxa 4B República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina Ziyuan III-02 CNSA Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria terrestre En òrbita Operacional
Argentina ÑuSat-1/-2
(constel·lació Aleph-1)[16]
Satellogic Terrestre Baixa (SSO) Imatgeria terrestre En òrbita Operacional

Juny[modifica]

4 de juny
14:00:13
Rússia Rókot / Briz-KM Rússia RVSN RF
Rússia Kosmos 2517 (Geo-IK-2 No.12) VKS Terrestre Baixa Geodèsia En òrbita Operacional
9 de juny
07:10:00
Rússia Proton-M / Briz-M Rússia Khrunichev
Estats Units d'Amèrica Intelsat 31 / DLA-2 Intelsat / DirecTV Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
11 de juny
17:51:00
Estats Units d'Amèrica Delta IV Heavy Estats Units d'Amèrica United Launch Alliance
Estats Units d'Amèrica USA-268 (Orion NROL-37) NRO Geosíncrona Reconeixement En òrbita Operacional
12 de juny
15:30:04
República Popular de la Xina Llarga Marxa 3C República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina BeiDou G7 CNSA Geosíncrona Navegació En òrbita Operacional
15 de juny
14:29:00
Estats Units d'Amèrica Falcon 9 Full Thrust Estats Units d'Amèrica SpaceX
França Eutelsat 117 West B Eutelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
Bermudes ABS-2A ABS Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
Els satèl·lits van ser lliurats amb èxit a l'òrbita, va fallar l'aterratge de la primera etapa en l'embarcació no tripulada.
18 de juny
21:38:39
Unió Europea Ariane 5 ECA França Arianespace
Estats Units d'Amèrica EchoStar 18 EchoStar Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
Indonèsia BRIsat BRI Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
22 de juny
03:56:00
Índia PSLV-XL Índia ISRO
Índia Cartosat-2C ISRO Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
Canadà GHGsat GHGsat Inc. Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
Canadà M3MSat CSA Terrestre Baixa (SSO) Comunicacions En òrbita Operacional
Estats Units d'Amèrica SkySat-C1 Terra Bella Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
Plantilla:Country data DE BIROS DLR Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
Índia SathyabamaSat Universitat de Sathyabama Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
Índia Swayam College of Engineering, Pune Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
Indonèsia LAPAN-A3 LAPAN Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
Estats Units d'Amèrica Flock-2p × 12 Planet Labs Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
24 de juny
14:30:00
Estats Units d'Amèrica Atlas V 551 Estats Units d'Amèrica United Launch Alliance
Estats Units d'Amèrica MUOS-5 Marina dels Estats Units d'Amèrica GSO Comunicacions En òrbita Operacional fora d'òrbita nominal però utilitzable[17]
25 de juny
12:00:07
República Popular de la Xina Llarga Marxa 7 / YZ-1A República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina Model a escala de la nova generació de càpsula tripulada CNSA Terrestre Baixa Tecnologia/Vol de proves 26 de juny de 2016
07:41
Reeixit
República Popular de la Xina Star of Aoxiang NPU Terrestre Baixa Tecnologia 29 de setembre 2016 Reeixit
República Popular de la Xina Aolong-1 Terrestre Baixa Tecnologia 27 d'agost de 2016 Reeixit
República Popular de la Xina Tiange-1 Terrestre Baixa Tecnologia 27 d'agost de 2016 Reeixit
República Popular de la Xina Tiange-2 Terrestre Baixa Tecnologia 24 d'agost de 2016 Reeixit
Vol inaugural del coet Llarga Marxa 7 i el primer llançament des del Centre de llançament de satèl·lits de Wenchang.[18]
29 de juny
03:21:04
República Popular de la Xina Llarga Marxa 4B República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina Shijian 16-02 CNSA Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional

Juliol[modifica]

7 de juliol
01:36:40
Rússia Soiuz-FG Rússia Roscosmos
Rússia Soiuz MS-01 Roscosmos Terrestre Baixa (EEI) Expedició 48/49 30 d'octubre de 2016
3:58
Reeixit
Vol tripulat amb tres cosmonautes. Primer vol de la variant modernitzada de la nau espacial Soiuz MS.
16 de juliol
21:41:45
Rússia Soiuz-U Rússia Roscosmos
Rússia Progress MS-03 Roscosmos Terrestre Baixa (EEI) Logística de l'EEI En òrbita Operacional
18 de juliol
04:45:29
Estats Units d'Amèrica Falcon 9 Full Thrust Estats Units d'Amèrica SpaceX
Estats Units d'Amèrica SpaceX CRS-9 NASA Terrestre Baixa (EEI) Logística de l'EEI 26 d'agost
15:47
Operacional
Lliurament del segment IDA-2 del NASA Docking System. Segon retorn a la zona de llançament i aterratge vertical de la primera etapa amb èxit, provat com a part d'una prova de descens controlada.
28 de juliol
12:37:00
Estats Units d'Amèrica Atlas V 421 Estats Units d'Amèrica United Launch Alliance
Estats Units d'Amèrica USA-269 (Quasar NROL-61) NRO GSO[19] Comunicacions En òrbita Operacional

Agost[modifica]

5 d'agost
16:22:04
República Popular de la Xina Llarga Marxa 3B República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina Tiantong-1 01 CAST Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
9 d'agost
22:55:25
República Popular de la Xina Llarga Marxa 4C República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina Gaofen-3 CAST Terrestre Baixa (SSO) Reconeixement En òrbita Operacional
14 d'agost
05:26:00
Estats Units d'Amèrica Falcon 9 Full Thrust Estats Units d'Amèrica SpaceX
Japó JCSAT-16 JSAT Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
15 d'agost
17:40:04
República Popular de la Xina Llarga Marxa 2D República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina Quantum Experiments At Space Scale (QUESS)[20] CAS Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
República Popular de la Xina Lixing-1 CAS Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
Espanya/Catalunya 3Cat 2 UPC Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
19 d'agost
04:52:00
Estats Units d'Amèrica Delta IV M+ (4,2) Estats Units d'Amèrica United Launch Alliance
Estats Units d'Amèrica AFSPC 6 / USA-270 / GSSAP #3 Forces Aèries dels Estats Units Geosíncrona Vigilància espacial En òrbita Operacional
Estats Units d'Amèrica AFSPC 6 / USA-271 / GSSAP #4 Forces Aèries dels Estats Units Geosíncrona Vigilància espacial En òrbita Operacional
24 d'agost
22:16:01
Unió Europea Ariane 5 ECA França Arianespace
Estats Units d'Amèrica Intelsat 33e Intelsat Planificat: Geosíncrona Comunicacions En òrbita L'augment de l'òrbita va ser retardada a causa del mal funcionament del'impulsador
Estats Units d'Amèrica Intelsat 36 Intelsat Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
31 d'agost
18:50:00
República Popular de la Xina Llarga Marxa 4C República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina Gaofen-10 CAST Terrestre Baixa (SSO) Reconeixement 31 d'agost de 2016 Error de llançament

Setembre[modifica]

3 de setembre
07:00–09:00 (scheduled)
Estats Units d'Amèrica Falcon 9 Full Thrust Estats Units d'Amèrica SpaceX
Israel Amos-6 Spacecom Planificat: Geosíncrona Comunicacions 01 de setembre de 2016[21] Destruïda abans del seu llançament
L'explosió de la plataforma de llançament va destruir tant el coet com el satèl·lit dos dies abans de la posada en marxa prevista.[21]
8 de setembre
11:20:00
Índia GSLV Mk II Índia ISRO
Índia INSAT-3DR ISRO Geosíncrona Meteorologia En òrbita Operacional
8 de setembre
23:05:00
Estats Units d'Amèrica Atlas V 411 Estats Units d'Amèrica United Launch Alliance
Estats Units d'Amèrica OSIRIS-REx NASA Heliocèntrica Retorn de mostres d'asteroide En òrbita Operacional
Arribarà a l'asteroide Bennu l'agost de 2018
13 de setembre
14:38:00
Israel Shavit-2 Israel Israel Aerospace Industries
Israel Ofeq 11 Forces de Defensa d'Israel Terrestre Baixa Reconeixement En òrbita Mal funcionament del satèl·lit[22]
15 de setembre
14:04:12
República Popular de la Xina Llarga Marxa 2F/G República Popular de la Xina CNSA
República Popular de la Xina Tiangong-2 CNSA Terrestre Baixa Estació espacial En òrbita Operacional
República Popular de la Xina BanXing 2 SAST Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional
Segon laboratori espacial xinès, BanXing 2 desplegat el 22 d'octubre
16 de setembre
01:43:35
Unió Europea Vega França Arianespace
Perú PeruSat-1 Forces Armades del Perú Terrestre Baixa (SSO) Reconeixement En òrbita Operacional
Estats Units d'Amèrica SkySat x 4 Terra Bella Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
26 de setembre
03:42:00
Índia PSLV-G Índia ISRO
Índia ScatSat-1 ISRO Terrestre Baixa (SSO) Meteorologia En òrbita Operacional
Índia Pratham IIT Bombay Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
Índia PISAT PES University Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
Estats Units d'Amèrica BlackSky Pathfinder 1 BlackSky Global Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
Algèria Alsat-1N Agència espacial algeriana Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
Algèria Alsat-1B Agència espacial algeriana Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
Algèria Alsat-2B Agència espacial algeriana Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
Canadà CanX-7 UTIAS Space Flight Laboratory Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional

Octubre[modifica]

5 d'octubre
20:30
Unió Europea Ariane 5 ECA França Arianespace
Austràlia NBN-Co 1B / Sky Muster II NBN Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
Índia GSAT-18 ISRO Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
16 d'octubre
23:30
República Popular de la Xina Llarga Marxa 2F República Popular de la Xina CNSA
República Popular de la Xina Shenzhou 11 CNSA Terrestre Baixa Acoblament amb el Tiangong-2 18 de novembre de 2016
06:15
Reeixit
Vol tripulat amb dos astronautes.[23]
17 d'octubre
23:45
Estats Units d'Amèrica Antares 230 Estats Units d'Amèrica Orbital ATK
Estats Units d'Amèrica Cygnus CRS OA-5 NASA Terrestre Baixa (EEI) Logística de l'EEI 27 de novembre de 2016
23:36
Reeixit
Estats Units d'Amèrica Lemur-2 × 4 Spire Global Terrestre Baixa Observació terrestre En òrbita Operacional
CubeSat per ser desplegats des de l'EEI i la nau espacial Cygnus en una data posterior
19 d'octubre
08:05
Rússia Soiuz-FG Rússia Roscosmos
Rússia Soiuz MS-02 Roscosmos Terrestre Baixa (EEI) Expedició 49/50 En òrbita Operacional
Vol tripulat amb tres cosmonautes

Novembre[modifica]

2 de novembre
06:20:00
Japó H-IIA 202 Japó MHI
Japó Himawari 9 JMA Geosíncrona Meteorologia En òrbita Operacional
3 de novembre
12:42
República Popular de la Xina Llarga Marxa 5 República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina Shijian-17 CNSA Geosíncrona Tecnologia En òrbita Operacional
Primer vol del coet Llarga Marxa 5. Shijian-17 va ser una prova de propulsió elèctrica.
9 de novembre
23:42
República Popular de la Xina Llarga Marxa 11 República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina XPNAV 1[24] CAS Terrestre Baixa (SSO) Navegació basada en púlsars de raigs X En òrbita Operacional
República Popular de la Xina Xiaoxiang 1[25] Changsha Gaoxinqu Tianyi Research Institute Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia d'estabilització En òrbita Operacional
11 de novembre
18:30
Estats Units d'Amèrica Atlas V 401 Estats Units d'Amèrica United Launch Alliance
Estats Units d'Amèrica WorldView-4 DigitalGlobe Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
Estats Units d'Amèrica CELTEE 1 M42 Technologies Terrestre Baixa (SSO) Calibratge En òrbita Operacional
Estats Units d'Amèrica Promethus-2 x2 LANL Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
Estats Units d'Amèrica AeroCube 8 x2 Aerospace Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Operacional
Estats Units d'Amèrica OptiCube 4 NASA Orbital Debris Program Office Terrestre Baixa (SSO) Calibratge En òrbita Operacional
Estats Units d'Amèrica RAVAN JHU/APL Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia, observació terrestre En òrbita Operacional
CubeSats van ser desplegats després de la separació del WorldView-4 com a part de la missió ENTERPRISE esponsoritzada per la NRO.
11 de novembre
23:14
República Popular de la Xina Llarga Marxa 2D República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina Yunhai-1 SAST Terrestre Baixa Observació terrestre En òrbita Operacional
17 de novembre
13:06:48
Unió Europea Ariane 5 ES França Arianespace
Unió Europea Galileo FOC 7 ESA Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
Unió Europea Galileo FOC 12 ESA Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
Unió Europea Galileo FOC 13 ESA Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
Unió Europea Galileo FOC 14 ESA Terrestre Mitjana Navegació En òrbita Operacional
17 de novembre
20:20:14
Rússia Soiuz-FG Rússia Roscosmos
Rússia Soiuz MS-03 Roscosmos Terrestre Baixa (EEI) Expedició 50/51 En òrbita Operacional
Vol tripulat amb tres cosmonautes
19 de novembre
23:42:00
Estats Units d'Amèrica Atlas V 541 Estats Units d'Amèrica United Launch Alliance
Estats Units d'Amèrica GOES-R NASA / NOAA Geosíncrona Meteorologia En òrbita Operacional
22 de novembre
15:24:04
República Popular de la Xina Llarga Marxa 3C República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina Tianlian I-04 CNSA Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional

Desembre[modifica]

1 December
14:52
Rússia Soiuz-U Rússia Roscosmos
Rússia Progress MS-04 Roscosmos Planificat: Baixa Terrestre (EEI) Logística de l'EEI 1 December Error de llançament
5 de desembre
13:51:44
Unió Europea Vega França Arianespace
Turquia Göktürk-1 Forces Armades de Turquia Terrestre Baixa (SSO) Reconeixement En òrbita Operacional
7 de desembre
04:54
Índia PSLV-XL Índia ISRO
Índia Resourcesat-2A ISRO Terrestre Baixa (SSO) Teledetecció En òrbita Operacional
7 de desembre
23:53
Estats Units d'Amèrica Delta IV M+ (5,4) Estats Units d'Amèrica United Launch Alliance
Estats Units d'Amèrica USA-272 / WGS-8 Forces Aèries dels Estats Units Planificat: Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
9 de desembre
13:26:47
Japó H-IIB Japó MHI
Japó HTV-6 JAXA Terrestre Baixa (EEI) Logística de l'EEI En òrbita Operacional
Japó EGG UTokyo Terrestre Baixa Tecnologia/demostració de reentrada En òrbita Operacional
Itàlia TuPOD GAUSS Srl Terrestre Baixa Desplegament de TubeSat/radioafició En òrbita Operacional
Turquia/Japó UBAKUSAT İTÜ/Kyutech Planificat: Baixa Terrestre Tecnologia  
Singapur/Japó AOBA-VELOX 3 NTU/Kyutech Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional
Japó STARS C Universitat de Kagawa Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional
Japó FREEDOM Nakashimada Engineering Works/Universitat de Tohoku Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional
Japó ITF 2 Universitat de Tsukuba Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional
Japó Waseda-SAT 3 Universitat de Waseda Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional
Estats Units d'Amèrica OSNSAT Open Space Network Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional
Brasil Tancredo 1 Escola Municipal Presidente Tancredo de Almeida Neves/INPE Terrestre Baixa Tecnologia En òrbita Operacional
Estats Units d'Amèrica TechEDSat SJSU/UI Planificat: Baixa Terrestre Tecnologia  
Estats Units d'Amèrica Lemur-2 × 4 Spire Global Planificat: Baixa Terrestre AIS  
CubeSats per ser desplegats en data posterior. Tancredo-1 i OSNSAT van ser transportats dins del TuPOD i foren desplegats des de dins. STARS-C va ser desplegat el 19 de desembre de 2016. ITF-2, WASEDA-SAT3, FREEDOM, EGG, AOBA-Velox III, i TuPOD van ser desplegats el 16 de gener de 2017.[26] Tancredo-1 i OSNSAT van ser alliberats amb èxit des del TuPOD el 19 de gener de 2017.[27]
10 de desembre
16:11:00
República Popular de la Xina Llarga Marxa 3B República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina Fengyun 4A CMA Planificat: Geosíncrona Meteorologia En òrbita Operacional
15 de desembre
13:37:21
Estats Units d'Amèrica Pegasus-XL Estats Units d'Amèrica Orbital ATK
Estats Units d'Amèrica CYGNSS x 8 NASA Terrestre Baixa Meteorologia En òrbita Operacional
18 de desembre
19:13
Estats Units d'Amèrica Atlas V 431 Estats Units d'Amèrica United Launch Alliance
Estats Units d'Amèrica EchoStar 19 HughesNet Planificat: Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
20 de desembre
11:00
Japó Epsilon Japó JAXA
Japó Arase (ERG) JAXA Terrestre Mitjana (el·líptica) Magnetoesfèrica En òrbita Operacional
21 de desembre
19:22
República Popular de la Xina Llarga Marxa 2D República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina TanSat[28] CAS Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
República Popular de la Xina Spark x 2 CAS Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Operacional
21 de desembre
20:30
Unió Europea Ariane 5 ECA França Arianespace
Brasil Star One D1 Star One Planificat: Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
Japó JCSAT-15 JSAT Planificat: Geosíncrona Comunicacions En òrbita Operacional
28 de desembre
03:23:56
República Popular de la Xina Llarga Marxa 2D República Popular de la Xina CASC
República Popular de la Xina SuperView / Gaojing-1 01 Beijing Space View Technology Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Error parcial de llançament
Operacional
República Popular de la Xina SuperView / Gaojing-1 02 Beijing Space View Technology Terrestre Baixa (SSO) Observació terrestre En òrbita Error parcial de llançament
Operacional
República Popular de la Xina Bayi Kepu 1 China Association for Science and Technology Terrestre Baixa (SSO) Tecnologia En òrbita Error parcial de llançament
Operacional
Launch vehicle problem deployed satellites in a lower than planned orbit. SuperView satellites raising their own orbits, but CubeSats cannot so may have short lifespan[29]


Llançaments suborbitals[modifica]

Data i hora (UTC) Coet Plataforma de llançament LSP
Càrrega útil Operador Òrbita Funció Deteriorament (UTC) Resultat
Comentaris
15 de gener
03:00:00
Japó S-310 Japó JAXA
Japó TPU / TU / TU / KU / JAXA Suborbital Investigació ionosfèrica 15 de gener Reeixit
Apogeu: 161 km[30]
22 de gener Estats Units d'Amèrica New Shepard Estats Units d'Amèrica Blue Origin
Estats Units d'Amèrica New Shepard crew capsule Blue Origin Suborbital Prova de vol 22 de gener Reeixit
Apogeu: 101,7 km[31]
23 de gener
08:30
Brasil VSB-30 Unió Europea EuroLaunch
Alemanya / Unió Europea TEXUS-53 DLR / ESA Suborbital Microgravidesa 23 de gener Reeixit
Apogeu: 252 km
28 de gener Estats Units d'Amèrica SRALT? Estats Units d'Amèrica MDA
MDA Suborbital Objectiu d'ABM 28 de gener Reeixit
Apogeu: 300 km, Objectiu CTV-02+
28 de gener Estats Units d'Amèrica Ground Based Interceptor Estats Units d'Amèrica MDA
MDA Suborbital Prova d'ABM 28 de gener Reeixit
CTV-02+, vol de proves amb èxit, el vehicle caçador CE-II va realitzar maniobres per demostrar el rendiment dels propulsors alternatius de desviament. A l'entrar en fase terminal, el vehicle caçador va iniciar una seqüència d'enregistrament planificada per avaluar els propulsors alternatius de desviament fins que es va esgotar el combustible, el que impedeix intencionadament una intercepció.
2 de febrer
21:09
Brasil VS-30 Suècia SSC
Suècia SPIDER/LEEWAVES SSC Suborbital Tecnologia 2 de febrer Reeixit
Apogeu: 138 km
21 de febrer
07:34
Estats Units d'Amèrica LGM-30G Minuteman III Estats Units d'Amèrica Vandenberg LF-09 Estats Units d'Amèrica Forces Aèries dels Estats Units
Forces Aèries dels Estats Units Suborbital Vol de proves 21 de febrer Reeixit
GT217GM, Apogeu: 1300 km ?
22 de febrer
04:15
Canadà Black Brant IX Estats Units d'Amèrica NASA
Estats Units d'Amèrica CHESS-2 LASP Suborbital Astronomia 22 de febrer Reeixit
Apogeu: 309 km
26 de febrer
07:01
Estats Units d'Amèrica LGM-30G Minuteman III Estats Units d'Amèrica Vandenberg LF-10 Estats Units d'Amèrica Forces Aèries dels Estats Units
Forces Aèries dels Estats Units Suborbital Vol de proves 26 de febrer Reeixit
GT218GM, Apogeu: 1300 km ?
1 de març
14:50
Estats Units d'Amèrica Terrier Malemute Estats Units d'Amèrica NASA
Estats Units d'Amèrica MUSIC West Virginia University Suborbital Experiments tecnològics 1 de març Reeixit
Apogeu: ~185 quilòmetres[32]
7 de març
12:05
Estats Units d'Amèrica Terrier Orion Estats Units d'Amèrica NASA
Estats Units d'Amèrica SOAREX-9 NASA Ames Suborbital Experiment tecnològic 7 de març Reeixit
Estats Units d'Amèrica RadPC Montana State University Suborbital Experiment tecnològic 7 de març Reeixit
Estats Units d'Amèrica VIP Controlled Dynamics Suborbital Experiment tecnològic 7 de març Reeixit
Apogeu: ~159 quilòmetres
14 de març Estats Units d'Amèrica UGM-133 Trident II D5 Estats Units d'Amèrica Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de míssil 14 de març Reeixit
Seguiment del Commander's Evaluation Test 52
15 de març Estats Units d'Amèrica UGM-133 Trident II D5 Estats Units d'Amèrica Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de míssil 15 de març Reeixit
Seguiment del Commander's Evaluation Test 52
16 de març Estats Units d'Amèrica UGM-133 Trident II D5 Estats Units d'Amèrica Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de míssil 16 de març Reeixit
Seguiment del Commander's Evaluation Test 52
2 d'abril
15:18
Estats Units d'Amèrica New Shepard Estats Units d'Amèrica Blue Origin
Estats Units d'Amèrica Càpsula tripulada New Shepard Blue Origin Suborbital Prova de vol 2 d'abril Reeixit
Estats Units d'Amèrica BORE Southwest Research Institute Suborbital Experiment de microgravidesa 2 d'abril Reeixit
Estats Units d'Amèrica COLLIDE University of Central Florida Suborbital Experiment de microgravidesa 2 d'abril Reeixit
Apogeu: 103,8 quilòmetres. Tercera aterratge de l'impulsador del mateix coet amb èxit.[33]
26 d'abril
17:00
República Popular de la Xina Tianying 3F República Popular de la Xina CNSA
República Popular de la Xina Kunpeng-1B CSSAR Suborbital Control de l'entorn 26 d'abril Reeixit
Apogeu: 316 km
18 de maig
00:45
Brasil VS-30/Improved Orion Austràlia DSTO
Austràlia HiFire-5B DSTO Suborbital Tecnologia 18 de maig Reeixit
Apogeu: 278 km
18 de maig
07:02
Estats Units d'Amèrica MRBM-T3 Estats Units d'Amèrica MDA
MDA Suborbital Objectiu de radar 18 de maig Reeixit
Objectiu de míssil balístic de rang mitjà, objectiu de radar Aegis FTX-21, Apogeu: 300 km?
25 de maig Estats Units d'Amèrica RIM-161 Standard Missile 3-IB Estats Units d'AmèricaMarina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de vol 25 de maig Reeixit
Apogeu: 100 km?
26 de maig Estats Units d'Amèrica RIM-161 Standard Missile 3-IB Estats Units d'AmèricaMarina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de vol 26 de maig Reeixit
Apogeu: 100 km?
1 de juny
19:00
Canadà Black Brant IX Estats Units d'Amèrica NASA
Estats Units d'Amèrica EVE CU Boulder Suborbital Calibratge del SDO 1 de juny Reeixit
Apogeu: 290 km
19 de juny
14:35
Estats Units d'Amèrica New Shepard Estats Units d'Amèrica Blue Origin
Estats Units d'Amèrica Càpsula tripulada New Shepard Blue Origin Suborbital Prova de vol 19 de juny Reeixit
Estats Units d'Amèrica Capillary Flow Experiment Purdue University School of Aeronautics and Astronautics Suborbital Experiment de microgravidesa 19 de juny Reeixit
Estats Units d'Amèrica EITIC Louisiana State University Suborbital Experiment de microgravidesa 19 de juny Reeixit
Alemanya MEDEA Universitat de Tecnologia de Braunschweig Suborbital Experiment de microgravidesa 19 de juny Reeixit
Apogeu: 101 quilòmetres. Quart aterratge de l'impulsador del mateix coet amb èxit.
24 de juny
10:06
Estats Units d'Amèrica Terrier Improved Orion Estats Units d'Amèrica NASA
Estats Units d'Amèrica RockOn/RockSat-C CU Boulder Suborbital Experiments estudiantils 24 de juny Reeixit
Apogeu: 119 km
30 de juny
09:43
Estats Units d'Amèrica Improved Malemute Noruega Andøya
Noruega MaxiDusty 1 Oslo/Andøya Suborbital Ciència atmosfèrica 30 de juny Reeixit
Apogeu: 115 km
1 de juliol
07:18
França M51 França DGA/Marine nationale
DGA/Marine nationale Suborbital Prova de vol 1 de juliol Reeixit
Apogeu: 1000 km?
8 de juliol
13:01
Estats Units d'Amèrica Improved Malemute Noruega Andøya
Noruega MaxiDusty 1b Oslo/Andøya Suborbital Ciència atmosfèrica 8 de juliol Reeixit
Apogeu: 117 km
19 de juliol
04:05
Estats Units d'Amèrica Terrier Improved Orion Alemanya DLR
Alemanya ROTEX-T DLR Suborbital Tecnologia 19 de juliol Reeixit
Apogeu: 182 km
27 de juliol
18:26
Canadà Black Brant IX Estats Units d'Amèrica NASA
Estats Units d'Amèrica Hi-C NASA/MSFC Suborbital Investigació solar 27 de juliol Error de la nau espacial
Apogeu: 250 km
17 d'agost
11:33
Estats Units d'Amèrica Terrier-Improved Malemute Estats Units d'Amèrica NASA
Estats Units d'Amèrica Rocksat-X University of Colorado Boulder Suborbital Investigació estudiantil 17 d'agost Reeixit
Apogeu: 153 km
25 d'agost Rússia RS-24 Yars? Rússia RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssil 25 d'agost Error de llançament
31 d'agost Estats Units d'Amèrica UGM-133 Trident II D5 Estats Units d'Amèrica Marina dels Estats Units d'Amèrica
Marina dels Estats Units d'Amèrica Suborbital Prova de míssil 31 d'agost Reeixit
5 de setembre
09:10
Estats Units d'Amèrica LGM-30G Minuteman III Estats Units d'Amèrica Vandenberg LF-04 Estats Units d'Amèrica Forces Aèries dels Estats Units
Forces Aèries dels Estats Units Suborbital Vol de proves 5 de setembre Reeixit
GT219GM, Apogeu: 1300 km ?
9 de setembre Rússia RS-12M Topol Rússia RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssil 9 de setembre Reeixit
27 de setembre Rússia RSM-56 Bulava Rússia VMF
VMF Suborbital Prova de míssil 27 de setembre Reeixit
27 de setembre Rússia RSM-56 Bulava Rússia VMF
VMF Suborbital Prova de míssil 27 de setembre Error de llançament?
El segon míssil es va autodestruir "després de completar la primera fase del vol", possiblement intencional. Sembla ser una pràctica normal en els llançaments de fora de perill. El míssil probablement va portar maquetes en lloc d'etapes superiors i ogives funcionals per estalviar diners.
5 d'octubre
15:37
Estats Units d'Amèrica New Shepard Estats Units d'Amèrica Blue Origin
Estats Units d'Amèrica Càpsula tripulada New Shepard Blue Origin Suborbital Prova de vol 5 d'octubre Reeixit
Vol de prova d'escapament de 45 segons després del llançament. L'impulsador inesperadament va sobreviure i va arribar a un apogeu de 93,7 km abans de completar el seu cinquè aterratge reeixit.
12 d'octubre Rússia R-29R Volna Rússia VMF
VMF Suborbital Prova de míssil 12 d'octubre Reeixit
12 d'octubre Rússia R-29RMU Sineva Rússia VMF
VMF Suborbital Prova de míssil 12 d'octubre Reeixit
12 d'octubre Rússia RS-12M Topol Rússia RVSN
RVSN Suborbital Prova de míssil 12 d'octubre Reeixit

Encontres espacials[modifica]

Data (UTC) Nau espacial Esdeveniment Comentaris
14 de gener Mars Express Sobrevol de Fobos Màxim acostament: 53 km[34]
15 de gener[35] Cassini 116è sobrevol de Tità Màxim acostament: 3817 km
31 de gener Cassini 117è sobrevol de Tità Màxim acostament: 1400 km
16 de febrer Cassini 118è sobrevol de Tità Màxim acostament: 1018 km
4 d'abril Cassini 119è sobrevol de Tità Màxim acostament: 990 quilòmetres
6 de maig Cassini 120è sobrevol de Tità Màxim acostament: 971 km
7 de juny Cassini 121è sobrevol de Tità Màxim acostament: 975 km
4 de juliol[36] Juno Inserció orbital jovicèntrica. Primera sonda joviana propulsada per energia solar (2n orbitador)
4 de juliol Mars Express Sobrevol de Fobos Màxim acostament: 350 km
25 de juliol Cassini 122è sobrevol de Tità Màxim acostament: 976 km
10 d'agost Cassini 123è sobrevol de Tità Màxim acostament: 1599 km
27 d'agost Juno 1r perijove de Júpiter Màxim acostament: 2600 km[37]
26 de setembre Cassini 124è sobrevol de Tità Màxim acostament: 1737 km
30 de setembre Rosetta Aterratge a 67P/Churyumov–Gerasimenko La sonda va ser programada per desactivar els seus motors i transmissions de ràdio després de l'aterratge.
19 d'octubre Trace Gas Orbiter (ExoMars 2016) Injecció en òrbita areocèntrica
19 d'octubre Schiaparelli (ExoMars 2016) Aterratge a Mart, Meridiani Planum La sonda va entrar intacta en l'atmosfera marciana, però es va perdre el contacte 50 segons abans de l'aterratge. Posteriorment, la Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) de la NASA va identificar la zona de l'impacte de Schiaparelli, i va confirmar la pèrdua de l'aterrador.[38]
19 d'octubre Juno 2n perijove de Júpiter Maniobra de reducció del període[39] originalment planejat, però es va retardar a causa de problemes de les vàlvules.[40]
13 de novembre Cassini 125è sobrevol de Tità Màxim acostament: 1582 km
16 de novembre Mars Express Sobrevol de Fobos Màxim acostament: 127 km
29 de novembre Cassini 126è sobrevol de Tità Màxim acostament: 3223 km
11 de desembre Juno 3r perijove de Júpiter

Activitats extravehiculars (EVAs)[modifica]

Inici Data/Hora Duració Hora fi Nau espacial Tripulació Comentaris
15 de gener
13:48
4 hores 43 minuts 18:31 Expedició 46
ISS Quest
Es va substituir un regulador de voltatge que va fallar, que va tancar un dels vuit canals d'energia de l'estació al novembre de 2015. Es va realitzar l'encaminament de cables en suport de la instal·lació del International Docking Adaptor. L'EVA va finir dues hores abans a causa d'una fuita d'aigua al casc de Kopra, però la tasca principal es va acabar.[41]
3 de febrer
12:55
4 hores 45 minuts 17:40 Expedició 46
ISS Pirs
Es va desplegar una unitat flash commemorativa,[Cal aclariment] es van prendre mostres de l' exterior del mòdul, es van instal·lar passamans per fer servir en futurs EVAs, es va recuperar un experiment d'astrobiologia, es va desplegar un experiment de ciència dels materials, i es va provar una eina per aplicar revestiments exteriors al mòdul.[42]
19 d'agost
12:04
5 hores 58 minuts 18:02 Expedició 48
ISS Quest
Els astronautes van instal·lar l'International Docking Adapter (IDA) que va ser lliurat pel Dragon CRS-9, que permet a naus espacials tripulades comercials acoblar-se a l'estació. El primer IDA va acoblar-se al port davanter de l'Harmony, sobre l'existent Pressurized Mating Adapter (PMA).[43][44] L'EVA va finalitzar després de completar l'objectiu principal, sense completar els objectius secundaris, a causa d'un mal funcionament de l'auricular dret de Jeff Williams.
1 de setembre
11:53
6 hores 48 minuts 18:41 Expedició 48
ISS Quest
La tripulació va retreure un radiador tèrmic, que és de reserva i, a continuació, va instal·lar el primer parell de càmeres d'alta definició per supervisar el trànsit al voltant de l'estació. Llavors es van realitzar algunes operacions de manteniment.[45]

Incidents de deixalles espacials[modifica]

Data/Hora (UTC) Objecte font Tipus d'esdeveniment Parts seguides Comentaris
26 de març 01:42[46] Hitomi Ruptura del satèl·lit 10[47] JAXA va perdre la comunicació amb el telescopi acabat de llançar durant la fase de posada en marxa abans d'hora. Mentrestant, JspOC va observar 5 de 10 peces de deixalles divergent des del satèl·lit, una d'ells comparablement dimensionat a la nau espacial principal segons la signatura radar.[48]

Hitomi va entrar en una caiguda i va enviar comunicacions curtes i intermitents. En data de 18 d'abril de 2016, la investigació sobre la causa de l'incident estava en curs. La col·lisió amb deixalles espacials es va descartar.[46] Múltiples problemes en el sistema de control d'actitud de la nau van resultar en una velocitat de rotació excessiva i la desintegració d'elements estructuralment febles.[49]

Una de les càrregues útils secundàries que viatjava amb el Hitomi va ser ChubuSat-3, un microsatèl·lit dedicat a la vigilància dels efectes de l'escalfament global i de les deixalles espacials.[50]

1 de juny 09:20 [51] SL-12 R/B (#33473) Ruptura de l'impulsador 20+ [51] Un motor de buit, part d'un coet rus Proton-M que va ser llançat el desembre de 2008, va explotar per raons desconegudes.[52]

Estadístiques de llançaments orbitals[modifica]

Per país[modifica]

A l'efecte d'aquesta secció, el recompte anual de llançaments orbitals per país assigna a cada vol al país d'origen del coet, no al proveïdor de serveis de llançament o el port espacial. Per exemple, els llançaments Soiuz per Arianespace a Kourou es comptabilitzen a Rússia, perquè Soiuz-2 és un coet rus.

Xina: 22Europa: 9Índia: 7Israel: 1Japó: 4Corea del Nord: 1Rússia: 19EUA: 22
País Llançaments Reeixits Fracassos Errors
parcials
Comentaris
República Popular de la Xina R.P. de la Xina 22 20 1 1
Unió Europea Unió Europea 9 9 0 0
Índia Índia 7 7 0 0
Israel Israel 1 1 0 0
Japó Japó 4 4 0 0
Corea del Nord Corea del Nord 1 1 0 0
Rússia Rússia 19 18 1 0 Inclou 2 llançaments Soiuz des de Kourou
Estats Units Estats Units 22 22 0 0 +1 fracàs de pre-llançament (Amos 6 / Falcon 9)
Món 85 82 2 1

Per coet[modifica]

Per família[modifica]

Família País Llançaments Reeixits Fracassos Errors parcials Comentaris
Antares Estats Units Estats Units 1 1 0 0
Ariane Unió Europea Unió Europea 7 7 0 0
Atlas Estats Units Estats Units 8 8 0 0
Delta Estats Units Estats Units 4 4 0 0
Epsilon Japó Japó 1 1 0 0
Falcon Estats Units Estats Units 8 8 0 0 1 Fracàs de pre-llançament
H-II Japó Japó 3 3 0 0
Llarga Marxa República Popular de la Xina R.P. de la Xina 22 20 1 1
Pegasus Estats Units Estats Units 1 1 0 0
R-7 Rússia Rússia 14 13 1 0
SLV Índia Índia 7 7 0 0
Shavit Israel Israel 1 1 0 0
Unha Corea del Nord Corea del Nord 1 1 0 0
Universal Rocket Rússia Rússia 5 5 0 0
Vega Unió Europea Unió Europea 2 2 0 0

Per tipus[modifica]

Coet País Família Llançaments Reeixits Fracassos Fracassos parcials Comentaris
Antares 200 Estats Units Estats Units Antares 1 1 0 0 Vol inaugural
Ariane 5 Unió Europea Unió Europea Ariane 7 7 0 0
Atlas V Estats Units Estats Units Atlas 8 8 0 0
Delta IV Estats Units Estats Units Delta 4 4 0 0
Epsilon Japó Japó Epsilon 1 1 0 0
Falcon 9 Estats Units Estats Units Falcon 8 8 0 0 1 Fracàs de pre-llançament
GSLV Índia Índia SLV 1 1 0 0
H-IIA Japó Japó H-II 2 2 0 0
H-IIB Japó Japó H-II 1 1 0 0
Llarga Marxa 2 República Popular de la Xina R.P. de la Xina Llarga Marxa 8 7 0 1
Llarga Marxa 3 República Popular de la Xina R.P. de la Xina Llarga Marxa 7 7 0 0
Llarga Marxa 4 República Popular de la Xina R.P. de la Xina Llarga Marxa 4 3 1 0
Llarga Marxa 5 República Popular de la Xina R.P. de la Xina Llarga Marxa 1 1 0 0 Vol inaugural
Llarga Marxa 7 República Popular de la Xina R.P. de la Xina Llarga Marxa 1 1 0 0 Vol inaugural
Llarga Marxa 11 República Popular de la Xina R.P. de la Xina Llarga Marxa 1 1 0 0
Pegasus XL Estats Units Estats Units Pegasus 1 1 0 0
Proton Rússia Rússia Universal Rocket 3 3 0 0
PSLV Índia Índia SLV 6 6 0 0
Shavit Israel Israel Shavit 1 1 0 0
Soiuz Rússia Rússia R-7 6 5 1 0
Soiuz-2 Rússia Rússia R-7 8 8 0 0
Unha Corea del Nord Corea del Nord Unha 1 1 0 0
UR-100 Rússia Rússia Universal Rocket 2 2 0 0
Vega Unió Europea Unió Europea Vega 2 2 0 0

Per configuració[modifica]

Per zona de llançament[modifica]

Lloc País Llançaments Reeixits Fracassos Fracassos parcials Comentaris
Baikonur Kazakhstan Kazakhstan 11 10 1 0
Cape Canaveral Estats Units Estats Units 18 18 0 0 1 Fracàs de pre-llançament
Jiuquan República Popular de la Xina R.P. de la Xina 9 9 0 0
Kourou França França 11 11 0 0
MARS Estats Units Estats Units 1 1 0 0
Palmachim Israel Israel 1 1 0 0
Plessetsk Rússia Rússia 5 5 0 0
Satish Dhawan Índia Índia 7 7 0 0
Sohae Corea del Nord Corea del Nord 1 1 0 0
Taiyuan República Popular de la Xina R.P. de la Xina 4 2 1 1
Tanegashima Japó Japó 3 3 0 0
Uchinoura Japó Japó 1 1 0 0
Vandenberg Estats Units Estats Units 3 3 0 0
Vostochny Rússia Rússia 1 1 0 0 Primer llançament
Wenchang República Popular de la Xina R.P. de la Xina 2 2 0 0 Primer llançament
Xichang República Popular de la Xina R.P. de la Xina 7 7 0 0

Per òrbita[modifica]

Règim orbital Llançaments Assolits No assolits Assolits
accidentalment
Comentaris
Transatmosfèric 0 0 0 0
Terrestre Baixa 42 41 1 0 Incloent 10 a l'EEI (+1 fracassat), 1 al Tiangong-2
Geosíncrona / transferència 32 31 1 0
Terrestre Mitjana 8 8 0 0
Terrestre Alta 0 0 0 0
Òrbita heliocèntrica 2 2 0 0 Incloent òrbites de transferència planetàries

Referències[modifica]

Referències genèriques:

Notes[modifica]

  1. Inc., TV Rain, «Путин разрешил перенести первый запуск с «Восточного»». TV Rain.
  2. Payer, Markus «Leading satellite operator will be world's first company to launch a geostationary satellite on a reusable rocket in Q4 2016». SES S.A., 30-08-2016 [Consulta: 30 agost 2016].
  3. Chang, Kenneth «ExoMars Mission to Join Crowd of Spacecraft at Mars». New York Times, 19-10-2016 [Consulta: 19 octubre 2016].
  4. 4,0 4,1 Chang, Kenneth «Mars Mission Blasts Off From Kazakhstan». The New York Times, 14-03-2016 [Consulta: 14 març 2016].
  5. Clark, Steven «Japanese orbiter officially begins science mission at Venus». Spaceflight Now, 17-05-2016.
  6. Clark, Stephen «Scientists to land, and switch off, Rosetta comet probe in September». Spaceflight Now, 02-07-2016 [Consulta: 5 juliol 2016].
  7. Gannon, Megan «Goodbye, Rosetta! Spacecraft Crash-Lands on Comet in Epic Mission Finale». Space.com, 30-09-2016 [Consulta: 1r octubre 2016].
  8. Jason Davis. «Preview: 2016 aboard the International Space Station» (en anglès). Planetary society, 30-12-2015.
  9. Emily Lakdawalla. «Planetary Exploration Timelines: A Look Ahead to 2016» (en anglès). The planetary society, 31-12-2015.
  10. «Top départ pour Galileo, le "GPS européen"» (en francès). L'Obs, 15-12-2016. [Consulta: 15 desembre 2016].
  11. «North Korea plans satellite launch this month». CBC News, 02-02-2016.
  12. Krebs, Gunter. «NROL launches». Gunter's Space Page. [Consulta: 8 desembre 2016].
  13. «Operation Plan of X-ray Astronomy Satellite ASTRO-H (Hitomi)». Jaxa, abril 28, 2016.
  14. King, Bob «ExoMars Mission Narrowly Avoids Exploding Booster». Universe Today, 24-03-2016 [Consulta: 26 març 2016].
  15. «Atlas V OA-6 Anomaly Status». United Launch Alliance, 31-03-2016. [Consulta: 31 març 2016].
  16. Barbosa, Rui C. «Chinese Llarga Marxa 4B lofts satellites for Ziyuan-3 and Aleph-1 programs». NASASpaceflight.com, 29-05-2016.
  17. Ray, Justin. «Navy satellite claws its way to usable orbit after main engine failure» (en anglès). Spaceflight now, 03-11-2016.
  18. «长征七号首飞成功 携带多用途飞船缩比返回舱» (en chinese). [Consulta: 25 juny 2016].
  19. «NROL-61 satellite launched Thursday spotted in space by sky-watchers». Spaceflight Now, 30-07-2016.
  20. ; P.W. Singer; John Costello«CHINA'S QUANTUM SATELLITE COULD CHANGE CRYPTOGRAPHY FOREVER». Popular Science, 03-03-2016. [Consulta: 12 març 2016].
  21. 21,0 21,1 Malik, Tariq «Launchpad Explosion Destroys SpaceX Falcon 9 Rocket, Satellite in Florida». Space.com, 01-09-2016 [Consulta: 1r setembre 2016].
  22. Graham, William. «Israel launches Ofek spy satellite – officials confirm malfunctions». nasaspaceflight.com, 13-09-2016. [Consulta: 19 setembre 2016].
  23. Huang, Jin. «Why will Shenzhou-11 carry only two astronauts to space?». People's Daily Online, 08-03-2016. [Consulta: 10 març 2016].
  24. Krebs, Gunter. «XPNAV 1». Gunter's Space Page. [Consulta: 1r novembre 2016].
  25. Krebs, Gunter. «Xiaoxiang 1». Gunter's Space Page. Arxivat de l'original el 2016-11-01. [Consulta: 1r novembre 2016].
  26. «Successful deployment of six CubeSats delivered by KOUNOTORI6». JAXA, 16-01-2017. [Consulta: 17 gener 2017].
  27. «TuPOD successfully deployed its two onboard TubeSats». GAUSS Srl, 20-01-2017. [Consulta: 28 gener 2017].
  28. «TanSat (Chinese Carbon Dioxide Observation Satellite Mission)». eoPortal.org. [Consulta: 18 desembre 2016].
  29. [1]
  30. «観測ロケットS-310-44号機 打上げ結果について» (en japanese). JAXA, 15-01-2016. [Consulta: 15 gener 2015].
  31. Berger, Brian. «Launch. Land. Repeat: Blue Origin posts video of New Shepard's Friday flight». Space News, 23-01-2016.
  32. Koehler, Keith. «MUSIC Successfully Launched from NASA Wallops». NASA, 01-03-2016.
  33. Foust, Jeff. «Blue Origin flies New Shepard on suborbital test flight». Space News, 02-04-2016.
  34. «Skimming Phobos» (en anglès). ESA, 13-01-2016.
  35. «Cassini Solstice Mission: Saturn Tour Dates: 2016». saturn.jpl.nasa.gov. Jet Propulsion Laboratory. [Consulta: 6 setembre 2015].
  36. ; Escher, Anna «The top 15 events that happened in space in 2016». TechCrunch, 16-12-2016 [Consulta: 16 desembre 2016].
  37. ; Brown, Dwayne; Cantillo, Laurie«NASA's Juno Successfully Completes Jupiter Flyby». NASA, 27-08-2016. Arxivat de l'original el 9 de març 2021. [Consulta: 1r octubre 2016].
  38. Harwood, William. «Did Europe's Mars lander crash and burn on the Red Planet?» (en anglès). CBS News, 20-10-2016.
  39. Lakdawalla, Emily. «What to expect from JunoCam at Jupiter», 09-06-2016. [Consulta: 1r octubre 2016].
  40. Lakdawalla, Emily. «Juno to delay planned burn» (en anglès), Oct 16, 2016.
  41. Garcia, Mark. «Spacewalk Ends Early After Water Detected in Helmet» (en anglès). NASA, 15-01-2016.}}
  42. Garcia, Mark. «Second Spacewalk of Year Complete» (en anglès). Nasa, 03-02-2016.
  43. «Spacewalk Concludes After Commercial Crew Port Installation». NASA, 19-08-2016. Arxivat de l'original el 8 d’agost 2019. [Consulta: 27 gener 2017].
  44. «First Commercial Crew Docking Port established aboard ISS in challenging Spacewalk». Spaceflight101, 19-08-2016.
  45. «NASA TV to Air U.S. Spacewalk, Briefing» (en anglès). NASA, 22-08-2016.
  46. 46,0 46,1 Gruss, Mike «U.S. Air Force: No evidence malfunctioning Japanese satellite was hit by debris». Space News, 29-03-2016 [Consulta: 5 abril 2016].
  47. @JSpOC. «10 pieces from Astro-H break-up is posted on @SpaceTrackOrg. 41337 was amended to match the largest piece. The former 41337 is now 41442.», 01-04-2016.
  48. «New Orbital Data & Observations Dim Hopes for Japanese Hitomi Spacecraft». Spaceflight101, 02-04-2016 [Consulta: 5 abril 2016].
  49. Clark, Stephen «Attitude control failures led to break-up of Japanese astronomy satellite». Spaceflight Now, 18-04-2016 [Consulta: 21 abril 2016].
  50. «ChubuSat Instrument Development Project / About ChubuSat-3 Satellite». Nagoya University, 13-04-2016. Arxivat de l'original el 18 de març 2016. [Consulta: 13 abril 2016].
  51. 51,0 51,1 @JSpOC. «Breakup Notification: SL-12 R/B (#33473) @ 0920-0930z on 1Jun16. 20+ associated pieces. No indication of collision. @SpaceTrackOrg.», 02-06-2016.
  52. «Russian Ullage rocket engine explodes in space». Spaceflight Insider, 04-06-2016 [Consulta: 16 juny 2016].