Forushande

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaForushande
Fitxa
DireccióAsghar Farhadi
Protagonistes
Shahab Hosseini
Taraneh Alidoosti
Babak Karimi
ProduccióAlexandre Mallet-Guy
Asghar Farhadi
GuióAsghar Farhadi
MúsicaSattar Oraki
FotografiaHossein Jafarian
MuntatgeHayedeh Safiyari
DistribuïdorLucky Red Distribuzione i Mozinet Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenIran
França
Estrena2 febrer 2017 Modifica el valor a Wikidata
Durada125 min
Idioma originalpersa
Anglès
Francès
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama
Qualificació MPAAPG-13 Modifica el valor a Wikidata
Temavenjança, relació íntima, society of Iran (en) Tradueix, violència, comunicació i càstig extrajudicial Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióIran Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientaciódècada del 2010 Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webthesalesmanfilm.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt5186714 Filmaffinity: 950957 Allocine: 245360 Rottentomatoes: m/the_salesman_2017 Letterboxd: the-salesman-2016 Mojo: thesalesman Allmovie: v659369 TCM: 2116519 Metacritic: movie/the-salesman TMDB.org: 375315
Instagram: thesalesman.movie Modifica el valor a Wikidata

Forushande (en persa:فروشنده, en anglès: The salesman) és una pel·lícula franco-iraniana de 2016 escrita i dirigida per Asghar Farhadi. Fou estrenada al Festival de Cinema de Canes,[1] on va obtenir dos premis, un per Shahab Hosseini, proclamat millor actor, i l'altre per Asghar Farhadi pel millor guió.[2][3]

La pel·lícula també fou present a la 89a edició dels premis Oscar[4] i premiada en la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa.[5][6]

Argument[modifica]

La pel·lícula narra la història d'una jove parella, Emad (Shahab Hosseini) i Rana (Taraneh Alidoosti), que interpreten els papers principals d'una versió local de la popular obra de teatre La mort d'un viatjant d'Arthur Miller. La seva relació personal pren un inesperat gir quan es muden a una casa que prèviament havia estat habitada per una dona dedicada a la prostitució.

L'Emad és un professor de literatura que te molt bona relació amb els seus alumnes. A més a més, tot fa pensar que la parella té una vida plàcida fins que una nit, l'edifici on viuen està a punt de caure a causa d'unes obres que fan al solar del costat. Han de sortir corrent de la casa, amb molt poques pertinences i refugiar-se al pis d'uns amics fins que un altre amic comú i company de la companyia de teatre amateur on actuen, els troba un apartament que sembla la solució als seus problemes.

S'instal·len al nou edifici però la inquilina anterior ha deixat una habitació plena amb les seves pertinences perquè sembla que no troba un pis adequat on traslladar-se i aquest fet molesta una mica a la parella que ja voldria disposar de tot l'espai.

Una nit, mentre la Rana espera l'Emad per sopar, truquen a la porta i ella l'obre, suposant que és el seu marit, però no és així. Un estrany entra al pis, mentre ella es dutxa, i l'agredeix. Quan l'Emad arriba a casa es troba amb les conseqüències de l'agressió i gràcies als veïns, la Rana ja és a l'hospital per tal que li curin les lesions que ha patit.

Al tornar a casa la dona es troba en una situació posttraumàtica i no es pot quedar sola al pis. L'Emad pateix per la seva dona i no sap com tractar-la fins que en un moment donat li demana què pensa fer i si vol denunciar el cas a la policia o no. La Rana tanmateix diu que és millor oblidar l'incident sempre que ell es comprometi a buscar un pis nou on puguin anar a viure i tornar a començar.

Passen el dies i l'Emad s'obsessiona amb el fet que l'agressor de la Rana campa lliure i que fins i tot pot tornar al pis. Troba les claus d'un cotxe, un telèfon mòbil i diners a damunt d'una taula que forçosament han de ser de l'agressor i llavors comença a buscar pel barri fins que un dia pot obrir una furgoneta que hi ha aparcada a prop de casa seva. Ja ha trobat la manera d'aconseguir trobar l'agressor i finalment, un dia, la furgoneta està aparcada davant d'una pastisseria. Sospita del noi que la condueix i la para una trampa tot encarregant-li un petit treball de transport a domicili.

Convoca el suposat agressor a la seva antiga casa, que ara és un edifici completament abandonat, amb la intenció d'interrogar-lo i que acabi confessant el seu crim però la sorpresa és quan en lloc del jove, arriba un home d'edat avançada que diu ser el futur sogre del jove.

L'Emad comença a sospitar de l'home i finalment aconsegueix que confessi l'incident, tot i que des del seu punt de vista, l'entrada a la casa es va produir per error i l'agressió no va ser tal però l'Emad perd els estreps i el tanca a les fosques dins d'una habitació tot i que l'home li suplica que no ho faci perquè és claustrofòbic i a més pateix del cor.

És hora de la representació i l'Emad marxa cap al teatre. En acabar la sessió torna a la casa amb la Rana per tal que ella reconegui el seu agressor però ella només veu un home vell i atemorit i se n'apiada, cosa que no entén l'Emad que cada cop té més ganes de venjança. Ha trucat a la família de l'home: esposa, filla i gendre, per tal que vinguin a la casa i l'agressor confessi davant de tots. La Rana però pensa que es massa humiliació i el fet que l'home pateixi un atac de cor li fa pensar que ja en hi ha prou. Fins al punt que amenaça l'Emad i li diu que l'abandonarà si segueix amb el seu pla. Sembla que el marit comença a ser un desconegut per la seva dona i la seva set de venjança fa que la Rana vegi l'Emad com un desconegut que no li agrada gens.

Quan arriba la família de l'agressor només saben que l'home ha patit un atac de cor i l'Emad sap que no pot revelar el què ha passat perquè si no la Rana l'abandonarà.

L'incident no ha fet altra cosa que obrir una profunda escletxa a la parella, quasi tan gran com la que hi ha a la casa que han hagut d'abandonar.

Palmarès[modifica]

Llista de premis i nominacions
Any Premi Categoria Receptor/s Resultat Refs.
2016 Festival de Cinema de Canes Premi al millor guió Asghar Farhadi Guanyador [1]
Millor interpretació masculina Shahab Hosseini Guanyador
Festival Internacional de Cinema de Chicago Premi especial del Jurat Silver Hugo Asghar Farhadi Guanyador [7]
Critics' Choice Awards Millor pel·lícula estrangera The Salesman Nominat [8]
Dallas–Fort Worth Film Critics Association Millor pel·lícula estrangera The Salesman 5è lloc [9]
Florida Film Critics Circle Awards Millor pel·lícula estrangera The Salesman Nominat [10]
Mumbai Film Festival Premi del Públic The Salesman Guanyador [11]
Festival de Cinema de Múnic Millor pel·lícula internacional The Salesman Guanyador [12]
National Board of Review Awards Millor pel·lícula estrangera The Salesman Guanyador [13]
San Francisco Film Critics Circle Awards Millor pel·lícula estrangera The Salesman Nominat [14]
[15]
Setmana Internacional de Cinema de Valladolid Millor pel·lícula The Salesman Guanyador [16]
Vancouver International Film Festival Millor pel·lícula internacional Asghar Farhadi Runner-up [17]
Washington D.C. Area Film Critics Association Awards Millor pel·lícula estrangera The Salesman Nominat [18]
2017 89a edició dels Premis Oscar Millor pel·lícula de parla no anglesa Asghar Farhadi Guanyador [2][3][19]
Denver Film Critics Society Millor pel·lícula estrangera The Salesman Nominat [20]
74a edició dels Premis Globus d'Or Millor pel·lícula de parla no anglesa The Salesman Nominat [21]
Online Film Critics Society Awards Millor pel·lícula estrangera The Salesman Nominat [22]
Satellite Awards Millor pel·lícula estrangera The Salesman Guanyador [23]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Jagernauth, Kevin «Cannes Film Festival adds Asghar Farhadi's 'The Salesman' to competition lineup, Mel Gibson's 'Blood Father' and more» (en anglès). Indiewire, 22-04-2016.
  2. 2,0 2,1 Bright, Charles «Cannes Film Festival 2016 winners: Oscars next for 'I, Daniel Blake' and 'The Salesman'?» (en anglès). goldderby, 22-05-2016.
  3. 3,0 3,1 «Cannes Film Festival Winners: Palme d'Or To Ken Loach's 'I, Daniel Blake'» (en anglès). Deadline, 22-05-2016.
  4. «Oscars: Iran Selects Asghar Farhadi's 'The Salesman' for Foreign-Language Category» (en anglès). The Hollywood Reporter, 17 se setembre 2016.
  5. Nordyke, Kimberly «Oscars: 'La La Land' Ties Record With 14 Nominations» (en anglès). The Hollywood Reporter, 24-01-2017.
  6. «Oscar Nominations: Complete List» (en anglès). Variety, 24-01-2017.
  7. «52nd Festival: Award Winners» (en anglès). The Chicago International Film Festival, 26-10-2016.
  8. «La La Land Leads with 12 Nominations for the 22nd Annual Critics' Choice Awards» (en anglès). Critics' Choice, 01-12-2016.
  9. «DFW Film Critics Name 'Moonlight' Best Film of 2016» (en anglès). Dallas–Fort Worth Film Critics Association, 13-12-2016.
  10. «'Moonlight' leads 2016 Florida Film Critics Awards Nominations» (en anglès). Florida Film Critics Circle, 21-12-2016.
  11. «"The Salesman" wins Audience Choice Award at Mumbai Festival» (en anglès). Tehran Times, 28-10-2016.
  12. Barraclough, Leo «Asghar Farhadi's 'The Salesman' Triumphs at Munich Film Festival» (en anglès). Variety, 03-07-2016.
  13. «2016 Award Winners» (en anglès). nationalboardofreview.org, 29-11-2016.
  14. Flores, Marshall «San Francisco Film Critics Circle Nominations!» (en anglès). AwardsDaily.com, 09-12-2016.
  15. Nordyke, Kimberly «'Moonlight' Named Best Picture by San Francisco Film Critics Circle» (en anglès). The Hollywood Reporter, 12-12-2016.
  16. «"The Salesman" wins Best Film Award in Spain» (en anglès). Mehr News Agency, 31-10-2016.
  17. «Maudie Wins Coveted VIFF Super Channel People's Choice Award» (en anglès). Greater Vancouver International Film Festival Society, 14-10-2016.
  18. «The 2016 WAFCA Awards Nominations» (en anglès). Wafca, 03-12-2016.
  19. «Les 3 millors estrenes de cinema de la setmana». La Butxaca. Arxivat de l'original el 2017-03-09. [Consulta: 8 març 2017].
  20. Tangcay, Jazz «Denver Film Critics Society Announce Nominations» (en anglès). AwardsDaily.com, 09-01-2017.
  21. «Golden Globes 2017: The Complete List of Nominations» (en anglès). The Hollywood Reporter, 12-12-2016.
  22. «20th Annual Online Film Critics Society Awards Nominations» (en anglès). Online Film Critics Society, 27-12-2016.
  23. Kilday, Gregg «Satellite Awards Nominees Revealed» (en anglès). The Hollywood Reporter, 29-11-2016.

Enllaços externs[modifica]