Judes el Galileu

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Runes de Gamala, ciutat natal de Judes

Judes el Galileu o Judes de Gamala o Judes el Galaunita fou un dirigent polític-religiós jueu anomenat també heroi de la revolució del cens, nascut a Gamala, cap de la revolta armada que tingué lloc a Judea durant el cens de Quirí l'any 6 o 7 dC. La seva revolta va ser durament reprimida pels romans.

Cites Flavi Josep[modifica | modifica el codi]

Segons Flavi Josep [1] Judes de Gamala era fill d'Ezequies, i fundà, junt al fariseu Sadoc, el moviment dels zelotes, considerada la quarta secta filosòfica del judaisme del segle I.

Judes el Galileu dirigí l'assalt a la guarnició romana de Seforis (a 7 km de Natzaret), la capital de Galilea en aquella època. Flavi Josep no esmenta la mort de Judes, però informa que els seus fills Jaume i Simó foren executats pel procurador Alexandre a l'any 46 a Jerusalem.

Flavi Josep també informa que Menahem, un dels primers líders de la revolta jueva a l'any 66, era el fill de Judes, però la majoria dels estudiosos creuen que Menahem seria realment el nét de Judes. El cosí de Menahem, Eleazar ben Yair, després d'escapar a Masada, es va convertir en líder dels últims defensors d'aquesta fortalesa contra l'Imperi Romà.

Motius de la revolta segons Armand Puig[modifica | modifica el codi]

Pels jueus l'impost romà sobre la terra tributum solis atemptava contra el principi sagrat de la Llei en què la terra és propietat exclusiva de Déu. Els jueus tenien com a costum ancestral pagar el tributum capitis, és a dir, impost per capita.[2] El cens de Quirí tenia per objectiu cobrar l'impost a la terra. El moviment de revolta impulsat per Judes fou una combinació de anhel teocràtic i protesta social contra l'asfixiant càrrega fiscal romana.

Teoria de Robert Ambelain[modifica | modifica el codi]

Robert Ambelain autor francès francmaçó, defensa la teoria de que Judes era el pare carnal de Jesús de Natzaret. Segons Flavi Josep, Judes fou el fundador del moviment zelota i descendent de David. Jesús estava rodejat de zelotes (Simó el Zelota [3] i Judes Iscariot) i era de llinatge reial; per tant, pretendent al tron d'Israel. A més Judes de Gamala tenia dos fills, Jaume i Simó, fet que coincideix amb dos dels germans de Jesús.[4] També segons Robert, Jesús no era de Natzaret segons els evangelis sinó de Gamala, poble natal de Judes de Gamala.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referencia[modifica | modifica el codi]

  1. Antiguitats judaiques, XVII,I
  2. PUIG I TÀRRECH, Armand. Jesús un perfil biogràfic, 123.
  3. Lluc 6,15 i Fets Apòstols 1,13
  4. Marc 6:3

Bibliografia[modifica | modifica el codi]