Dimes el Bon Lladre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDimes

Icona russa del Bon Lladre, ca. 1560 (Moscou, Kremlim)
Biografia
Mort33 dC Modifica el valor a Wikidata
Jerusalem Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata (Crucifixió Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupacióatracador Modifica el valor a Wikidata
Bon Lladre
CelebracióEsglésia Catòlica, Església Ortodoxa
CanonitzacióAntiga
Festivitat25 de març (occident); 23 de març (orient)
IconografiaCrucificat, al costat dret de Jesús que li parla; despullat sostenint una creu
Patró dePresoners i condemnats a mort; delinqüents penedits; Gal·lípolis, Lecce

Dimes, Dimea o Dismes, també conegut com el Bon Lladre (mort a Jerusalem, ca. 33) fou el lladre que va ésser crucificat a la dreta de Jesús.

L'Evangeli segons Lluc el qualifica com "bon lladre", sense anomenar-lo. El nom Dimes es troba a l'Evangeli de Nicodem, text apòcrif del segle iv.

Fets i fonts[modifica]

L'Evangeli segons Lluc en diu:

« Un dels malfactors al costat de la creu l'insultava: "No ets tu el Crist? Salva't tu mateix i també a nosaltres!". Però l'altre el reprenia: "Ni tan sols tu tens temor de Déu, tot i haver estat condemnat a la mateixa pena? Nosaltres justament, perquè rebem el que mereixem per les nostres accions; ell, en canvi, no ha fet cap mal". I afegí: "Jesús, recorda't de mi quan entris al teu regne". Li respongué: "En veritat et dic, avui, seràs amb mi al paradís".
(Lluc, 23, 39-43)
»

L'Evangeli de Nicodem (4 segle, apòcrif):

« I crucificaren igualment dos lladres a banda i banda, Dimas a la dreta i Gestas a l'esquerra. ... (Nicodem, 10, 1) (la resta del fragment és idèntic a Lluc) »

L'Evangeli àrab de la infància (5 segle, també apòcrif), anomena els lladres Titus i Dúmac i afegeix la narració que Titus (el bon lladre) va impedir a altres lladres que atraquessin Maria i Josep quan estaven camí d'Egipte, en marxar de Natzaret quan Jesús era petit.[1]

Dimes apareix en obres patrístiques i en comentaris evangèlics com a sant. L'Església el celebra el 25 de març. En la tradició russa és anomenat Rakh ("pau").

Referències[modifica]

  1. Catholic Encyclopedia Arabic Gospel of the Infancy 23. "And the Lord Jesus answered, and said to His mother: Thirty years hence, O my mother, the Jews will crucify me at Jerusalem, and these two robbers will be raised upon the cross along with me, Titus on my right hand and Dumachus on my left; and after that day Titus shall go before me into Paradise."

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dimes el Bon Lladre