Bartomeu apòstol

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
sant Bartomeu

Escultura de Pierre Le Gros el Jove (Roma, Sant Joan del Laterà), s. XVIII
apòstol i màrtir
Nom secular Natanael (Natan-el bar Tholmai, "Natanael, fill de Ptolemeu"); arameu: תולמי-בר (bar-Tôlmay); grec: Βαρθολομαίος (Bartholomaíos)
Naixement Desconeguda (s. I)
Palestina
Defunció S. I, escorxat i crucificat
Albània del Caucas (antiga Armènia, actual província de Van a Turquia)
Enterrament San Bartolomeo all'Isola Tiberina (Roma) (procedents de Benevento, abans a Lipari i abans a Dura-Europos)
Commemoració en Tota la cristiandat
Canonització Antiga
Lloc de pelegrinatge Monestir de Sant Bartomeu (Albarak, Turquia, lloc del martiri), San Bartolomeo all'Isola Tiberina (Roma), Catedral de San Bartolomeo (Lipari)
Festivitat 24 d'agost (occident), 11 de juny (orient)
Iconografia Ganivet, la seva pell escorxada
Patronatge Armènia; enquadernadors, carnissers, treballs de la pell (blanquers, etc.); Benicarló, Igualada, Sitges, Roda de Berà; Orde dels Bartolomites

Segons el Nou Testament, Bartomeu (Canà, Galilea, s. I aC? - Armènia, s. I dC) fou un dels Dotze Apòstols de Jesús de Natzaret. És venerat com a sant a tota la cristiandat.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Fill d'un cananeu anomenat Ptolemeu, el seu nom real sembla que era Natanael (en arameu Natan-el bar Tholmai). D'aquí el nom "bar-Tolmay", en català Bartomeu, que significa fill de Ptolemeu.

Segons el Nou Testament, veié Jesús de Natzaret ressuscitat al Llac Tiberíades i fou testimoni de la seva ascensió al cel. Segons Eusebi de Cesarea, Bartomeu anà a predicar a l'Índia i, juntament amb Judes Tadeu, predicaren a Armènia, per això són els patrons de l'Església Apostòlica Armènia

El seu final va ser dels més cruels entre els apòstols, ja que fou escorxat viu i, finalment, decapitat.

Veneració[modifica | modifica el codi]

Se'l commemora el 24 d'agost. Pel seu martiri és patró d'oficis relacionats amb el treball de la pell, com els blanquers, assaonadors i adobadors.