Mamífer marí

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
La iubarta (Megaptera novaeangliae), un artiodàctil de l'ordre dels cetacis
La foca lleopard (Hydrurga leptonyx), un carnívor de l'infraordre dels pinnípedes

Els mamífers marins són mamífers aquàtics que depenen dels oceans o altres ecosistemes marins per sobreviure. Inclouen animals com ara les foques, les balenes, els manatís, les llúdries marines i els óssos polars. No formen un grup d'organismes emparentats que descendeixen d'un avantpassat comú, sinó que la seva semblança és deguda a l'evolució convergent. Una altra característica comuna és la seva dependència del medi marí per alimentar-se.

El grau d'adaptació a la vida marina varia considerablement d'una espècie a l'altra. Tant els cetacis com els sirenis són animals estrictament aquàtics. Les foques i els lleons marins són animals semiaquàtics que passen la majoria del seu temps a l'aigua, però han de tornar a terra ferma per a activitats importants com ara l'aparellament, la reproducció i la muda. Les llúdries i els óssos polars, en canvi, estan molt menys adaptats a la vida aquàtica. La seva dieta també varia considerablement. Alguns s'alimenten de zooplàncton, d'altres mengen peix, calamars, marisc o herba submarina i alguns fins i tot cacen altres mamífers. Hi ha força menys mamífers marins que mamífers terrestres, però tenen un paper important en el manteniment dels ecosistemes marins, per exemple, mitjançant la regulació de les poblacions de les seves preses. Aquest fet revesteix una importància particular, tenint en compte que el 23% de les espècies de mamífers marins estan amenaçades.

Els pobles indígenes foren els primers a caçar mamífers marins per la seva carn i altres recursos. Molts d'aquests mamífers també es convertiren en un objectiu de la indústria comercial, fet que provocà un fort declivi de totes les poblacions de les espècies explotades, com ara les balenes i les foques. La caça comercial conduí a l'extinció de la vaca marina de Steller, el visó marí, el lleó marí del Japó i la foca monjo del Carib. Algunes espècies, com ara la balena grisa i l'elefant marí septentrional, han ressorgit des de la fi de la caça comercial, mentre que d'altres, com la balena franca comuna, encara estan en perill crític. A banda de la caça, els mamífers marins poden morir com a resultat de la captura accessòria quan queden atrapats en xarxes fixes i s'ofeguen o acaben morint de gana. L'augment del trànsit marítim provoca col·lisions entre naus ràpides i mamífers marins de grans dimensions. La degradació del seu hàbitat també és una amenaça per als mamífers marins i afecta la seva capacitat de trobar aliment. La contaminació acústica, per exemple, perjudica els mamífers que fan servir l'ecolocalització, mentre que els efectes del canvi climàtic tenen un impacte negatiu sobre els medis àrtics.

Taxonomia[modifica]

Diversitat dels mamífers marins
Ursus maritimus 4 1996-08-04.jpg
Un ós polar (Ursus maritimus), de la família dels óssos (Ursidae)
Sea otter cropped.jpg
Una llúdria marina (Enhydra lutris), de la família dels mustèlids
Sea lion family.JPG
Lleons marins de Califòrnia (Zalophus californianus), de la família dels otàrids
FL fig04.jpg
Un manatí del Carib (Trichechus manatus), de l'ordre dels sirenis
Minke Whale (NOAA).jpg
Un rorqual d'aleta blanca (Balaenoptera acutorostrata), de l'ordre dels cetacis


Classificació de les espècies vivents[modifica]

Filogènesi dels mamífers marins
Mammalia


Afrotheria
Hyracoidea

Procaviidae


Tethytheria
Proboscidea

Elephantidae


Sirenia

Dugongidae (dugongs)


Trichechidae

Trichechus manatus (manatí del Carib)Trichechus senegalensis (manatí africà)Trichechus inunguis (manatí amazònic, espècie d'aigua dolça)


Laurasiatheria
Euungulata

Artiodactyla
Whippomorpha

Hippopotamidae


Cetacea

Mysticeti (balenes amb barba)Odontoceti (balenes dentades, tret dels dofins de riu)

Ruminantia

PerissodactylaFerae

Pholidota


Carnivora


Feliformia


Caniformia


Canidae


Arctoidea
Ursidae

Ursus maritimus (ós polar)altres óssos
Mustelidae

Enhydra lutris (llúdria marina)Lontra felina (llúdria costanera sud-americana)Neovison macrodon  (visó marí)altres mustèlidsPinnipedia

Otariidae (lleons marins i óssos marins)Odobenidae (morses)Phocidae (foques)


Els tàxons marcats en negreta són mamífers marins.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mamífer marí Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Jefferson, T. A.; Leatherwood, S.; Webber, M. A. Marine Mammals of the World (en anglès). Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació, 1994, p. 1–2. ISBN 978-92-5-103292-3. OCLC 30643250. 
  2. 2,0 2,1 «The Society for Marine Mammalogy's Taxonomy Committee List of Species and subspecies» (en anglès), 2014. [Consulta: 25 juny 2016].