Mamífer marí

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Manatí del Carib (Trichechus manatus), un membre de l'ordre dels sirenis.

Els mamífers marins són un grup variat que inclou unes 120 espècies de mamífers que s'han adaptat a la vida al mar o en depenen per la seva alimentació. El terme «mamífer marí» no designa un conjunt taxonòmic precís. En aquest grup s'inclouen els cetacis (balenes, dofins i marsopes), els sirenis (manatís i dugongs), els pinnípedes (foques vertaderes, otàries i morses) i algunes llúdries (la llúdria marina i la llúdria costanera sud-americana). L'ós polar (Ursus maritimus) també se sol agrupar amb els mamífers marins a causa del fet que viu als gels marins durant tot o la majoria de l'any i al seu alt grau d'adaptació a la vida al mar.[1]

Iubarta (Megaptera novaeangliae), un membre de l'ordre dels cetacis

De les aproximadament 120 espècies de mamífers marítims es són inclosos en cinc grups taxonòmics. Cada grup descendeix d'un avantpassat terrestre diferent. Les semblances morfològiques entre aquests grups diversos són resultat de l'evolució convergent i paral·lela. Així, encara que els balènids i els pinnípedes tinguin algunes semblances en la forma, les balenes sorprenentment estan més estretament relacionades amb els cérvols que amb les foques. Els mamífers marins evolucionaren a partir dels seus avantpassats terrestres i adquiriren diferents trets per adaptar-se a la vida al mar, com una mida generalment més gran, forma corporal hidrodinàmica, modificaren apèndixs i experimentaren adaptacions termoregulatòries. Les diferents espècies, tanmateix, s'adaptaren a la vida marítima en diferents graus. Els més adaptats són els cetacis i els sirenis, el cicle de vida dels quals discorre totalment a l'aigua, mentre que els altres grups passen almenys algun temps a terra.

Llúdria marina (Enhydra lutris), un membre de la família dels mustèlids

Malgrat que els mamífers marins són una megafauna carismàtica i que compta amb el suport de grups ecologistes, moltes poblacions són vulnerables o estan en perill d'extinció a causa d'una recent i intensa història d'explotació industrial per obtenir greix, oli, carn, vori i pell; per la desaparició del seu hàbitat (la banquisa en el cas de l'os polar); la contaminació marina; o combinacions més o menys severes d'aquestes. Moltes espècies de mamífers marins es troben protegides per tractats internacionals davant de l'explotació comercial.

Foca lleopard (Hydrurga leptonyx), un membre de la superfamília dels pinnípedes de l'ordre dels carnívors

Referències[modifica]

  1. Stirling, Ian. «Introduction». A: Polar Bears. Ann Arbor: University of Michigan Press, 1988. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mamífer marí Modifica l'enllaç a Wikidata