Alans

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
«Alà» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Al·là».

Els alans (àrab al-Lan, grec alanoi, llatí alani o halani) singular alà, són un poble del grup iranià del nord (escites, saka, sàrmates, massagetes); algunes de les seves tribus afiliades són esmentades com asians, roxolans, aorsis, siracs i iazigs.

A les primeres notícies els alans estaven establerts al nord de la mar Càspia i la mar Negra i després van ocupar Crimea i part del nord del Caucas. Eren un poble nòmada i guerrer; els seus serveis com a guerrers (i especialment la cavalleria) eren utilitzats per altres tribus i per romans i parts i sassànides. Van participar en les guerres mitridàtiques i en les campanyes romanes a Armènia, Mèdia i Pàrtia.

Del començament de l'era cristiana fins a la gran migració[modifica | modifica el codi]

Els romans en van tenir notícia durant les guerres Mitridàtiques, al país que els grecs anomenaven Alània i els romans van anomenar Albània. Sembla que abans del segle I aC els alans ja vivien al nord del Caucas i encara que després van efectuar diverses incursions a territori romà (i a territori part) la major part seguien establerts a la zona al segle III fins que en foren expulsats pels huns al segle IV.

En temps de Vespasià el rei part d'Hircània els va cridar i van devastar Mèdia i Armènia. Durant el regnat d'Adrià, una part dels alans havia emigrat a la regió del Danubi i va fer atacs a la frontera romana, i quasi al mateix temps la branca caucàsica va arribar fins a Capadòcia passant per Mèdia i Armènia, i Arrià, el governador provincial, escriu que les seves tàctiques de guerra eren les mateixes que els sàrmates. Tolomeu, sota els Antonins, anomena a la branca europea Alans Skuthai (Alans Scythae) dels que diu eren un dels set pobles principals de Sarmàcia (junt amb els Vends, Peucinis, Bastarnes, Iazigs, Roxolans i Hamaxobis); alguns s'havien establert a Panònia occidental. Tolomeu diu que el seu nom venia de la muntanya Alanus de Sarmàcia, de situació desconeguda. El 308 Dionis Periegetes diu que les seves terres estaven al nord del Taure, junt amb els Melanclens, Gelons, Hippemolgis, Neuri i Agathyrsis, però sembla que està parlant de les dues branques.

Amià Marcel·lí (vers 350-400) els col·locà al Tiras (Dniester) junt amb els Costobocis i altres tribus escites. Diu Amià Marcel·lí que els alans eren molts, i estaven estesos per tots els països; els alans eren rossos, bonics i arrogants; consideraven una felicitat morir en la guerra i conservaven restes dels enemics morts, especialment la pell del crani que penjaven com trofeu del pitral dels seus cavalls; no adoraven a cap déu i rendien culte a una espasa clavada a terra; les seves autoritats eren uns jutges nomenats entre els guerrers ancians més valents. No coneixien l'esclavitud. Expulsats del Caucas (on romangué una petita part del poble) es van unir als visigots i una part als ostrogots.

El moviment dels huns va abocar als gots cap a l'Imperi (376) i els alans formaven llavors dins aquest grup una confederació en la que hi havia els Neuri, Budins, Gelons, Agathyrsis, Melanclens i els Andròfags (Androphagi).

De la gran migració fins a la invasió mongola[modifica | modifica el codi]

Migracions alanes i vàndales en els segles IV i V. Vermell: migracions; Taronja: expedicions militars; Groc: àrees d'assentament.
Regne dels Alans a Hispània
En rosa, el regne dels vàndals i els alans

La invasió dels huns els va dividir en dos grups, els europeus i als caucasians.

La major part dels alans van quedar sotmesos als huns (387) i amb ells, com aliats, van avançar cap al regne d'Hermanric (vers 375), del qual rei una part dels alans europeus eren súbdits. Va esclatar la guerra entre Gots i Romans a Mèsia, i els huns i els alans es van aliar als gots, però foren derrotats per Teodosi (379-382). Van seguir als gots però estretament associats als vàndals, amb els quals es van establir a Panònia, i el 405 es van unir a una confederació organitzada entorn de Radagais que va fracassar. Els grups de sueus, vàndals, alans i altres, que van quedar a l'altre costat del Rin, reforçats després amb els que van tornar de la desafortunada expedició a Itàlia, envaïren les Gàl·lies el 406, i després van passar a Hispània (409). Els alans van restar majoritàriament a la Gàl·lia però el 414 van passar a Hispània, a la Lusitània i Bètica. El 418 els gots van conquerir Hispània mentre el rei alà Ataces va morir i el seu poble es va fusionar amb els vàndals. A la mort del rei vàndal Gunderic el 428, els alans van rebre part de Lusitània i Cartaginesa, però al següent any van marxar a l'Àfrica amb el rei Genseric.

Els alans, que havien restat amb els huns, van acompanyar a Àtila en la seva invasió. El 451 a la Gàl·lia, un cos d'alans era la guardià principal d'Àtila. El rei d'aquests alans era Sangiban. La victòria romana sobre els huns a Chalon-sur-Saône fou possible per la defecció dels alans. El rei Turismond els va sotmetre durant el seu any de regnat (451-452). Si bé encara foren esmentats algun altre cop van desaparèixer barrejats amb els gots. El 461 i 464 van fer incursions a Itàlia; a la mort d'Àtila es van independitzar i les seves hordes es van establir al curs mitjà del Loire a la Gàl·lia sota el rei Sangiban, i al baix Danubi sota el rei Candac. Una teoria suggereix que els gots i alans establerts a Catalunya li van donar nom (Gòtia i Alània = Gotalània = Catalània = Catalunya). Un altre grup d'alans va restar a la zona de la mar Negra i Crimea

Els alans del Caucas van fer moltes incursions a territori persa i armeni. S'esmenta un rei Saroes vers el 572-573. Després foren sotmesos pels khàzars. Se suposa que els actuals ossets (georgià owseti) són els descendents dels alans. El nom derivaria de As (al seu torn derivat de l'antic aorsi, una tribu parenta dels alans, àrab al-Arsiya). Els armenis anomenen als alans occidentals com ashtigor (as-digor) que són una fracció dels moderns ossets. El nom Asi el donen els ossets a la regió més occidental cap a les muntanyes Elbruz on segurament van arribar a viure antigament. La República dels ossets porta des del 1991 el nom de República d'Ossètia del Nord - Alània.

Quan Justinià I va conquerir el regne vàndal de l'Àfrica (534) va prendre el títol de "rei dels vàndals i els alans".

Els alans del Caucas ocupaven la zona fins al peu de la cadena principal entre el naixement del Kuban i el seu afluent el Zelenchuk a l'oest i el pas de Daryal a l'est. Allí es van fer sedentaris i es van dedicar a l'agricultura i ramaderia, desenvolupant algunes ciutats i apareixent després elements d'una organització estatal que va tenir llaços amb Bizanci, Geòrgia, Abkhàzia, Khazària i Rússia. Alguns enllaços matrimonials es van produir amb aquests estats. La propaganda cristiana feta pels bizantins a partir del segle V, i després per Geòrgia, va portar als alans a adoptar el cristianisme al segle X, i es va crear un arquebisbat d'Alània del que fins i tot es coneix un arquebisbe, Teodoros, al començament del segle XIII.

El 737 Marwan ben Muhammad va arribar al país dels khàzars després de passar per Bab al-Alan (Darial) al país alà. Els alans es van convertir al cristianisme sobre el patriarca bizantí Nicolau I el Místic (entre 901 i 925), però Masudi a l'obra Murudj diu que van fer apostasia el 932 i van expulsar als sacerdots i bisbes; Ibn Rusta diu que només el rei era cristià, però posteriorment devien retornar a la fe. Els musulmans no esmenten cap més pobles entre els alans i els territoris del Sahib al-Sarir (el rei dels avars del Dagestan, també cristià). Ibn Rusta esmenta a la tribu D.khsas o Rukhs-as com la més noble dels alans i correspondria probablement als antics roxolans (roxolani); una altra tribu esmentada com els twlas (lectura probable twal-as) serien els tualtae que viuen ara a l'altra part del Caucas. La seva capital és esmentada com a M.gh.s que seria Magas.

El 857 el general del califa, Bugha, va envair Transcaucàsia i el nord del Caucas, devastant Geòrgia, Abkhàzia, Alània i Khazària; els alans es van refer i van restaurar el seu estat i són esmentat sovint a les cròniques medievals. Els àrabs els anomenaven Alans o As i els russos i hongaresos els anomenaven Yas. Al segle X l'historiador Masudi indicava que el seu regne anava del Daguestan a Abkhàzia i el definia com a molt pròsper; el rei disposava de 30000 cavallers; milers de petits establiments propers un a l'altre donaven una gran heterogeneïtat al regne; molts alans eren cristians i altres adoraven ídols; tenien al nord als magiars i als búlgars (txuvaixos); al pas conegut generalment com a Daryal se li va donar el nom de Porta dels Alans (Bab al-Lan, en persa Dar-e Alan, del que va derivar Daryal). Ja els sassànides l'anomenaven Tro A'l'nn i Bb A'l'n'n que vol dir porta dels alans (i no dels aghuans o albans; Troa i Bba vol dir Porta)

Del segle XIII a l'actualitat[modifica | modifica el codi]

Mapa amb la localització dels alans 650 d. C.
L'Alània medieval comparada amb les actuals Ossèties

Al temps de la invasió mongola són esmentats encara com "as" i eren cristians de ritu grec ocupant les terres fins a Derbent i l'estuari del Volga. Els russos els anomenaven yasi. L'estat fou destruït pels mongols al segle XIII; els alans foren massacrats pels mongols que també van atacar als cumansy. Les restes dels alans es van dividir en tres grups:

  • un que es va retirar a les muntanes del Caucas central va originar els ossets; els establerts a la part més oriental anomenats els Ir, i els de la part occidental anomenats els digor. Aquest grup fou l'antecedent dels ossets, nom que derivaria d'una de les tribus i que els russos anomenaven osetiny i els georgians Os o Ovs i al país Oseti.
  • un segon grup que va marxar amb els cumans cap a Europa i es va establir a Hongria a la regió de Jászság (província de Yas), capital Jászberény. Van conservar la seva identitat fins al segle XV però després van quedar assimilats.
  • El tercer grup va passar al servei dels mongols i van arribar a formar un contingent de trenta mil "As" però van morir a la guerra o van ser absorbits per les poblacions locals. Els mongols anomenaven als alans com As, plural Asut, adjectiu Asutai.

Nom[modifica | modifica el codi]

El nom alà és derivat de la paraula iraniana arya = ari i per tant emparentada amb Iran. L'antiga llengua fou reconstruïda parcialment a través del modern osset excloent les paraules d'origen turc i caucàsic. No va existir una llengua escrita alana i no existeix cap text en alà excepte una inscripció en una tomba escrita en caràcters grecs a les fonts del riu Kuban; Joan Tzetzes recorda també algunes frases i a més existeixen els noms de llocs, persones i grups.[1] Es coneix també una inscripció en llatí datada entre el 238 i el 244 es va trobar a Ribchester al Lancashire, feta per soldats sàrmates enviats a Britània per Marc Aureli després del 175 quan va derrotar els sàrmates (el que li va valer el malnom de Sarmàtic) i en va reclutar alguns per l'exèrcit.

Enllaços matrimonials[modifica | modifica el codi]

Dos enllaços matrimonials relacionats amb els alans tenen certa importància: la reina Tamara de Geòrgia (1184-1212) fou filla del rei Giorgi III de Geòrgia i de la reina Burdukhan que era alana i germana del príncep osset Kuddan. També el marit de Tamara, Soslan, fou un príncep alà (osset).

Religió, llengua i història tardana[modifica | modifica el codi]

En els segles IV i V els alans van ser en part cristianitzats per missioners bizantins de l'església arriana. Al segle XIII, els nouvinguts mongols van envair la zona i van empènyer als alans orientals molt més al sud del Caucas, on es van barrejar amb els nadius i successivament van anar formant tres entitats territorials amb desenvolupaments molt diferents. Aproximadament el 1395, l'exèrcit de Tamerlà va envair el nord del Caucas i va massacrar a la majoria de la població Alana.

Amb el temps, la província de Digor va anar quedant sota la influència islàmica i kabardí; de fet va ser a través d'aquests últims (una tribu circassiana de l'est) que l'Islam es va introduir a la regió en el segle XVII. Els tuallag al sud van quedar en el que avui és Geòrgia i els iron, el grup del nord, van quedar en la part russa després del 1767, el que va consolidar la fe ortodoxa considerablement. Molts dels ossets d'avui són cristians ortodoxos.

Els descendents lingüístics dels alans, que viuen en diverses repúbliques autònomes de Rússia i Geòrgia, parlen l'osset, que pertany al grup de llengües irànies nord-orientals, com a únic supervivent del dialecte escita-sàrmata que al seu dia s'estenia per l'estepa del mar Negre i Àsia Central. L'osset modern té dos dialectes principals: el digor, que es parla a la part occidental d'Ossètia del Nord, i l'iron, que es parla a la resta de la república. Una tercera branca, el jassic (jász), es parlava antigament a Hongria. La llengua literària, basada en el dialecte iron, va ser fixada pel seu poeta nacional, Kosta Khetagurov (1859-1906).

Hi ha una petita comunitat a l'oest de l'Iraq que es denominen Alanis. Sembla que tenen avantpassats iranis o turcs i són musulmans sunnites. El nom d'Alanis probablement el van adoptar en un intent de reclamar per a si la descendència de la llegendària tribu. No obstant això, estan molt arabitzats. Presenten moltes similituds racials amb els caucasians i utilitzen fins i tot «Alani» com a cognom. No és estrany trobar persones pèl-roges o rosses entre ells, encara que al casar-se comunament amb els àrabs ara tenen una gran varietat de fenotips: hi ha alguns que presenten trets mongols, el que podria provar que tenen avantpassats altaics i no iranis, ja que les tribus túrquiques posseeixen un gran percentatge de sang mongola. A vegades se'ls ha relacionat amb les dotze tribus perdudes d'Israel, amb els huns, amb els khàzars i per descomptat amb l'exèrcit tàtar del jan Hulagu que va envair l'Iraq. L'última teoria la van desenvolupar els xiïtes, els qui avorreixen als Alanis, per la seva gran influència política i cultural a la societat iraquiana. Els xiïtes extremistes els titllen de "gossos bruts" i "porcs" que han de ser exterminats per complet. La connexió històrica amb els alans està basada, però, en llegendes i enraonies. Racialment són diferents dels àrabs semites, ja que s'assemblen més a la branca altaica. Probablement hagin vingut de Sibèria i Àsia Central l'any 478 dC, segons una llegenda que els situava al nord del Caucas o Turquestan.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Journal of the Asiatic Society of Bengal. vol.20 (en anglès). G.H. Rouse, Baptist Mission Press, 1852, p. 140. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • José Fortes Fortes, Recull crític de fonts per a l'estudi de la història, cultura i llengua dels alans, Tesi doctoral, UAB, 1997.
  • Agustí Alemany, Sources on the Alans: A Critical Compilation. Brill Academic Publishers, 2000 ISBN 90-04-11442-4
  • Bernard S. Bachrach, A History of the Alans in the West, from their first appearance in the sources of classical antiquity through the early middle ages, University of Minnesota Press, 1973 ISBN 0-8166-0678-1
  • Golb, Norman and Omeljan Pritsak. Khazarian Hebrew Documents of the Tenth Century. Ithaca: Cornell Univ. Press, 1982.
  • Hill, John E. 2003. "Annotated Translation of the Chapter on the Western Regions according to the Hou Hanshu." 2nd Draft Edition. «The Han Histories». [Consulta: 19 de juliol de 2012].
  • Yu, Taishan. 2004. A History of the Relationships between the Western and Eastern Han, Wei, Jin, Northern and Southern Dynasties and the Western Regions. Sino-Platonic Papers No. 131 March, 2004. Dept. of East Asian Languages and Civilizations, University of Pennsylvania.