Testimonis de Jehovà: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Etiquetes: Edita des de mòbil edició a través de l'aplicació mòbil Android app edit
Etiquetes: Edita des de mòbil edició a través de l'aplicació mòbil Android app edit
Línia 48: Línia 48:


Els Testimonis de Jehovà basen el conjunt de les seves creences i conceptes en la seva interpretació particular de la Bíblia, que consideren la seva font exclusiva de referència en afers doctrinals. Adoren un únic [[Déu]], Jehovà, i s'identifiquen com a seguidors d'un únic líder o [[messies]], [[Jesucrist]], que reconeixen com el seu fill.
Els Testimonis de Jehovà basen el conjunt de les seves creences i conceptes en la seva interpretació particular de la Bíblia, que consideren la seva font exclusiva de referència en afers doctrinals. Adoren un únic [[Déu]], Jehovà, i s'identifiquen com a seguidors d'un únic líder o [[messies]], [[Jesucrist]], que reconeixen com el seu fill.

=== [[Escatologia]] ===
{{principal|Prediccions dels Testimonis de Jehovà}}
Creuen que estem vivim en els "darrers dies" i que només els qui estaran dins l'organització dels Testimonis de Jehovà seran salvats per Déu en el Dia del [[Judici Final]]. Des de la seva fundació han predit la fi del món nombroses vegades. Les més destacades van ser: el 1914, el [[1925]] i el [[1975]]. Actualment consideren que la fi del sistema actual pot arribar en qualsevol moment i que per tant han d'estar atents als successos actuals i donar a conèixer les seves creences perquè es pugui salvar el major nombre de persones.

Creuen que el [[Regne de Déu]], en mans de Jesucrist, vindicarà el dret de Jehovà a governar sobre tota la Creació i que la Terra esdevindrà un [[paradís]] on viuran eternament totes les persones que visquin en harmonia amb Jehovà (basant-se en textos com ara els [[Llibre dels Salms|Salms]] [http://www.biblegateway.com/passage/?search=Salmos%2037:10-11;&version=60; 37: 10, 11] i [http://www.biblegateway.com/passage/?search=Salmos%2037:29;&version=60; 29], [[Evangeli segons Mateu|Mateu]] [http://www.biblegateway.com/passage/?search=Mateo5:5;&version=60; 5:5], [[Llibre de Daniel|Daniel]] [http://www.biblegateway.com/passage/?search=Daniel2:44;&version=60; 2:44] i [[Apocalipsi|Revelació o Apocalipsi]] [http://www.biblegateway.com/passage/?search=Apocalipsi, 21:3 i 4]).


=== Fonaments i creences ===
=== Fonaments i creences ===

Revisió del 20:25, 2 maig 2019

Infotaula d'organitzacióTestimonis de Jehovà
(en) Jehovah's Witnesses Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtJW, 耶證, 耶证 i TJ Modifica el valor a Wikidata
Tipusdivisió del cristianisme Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicacorporació de dret públic Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaAssociació d'Estudiants de la Bíblia Modifica el valor a Wikidata
Creació1881, Pittsburgh Modifica el valor a Wikidata
FundadorCharles Taze Russell Modifica el valor a Wikidata

'Bíblia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membres8.514.983 (valor desconegut) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Autoritat executivaCos Governant dels Testimonis de Jehovà Modifica el valor a Wikidata
Propietari de
WCFO (en) Tradueix
WMLB (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Part derestauracionisme Modifica el valor a Wikidata

Lloc webjw.org Modifica el valor a Wikidata
Fitxer:Jw headquart.jpg
Seu central a Warwick (EUA).

Testimonis de Jehovà és el nom d'una organització religiosa cristiana internacional mil·lenarista i fonamentalista fundada als Estats Units [1] entesa pels seus adeptes com una restauració del mode de vida i les idees originals dels primers cristians i com l'única religió vertadera.

Els Testimonis de Jehovà van sorgir de l'Associació dels Estudiants de la Bíblia, fundada a la darreria del segle XIX per Charles Taze Russell. Entre el 1917 i el 1940 van patir canvis importants en l'organització. La seva estructura es va centralitzar i els mètodes de captació d'adeptes es van regularitzar al màxim.[2][3] Ara per ara hi ha aproximadament 8 milions d'adeptes a tot el món.

Consideren la Bíblia d'inspiració divina i per tant l'única autoritat en matèria de fe i dogmes. Fan servir de manera preferent la Traducció del Nou Món de les Santes Escriptures, una edició pròpia publicada per la Societat Watchtower. Per a la interpretació dels textos bíblics fan servir les publicacions editades per la societat, com ara llibres o les revistes The Watchtower (La Torre de Guaita) i Awake! (Desperta't!), que també distribueixen públicament amb números diferents que surten mensualment.

Des dels inicis, els Testimonis de Jehovà han fet una predicació activa de la creença que a partir del 1914 el món experimenta els seus darrers dies i que aquells que siguin Testimonis de Jehovà junt amb altres que també ho vulguin se salvaran en el Dia del Judici Final o Harmagedon.

La seva negativa a rebre transfusions de sang, així com la seva posició d'objecció de consciència al servei militar i la negativa a saludar les banderes nacionals, els ha posat en conflicte amb alguns governs. En conseqüència, les activitats dels Testimonis de Jehovà han estat prohibides o restringides en alguns països.[4]

Història

Charles Taze Russell el 1911.

A principi de la dècada de 1870 es va formar un cercle reduït d'estudis bíblics a Allegheny, localitat que avui forma part de Pittsburgh (Pennsilvània, Estats Units). Qui va promoure el grup d'estudiants era Charles Taze Russell, mitjançant la seva interpretació peculiar de la Bíblia.

Nascut en una família presbiteriana, Russell, interessat per l'estudi de la Bíblia, va formar amb un grup d'amics una congregació d'estudi de les Escriptures, els membres de la qual s'identificaven com a Estudiants de la Bíblia. El juliol de 1879 es va publicar el primer número de la revista Zion’s Watch Tower and Herald of Christ’s Presence (La Torre de Guaita de Sió i Herald de la Presència de Crist, coneguda ara en anglès com The Watchtower (La Torre de Guaita), la qual és fins avui la seva publicació més coneguda.

El 1881 es va fundar la Zion’s Watch Tower Tract Society (Societat de Tractats la Torre de Guaita de Sió), de la qual Russell en va ser nomenat president el 1884, i que més endavant canviaria el nom per Watch Tower Bible and Tract Society, Inc. (Societat Anònima de Bíblies i Tractats La Torre de Guaita). Hom va iniciar la impressió i distribució de diverses publicacions en diversos idiomes, editades per a l'estudi de la Bíblia i per proclamar l'«Aurora del Mil·lenni».

El 1909, quan l'organització ja havia aconseguit projecció internacional, la seu de la Societat es va traslladar a Brooklyn (Nova York), on encara roman. El 1914 es va crear la primera entitat legal fora dels Estats Units, a la sucursal de la Gran Bretanya: l'Associació Internacional d'Estudiants de la Bíblia.

En temps de Russell, els Testimonis havien rebutjat doctrines com la Santíssima Trinitat, la immortalitat de l'ànima o el foc de l'infern, però encara celebraven Nadal i acceptaven el símbol de la Creu. Aquestes creences, entre d'altres, però, van ser progressivament rebutjades. Russell va morir el 1916.

L'any 1931, sota l'administració de Joseph Franklin Rutheford, segon president de la Societat Torre de Guaita (anomenat el "Jutge", car va actuar com a jutge suplent diverses vegades), quan es va prendre la resolució d'adoptar el nom de Testimonis de Jehovà.

Sota l'administració de Rutherford, l'organització va progressar de manera notable. Va ser ell qui va realitzar múltiples denúncies d'allò que va entendre com "errors de doctrina" de diverses esglésies cristianes i va establir un cos legal (que encara es fa servir en l'actualitat) mitjançant el qual els Testimonis de Jehovà van obtenir resolucions judicials positives als tribunals de diversos països, que els van donar llibertat de culte religiós i els va permetre de portar a terme les seves activitats.

El tercer president de la Societat va ser Nathan H. Knorr. Sota la seva administració va millorar considerablement l'aspecte organitzatiu i es van instituir diverses escoles amb la finalitat de millorar la manera com es presentava el seu missatge bíblic, com ara l'"Escola del Ministeri Teocràtic", per a la formació oratòria dels adeptes, i l'"Escola Bíblica de Galaad", per a la formació dels Testimonis que emprenien internacionalment l'obra "missional". Entre les publicacions editades en aquest període destaca la Traducció del Nou Món de les Santes Escriptures. També es van fer diversos canvis estructurals importants, anunciats durant la reunió que la Societat Torre de Guaita de Bíblies i Tractats de Pennsilvània celebra anualment l'1 d'octubre.

  • 1945: Hom va deixar d'elegir la Junta Directiva de la Societat per vots basats en donacions monetàries; des d'aleshores serien persones íntegrament dedicades a l'organització les que rebrien aquesta capacitat de vot.
  • 1971: Hom va aclarir que la Junta Directiva de la Societat era un instrument del Cos Governant i no un òrgan equivalent, com s'havia assumit fins llavors. El Cos Governant es va ampliar a onze membres i la Junta estava limitada pels estatuts a set. Les persones amb dret al vot en la Societat (aproximadament cinc-centes) havien acceptat fins llavors, en tot cas, que la directiva de la Societat estigués formada íntegrament per membres d'aquest Cos. Des d'aquella data, el càrrec de presidència en el Cos Governant, a diferència del de la presidència de la Societat, és de rotació anual, per ordre alfabètic dels cognoms. La xifra de membres del Cos Governant es va tornar a augmentar el 1974 i va oscil·lar des d'aquella data a mesura que es produïen morts per edat avançada i nous nomenaments. Es va arribar a un màxim de divuit el 1975.
  • 1972: Les congregacions dels Testimonis van passar d'estar supervisades per un sol individu a ser ateses per un cos o comitè d'"ancians" (superintendents).

Frederick William Franz va ser el quart president de la Societat Torre de Guaita, càrrec per al qual va ser nomenat l'any 1978. Abans va ser vicepresident de la Societat (de 1945 a 1977) i membre del Cos Governant. Va néixer a Covington, Kentucky, el 1893. Els seus pares van ser Edward Frederick Franz i Ida Louise, que van fer que fos batejat per un clergue de l'Església Luterana.

Un any transcendent d'aquest període va ser 1991, quan es van alçar les proscripcions dels Testimonis a Europa Oriental i l'Àfrica, la qual cosa va fer possible que arribessin plenament a aquest territori. Durant aquest període, i a causa de la seva expansió en aquestes zones, així com a Rússia i l'Amèrica Llatina, els Testimonis de Jehovà van experimentar el creixement demogràfic més important de la seva història i van duplicar la xifra d'adeptes (de 3 a 6 milions) en només 20 anys (1985-2003).

El 1992, Milton G. Henschel va arribar a ser el cinquè president de la Societat Torre de Guaita, fins a l'any 2001, en què hi va renunciar per atendre els assumptes de redacció i de doctrina, juntament amb els altres membres del Cos Governant. A partir de llavors i per direcció del mateix Cos Governant, hom elegeix els presidents de la Societat Torre de Guaita entre els membres de les "Altres Ovelles" (individus amb esperança de vida terrenal i no celestial).

Milton va formar part del personal de les oficines centrals a Nova York quan era jove i hi va treballar durant més de seixanta anys. El 1939 va ser nomenat secretari de Nathan Homer Knorr, llavors superintendent de la impremta dels Testimonis de Jehovà a Brooklyn. Quan Knorr va començar a dirigir l'obra mundial dels Testimonis, el 1942, va continuar utilitzant Milton Henschel com ajudant seu. Va col·laborar estretament amb Nathan Homer Knorr fins que aquest va morir el 1977.

Des de l'any 2000, Don Aldem Adams és l'actual president de la Societat Torre de Guaita. No pertany als ungits; és a dir, no afirma tenir esperança celestial, per la qual cosa no és part del Cos Governant. Aldem Adams va néixer el 1925 a Illinois (Estats Units), al si d'una família que originalment va estar associada amb l'Església Episcopal. Al gener de 1943 va començar el precursorat. Després de dos anys d'estar en aquest servei, va ser convidat a proseguir el ministeri de temps complet a les oficines centrals dels Testimonis de Jehovà a Brooklyn (Nova York).

Creences i pràctiques

Els Testimonis de Jehovà basen el conjunt de les seves creences i conceptes en la seva interpretació particular de la Bíblia, que consideren la seva font exclusiva de referència en afers doctrinals. Adoren un únic Déu, Jehovà, i s'identifiquen com a seguidors d'un únic líder o messies, Jesucrist, que reconeixen com el seu fill.

Fonaments i creences

Els Testimonis de Jehovà creuen, sobre la base de la seva interpretació particular de textos profètics de la Bíblia com 1 Timoteu 4:1-3, que amb posterioritat a la mort dels apòstols es va produir una gran apostasia que va corrompre les idees originals del cristianisme. El seu principal esforç ideològic ha estat per tant d'eliminar de les seves creences els ensenyaments que interpreten contraris a la Bíblia i falsos per tornar als que entenen estan en harmonia amb les Escriptures.

  • Rebutgen les doctrines del Concili de Nicea I i posteriors, com ara la doctrina sobre la "Trinitat";
  • Rebutgen així mateix el baptisme d'infants, perquè el consideren contrari a les normes bíbliques. Els Testimonis es bategen quan han decidit dedicar la seva vida a Déu.
  • Rebutgen la unió de fe amb altres religions (ecumenisme).
  • Creuen que la mort és un estat d'inexistència del qual despertaran amb la resurrecció.
  • No fan servir imatges ni símbols en les seves reunions.
  • Consideren la creu un símbol d'origen pagà.
  • Rebutgen la salutació a símbols nacionals (banderes, escuts i fins i tot cantar himnes) que entenen com un acte d'adoració, i qualsevol festivitat que entenguin que és d'origen pagà (nadal, Pasqua Florida, i aniversaris).
  • Rebuig absolut a les transfusions de sang. Tanmateix, en l'actualitat accepten els múltiples avenços en el desenvolupament de Tractaments alternatius a les transfusions de sang.
  • Rebutgen l'ús d'armes i es declaren neutrals en els afers polítics i els conflictes militars.

Tot això ha portat que hagin experimentat rebuig popular i institucional en alguns països. Aquesta oposició ha implicat, de vegades, fins i tot càstigs severs i fins i tot pena de mort.[5]

Difusió de les seves creences

Tots els Testimonis de Jehovà, inscrits en els seus informes anuals, són també, seguint el llenguatge usat per l'organització, proclamadors (predicadors) actius d'allò que consideren el missatge urgent que cal transmetre a la humanitat. Participen regularment en activitats formals organitzades localment per contactar amb els veïns, però també aprofiten ocasions informals per parlar amb coneguts o simplement amb aquells amb qui es creuen al llarg del dia.

Tots els membres batejats tenen l'obligació de testificar l'existència de Jehovà i donar a conèixer quina és, segons ells, la seva voluntat. S'ofereixen per dur a terme estudis bíblics a domicili, principalment amb l'ajut de les mateixes publicacions de la Societat. Aquests estudis també s'anuncien en totes les publicacions.

Publicacions i Internet

Els Testimonis de Jehovà tenen, des de l'any 2018, la seu central a Warwick, Nova York (Estats Units), des d'on es realitza la coordinació i direcció de l'obra per tot el món a més d'una intensa activitat editorial que inclou Bíblies, llibres, pamflets i tractats, si bé la impressió de literatura també es porta a terme des de moltes altres sucursals d'altres països. Aquesta nova seu substitueix la tradicional de Brooklyn, Nova York.

Les revistes La Torre de Guaita i Desperta’t! estàn considerades les publicacions més distribuïdes i traduïdes del món amb una tirada actual de 83 milions i 78 milions d'exemplars mensuals respectivament. La primera és tradueix en 343 idiomes i la segona en 208. Surten cada mes i és distribueixen o bé de porta en porta o bé mitjançant els expositors públics a peu de carrer, normalment que utilitzen en zones urbanes molt transitades.

Tot i que antigament tenien un preu simbòlic estipulat, a partir dels anys 90 es van començar a distribuir de franc. Des de llavors, són les donacions voluntàries dels propis adeptes que sostenen la major part de l'obra a nivell mundial, tant la impressió de publicacions com la construcció de noves Sales del Regne, Sales de Congressos, Oficines de Traducció, etc.

Per altre banda, la seva traducció de la bíblia, la Traducció del Nou Món de les Santes Escriptures, s'ha traduït sencera o en part a més de 160 idiomes i s'han distribuït més de 220 milions de exemplars.

Respecte a la seva web, des d'on es poden llegir i descarregar totes les seves publicacions, està traduïda en 975 idiomes. A més, a la seva web s'hi poden trobar nombrosos vídeos i articles de tota mena i per a totes les edats, incloent-hi una secció de notícies informatives i de caire jurídic.

Reunions

Reunió de Testimonis de Jehovà en un Saló del Regne.

A més de l'estudi personal de la Bíblia, els adeptes dels Testimonis de Jehovà assisteixen a les reunions congregacionals, normalment dues vegades la setmana, en els locals coneguts com a Sales del Regne. A aquestes reunions es llegeix i estudia la Bíblia amb l'ajut de publicacions bíbliques i s'ofereixen consells per la millora del ministeri públic. Altres reunions de més grans dimensions tenen lloc, normalment, tres vegades l'any, en Salons d'Assemblees mantinguts per ells o en instal·lacions públiques llogades per a aquest fi, com ara estadis esportius o auditoris municipals.

Edicions de la Bíblia

El 1884 els Testimonis de Jehovà van formar una organització per portar a terme la seva obra de publicar la seva versió de la Bíblia. L'organització es coneix ara com Societat Torre de Guaita de Bíblies i Tractats de Pennsilvània. Al principi es compraven Bíblies d'altres societats perquè les distribuïssin de nou els Testimonis, que en aquell temps estaven desenvolupant les seves característiques visites de casa en casa. Als països de parla anglesa els Testimonis feien servir la Versió Autoritzada (King James Version) del 1611 per al seu estudi de la Bíblia.

Fidel al seu nom, la Societat Torre de Guaita de Bíblies i Tractats ha participat a distribuir Bíblies i també en publicar llibres, tractats i altra literatura. Des que va començar a publicar-se la revista The Watchtower (La Torre de Guaita) el 1879, les publicacions de la Societat Watchtower han citat i fet referència a vintenes de diferents traduccions de la Bíblia.

Versions bíbliques produïdes mitjançant impremtes alienes

Bíblies de Rotherham i Holman
El 1896, mitjançant la Societat Watch Tower, els Testimonis de Jehovà van entrar directament en el camp de la publicació i distribució de la Bíblia. Aquest any van obtenir els drets d'impressió del traductor bíblic britànic Joseph B. Rotherham per publicar als Estats Units l'edició dotzena revisada del seu Nou Testament. A la pàgina on hi ha el títol d'aquests exemplars impresos apareix el nom de la Societat Watch Tower Bible and Tract, d'Allegheny, Pennsilvània, ja que les oficines centrals de la Societat eren allà en aquell temps. El 1903 es van fer arranjaments per a una impressió especial de la Holman Linear Bible (Bíblia Lineal Holman), que contenia notes explicatives marginals preses de la literatura publicada per la Societat del 1895 al 1901. El mateix text de la Bíblia presentava la Versió Autoritzada i la Versió Revisada (ambdues en anglès) de les Escriptures Hebrees i Gregues. L'edició sencera de 5.000 exemplars s'havia distribuït per a l'any 1903.
The Emphatic Diaglott
El 1902 la Societat La Talaia va adquirir els drets de propietat literària com a única publicadora i distribuïdora de The Emphatic Diaglott (Versió Interlinial amb Èmfasi). Aquesta versió en anglès de les Escriptures Gregues Cristianes va ser preparada per un traductor bíblic nascut a Anglaterra, Benjamin Wilson, de Geneva, Illinois. Va ser enllestida el 1864. Contenia el text grec de J. J. Griesbach, amb una traducció literal i interlineal en anglès i la versió de Wilson a la dreta, que utilitzava senyals especials d'èmfasi.
Edició dels Estudiants de la Bíblia
El 1907 la Societat La Talaia va publicar una edició de la Bíblia que es va conèixer com "Edició dels Estudiants de la Bíblia". Contenia una impressió clara de la Versió Autoritzada juntament amb notes marginals, a més d'un apèndix preparat pels Testimonis de Jehovà. Aquesta Bíblia va ser útil als Testimonis de Jehovà durant dècades en la seva predicació pública.

Bíblies produïdes en impremtes pròpies

Durant trenta anys, la Societat Watchtower va fer servir empreses alienes per a efectuar la mateixa impressió de les seves Bíblies. No obstant això, en desembre del 1926 The Emphatic Diaglott va ser la primera versió bíblica impresa en les mateixes premses de la Societat a Brooklyn, Nova York. Imprimir aquesta edició de les Escriptures Gregues Cristianes va estimular l'esperança que algun dia sortiria una Bíblia completa de les mateixes premses de la Societat.

  • Versió Autoritzada. La II Guerra Mundial va fer necessària una publicació independent de la mateixa Bíblia. Mentre s'intensificava notablement el conflicte mundial, la Societat va aconseguir comprar clixés o planxes de tota la Versió Autoritzada de la Bíblia. Aquesta va ser presentada al públic durant una assemblea dels Testimonis de Jehovà, el 18 de setembre del 1942, com la primera Bíblia completa impresa a la fàbrica de Brooklyn de la Societat Watch Tower. A l'apèndix es proporcionava una llista de noms propis amb el seu significat, una "Concordança de paraules i expressions bíbliques", de preparació especial, i altres ajudes. A més a més, va posar un petit títol apropiat en cada pàgina.
  • The American Standard Version. Una altra important traducció de la Bíblia en anglès és l'American Standard Version (Versió Estàndard Americana) del 1901. Després de llargues negociacions, la Societat Watch Tower va poder comprar, el 1944, l'ús dels clixés per a la impressió en les seves pròpies premses d'aquella versió de la Bíblia. El 10 d'agost del 1944 es va presentar l'edició Watch Tower de l'American Standard Version.
  • The Bible in Living English. El 1972 la Societat Watch Tower va produir The Bible in Living English (La Bíblia en Anglès Viu), traduïda pel difunt Steven T. Byington.
  • Traducció del Nou Món de les Santes Escriptures. Aquesta Versió és la primera traduïda i publicada íntegrament pels Testimonis de Jehovà. Tot i que hi ha molts detractors d'aquesta versió, la qual acusen de ser parcial envers les doctrines dels Testimonis, ells sostenen que aquesta traducció és precisa, exacta i literalment ajustada als manuscrits originals. Encara que en la seva predicació solen fer servir unes altres edicions de la Bíblia si estan disponibles als llocs que visiten, concedeixen un lloc eminent a la Traducció del Nou Món.

Aquesta versió no està disponible en llibreries, sinó que s'ofereix directament pels Testimonis. Actualment hi ha versions completes en una cinquantena d'idiomes, a més d'altres que comprenen només el text grec del Nou Testament i una edició interlinear del grec a l'anglès.

El seu nom distintiu

Els Testimonis de Jehovà eren coneguts inicialment com a Estudiants de la Bíblia. Els seus membres van ser anomenats també, en sentit pejoratiu, "russellites", "rutherfordistes", "auroristes del mil·lenni" i "antiinfernistes". El 1931, van entendre que haurien de fer una distinció entre la majoria dels membres que eren lleials a la direcció de la Societat Talaia de Bíblies i Tractats i certs grups dissidents que també s'anomenaven Estudiants de la Bíblia. A més d'això, van considerar que el terme Estudiants de la Bíblia era massa vague per a servir de designació distintiva. Així, el diumenge 26 de juliol del 1931, a la cloenda del Congrés realitzat a Columbus, Ohio, als Estats Units d'Amèrica, els presents van adoptar de manera unànime una resolució anomenada "Un Nou Nom". Hi va ser proposat el nom descriptiu i distintiu de Testimonis de Jehovà. Per legitimar la tria del nom van usar el text bíblic d'Isaïes 43:10.

Algunes vegades, les seves publicacions fan servir l'expressió "Testimonis Cristians de Jehovà" com una manera de remarcar la seva creença en Jesucrist com Fill de Déu i Salvador de la humanitat i no només en Jehovà Déu, el seu Pare. També afirmen que formen part d'un "gran núvol de testimonis" precristians de Jehovà. (Hebreus, 11; 12:1). Afirmen que el mateix Jesucrist és anomenat "testimoni fidel i vertader". (Apocalipsi; 3:14)

Afirmen que, des de l'inici, ha existit només una religió vertadera, constituïda per aquells que la Bíblia diu que estan fent la voluntat de Jehovà, i que totes les altres formes d'adoració poden ser englobades en un imperi mundial de religió falsa i consideren que una de les característiques principals que fan que qualsevol grup religiós, sigui cristià o no, sigui inclòs en el conjunt de la religió falsa és el fet de menysprear o simplement no reconèixer i divulgar el Nom de Déu, tal com és presentat a la Bíblia pel Tetragrama YHVH, pronunciant les consonants de la manera més popular en la llengua de cada país. Els Testimonis de Jehovà senten orgull de divulgar el Nom de Déu, preferint en català la forma Jehovà. Malgrat que no consideren incorrecte l'ús de Jahvè, prefereixen la forma Jehovà (en català) perquè és la més usada habitualment en un gran nombre de traduccions bíbliques modernes i també en altres obres seculars i en la conversa diària.

Disciplina interna

Encaren la religió com un mode de vida, de manera que tots els altres interessos, incloent-hi l'ocupació i la família, giren entorn d'aquesta. Així, qualsevol cosa que facin, incloent-hi la selecció de diversió o de vestuari, de carrera o de professió, o fins i tot la tria de cònjuge o el comportament i la interacció amb la comunitat o als negocis, és influenciat per les seves creences.

Consideren la Bíblia com un manual, inspirat per Déu, d'aplicació pràctica i obligatòria en tots els camps de la seva vida i, sobre la base de les interpretacions que en fa el Consell Rector, han de respectar una sèrie de prohibicions que, en el cas d'incomplir-se, podrien comportar l'expulsió de la congregació: prohibit fumar, celebrar festes que consideren paganes (com ara nadal, Pasqua, falles...), acceptar transfusions sanguínies, etc. La pràctica de l'homosexualitat està prohibida, com passa amb la majoria de les religions basades en la Bíblia,[6] igual que l'adulteri i la pedofília.

Cada Testimoni assisteix dues vegades per setmana a les reunions que tenen lloc a les Sales del Regne, reunions religioses on els adeptes comenten temes bíblics i reben instrucció sobre com aplicar a la seva vida els principis de la Bíblia i compartir amb altres persones la seva fe. No acudir a aquestes reunions no comporta l'expulsió. A banda d'això, acudeixen a "estudis bíblics" organitzats en domicilis particulars i dediquen diverses hores la setmana al proselitisme, allò que anomenen "predicació".

Consideren que estan vivint en els Darrers Dies i per això centren les seves vides a aconseguir l'aprovació divina. Per aquest motiu veuen els estudis i l'èxit en el sistema com una cosa secundària. Fins fa poc els recomanaven de seguir només els estudis necessaris per a aconseguir una ocupació que els permetés de mantenir-se, amb la qual cosa no gaires decidien seguir estudis universitaris. Avui dia, donats els creixents requisits per part del mercat de treball per aconseguir ocupació, es considera que això pot resultar imprescindible, i cada vegada més membres escullen estudiar una carrera.

Tots els Testimonis de Jehovà són incentivats perquè siguin diligents estudiants de la Bíblia i de les publicacions de la Societat Watch Tower que afirmen que s'hi basen i a presentar un grau elevat de compromís amb la seva religió. Creuen que tots ells, siguin homes o dones, són ministres de Déu, ordenats el dia del seu baptisme personal per immersió completa en aigua. Aquesta passa no és permesa als infants ni és imposada als adults. Normalment, algú que es reuneix amb els Testimonis necessita uns quants mesos, o fins i tot anys, per ser aprovat per al bateig i només després d'expressar amb convicció el seu desig d'esdevenir Testimoni de Jehovà.

Prohibicions

Un membre batejat pot ser expulsat de l'organització religiosa pels següents motius:

  • Per adulteri i fornicació.
  • Per fumar i prendre qualsevol tipus de drogues (excepte alcohol, si no s'arriba a l'embriaguesa o a l'alcoholisme).
  • Per associar-se amb organitzacions mundanes o patriòtiques.
  • Per permetre transfusions de sang per a ell o per als seus fills.
  • Per discrepar sobre les doctrines de l'organització o sobre les normes internes.
  • Per fer ús de la violència.
  • Per robar.

A tota persona expulsada se li nega el tracte, incloent-hi els familiars més propers. Amb el temps, si la persona expulsada mostra penediment i ho desitja, pot ser readmesa.

Difusió

Estadística de creixement a escala mundial.

La difusió d'aquesta doctrina es porta a terme principalment per parelles de creients, en converses i visites domiciliàries, oralment o mitjançant fulletons i llibres; els interessats són convidats a assistir a les seves reunions d'estudi de la Bíblia i les seves publicacions.

Actualment són presents a dos-cents trenta-sis països i entitats territorials. Segons la mateixa organització, el total d'adeptes és de 8.457.107 (estadística d'octubre del 2017) i difonen la seva doctrina en més de 930 idiomes.

Hi ha diversos grups amb creences semblants, de menys grandària, escindits la majoria després de la mort de Russell i que rebutgen els canvis realitzats en temps de Joseph Rutherford (Vegeu: Les Filles de la Torre).

Als Països Catalans

El primer llibre difós en català per la Societat Watchtower va ser Vós podeu viure eternament a la Terra que esdevindrà un Paradís. Posteriorment vingueren el vídeo Els Testimonis de Jehovà: un nom, una organització, l'opuscle La vida pacífica en un nou món i el llibre Què és el que realment ensenya la Bíblia?. Actualment s'han traduït moltes publicacions i gairebé totes les noves surten simultàniament en llengua catalana. Recentment[Quan?] s'ha editat la traducció al català del text grec de la Traducció del Nou Món de les Santes Escriptures, la versió de la Bíblia que usen els Testimonis de Jehovà i que edita i distribueix la Societat Watchtower.

El 22 de març de 2008, amb motiu de la Commemoració de la Mort de Crist, arreu del Principat de Catalunya i de manera oficial, els Testimonis de Jehovà van començar a fer reunions en llengua catalana, quelcom inèdit fins llavors. El mes de setembre de 2009 va marcar oficialment l'inici en la promoció i l'ús de la llengua catalana per a ús vehicular en les reunions per lliure elecció.

Els Testimonis de Jehovà i la ciència

Per als Testimonis de Jehovà l'aplicació dels principis de la Bíblia i la intervenció del regne o govern de Déu en mans del seu fill Jesucrist a la terra és la solució de tots els problemes de la humanitat. Segons creuen Déu portarà un nou sistema de coses i eliminarà tot mal que causi dolor. Per a ells, en la vida del paradís cap dels seus habitants dirà: Estic malalt (Isaïes 33:24) i els animals no suposaran un perill per l'home (Isaïes 11:6-9). Les persones edificaran cases, conrearan i menjaran fins a quedar satisfetes (Isaïes 65:21-25). D'acord amb les Escriptures, Déu "engolirà per sempre la mort. El Senyor, Déu sobirà, Jehovà netejarà les llàgrimes de tot rostre" (Isaïes 25:8).

Medicina

Les seves interpretacions de la Bíblia, els ha portat a proposar i seguir requeriments bíblics com la prohibició de menjar sang i per tant de fer transfusions de sang, En el passat també van aconsellar als seus seguidors rebutjar les vacunes i negar-se a fer trasplantaments d'òrgans. Actualment aquestes pràctiques estan acceptades.

Creació de l'home

Un dels punts polèmics dels Testimonis de Jehovà és el seu rebuig a l'evolució de les espècies, segons la teoria de Charles Robert Darwin. Per contra, creuen en el disseny intel·ligent i segueixen el principi bíblic de què Déu va crear a Adam i Eva perfectes en el paradís i donen a l'home una existència de poc més de 6000 anys segons la cronologia bíblica.

Malgrat el rebuig de certes teories científiques actuals, hi ha alguns Testimonis de Jehovà treballant en la recerca científica, com és el cas del científic nuclear Alton Williams, que treballa en la investigació al George C. Marshall Space Flight Center de la NASA.

Ex-membres crítics amb l'organització

Un dels més famosos crítics dels Testimonis de Jehovà és Raymond Franz, antic membre destacat i nebot de Frederick William Franz que esdevindria el quart president de la Societat Torre de Guaita de Bíblies i Tractats, més coneguda com a Societat Watchtower. Raymond va servir nou anys al Consell d'Administració de la Societat i va formar part del Consell Rector. Després de separar-se per discrepàncies amb la direcció, finalment fou expulsat de l'organització. Posteriorment va escriure dos llibres en els quals critica els dirigents dels Testimonis de Jehovà, és a dir, el cos governant -en cap cas critiquen als Testimonis de Jehovà que van de casa en casa-:

  • Crisi de consciència, editat l'any 1983, un dels pocs testimonis dels secrets de funcionament de la instància més alta dels Testimonis de Jehovà.
  • A la recerca de la llibertat cristiana, editat l'any 1991.[7]

Articles relacionats

Referències

  1. «Jehovah’s Witness at a glance». BBC - Religion & Ethics. BBC. [Consulta: 29 desembre 2008].
  2. Botting, Heather; Gary Botting. The Orwellian World of Jehovah's Witnesses. University of Toronto Press, 1984, p. 60–75. ISBN 0-8020-6545-7. 
  3. Franz, Raymond. In Search of Christian Freedom. Commentary Press, 2007, p. 190. «Rutherford wanted to unify the preaching work and, instead of having each individual give his own opinion ... gradually Rutherford himself began to be the main spokesman for the organization.»  (Franz quoting Faith on the March, 1957, A. H. MacMillan)
  4. «Asuntos legales y derechos humanos». [Consulta: 2 maig 2019].
  5. Memòria d'un Testimoni - Sobre el Cercle Europeu (en castellà)
  6. «Gay bishops: Bible 'prohibits' homosexual relationships, says Anglican Mainstream». BBC.CO.UK. [Consulta: 7 juny 2013].
  7. A la recerca de la llibertat cristiana (castellà)

Enllaços externs