Aliment funcional

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Aliments funcionals)
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els aliments funcionals són aquells aliments que són elaborats no sols per les seves característiques nutricionals sinó també per complir una funció específica com pot ser millorar la salut i reduir el risc de contreure malalties. Per això se'ls afegeixen components biològicament actius, com minerals, vitamines, àcids grassos, fibra alimentària o antioxidants, etc.

Regulació[modifica]

L'etiquetatge i la publicitat d'un nombre cada cop més gran d'aliments contenen declaracions nutricionals i de propietats saludables. És important que els consumidors puguin comprendre les declaracions dels aliments i que tots els consumidors estiguin protegits de les declaracions enganyoses amb l'objectiu de permetre que facin eleccions nutricionals amb coneixement de causa.

En aquest context, la Unió Europea ha considerat necessari adoptar normes comunitàries per regular l'ús de la informació que pugui induir els consumidors a error o que atribueixi virtuts medicinals als aliments, amb la finalitat de garantir un funcionament eficaç del mercat interior i garantir la protecció als consumidors. Per tant, existeix una normativa europea[1] que harmonitza les disposicions normatives dels estats membres relatives a les declaracions nutricionals, aquelles que indiquen que un aliment té propietats nutricionals benèfiques específiques per l'aportació energètica, els seus nutrients o altres substàncies, i les declaracions de propietats saludables, que indiquen que hi ha una relació entre un aliment i la salut.

El fonament científic ha de ser l'aspecte principal que s'haurà de tenir en compte a l'hora d'emprar declaracions nutricionals i de propietats saludables, i són els explotadors de les empreses alimentàries els que hauran de justificar-les. D'aquesta manera, l'ús de declaracions de propietats saludables en la UE només podrà autoritzar-se després que l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) n'efectuï una avaluació científica al més alt nivell possible.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]