Triangulació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest article tracta sobre trigonometria. Vegeu-ne altres significats a «Triangulació (escacs)».

En trigonometria i en geometria, la triangulació és el procés de determinar la posició d'un punt mesurant els angles fins a aquest punt a partir de punts coneguts a l'extrem d'una línia de llargària coneguda, en compte de mesurar la distància al punt directament. El punt pot fixar-se llavors com a tercer punt d'un triangle del que es coneixen dos angles i un costat per a resoldre'l. Aquest procés s'utilitza per determinar la posició en els nous sistemes de localització com ara el GPS o la triangulació d'antenes.

La triangulació pot utilitzar-se per mesurar les coordenades i la distància d'un vaixell a la costa. L'observador en el punt A mesura l'angle α entre la costa i el vaixell, i l'observador B fa el mateix per a β. Si ho coneix la distància l o les coordinades d'A i B pot aplicar el teorema del sinus per a trobar les coordinades del vaixell en C i la distància d.

El mètode de la triangulació ja s'emprava en l'Antic Egipte a principis del segon mil·lenni aC, ja que en el problema 57 del papir Rhind es descriu seked com el pendent (hipotenusa) d'un triangle rectangle, definit com la relació de dos nombre enters (catets).

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Triangulació Modifica l'enllaç a Wikidata