Classificació dels roures

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Subgènere Quercus)

El gènere Quercus (roure) conté al voltant de 530 espècies,[1] alguns dels quals s'enumeren aquí.

Subgènere Quercus[modifica]

Secció Quercus[modifica]

El Quercus és una secció d'arbres del subgènere Quercus que pertanyen a la família de les fagàcies.

La Secció Quercus (sinònims Lepidobalanus o Leucobalanus), són els roures blancs d'Europa, Àsia i Amèrica del Nord. Els estils són curts, les glans maduren en 6 mesos i tenen un sabor dolç i lleugerament amarg, l'interior de la gla té pèl. Les fulles no tenen una majoria de pèls en els seus lòbuls, que solen ser arrodonits.

Secció Mesobalanus[modifica]

Es troben a Europa, Àsia, Nord de l'Àfrica. Estils de llarg, les glans maduren en 6 mesos, i són amargants, a dins de la closca de l'aglà no té pèls (estretament relacionat amb la sect. Quercus i vegades l'inclouen en ella).

Secció Cerris[modifica]

Es troba a Europa, Àsia, nord d'Àfrica. Estils llargs, les glans maduren en 18 mesos, molt amargants, dins de la closca de l'aglà sense pèl o pelut lleugerament.

Secció Protobalanus[modifica]

Els roures intermedis. Sud-oest dels EUA i nord-oest de Mèxic. Estils curts, les glans maduren en 18 mesos, molt amargants, dins de la closca de l'aglà és peluda.

Secció Lobatae[modifica]

Els roures vermells (sinònim sect. Erythrobalanus). nord, centre i sud d'Amèrica. Estils llargs, les glans maduren en 18 mesos, molt amargants, dins de la closca de l'aglà és peluda.

Subgènere Cyclobalanopsis[modifica]

Il·lustració de Quercus lamellosa, que mostra glans en raïms, amb anells visibles en les seves copes

Els roures d'anell en forma de copa (sinònim gènere Cyclobalanopsis). Es troben a l'est i sud-est d'Àsia. Són diferents del subgènere Quercus en què tenen glans amb les tasses distintives que porten anells concrescents d'escales; on normalment les glans solen estar densament agrupades, encara que això no s'aplica a totes les espècies. N'hi ha al voltant de 150 espècies.

Les espècies seleccionades:

Notes[modifica]

#Les espècies amb el fullatge perenne estan etiquetats amb #. Tingueu en compte que el canvi de fulla caduca amb el caràcter de fulla perenne (o viceversa) ha esdevingut nombroses ocasions en Quercus, i no indica necessàriament que l'espècie en qüestió estiguin relacionats estretament.

Referències[modifica]

  1. Mabberley, David J. «Mabberley's Plant-book: A Portable Dictionary of Plants, their Classification and Uses.» (en anglès). 4a. ed. Cambridge University Press., 2017/06. [Consulta: 8 novembre 2020].
  2. Borgardt, S. J.; Pigg, K. B. «Anatomical and developmental study of petrified Quercus (Fagaceae) fruits from the Middle Miocene, Yakima Canyon, Washington, USA» (en anglès). American Journal of Botany, 86, núm. 3, 1999, pàg. 307–325. Arxivat de l'original el 2017-05-10. DOI: 10.2307/2656753. JSTOR: 2656753. PMID: 10077494 [Consulta: 8 novembre 2020]. Arxivat 2017-05-10 a Wayback Machine.

Bibliografia[modifica]

  • Ohwi, J. Flora of Japan, 1984. ISBN 978-0-87474-708-9
  • Soepadmo, E., Julia, S., & Rusea G. Fagaceae. In Tree Flora of Sabah and Sarawak, Volume 3, 2006. Soepadmo, E., Saw, L.G. eds. Government of Malaysia, Kuala Lumpur, Malaysia. ISBN 983-2181-06-2

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Classificació dels roures